28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

AFÉRA: Země, kde se dává mimořádná odměna za špatnou práci

Bývalý ředitel Úřadu práce Viktor Najmon mj. tvrdí, že mu ministr Marian Jurečka nabídl za dobrovolný odchod z funkce mimořádnou odměnu. Dosvědčuje to Najmonem tajně pořízená nahrávka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kuhaj 30.3.2023 9:24

Ano, rozumíte. Říká se tomu vydírání. Doufejme, že Jurečka za to ponese odpovědnost.

A. Mara 30.3.2023 9:24

"Českem otřásá aféra"

Neprehanite trosicku?

V. Kuhaj 30.3.2023 9:22

No vidíte, já v tom fofru zapomněl na nárůst práce, který Úřad práce zaznamenal v souvislosti s Ukrajinci! Kdo myslíte, že má na starosti agendu s jejich evidencí coby uchazečů o zaměstnání a výplatou dávek pro ně?;-D;-D

V. Kuhaj 30.3.2023 9:19

Všechno to začalo už před lety, kdy byla agenda vyplácení sociálních dávek odňata obecním úřadům, a převedena na Úřady práce. Buď si někdo neuměl spočítat, jaký nárůst práce s tím je spojený, nebo ho počítat ani nenapadlo, to je jedno. Každopádně ÚP přestaly stíhat, což v praxi znamenalo zpožďování výplaty dávek, se všemi důsledky z toho plynoucími.

Další rána byl covid, který počet oprávněných osob znovu navýšil - ÚP stíhaly o to méně. Poslední kapka souvisí s nárůstem plateb za energie a cenami zboží. Velmi výrazně se opět zvýšil počet lidí, kteří v rámci dávek hmotné nouze měli nárok např. na doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí atd. Z ÚP ale už v té době začali pracovníci odcházet, protože psychický nápor už začal být neúnosný. Takže se našel viník - generální ředitel Úřadu práce Najmon. Sviňárna na sviňárnu!

J. Vorlický 30.3.2023 9:16

Ano. Všichni ti, které pan Čech jmenuje, zastávají nejen funkce, do kterých byli občany zvoleni (v souladu s nějakými pravidly), ale hlavně jsou to orgány moci veřejné, které se řídí jinými pravidly než zbytek státu; nepodléhají stejným povinnostem a mají autoritativní moc.

V. Černík 30.3.2023 9:12

Takže především, pokud hovoří šéf s podřízeným,

tak NIKDY nejde o diskuzi Andílka s Ďáblíkem.

Čili VŽDY by v takové diskuzi měla i zaznít kritika šéfování a POSLÉZE by nadřízení šéfa měli zhodnotit,

jak se zhostil nápravy.

P. Čech 30.3.2023 9:10

Služební zákon schválili naši poslanci. Oni si jej nechali nadiktovat Bruselem.

J. Rybník 30.3.2023 9:07

Zajisté:-). Nejprve si dostudujte, jak se ten řád správně jmenuje, aby to spolkla i navigace.

J. Vorlický 30.3.2023 9:07

Co se týče českých zákonů:

Je třeba si připustit, že to, čemu se v ČR říká zákony, nejsou zákony v obecném slova smyslu - tedy něco, čím se všichni, včetně státních složek, MUSÍME řídit. Jsou to vlastně jen pokyny pro českou veřejnou správu, orgány moci veřejné, OMV, která potom ,,zákony" dokresluje pomocí prováděcích předpisů, pro účely výkonu své autoritativní moci; funguje tedy nejen jako moc zákonodárná, ale i jako moc výkonná.

Tvrdit tedy, že lidovci nadšeně schvalovali zákon, je zavádějící. Jinak dále, OMV zastupují stát ve státě a mají i svoji vlastní soudní moc. Jak jinak si třeba vysvětlit, že správní orgán se nemusí řídit právním názorem Nejvyššího soudu? Jak si vysvětlit, že prezident smí zrušit trest obecným soudem (amnestie), ale ne trest udělený OMV? Jak je možné, že OMV smějí trestat nad rámec čl. 2 (4) Ústavy? atd. atd.

K. Křivan 30.3.2023 9:04

Mrtvým se taky dává odstupné ? Pokud ne, ....

V. Petr 30.3.2023 9:04

Připomínám, že Služební zákon nám byl nadekretován z Bruselu. Jako skoro všechno špatné v tomto státě...

K. Křivan 30.3.2023 8:59

Ospravedlňuje to navíc odstranéní (případné i likvidaci) těch, kteří je spáchali.

P. Čech 30.3.2023 8:54

Korupce a vyhrožování se staly normou nejen pětikolkové politické formace, ale celého politického systému v ČR. Ať to probíráme z kterékoliv strany, na vině je vždy celkový politický systém. Systém vlády a moci politických stran a hnutí a jejich politiků. Nikoliv politiků občanů, jak to správně má být v zastupitelské, tedy i parlamentní demokracii. Tam totiž do zastupitelských funkcí musí být voleni přímo kandidáti a ne jejich politické strany a hnutí. Tady, ve volebním systému podle zásad poměrného zastoupení je zakopán pes nefunkčnosti celého našeho politického systému.

V. Kučer 30.3.2023 8:49

Martin Bursík radí kabinetu Petra Fialy (ODS). Jako svého poradce si ho vybral ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN).

P. Čech 30.3.2023 8:47

"Nelze nabízet přece vysokou odměnu někomu, kdo údajně pracuje špatně. Navíc z peněz daňových poplatníků" ???

To je ovšem obecná pravda, neplatí to ale v České republice. Ono totiž těch "povolání" kde se rozdávají vysoké oldměny bez toho, že by dotyční odváděli odpovídající práci je velmi mnoho a přináší to bohužel systém. Těmi lidmi, kteří takové odměňování dostávají a přijímají jsou třeba poslanci, senátoři členové vlády a jejich političtí náměstci, placení zastupitelé mnoha krajů, měst a obcí, tedy všichni ti, představitelé, jejichž politické strany a hnutí jsou voleny a nebo kteří jsou po volbách jakkoliv jmenováni. Tedy naprosto všichni představitelé státu, krajů, měst a obcí. Lidé, kteří místo smysluplné práce jen žvaní, přehánějí a lžou. A právě a jen proto u nás také téměř nic nefunguje.

J. Vorlický 30.3.2023 8:38

Nikoho se nezastávám. Obecně to ale začíná vypadat tak, že normální lidé se začnou bát vykonávat jakoukoli veřejnou práci. Šejdíři všude šmejdí a jen lstivě čekají jak komu ke svému prospěchu podrazit nohy nebo ho ,,jen" udat.

,,Já nad Prahu většího a horšího slovanského Kocourkova neznám. Tam je sídlo číhařství a špehounství celého slovanského světa . . . " psal v 1817 po svém měsíčním pobytu Šafařík Palackému.

Na druhou stranu má Praha velmi dobrou síť MHD. A v Plzni se vyráběla tak kvalitní děla, že se i Němci rozhodli je nasadit proti invazním vojskům. Naštěstí jejich obsluha nebyla tak dobrá, aby pak vojákům zabránila Plzeň osvobodit . . .

F. Navrátil 30.3.2023 8:36

Nějak jste zapomněl na druhou část Jurečkova jednání. Že v případě neodsoupení z funkce mu vydá takový posudek, že nenajde zaměstnání. Zatímco odchodné za oboustranného souhlasu lze akceptovat, vyhrožování a vydírání pro většinu občanů akceptovatelné není. Pro vás ano?

F. Navrátil 30.3.2023 8:31

Aféra ministra Jurečky by otřásala veřejností, kdyby provládní média v čele s Českou televizí projevila o aféru zájem, který jí právem náleží. Ovšem korupční aféra lidovce Jurečky vyznívá do ztracena. Patrně proto, že korupce a vyhrožování se staly normou pětikolkové politické formace. Stačí si jen vzpomenout, že snaživý Rakušan ještě nebyl usazen v ministerském křesle a už řádil v nejvyšších patrech české policie. Aféra Jurečka vyšumí stejně jako další korupční aféry typu Dozimetr, jejichž aktéři postupují na místa ministrů a ministerských náměstků.

J. Majzlík 30.3.2023 8:29

Pane - Vy jste mne urazil! Takže zítra o polednách u Bosých Karmelitánek!

R. Gramblička 30.3.2023 8:22

"Ergo kladívko, jestliže je nějaký zákon špatný, tak se seriózní politik má snažit jej opravit, a ne jej obcházet a ohýbat. Jurečkovo jednání je riskantní signál do společnosti - pokud mi určitý zákon nevyhovuje, tak jej prostě obalamutím a nastavená pravidla podlezu."

1) není to nic objevného a lidé tohle dělají běžně

2) pokud přijmeme premisu, že značná část naši legislativy je tvořena zákony, které jsou škodlivé a/nebo zbytečné, ospravedlňuje to jejich obcházení či ignorování

P. Kubáč 30.3.2023 8:19

Na jedné straně článek demnstruje "paradigma" práce advokacie a soudů a to je striktní postup proti zdravému rozumu.

Na druhé straně Jurečkovi to patří, protože paskvil jménem "služební zákon" nadšeně schvalovali, aby "bratři lidovci" udrželi dobře placená místa ve státní správě - své práci a volbám navzdory.

J. Rybník 30.3.2023 8:10

Pardon, příspěvky začínající slovem "takže" ani nečtu.

R. Tichý 30.3.2023 8:03

Blbosti hned ve druhem odstavci.

Prave proto, ze je sluzebni zakon, ani lemplu se nelze zbavit snadno.

Je normalni, ze takovym se nabidne odchodne zajimave, aby tahli a neskodili.

To jen divizny nepolibene trzni ekonomikou, ktera stale jeste pohani evropsky socialismus, se divi.

Proc se vsichni boji propustit hned treba 20% verejnych parazitu? Krome strachu z voleb jsou to i vysoke financni naklady na odstupne.

J. Vorlický 30.3.2023 8:02

Ano, souhlas s pány Grundmannem a Stárkem. Je-li to tak, že pan Najmon odváděl špatnou práci, pak Jurečkova nabídka má logiku.

Evidentně nenabízel peníze za špatně prováděnou práci, ale aby se ho zbavil. Vyhodit českého úředníka jen za špatně odváděnou práci českou úřední cestou možná ani nejde. Jurečka to jako traktorista nebo řidič kombajnu dobře pochopil, akorát podcenil snahu pana Najmona si udržet dobrý flek.

Pan Najmon mohl i trucovat, tak, že se třeba hodí marod a podobně. Takto se mu z pana Jurečka ale podařilo udělat veřejného padoucha - mnohem lepší, a občané tleskají panu Najmonovi, kterému se teď otvírají dveře na ještě lepší místo někde na jiném úřadě. Ne neber to!

M. Baloun 30.3.2023 8:00

Tohle je prostě vláda ohýbačů

Btw: proto se odboráři vždy tak bouří, když laskavá vláda navrhuje zvýšení platů dát do odměn;-D

M. Kocián 30.3.2023 7:57

Slušný člověk si v prvé řadě stojí za tím, co řekl, a nevzteká se, když mu to někdo připomene nahrávkou.

J. Majzlík 30.3.2023 7:55

Takže Bursíkovy "zásluhy" na zkoumání etologie, natality, prosperity, pracovního nasazení kůrovce v podmínkách jeho nekontrolovaného šíření na území ČR jsou zapomenuty?

J. Majzlík 30.3.2023 7:50

Potvrzuji. Drobil byl vmanévrován do telefonického rozhovoru s jakýmsi provokatérem a nahrávka takto pořízená se pak stala podkladem pro jeho odstranění z ministerského postu. Pro případného dárce chechtálků - představte si, že jste svým "přítelem na telefonu" dotazován ohledně Vaší případné spolupráce při nějaké darebačině. Vy jej odmítáte, avšak při strategicky vedené debatě Vás cíleně navede do své pasti. K tomu na příklad stačí, abyste v odpovědi na jeho nabídku použil dvojitého záporu. Nebo svému "příteli" budete příliš důvěřovat. Ostatní dodělají média.

V. Synek 30.3.2023 7:48

Prý tam také padlo, že když držhubné nevezme, dostane špatné pracovní ohodnocení = pokud se nechá uplatit za peníze všech dostane lživé příkladné hodnocení a může jít škodit jinam. Rozumím tomu dobře??

J. Rybník 30.3.2023 7:34

K těm Jurečkovým profesím - byl taky ministrem zemědělství, za jehož bačování nám kůrovec sežral lesy, aniž ten nýmand hnul prstem!! Proto lesy prošly genocidou také lemplovstvím tohoto slizáka!!

Kdepak je oko Střížovo? Ten si troufne jenom sjíždět facebooky?