4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ARMÁDA: Opět povinná vojna?

Vynořily se zprávy, že úředníci na ministerstvu obrany připravují pro (přinejmenším některé) mladé muže opět povinnou vojenskou službu. U té jednodušší části veřejnosti se tato bizarní myšlenka, která svědčí svojí kvalitou pouze o tom, že vypadla z mozků stále poněkud zelených.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 15.1.2015 9:52

Jsem pro povinný vojenský výcvik mužů, neboť

povinná je i branná povinnost. Neumím si představit, k čemu by ti mamánkové a metrosexuálové byli, kdyby k něčemu došlo. A vypadá to, že dojde.. Dzp.

J. Řezák 15.1.2015 9:36

Re: Autor poněkud panikaří

No, asi to není žádné myšlenkové blaho, ale lidodemo armádu charakterizoval celkem výstrižně.

M. Prokop 15.1.2015 9:35

O povinné vojenské službě a jejích výhodách

blábolí hlavně ženské.

Jinak to nikdo nepřipravuje.

J. Řezák 15.1.2015 9:34

Re: Článek je žvást, WW2 vedly na všech stranách vojáci,

Ty bys potřeboval alespoň základní výcvik v českém jazyce.

B. Rameš 15.1.2015 9:03

Hleďme.

Pokud si autor myslí, že někdo chce kluky zavřít na dva roky do kasína jako za komančů, tak je mdlého rozumu. Pokud není (podle stylistické úrovně soudím, že ne), tak prostě lže. Kdopak se tu bojí, že by občan mohl vzít do ruky flintu a v případě nutnosti uměl postarat se o sebe?

P. Lenc 15.1.2015 8:49

Re: poznámka

Ano, a přitom se  Švýcarskem zaklíná kdejaký "znalec té pravé demokracie".

M. Marek 15.1.2015 8:26

Nevím,

jestli výše psané reakce jsou od lidí, kterým je tak do 30 let, dokončili školu a chystají se programovat, léčit nebo se doučili a chtějí si otevřít živnost a místo toho je pošlou na půl roku do lágru aby se naučili ovládat nejmodernější pušku.

P. Kmoníček 15.1.2015 8:22

Re: To je zase blábol.

Lesníku,předpokládám,že jste jeden z autorů návrhu.

F. Lesniak 15.1.2015 8:13

To je zase blábol.

Autor zase hulil? Kdyby se seznámil s návrhem, tak tady nemusel psát svoje hovadiny. A právě takoví jako on by potřebovali základní vojenský výcvik jako sůl.

J. Mrázek 15.1.2015 7:25

3 -4 měsíce intenzivky postačí...

Sapík, kulomet, RPG, granát, protiletadlovka a protitankovka, radiofonie , organizační struktura a krizové scénáře,PCHO a základy přežití mimo civilizaci. Nahuštěno udělá z puberťáků hroutících se bez Iphonu oprávněně sebevědomější chlapíky do deště, co nebudou utíkat "přetíženi a omezováni" zs svých vlastních manželství a rodin. Simulace na kinektu není problém, střelbu z normálních ale naostro. Chceme ufňukánky, nebo chlapy ?

O. Veverka 15.1.2015 6:55

Bylo by to zábavné,

kdyby autor nepsal úplné voloviny. Tak to dopadá i se Zemanem, který začne něco hlásat jako nevyvratitelnou pravdu, protože to bylo na internetu. Každý, kdo se snaží veřejně něco tvrdit, by si měl v prvé řadě ověřit fakta. To autor zjevně neudělal a jeho paskvil jsem raději ani nedočetl. Pravdu mají všichni ti, kdo zde píší, že je nezbytné posílit naši obranu a prodělat alespoň základní vojenský výcvik. A to hlavně dnes, kdy Rusko zbrojí na všech frontách. Nerad bych se dožil nové okupace a nemyslím si, že se můžeme na všechno vykašlat, protože jsme přece v NATO. To autorovi evidentně nedošlo.

H. Grúbr 15.1.2015 6:43

Jak jsem si přečetl předcházející příspěvky,

není už co věcného dodat. Motivací k sepsání článku byla nejspíš obava, že autor bude muset na vojnu (pokud se myšlenka ZVS uskuteční).

J. Babička 15.1.2015 6:28

Re: Článek je žvást, WW2 vedly na všech stranách vojáci,

No o pražském povstání některé články uvádějí, že kdyby lidé měli vojenský výcvik by se ztráty velmi snížili. Proti lidem co prošli výckvikem, měli ty co ho neprošli ztráty skoro dvojnásobné.

J. Babička 15.1.2015 6:23

Re: Povinna vojna je na miste !!

On nikde neřekl, že tu zem chce bránit.

J. Babička 15.1.2015 6:22

Re: Autor poněkud panikaří

To že si přeje, aby když se něco stane, za něko bojovali, chranili ho a umírali ty blbě zelené mozky, je sice arogantní, ale rorumné uvažení. Tím pádem se stane, že ti chytří přežijí

J. Babička 15.1.2015 6:15

poznámka

Ještě, že autor nežije ve Šýcarsku. tato země zblblých zelených mozků, kde každý muž je povinen prodělat vojenský výcvik, by se pro něj nehodila

A. Bocek 15.1.2015 5:47

V kontextu budoucích konfliktů

je branná povinnost žádoucí. Navrhuji každému mladému branci na výběr tyto možnosti :

- 6 měsíců výcviku se zacházení se zbraněmi

- 12 měsíců civilní zdravotnické služby

- 200 tis.Kč vyvázání.

P. Dvořák 15.1.2015 3:30

Autor poněkud panikaří

již při vzpomínkách na vojnu. Jako důkaz marnosti, zbytečnosti a nesmyslnosti výcviku předkládá jakýsi seriál. Předkládá další důkazy jako asi zcela běžné vyhazování vojáků z oken a pod. Proboha kde sloužil?

Evidentně mu nedošlo, že naše armáda ani policie nemá dostatek sil na to, aby trvale hlídala JEDEN MUNIČÁK!!! a to v době míru. Kdyby došlo k nějaké mimořádné situaci a nemusí jít hned o válku s Putinem, jak nás autor hystericky děsí, kdo bude hlídat elektrárny, přehrady, důležité výrobní objekty, sklady potravin, vodárenské nádrže atd. atd? Malé vodárny kolem vesnic můžou hlídat myslivci :-)) Vůbec se zatím nezmiňuji o nějaké vojenské operaci. To si neumím ani představit.

Každý kromě štáckriplů by měl mít základní vojenský výcvik, což není totéž, co dvouletá základní vojenská služba. A třeba 1x za deset let prodělat takový týdenní polocivilní výcvik, seznámení se s novými zbraněmi a pod. Kdo dnes umí zacházet s novou útočnou puškou naší armády? Já, když nepočítám soukromou pistoli, jsem naposledy střílel se SA vz. 58 a UKL vz. 59.

J. Jurax 15.1.2015 1:54

Autor je mimo mísu

a straší vzpomínkami na ZVS za bolševika.

Ono třeba povinnou vojenskou službu mají v Rakousích (9 měsíců civilní, 6 vojenská), Dánsko (4–12 měsíců), Finsko (6–12 měsíců), Norsko (6–12 měsíců), Švýcarsko (5 měsíců). Soudí autor, že armády těchto států jsou potěmkinské instituce, kde šikana bují, důstojníci chlastají, ale všichni statečně předstírají, jak jsou k obraně své vlasti připraveni?

Ono by neškodilo, kdyby mladí mužové věděli, kterým koncem puška střílí. Naše armáda o cca 21 000 profesionálů bez vycvičených záloh není schopna ubránit republiku. Má dvě brigády (rychlého nasazení a mechanizovanou), v nich 30 tanků (modernizované letité T-72), cca stovku letitých BVP a cca stovku Pandurů. Dál jeden dělostřelecký pluk, 14 stíhaček (Gripeny), 25 bitevních L-159, 17 zastaralých bitevních vrtulníků ruské provenience a tylové a logistické složky. Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Arm%C3%A1da_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

P. Sulc 15.1.2015 1:36

Povinna vojna je na miste !!

Proti budou jen ti cvalici, ktwrych by se to tykalo

Jak, hergot, chcete branit svou zem? Mavani praporky , psani napisu na zed ci zpivani Kde domov muj nikoho nezastavi. A zvaneni o tom, ze vojna je k nicemu, krade roky a lampasaci jsou volove, take moc nepomuze. A lampasaci byli volove v totalite, sel k nim vetsinou povl, v demolratickych zemich to uz tak neni, je tam preci jen daleko vice slusnych lidi a  ne polickych protekcionaru.

P. Vaňura 15.1.2015 0:21

Článek je žvást, WW2 vedly na všech stranách vojáci,

kteří byli odvedeni a jichž se na názor nikdo neptal.

Jinak, "dokud bude hrozi nebezpečí válek, je zločinem osvobozovat mladé muže od výcviku, ktterý jim v době války může zachránit život. O pravdivosti tohoto tvrzení, svědčí mnohý hrob (padlých amerických vojáků) v Tunisu." (c) Dwight David Eisenhower, který velel americkým jednorkám v Tunisu a později v Evropě..

Američané, kteří byli vyloděni v severní Africe koncem r. 1942 v rámci operace Torch, neabsolvovali totiž dostatečný výcvik.