2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ARMÁDA: Na vojnu na tři měsíce?

Znovuzavedení povinné vojenské služby je v poslední době často diskutovaným tématem. Pod názvem „Na tři měsíce na vojnu“ se mu nedávno věnoval v úvodníku na Neviditelném psu i Ondřej Neff (Na tři měsíce na vojnu). Podle něj to prosazuje Jiří Čunek a Petr Robejšek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Chalupa 27.4.2017 1:07

je to velmi jednoduché...

v tuto chvíli na to nemáme ani morálně (psychologicky), ani materiálně (nemáme ubytovací a výcvikové prostory, jeden civilista - základní vybavení výstrojí a výzbroji, budu se držet při zdi = 200 tis. Kč, 30 tisíc branců = 6 miliard ročně bez "příslušenství") ani personálně - nemáme k dispozici profíky instruktory (tedy pokud nechceme omezit bojové schopnosti AČR). Jako ambice do budoucna určitě ok, ale musíme to připravit tak, aby to bylo pro občanskou veřejnost přijatelné, aby to bylo pro mladou populaci přínosné nejen z pohledu vojenských schopností (tedy nabídka různých rekvalifikačních kurzů - technika, SW, atp.) a také to musí to být finančně efektivní a hospodárné - bude to platit každý z nás....

místopředseda Výboru pro obranu PSP ČR

P. Sulc 27.4.2017 1:40

Re: je to velmi jednoduché...

Neprehanejte to, co chcete naucit v rekvalifikacnim kursu za tri medice. Leda tak jezdit na kole a drzet krumpac ci lopatu. V USA trva v Navy ci armade kurs elektroniky jeden rok. V CSR byla ucebni doba roky tri. A to je znat, setsakramensky znat. Delal jsem par let s takovym vyucencem z Navy. Slava to nebyla, tak leda umel s voltmetrem, s osciloskopen to bylo horsi.Na druhou stranu, elektronika jej nebavila a neni li to hobby, nevede to k dobrym vysledkum.

B. Chalupa 27.4.2017 2:04

Re: je to velmi jednoduché...

neřekl jsem co přesně, říkám jen, že by bylo vhodné uvažovat i tímto směrem a dám si samozřejmě poradit od odborníků...

A. Bocek 27.4.2017 9:02

Re: je to velmi jednoduché...

Divi byste se kolik je volného prostoru na Libavé od Budišova po Domášov , od Kozlova po Beroun.

J. Lepka 27.4.2017 14:55

Re: je to velmi jednoduché...

A bývalé Svazarmovské střelnice, dřív u každého okresního města se ruší jak na běžícím pásu, sotva se někdo ozve, že mu to ruší pejska. A s laserovou replikou se ani střílet nenaučíte o dalších stereotypech nemluvě.