26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

AMNESTIE: Ústavní právo nemůže být velezradou

Skutečnost, že 30 senátorů podalo k Ústavnímu soudu žádost o zrušení aboličního článku II amnestie (podáno 14. ledna), pravděpodobně vedla aktivistu Karla Janečka k sepsání výzvy k podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu dle článku 65 ústavy (datováno 23. ledna).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Dubanová 26.2.2013 3:43

Re: ministr Kuba chce vytěžit zlato za 400 miliard a tím vyléčit v ČR krizi!

Tehdy před cca 18 lety se lidé ubránili..Bránila se celá ČR, starostové podpořeni velkým odporem lidí založili Sdružení měst a obcí s názvem Čechy nad zlato. Odpor lidí byl tak velký, že nakonec zakročilo MŽP a všechna povolení,které vydalo MH ČR byla zrušena a těžba se nekonala.. A nyní, po zhruba 18 letech je to tu zmovu, těžaři začali znovu řinčet svými těžebními nástroji, za velké podpory ministra průmyslu pana Kuby, který prohlašuje, že zlato vytěžené pomocí kyanidu (zcela pomíjí, že způsob těžby kyanidem se rovná likvidace ČR), se podaří prodat za 400 miliard a tím (prý, říká pan Kuba)zcela zlikviduje finanční krizi v České republice.

Nejsme pane ministře Kubo,rozvojová země, ač Vy možná máte ten dojem. A domnívám se, že tento Váš pokus o těžbu zlata pomocí kyanidového loužení je cosi podobného pokusu o obecné ohrožení.

M. Dubanová 26.2.2013 3:42

ministr Kuba chce vytěžit zlato za 400 miliard a tím vyléčit v ČR krizi!

Příbramsko - V České republice opět hrozí těžba zlata kynidovým loužením..Těžaři mají "na mušce" rozebrání Petráškovy hory u Hvožďan. Chtějí zde těžit zlato kyanidem..

ČR hustě zalidněná země uprostřed stejně zalidněné Evropy je soustavně ohrožována SVÝMI vládními "činiteli" Nyní je ohrožena těžbou zlata, nikoliv takzvaným rýžováním, ale kyanidovým loužením. Už v roce 1994 vypsal exministr hospodářství Karel Dyba - VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ a nabídl tšžařům ke zkoumání a následné těžbě zlata celé území ČR. A účastníkem řízení se mohl stát každý, kdo zaplatil poplatek ve výši 40 tisíc korun, nebo 1. 380 USD na účet u Komerční banky Praha 1.

Ministr Dyba povolil hledání zlata na 19 místech ČR, těžbou zlata ohrozil kyanidem 87 měst a obcí v ČR - ale zapomněl že nejsme Eldorádo, že ČR činí asi 1 procento Austrálie a 0.7 procenta Kanady.. Ohrozil ČR hrozbou prudkým jedem jakým je kyanid a arzén a považoval to za samozřejmost, že může, když je ministr..

Jak vypadá oblast kde se těží zlato kyanidem? Přírodní prostřední vypadá jako pustina. Zbudou mohutné hromady odpadu. Pokud se kyanidová nádrž protrhne, dostane se odpad všude a nastane destrukce krajiny ve velkém.To se stalo v Baia Mare, kde jim praskla nádrž s kyanidem, ten vytekl do Tisy z ní do Dunaje, bylo poškozeno Maďarsko a snad i Srbsko

P. Scheck 24.2.2013 22:57

Re: Hm

budeme-li mluvit suchou úřední mluvou, pak máte samozřejmě pravdu.

Ale já bych si prostě přál prezidenta, který se dokáže chovat i v souladu s tím, k čemu jsou zákony určeny. A být také tak trochu nad věcí a být příkladem.

Tedy aby se nechoval jako "Lojza z Horní, Dolní", který si chodí pro pár stovek podpory, i když má limuzínu, na kontě miliony a pořádá bohaté večírky.

Tam mohu jen pokrčit rameny a říct si: No dobrá, má na to dle zákona nárok. Ale ten Lojza není prezident ČR. Kdo může pochopit pochop...

J. Sládeček 24.2.2013 21:47

Samozřejmě, že s amnestií nikdo nic nenadělá!

Je to právo prezidenta. Divím se Wágnerové, asi její kvalifikace pochází z toho, že přišla z venku. :))

M. Pivoda 24.2.2013 19:36

Lze zažalovat voliče? A koho ještě?

Na voliče se nutně vztahuje prezumpce neviny. Za svoji blbost nemohou být činěni zodpovědní. (Havla teď ponechme stranou.)

Mohli by být ale voláni k zodpovědnosti ti lidé ve společnosti, kteří měli na starosti výuku Občanské nauky, protože potenciální voliče nedostatečně vyškolili k občanství v demokratické společnosti. Dnes (tj. se zpožděním dvou dekád) se teprve jasně ukazuje, že Občanská nauka je neprávem považována za odpočinkový školní předmět.

No a v posmrtném životě můžete být eventuálně voláni k zodpovědnosti i vy, za budoucí blbosti svých dětí, z důvodu nezvládnutí jejich výchovy.

M. Kosejk 24.2.2013 16:50

Re: Hm

Ano, jistě, je to moje vidění věcí. Tento princip, který tady tak demagogicky haníte, je jedním ze základních principů toho, čemu se říká právní stát. Pokud se ale jednou chcete probudit do světa, kde půjde stíhat i lidi, co neporušili žádný zákon, tak prosím.

Amnestie byla zákonná (viz níže - citace Ústavy) - můžeme tedy na ní řešit jen svoje občanské názory.

Vy s amnestií nesouhlasíte - Já s ní souhlasím : Vaše demokratické právo - Moje demokratické právo. Ovšem vyhrožování stíháním prezidenta je už tak trochu fašoidní přístup.

Citace z Ústavy ČR, Hlava III., článek 63  (odst.1) Prezident republiky dále, j) nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, (3) Rozhodnutí prezidentarepubliky vydané podle odstavců 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.

B. Rybák 24.2.2013 16:40

Jepičí tance

Nejde jenom o naprostou právní nesmyslnost žaloby nikomu dle ústavy neodpovědného prezidenta, za výkon jeho ústavního práva.

Jde i o to, že pro svou obžalobu prezidenta by senát musel mít nejenom souhlas 3/5 svých členů, ale i podporu 3/5 poslanecké sněmovny. A pokud by s tím Ústavní soud souhlasil, tak by maximálně mohl pana prezidenta odvolat z funkce (dřív jak za rok by se to nejspíš nepovedlo - vždyť i aféra Watergate trvala 2 roky).

No nejsou to roztomilí duševně patrně nesvéprávní "hochštapleříčkové"? Vždyť oni očividně pracují na zrušení senátu.

P. Scheck 24.2.2013 16:38

Re: Rozumím Klausově kritice naší justice, která nedokáže

OK, namíchal jste toho opravdu hodně. Souhlasím, že media mají velkou moc a využívají toho. Chápu třeba stesky malých stran, že nemají moc možnost být vidět v mediích, nebo že i ve zprávách nekomerční TV je velice důležité zprávě věnováno jen malý kousek a je zařazena až kamsi na konec spolu se zprávou, že se kdesi v ZOO narodil pavián. Případně i křiklavě tendenční pojetí různých kauz, jak o tom píšete.

Na druhou stranu příliš neberu, když si takto ztěžuje některý z úplně nejvyšších politiků. 

Vždyť mu dá každá z hlavních TV i nejčtenější deníky možnost denně se ke každé křivdě, každé dezimpretaci vyjádřit. A pokud si stěžuje, že jeho věta byla vytržena z kontextu, ať tedy v klidu národu sdělí, jak to myslel. Když to nedokáže, je to podezřelé.

Sdělení: "Přečtěte si celý můj rozhovor", je kličkování vychytralce.

B. Rybák 24.2.2013 16:14

Re: Kdo je odpovědný za velezradu demokratické společnosti?

A proč nezažalovat z velezrady voliče, kteří zvolili ten parlament a senát, který V. Havlovi ty pravomoce dal? Může jim být polehčující okolností, že ten skromný státník prohlásil, "že pouhým pokladačem věnců nebude"?

J. Kadeřábek 24.2.2013 16:12

Re: Kdo je odpovědný za velezradu demokratické společnosti?

Je třeba zažalovat Rychetského, který je autorem ústavy a právo amnestie dal prezidentům do vínku. A také jeho matku za to že ho porodila.

M. Vlasák 24.2.2013 15:40

Re: Rozumím Klausově kritice naší justice, která nedokáže

To není o umění nebo neumění mediální prezentace, ale o tom, komu ta média patří a na čí objednávku je propaganda činěna, tedy co se v těch médiích vůbec se objeví!

Viz systematické rozkládání stran a hnutí alá akce klín. Např. OF, OH, Strana lidová, Strana národně sociální, KDS, KDU-ČSL (několikrát účelově a nepravdivě před volbami nebo před zásadními rozhodnutími nebo destabilizovat vlády jejíchž byly součástí - napadnuti: Bartončík, Lux, Svoboda, Kalousek, Čunek,....) ODA (Kalvoda), ODS (nespočet.....), US(nespočet.....), ED, TOP09 (Parkanová, Severa, ...) VV(Bárta, ...), ....

M. Vlasák 24.2.2013 15:13

Re: Hm

Na čem je konkrétně vaše zmiňované právo založeno. Prosím paragraf příslušného zákona.

M. Bílý 24.2.2013 13:56

Zajímavý nový pohled, ale neprosadíte ho.

P. Scheck 24.2.2013 12:56

Re: Hm

Čili pane Kosejk, co není zakázáno, je povoleno. Nejde tedy o to, k jakému účelu jsou jednotlivé zákony napsány. Pokud je v nich nějaká nedokonalost, či sporný výklad, klidně toho využijme a hrejme si s nimi dle libosti. Hlavně když to nebude nezákonné, vlastizrádné nebo neústavní.

Jestli je to vaše vidění věcí, prosím.

Snad mám právo očekávat od prezidenta ČR trochu víc.

M. Pivoda 24.2.2013 12:42

Kdo je odpovědný za velezradu demokratické společnosti?

A proč tedy nezažalovat z velezrady český Parlament a Senát, že dáli prezidentovi tak velké a nekontrolovatelné pravomoce? Za co je tak vysoce platíme?

M. Kosejk 24.2.2013 12:03

Re: Hm

Já to jako škodlivé rozhodnutí nevnímám - a předpokládám, že mi neupíráte demokratické právo na názor.

A už vůbec to není vlastizrádné rozhodnutí, ani neústavní, ani nezákonné.

B. Rudolf 24.2.2013 10:41

Re: Hm

Také nejde o nic jiného, než ze škodlivého rozhodnutí vyvodit zodpovědnost.

P. Scheck 24.2.2013 10:25

Re: Rozumím Klausově kritice naší justice, která nedokáže

Vcelku s vámi souhlasím. Nečasova vláda má ale z mého pohledu dvě velké nevýhody.

Za tu první si může sama a totiž, že se vůbec neumí mediálně prezentovat. Určitě by mohli mnohem lépe prodávat vše pozitivní, čeho dosáhli.

Za druhou vůbec nemůže. Musí se prát se současnou ekonomickou situací a to je hrozně těžké. Ono se to Miloši Zemanovi machruje, jaké měl za jeho vlády výsledky, ale málokomu přitom dojde, že to bylo v době celosvětového ekonomického růstu. V takovou dobu může vést vládu třeba "stará Blažková" a národ bude vcelku spokojen. Z tohoto pohledu to MZ nevedl nic moc a na horší časy moc nemyslel.

H. Gene 24.2.2013 9:33

Re: Rozumím Klausově kritice naší justice, která nedokáže

Asi jste mi nerozuměl. Mluvil jsen o starších kauzách zasažených abolicí. Kreditní, H-Systém a pod. Vidím a věřím, že dochází ke změnám, byť tedy zrovna Pospíšila jsem za jejich promotéra nepovažoval (+ za OZ).

Je až neuvěřitelné, že pro tolik lidí je nejhorší ta vláda, za které se to začíná rozplétat a najednou se objevují i velké ryby v síti. Nemyslím si, že jsou slepí nebo hluší, jsou hloupí.

Osobně považuji Nečasovu vládu za jednu z nejlepších v polistopadovém vývoji, o několik tříd výše než korupční Topolánkovu (toho považuju za největšího škůdce pravice), komunistickou Špidlovu, neschopnou Grossovu či zlou Paroubkovu. O ztracené Fischerově nemluvě.

M. Kosejk 24.2.2013 9:02

Re: Hm

Vždyť je to směšné, co píšete o tom tajení informací. To Klaus rozhodl - a z titulu prezidenta se pod to podepsal. Co chcete řešit? Vy nemáte určitě žádnou zkušenost s vedoucí funkcí, co? Nechápu, proč bych měl někomu sdělovat, s kým jsem se radil, když za svoje rozhodnutí ručím jen já. Maximáleně vysvětlím své důvody, které mne k tomu rozhodnutí vedly - jestli je lidi přijmou, to už je jejich věc - do doby, co jsem ten, kdo má odpovědnost a pravomoce, tak rozhoduji.

M. Kosejk 24.2.2013 8:57

Re: Jádro pudla je naprostá neprůstřelnost JUSTICE !

Zapomínáte na toto:

a) ÚS je ochoten tolerovat jen takové zákony, které soudcům zvyšují plat - nebo které přidávají peníze do justice (vše ostatní je označeno jako neústavní zásah do nezávislosti justice. b) Patříme v EU k absolutní špice v počtu soudců na 1000 obyvatel - a není to vidět. c) Žádý zákon státu nedá do rukou páky, aby mohl dělat něco se soudcem, který pracuje špatně, aniž by nedošlo k porušení nezávislosti soudnictví (to justiční kárné orgány musejí toto řešit - a ty selhávají) . d) Klaus pravomoc toto řešit nemá (prezidentem je už 10 let a ještě déle není premiérem) - vlastně se ukázalo, že nemůže využít ani svého ústavního práva a odvolat předsedu NS, protože mu to ÚS zakázal. e) Byl to právě Klaus, který rozjel tuto dabatu a ukončil nejkřiklavěší příklady selhávání justice, které stejně nikam nevedly - a za to mu děkuji.

P. Pokorný 24.2.2013 8:54

Re: Hm

Představte si, že se Ústava nemění a vy změníte čísla a kombinujete předešlé. Tudíž obviní Wágnerová i Havla z velezrady? Není to obludárium, když sama se odmítá připojit? Prezident vážně pustil na svobodu odsouzené prokazatelné zločince? Nebo vrahy jako Havel? Hm, hm....

M. Trhlík 24.2.2013 6:38

Re: Ale že byla přehnaně rozsáhlá, o tom není pochyb,

Jak je vidět, tak v nouzi nejvyšší je dobrý i Husák.A co když jeho amnestie byla podobná té Klausové? Hlavně to hodit na Havla, protože ten navíc Vašíkovi Klausovi nejvíc ublížil.To si už také nepamatujete, co prohlásila maminka Klause?

M. Trhlík 24.2.2013 6:33

Re: no, je pravda, že to není žádný bourací akt,

Přestaňte už paní Kaniokové srovnávat nesrovnatelné.Už jen proto, že Havel, je pro Vás tím, jak ho popsal Hrad a Klaus je modla.Pokud si pamatuji i Klaus při skládání slibu, prohlásil, že je prezidentem všech.A jak je vidět, vysvětlil si to po svém.A když se pořád oháníte Havlovou amnestií, zak si vzpomeňte, pokud se Vám to ještě podaří, Jak po roce 1989, se každý, kdo byl v té době zavřený vydával za politického vězně.I ti co kradli, loupili, znásilňoval a prováděli celou řadu trestných činů. Asi si všichni hráli na bratry Mašínovy. Proč v tom opravdu nehledají zastánci amnestie naprostou džungli v zákonech, které brání tomu, aby se případy řešily urychleně? Ale čím by se bránili příznivci amnestie, kterým toto vše vyhovuje.

J. Veselý 24.2.2013 6:27

Hm

vzhledem k informacím o lidech kteří ze zdravotních důvodů nechodili k soudu a zdržovali konání, aby pak byli přistiženi zřeba na sjezdovce, myslím že ti co si soudci nevěděli rady, těch je troška. Je to jen můj názor že to byla řízená lumpárna, ale proč se tedy celý proces přípravy amnestie a jména lidí, kteří jej připravovali tak pečlivě tají?? Tím mi skoro dali razítko že mám aspoň zčásti pravdu.

M. Trhlík 24.2.2013 6:20

Re: :)))))

To jste tak do případu Chvalovský tak zasvěcená? Je otázkou, zda v průběhu let se zase nenajde někdo, kdo jeho "nevinu zařídil".Ale to už bude zase jiná doba, že ?

M. Trhlík 24.2.2013 6:16

Re: Jádro pudla je naprostá neprůstřelnost JUSTICE !

Justice není neprůstřelná paní Kanioková, ale řadu let se kolem soudnictví motají diletantské zákony, které umožňují obratným advokátům a obhájcům, protahovat jednotlivé případy do nekonečna.Čím se naši slavní zákonodárci zasloužili, aby se něco změnilo? Neměli zájem, včetně Klause jehož "sympatie", jsou k soudcům už známy hodně roků. Tak to co se řadu let neřešilo, "vyřešíla" amnestie, bez toho, co si o ní myslí postižení, kterým se amnestovaní smějí. No a přišla pár týdnů pře ukončením volebního období Klause, který si zase zvýšil popularitu tím, že vše svedl na útoky proti jeho osobě.Dokonce se i pochválil ve své publikaci, kterou doporučoval číst všem, včetně poslanců a kde mu dávali dobrozdání jeho přátelé a známí, kteří myslí stejně jako Vy.

P. Scheck 24.2.2013 3:42

Re: Rozumím Klausově kritice naší justice, která nedokáže

Není to až tak naivní. Dochází ke změnám, byť pomalu.

U policie nastupuje nová generace a i v soudnictví se občas zablýskne. Pravda ministra Pospíšila kdosi odkrouhnul, ale na Bradáčovou a Zemana si netroufnul. Tedy - díky tlaku veřejnosti a proklínaných medií, jinak by tam pochopitelně už ani oni nebyli.

P. Scheck 24.2.2013 1:24

Možná se pozvracíte znovu

když si to poslechnete...

Je pravdou, že je třeba se trochu povznést nad levičácký tón pana Zaorálka, kterým to podává a který mi také vadí. Ale on to bez toho už asi ani neumí.

Nicméně popisovaný systém např. gangu v okolí soudce Berky je skutečně zajímavý. Tito lidé by opravdu neměli dostat amnestii. Je to hrubý výsměch. Je to cesta na Východ.

Konečně s tou Klaus v poslední době neměl žádné problémy.

J. Kanioková 23.2.2013 21:40

Pokud jste takto nesmiřitelně hodnotil i Havlovu amnestii, tak prosím...