5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

AMNESTIE: Ústavní právo nemůže být velezradou

Skutečnost, že 30 senátorů podalo k Ústavnímu soudu žádost o zrušení aboličního článku II amnestie (podáno 14. ledna), pravděpodobně vedla aktivistu Karla Janečka k sepsání výzvy k podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu dle článku 65 ústavy (datováno 23. ledna).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 23.2.2013 8:53

Re: Nechápu

Přesné.

V. Váňa 23.2.2013 10:21

Re: Nechápu

Zcela se s Vaším názorem, vážený pane Schustere, ztotožňuji.

Vícekrát jsem tady na NP obhajoval amnestii, až mě tu někdo nařkl, že patřím k některým amnestovaným.

Bez ohledu na to, že je tu větší koncentrace pravicově a liberálně zaměřených diskutujících než na jiných webech, jiný než adorovaný názor se nepřipouští a většinou ani neodpouští.

Koho zajímá názor dalšího ne zcela bezvýznamného právníka, nechť číhne na blog JUDr. Sokola - link:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-sokol.php?blogid=189&archive=2013-01

P. Schuster 23.2.2013 12:43

Re: Nechápu

Děkuji za nasměrování na blog JUDr. Sokola, přečetl jsem si ho, je to velmi zajímavé čtení a jen mě utvrzuje v tom, že každá hůl má dva konce. Ten jeden konec je od rána do večera propírán všemi medii a popis té druhé strany je na blogu pána Sokola.

H. Grúbr 23.2.2013 5:08

Zato my neignorujeme, že autor článku je ignorant.

---

V. Braun 23.2.2013 4:03

S autorem lze souhlasit v jediném

Souhlasím s autorem, že ústavní právo nemůže být velezradou a žalovat VK za velezradu je blbost. Nesouhlasím s autorem v jeho demagogické obhajobě amnestie.

Příklady demagogie:

1. Ctím presumpci neviny a je správné, že obžalovaní jsou považováni za nevinné až do doby, než o jejich vině nebo nevině rozhodne soud. O kvalitě soudů můžeme diskutovat, ale takto škrtem pera zatratit jejich práci?

2. Zmiňovaný paragraf z ústavy se týká milostí a ne amnestie. To by měl senátor vědět a pokud to ví tak by to neměl takto demagogicky používat (pokud to neví neměl by být senátorem).

V. Váňa 23.2.2013 14:47

Re: S autorem lze souhlasit v jediném

Vážený pane Braune, obávám se, že jste to Vy, kdo se mýlí.

Prezidentu republiky podle Ústavy přísluší 1. odpouštět a zmírňovat tresty.. atd, 2. nařizovat, aby se trestní řízení nazahajovalo ... atd. (kritizovaná abolice) a 3. vyhlašovat amnestii.

O milosti není z logiky věci ani zmínky. Článek v tomto není nikterak zavádějící, v tom s Vámi nesouhlasím.

Pokud jde o Váš bod 1, zkuste se na to podívat i očima těch stíhaných.

Třeba prostřednictvím odkazu na blog JUDr. Sokola: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-sokol.php?blogid=189&archive=2013-01

T. Pansky 23.2.2013 0:53

S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

... gesto, ktere delaji nekteri senatori se svoji obzalobou brezidenta, udelal pan prezident Klaus se svou amnestii.  Pan Klaus se pohyboval ve vysoke politice velmi dlouho i jako predseda vlady.  V te dobe mel dost casu k tomu, aby se neskutecny bordel v ceske justici pokusil vyresit.  Neudelal to.  Proto nelze chapat jeho amnestii jako nic jineho, nez ucelovou zajmovou akci.  top0625top@live.com

J. Vyhnalík 23.2.2013 1:29

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Václav Klaus byl předsedou vlády naposled v roce 1997, tedy před 15 lety. V presidentské funkci se pokusil odvolat pasivní předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou, ale na její žádost Ústavní soud příslušný paragraf ze zákona vyškrtl a Iva Brožová se tak stala fakticky neodvolatelnou.

To jen pro pořádek, možná jste zapomněl, jak ten čas rychle letí.

M. Trhlík 23.2.2013 5:40

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Pane Vyhnalíku,ale Iva Brožová není sama, která ovlivňuje naši justici.U Klause se projevila zase jedna z jeho vlastností, že pokud někdo nerespektuje jeho názor, tak to znamená, aby se připravil na řadu nepříjemností.Vztah Klause k soudcům je znám už celou řadu let a došlo na ně až těsně před skončením volebního období. Čas rychle letí, ale nepozoroval jsem žádný zájem politických špiček, včetně prezidenta, aby se někdo  zajímal o stav naší justice a hlavně nesmyslné zákony, které umožňují protahování soudních řízení do nekonečna.Proto si myslím, že vina není jen na jedné straně, jak už jsme si v této zemi zvykli, ale nezájem problémy kolem soudnictví řešit.

J. Vyhnalík 23.2.2013 11:44

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Soudní moc získala od politiků nezávislost, což je naprosto v pořádku. S právy by ovšem měla získat i odpovědnost. V poslední době to vypadá, že Ústavní soud by měl rozhodovat o jakékoliv prkotině a navíc je zřetelná snaha ČSSD ÚS ovládnout. Od chvíle, co ČSSD ovládla Senát, neschválili VK ani jednoho kandidáta pro doplnění ÚS a brzo tak budou mít možnost do ÚS schválit 8 nových členů z celkových 15. Myslím, že to bude první výrazný test toho, zda Miloš Zeman dokáže být nadstranickým presidentem.

Zpět k soudní moci a právu obecně. Snad budete souhlasit, že jmenování Lenky Bradáčové a Pavla Zemana jsou kroky správným směrem a teď záleží na tom, zda soudci budou schopni nějaké sebereflexe. Kauza soudce Berky je pouhým vrcholkem ledovce a to, jak soudy její řešení fakticky bojkotovaly je mementem. Je nejvyšší čas, aby si soudci vytvořili fungující systém kontroly a nekvalitní soudci byli opravdu tvrdě postihováni. To je role, kterou by měl plnit i Nejvyšší soud a které se Iva Brožová úspěšně brání. Trapnou ostudou bylo odmítnutí Jaroslava Bureše a jeho vytlačení z pozice náměstka. Tady se jasně ukázalo, že stávající vedení nejvyššího soudu si žádné změny nepřeje a dokáže jim účinně bránit. To jsou ovšem věci, o kterých se v TV nemluví a v novinách nepíše. Mimochodem předchůdkyní Ivy Brožové byla Eliška Vágnerová, která se dnes tváří tak, jakoby desítky let táhnoucí se kauzy byly něco, s čím ona nemá nic společného.

T. Marek 23.2.2013 20:10

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Právě o tu letitou absenci odpovědnosti se jedná, s tím měli pánové nahoře už dávno něco udělat. Bradáčová, Zeman - to jsou jména roku 2012, ale co předtím?

J. Kanioková 23.2.2013 21:35

Přesně !

P. Scheck 23.2.2013 5:50

Ten čas zas tak rychle neletí...

Našemu milému panu prezidentovi stačilo 15 minut k odvolání z funkce ministra Jiřího Pospíšila.

Kdyby tam nyní nebyl "zametač" Blažek, třeba by to vypadalo jinak.

Ale možná právě proto bylo třeba velmi rychle odvolat Jiřího Pospíšila...

Pokud jde o časy, zde je Václav Klaus opravdu znalec. Tedy všechno možné, jen ne hloupý...

V. Hajková 23.2.2013 8:01

Re: Ten čas zas tak rychle neletí...

Odkdy-   odvolává   prezident   člena  vlády??    Vy  ale  musíte  být   ""INTELIGENT"!!

M. Trhlík 23.2.2013 8:59

Re: Ten čas zas tak rychle neletí...

Paní Hajková, s tím "inteligentem" bych nechvátal jako Vy.Nějak zapomínáte, že prezident má obrovský vliv na ty, kteří odvolání provedou.Jistě si pamatujete na odvolání Karoliny Peake. Ale Vám se při Vaší "inteligenci"těžko něco vysvětluje, i když u nás v republice nemáte konkurenci na znalosti světové politiky a ekonomie.

P. Scheck 23.2.2013 11:52

OK, no prosím...

chcete -li se, paní Hajkova, chytat slovíčka, pak máte samozřejmě pravdu. Prezident přirozeně nemůže sám odvolávat člena vlády. Nicméně nevím, co to mění na faktu, který jsem uvedl.

V. Váňa 23.2.2013 14:15

Re: OK, no prosím...

Za co se, vážený pane Schenku, omlouváte? Máte pravdu, člena vlády vždy a za všech okolností odvolává prezident.

Viz Čl. 62 Ústavy - Prezident republiky

- a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.

Paní Hájková Vás chytila za slovíčko, až se sama dostala do pasti své vlastní nevědomosti.

 

V. Váňa 23.2.2013 14:21

Re: OK, no prosím...

Promiňte zkomolení jména, pane Schecku.

P. Scheck 23.2.2013 14:42

Re: OK, no prosím...

máte, pravdu, pane Váňa, měl jsem napsat, že prezident odvolává na návrh premiéra.

Viz článek 68: "(5) V ostatních případech prezident republiky jmenuje a odvolává na

návrh předsedy vlády ostatní členy vlády a pověřuje je řízením

ministerstev nebo jiných úřadů."

Čili to nic nemění na tom, že Václavu Klausovi trvalo 15 minut od návrhu premiéra k tomu, aby odvolal ministra Pospíšila.

P. Sýkora 23.2.2013 9:33

Re: Ten čas zas tak rychle neletí...

Velký souhlas

B. Hudzieczek 23.2.2013 12:19

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

a potom, v dobách  byl předsedou parlamentu. Pan Klaus se v nejvyšších patrech československé a české politiky, v orgánech zákonodárných i výkonných-jako ministr a později předseda vlády byl současně členem parlamentu- pohyboval od roku 1990do roku 2002, poté byl dvě volební období prezidentem, kdy jmenoval členy ÚS. Pokud pan Klaus naříká nad stavem justice, je jeden z těch, kteří do toho měli co mluvit nejvíc.

Už jeho vlažný až odmítavý přístup po roce 1990 ke snahám vytvořit pro privatizaci pevný právní rámec svědčí o jeho nepochopení podstaty problémů, které se během privatizací v 90. letech vyskytly. Amnestie, za kterou notabene je podle ústavy politicky odpovědná vláda, elegantně zametla pod koberec kausy, ze kterých by se veřejnost mohla dovědět Who is who in the Czech republic.

J. Vyhnalík 23.2.2013 13:47

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Za amnestii je odpovědný president, který ji vyhlašuje a premiér, který ji kontrasignuje. O odpovědnosti vlády není v ústavě ani slovo.

B. Hudzieczek 23.2.2013 14:17

tady je to slovo...

Článek 54 ústavy, odst. 3 - Prezident republiky není z výkonu své funkce zodpovědný

Článek 63 ústavy, odst. 1 - písm. k) - prezident má právo udělovat amnestii

                                 odst. 3 - Rozhodnutí prezidenta republiky, vydané podle odst. 1 a 2 vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.

                                 odst. 4 - Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, zodpovídá vláda.

J. Vyhnalík 23.2.2013 14:26

Re: tady je to slovo...

Máte pravdu.

J. Vyhnalík 23.2.2013 14:44

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Jako president se pokusil odvolat předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou a nahradit ji Jaroslavem Burešem, čemuž změnou zákona zabránil Ústavní soud.

Soudy jsou na politicích logicky nezávislé a je právě na Nejvyšším soudu, aby soudy řídil.

Vše podstatné, co se amnestie týká sepsal Tomáš Sokol ve svém blogu http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-sokol.php?blogid=189&archive=2013-01

T. Marek 23.2.2013 20:05

Re: S autorem clanku musime souhlasit. Zaroven je nutne rici, ze ...

Konečně názor, který mohu podpořit.