3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

BEZPEČNOST: Více zbraní v ulicích

V kratičkém článečku Bomba nebo pastelky? Izrael už to zná (Echo24.cz, 16.11.2015) vystihla autorka, Zuzana Boehmová, obávám se, jistý podstatný aspekt naší pravděpodobné budoucnosti. Pravděpodobné, nikoli jisté.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Czernin 15.12.2015 9:06

Re: Nabitá zbraň ...

Myšlenky poněkud zcestné. Důležitý je výcvik v použití zbraně a jasné stanovisko k jejímu použití. Zbraň se současně nesmí dostat do rukou psychopata, jakékoli porušení zákona by byl důvod k jejímu odebrání. Zeptejte se policie, kdo nejdůsledněji dodržuje zákony. Jsou to právě držitelé legalních zbraní, protože už dnes tato možnost existuje a věřím, že po událostech v UH bude ještě důsledněji uplatňována. K útoku nožem - nejde o to, že se nemůžete bránit sám, ale někdo Vám může pomoci právě pomocí jeho zbraně. Jen je potřeba výcvik a právní jistota, že vina bude jasně na útočníkovi a nikoli na Vás jako obránci...

P. Klouda 15.12.2015 9:27

Re: Nabitá zbraň ...

Pane Czernine, z pohledu Vaší poslední věty s Vámi samozřejmě souhlasím. Opravdu. To, co jsem napsal, jsem napsal pod vlivem několika "zajímavých" názorů, s nimiž se tu člověk občas setká ~ ten pro mě (zatím...) nejdrsnější ~ cituji: »Mám právo zabít kohokoli, kdo by chtěl nejak poškodit moje auto, protože život takového člověka (autor citátu se vyjádřil mnohem drsněji...) nemá ŽÁDNOU cenu,«... A rád bych měl jistotu, že se zbraně nedostanou do rukou takto smýšlejících lidí. Toť předmět mé obavy... 8)

K. Křivan 15.12.2015 12:46

Re: Nabitá zbraň ...

Kategorie zbrojního pasu : Na obranu života, zdraví A MAJETKU ! Auto není váš majetek ? Vy ho máte na leasing ?

S. Donát 15.12.2015 14:36

Re: Nabitá zbraň ...

Dvě poznámky - jednak bych asi nestřílel po každém, kdo mi chce poškrábat lak. Ochranu majetku vidím spíš v tom, že se díky zbrani nemusím "dobrovolně" vzdát své peněženky, nebo když mi v noci vleze někdo do baráku an noční nákup.

A druhá věc - že si politici a novináři, kteří o tom vědí prd, pletou Zbrojní pas a Zbrojní průkaz, to už jsem si zvykl. Ale že to budou volně zaměňovat i lidé, kteří ZP mají, to jsem nečekal...

K. Křivan 15.12.2015 18:28

Re: Nabitá zbraň ...

A vy byste se koukal jak vám "pokrokový" aktivista zapaluje auto ? Takových zmetků je třeba plný Berlin. V Praze už taky nějací jsou. Dobré auto je cenněší než špatný člověk.

Co se slovíčkaření týče, já mám zbrojní průkaz (A,B,E) a pak ke každé zbrani průkaz zbraně. Pracuji v němčině a když si občas odskočím do češtiny, .... tak se pojmy popletou,.. Juristická hatlamatilka není můj fach. Dřív se myslím říkalo zbrojní pas. Alespoň táta mi vyprávěl že ho měl. Za první republiky. No, o nic nejde.

P. Klouda 15.12.2015 19:09

Re: Nabitá zbraň ...

Nepatřím mezi lidi, pro které má auto ~ byť jejich vlastní ~ stejnou, či dokonce větší cenu než život kteréhokoli člověka.

R. Brzák 15.12.2015 9:37

Re: Nabitá zbraň ...

Pane Kloudo, zejména Váš poslední odstavec je postaven na zcela mylném pochopení celé situace. Vůbec nejde o to, abyste střílel preventivně prosté podezřelé - ale zlikvidoval prokazatelného útočníka. To jest, v okamžiku, kdy někdo napadne Vás nebo Vašeho blízkého nebo bližního, ať už palnou zbraní, nebo nožem či sekyrou. Pokud tedy stihnete reagovat včas, nebo dříve, než Váš život vyhasne. Podstatou je, že pro Vaše vlastní bezpečí bude ideální ten stav, kdy i Vaši bližní budou vyzbrojeni - aby to byli oni, kdo útočníka, který Vás právě ubodává, zlikvidovali. Ano, neznamená to, že ozbrojen budete mít jistotu, že se Vám nic nestane. Ale možnost zachránit například život svého dítěte, přítele nebo souseda - to by Vám, jako křesťanovi, mohlo stačit.

Nosil jsem zbraň na veřejnosti několik let ve službě. Nebyl to lehký pocit - je to zodpovědnost. Ale přijmout zodpovědnost, to je i svoboda. Svoboda a odpovědnost - to je projev lásky k životu. Zatímco strach přijmout odpovědnost - znamená závislost. Závislost na státu, který nemá reálnou možnost riziku čelit.

Opakem strachu je láska.

P. Klouda 15.12.2015 9:41

Re: Nabitá zbraň ...

Pane Brzáku, vůbec s Vámi nepolemizuji. Ale protože se nechci opakovat, a navíc mám spěch, můj důvod, proč jsem napsal, co jsem napsal, najdete o jediný příspěvek výše ~ v mé odpovědi pani Czerninovi. A ~ opakuji, a zdůrazňuji ~ opravdu s Vámi vůbec nepolemizuji... 8)

R. Brzák 15.12.2015 10:00

Re: Nabitá zbraň ...

Pročetl jsem si ji. Jste tedy pod vlivem svého strachu - z lidí, kteří plácají na netu. Možná jsou to opravdu nezodpovědní jedinci. Odpovědnosti se však člověk učí. Ve vztahu k vlastní bezpečnosti - přijetím odpovědnosti za vlastní bezpečnost. Pokud tedy bude takový nezodpovědný jedinec vyzbrojen, musí projít výcvikem. Během něj bude seznámen i s dopadem nezodpovědného zacházení se zbraní (včetně střelby na člověka, který "chce nějak poškodit můj majetek"). Avšak samotný fakt, že bude ozbrojen, může vést v daném případě k uplatnění pohrůžky zbraní - která "poškoditelův" záměr vysoce pravděpodobně přeruší. Pokud ne - pak je přirozené, že takového útočníka na můj majetek (a tím i na mou svobodu s ním zacházet) musím zastavit...

Podstatou je, že zodpovědnosti se nenaučím ani já, ani můj bližní, když se spolehnu na stát. A nezodpovědní jedinci dělají nezodpovědné činy...

P. Klouda 15.12.2015 19:16

Re: Nabitá zbraň ...

Jak už jsem napsal dopoledne, psal jsem obě své tehdejší odpovědi poněkud ve spěchu. Ale teď Vás, pane Brzáku, bohužel mohu ujistit, že nejsem ovlivněn jen tím, jaký vztah k životu druhého člověka "tady" někteří lidé dokážou obhajovat. Jakože ani tyto výroky mě nenaplňují sebemenším optimismem ohledně ozbrojenosti, či potenciálního dovyzbrojování naší veřejnosti. Mohl bych popsat nejméně tři své zkušenosti s militantností našeho národa (jedna z nich je 100%ně moje osobní, zbylé se opět týkají názorů, resp. postojů lidí, které ale osobně znám). Mohu Vám klidně kteroukoli z nich nabídnout jako ilustraci z první ruky, pokud byste ovšem měl zájem. Zbytečně této "literatuře" věnovat čas a energii by mě nijak netěšilo... 8)

Jakože poslední dvě Vaše věty jsou sice obecné pravdy, ale právě že jen obecné, a nehovoří o konkrétních problémech, kdy tomu oním káženým způsobem bohužel není. Selavi... 8)

J. Sova 15.12.2015 9:58

Re: Nabitá zbraň ...

Křesťan by se snad měl řídit slovy Ježíšovými:

Matouš 26,52 Ježíš mu řekl: „Vrať svůj meč na jeho místo; všichni, kdo se chápou meče, mečem zajdou."

S. Donát 15.12.2015 10:02

Re: Nabitá zbraň ...

Souhlas. Vraťte meče na jejich místo, pistole je v drtivé většině případů účinnější :-),

R. Brzák 15.12.2015 10:07

Re: Nabitá zbraň ...

Křesťan se především může držet základního Ježíšova odkazu - "miluj bližního svého JAKO SEBE SAMÉHO". Když budete chtít, přísně logicky Vám z této věty vět dovodím svou osobní zodpovědnost za bezpečnost svoji a svých nejbližších. A také princip "připravuj se na válku, chceš-li mít mír".

Používat zbraň je poslední ale zcela adekvátní možnost křesťana - pokud ji používá vůči útočníkovi, kterého vnímá jako svého bližního a nahlíží na něj s láskou. Protože jedině s láskou k bližnímu svému mohu nahlédnout co nejširší okruh možností, jak v konfliktu s ním za prvé - ochránit život svůj - a za druhé - umožnit jemu, aby ochránil život svůj, přerušením jednání, které směřuje k mé újmě.

R. Langer 15.12.2015 13:39

Re: Nabitá zbraň ...

Tento křesťanský způsob vnímání bližního svého je mi sympatický. Jenom jestli to tak vidí každý křesťan... ;-)

P. Klouda 16.12.2015 8:18

Re: Nabitá zbraň ...

Pane Brzáku, jestli smím být tak troufalý a něco Vám poradit: panu Sovovi ani o křesťanství obecně, ani o křesťanství svém nic nedovozujte. Jak jsem během tří příležitostí zjistil, on těmi "příhodně" umístěnými citáty jen provokuje, mámí z lidí, o kterých se domnívá, že jsou křesťani, názory na orčité otázky víry, ale o pár dní později už se zase chová, jako by žádnou odpověď nedostal, a jeho triumfem je, když má pocit, že může "trefně" zesměšnit. Je to samozřejmě jenom rada, a Vy jste svobodný člověk. Já jen, abyste pak nebyl zklamán, rozčarován apod...

L. Šarina 15.12.2015 12:24

Re: Nabitá zbraň ...

Mnoho lidí by žilo, kdyby místo bible měli v kapce zbraň. Rozdíl mezi silným a slabým smazal SAMULEL COLT!!!

K. Křivan 15.12.2015 12:53

Re: Nabitá zbraň ...

Rozdíl mezi silným zločincem a slabým občanem smazal SAMULEL COLT!!!

P. Klouda 15.12.2015 19:18

Re: Nabitá zbraň ...

Pan Sova je tu opět s nějakým příhodným citátem ze své oblíbené Knihy?......

K. Křivan 15.12.2015 12:48

Re: Nabitá zbraň ...

Moudrá slova, pane Brzák !

S. Donát 15.12.2015 11:06

Re: Nabitá zbraň ...

Pane Kloudo, izraelský model funguje. Máte pravdu, že když Vás někdo napadne nožem zezadu, sotva bude čas vytáhnout a vystřelit. Jde o to, že ten čas může mít někdo jiný, kdo se nachází poblíž a pomoci Vám. Vždy když odcházím z domu a dávám zbraň do pouzdra, upřímně doufám, že se jí znovu dotknu zase až ve chvíli, kdy ji z pouzdra budu ukládat zpět do trezoru (s jedinou výjimkou - když jedu na střelnici :-)). Ale pokud mě okolnosti donutí, věřím, že jsem schopen pomoci sobě, nebo lidem ve svém okolí odvrátit útok na zdraví, či život. Proto také věnuji nemálo prostředků a času do treningu s palnou zbraní.

P. Klouda 15.12.2015 19:22

Re: Nabitá zbraň ...

Njn, se mnou je to těžký. S mým pacifismem nehnuli ani o píď ani komunističtí lampasáci. A teď už se mi ruce chvějí TAK moc...... 8) ....... Ačkoli ještě před pár lety jsem (u příležitosti branně sportovního dne na gymplu, kde jsem tehdy ještě učil) sestřílel všechny plechové panáčky pro střelbu ze vzduchovky jak v leže, tak v kleče, a dokonce i ve stoje, kdy střílíte seshora... 8) Jenže... ~ to byla jen vzduchovka. Skutečné pušky či pistole bych se bál už kvůli tomu hluku, co doprovází výstřel ~ dávám přednost hudebním zvukům...

S. Donát 16.12.2015 2:48

Re: Nabitá zbraň ...

Jakože jste hrdinně odmítl střílet na plechové tabule představující stojící postavy, či kulometné hnízdo? :-) Co se týče zvuků - mám rád hudbu i zvuky střelnice. Oboje má pro mě sojve místo v čase i prostoru... Před nebzpečnými zvuky se chráním chrániči sluchu - většinou mušlovými, zátkové nerad :-).

P. Klouda 16.12.2015 8:25

Re: Nabitá zbraň ...

Pane Donáte, jestliže jsem ~ jak už jsem jednou napsal ~ »sestřílel všechny plechové panáčky pro střelbu ze vzduchovky«, těžko jsem střílet odmítl, a natož hrdinně. Chcete-li se přesto ~ z nějakého jiného důvodu ~ opět pobavit, zkuste někoho jiného. Jak vidím, moje seriozně míněné odpovědi Vám nedostačují. A jsem ještě o něco víc rád, že nepatřím mezi milovníky zbraní. Kterých znám dost, a jeden jako druhý má v sobě něco z profesionálních vojáků. Kterých jsem se ne nasytil, ale přesytil na vojně.

S. Donát 16.12.2015 10:25

Re: Nabitá zbraň ...

Mě jen zajímalo, jak se ten pacifismus na vojně projevoval, nic víc, nic méně.

P. Klouda 16.12.2015 10:42

Re: Nabitá zbraň ...

Na vojně? Nu, tak jak už jsem napsal ve svém včerejším příspěvku: "vostrý" jsem nafasoval, když jsem "byl poctěn" funkcí (nebo se tomu říkalo jinak?.. ~ moc vojenské terminologie mi v paměti neuvízlo) velitele stráže. Aniž bych jen jedinkrát zauvažoval, že bych z rovněž nafasovaného samopalu vystřelil. A tím "strážným" jsem byl celkem třikrát za celou svou vojenskou službu. Na vojně jsem se vlastně ani ke střelbě nedostal ~ stát mi (v době vrcholící normalizace) moc nevěřil, a tak mě šoupl k víc než polo- pracovnímu, ttž. železničnímu vojsku. A tam jsme se (krom práce na ústředně v pracovním táboře) učili hlavně různým pracem při montování tzv. kolejových polí... Nu, asi tak... 8)

K. Křivan 15.12.2015 12:33

Re: Pane Kloudo,

jsem držitelem několika zbraní, a nemám je jenom v tresoru. Běžně je nosím sebou. Samozřejmě ne do hospody.

Kdybych viděl jak někdo vytáhnul nůž a chce ho vrazit někomu do zad, použil bych mou zbraň. Možná bych nestačil tu první oběť zachránit, ale určitě by útočník už nestihl zavraždit druhého člověka. K tomu je dobré ozbrojování slušných lidí !

Nemohu preventivně zabít muslimáka, ale mohu ho sledovat s prstem na spoušti a v případě JEHO útoku budu rychlejší než on. Vaše logika se dá shrnout: "Stejně všichni umřeme, tak nač se snažit o bezpečnost". Hloupá logika.

D. Polanský 15.12.2015 8:03

Principiálně s návrhy autora problém

nemám, i kdybych dokázal poukázat na to či ono. Jenom si myslím, že nejdříve musíme vojensky bránit hranici, říct kvótam jasné NE, to je ono A. Když už invazisty budeme mít v ulicích, to je B, pak budou na pořadu dne zkušenosti Izrale i některé z návrhů autora.

P. Kmoníček 15.12.2015 9:02

Re: Principiálně s návrhy autora problém

Nejde jen o islamisty,pane Polanský.Kdyby měl v Uh.Brodě někdo legální revolver,tak a nějaký základní výcvik,tak mrtvých mohlo být méně.A revolver navíc nemusí odjišťovat.

T. Czernin 15.12.2015 9:10

Re: Principiálně s návrhy autora problém

Tam bych viděl trochu potíž z podstaty místa útoku. Když požíváte alkohol, a od toho přece hospoda je, neměl byste mít u sebe zbraň, nedej bože nabitou. Takže babo raď. Snad jedině barman pod výčepem...

P. Vébr 15.12.2015 9:26

Re: Principiálně s návrhy autora problém

U tohoto případu by ke snížení počtu mrtvých možná stačilo, kdyby policie méně vyhodnocovala a více konala - nelze říct, o kolik procent více konání, protože jakékoliv konání by v tomto případě znamenalo nárůst o nekonečný počet procent. Prostě, policajti tlachali a zraněným, kteří tam zcela určitě byli (policejní zprávě, že v době nesmělého příchodu policie do vzdáleného okolí činu byli všichni mrtví, nevěřím ani trochu), tak tedy těm zraněným vesele odtékala krev a oni umírali bez pomoci.