19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

21. SRPEN: Den pravidelného sebelitování

Celá ta věc začala skoro přesně na den před 100 lety. Evropské státy, po desetiletích míru a blahobytu, se rozhodly znovu „nalajnovat hřiště“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Vidím 27.8.2015 10:50

Re: Pane Hermínku

Tak, tak.

T. Vidím 27.8.2015 10:49

Ááá...

estébáček J.H. opět zapreludoval.

J. Urban 25.8.2015 14:53

Re: Pane Hermínku

Taky nějak nechápu, že i když NP chce zveřejňovat různé názory a být možná "vyvážený" či "korektní", proč musí dávat prostor tomuhle kolaborantskému hnoji?

J. Urban 25.8.2015 14:47

Inu, soudruh nám ty dějiny podal tak

nějak po svojim, po bolševicku. Hezky se SSSR zastal, pravda, jen ale potvrdil, že SSSR v r. 1945 státy příštího vých. bloku od neosvobodil od fašismu, ale ukořistil pro sebe. A taky nějak nechápu, komu by chtěl soudruh nadávat do stalinistů...

J. Jurax 23.8.2015 22:46

Přísný, ale KOREKTNÍ socialismus za Husáka

tak to je opravdu síla.

Čo rozumítě, Kefalín, pod takým slovom "korektný"?

D. Stirský 23.8.2015 18:42

To jsem ještě neslyšel:

Korektní socialismus! Ten článek je dosti velký fujtajxl. A Druhou světovou válku skutečně rozpoutalo Německo a přidavší se SSSR. Myslet si, že to tak nebylo, no opět: fuj tajxl.

V. Kusý 23.8.2015 14:19

Re: Ač koncem roku 1967

Jestli on to není ten oberst Kraus von Zillergut, o kterém ve Švejkovi píše Hašek, že to byl prachpitomý chlap?

V. P 23.8.2015 14:06

Re: Musime si přestat idealisovat Pražské jaro

To ale nijak nesnižuje zločinnost ruské agrese ani hanbu posrpnové kolaborace.

V. P 23.8.2015 14:01

Re: Naše děělo ?????? :-) :-)

To jsou nesmysly, nikdo nás do USA neprodal. A v NATO jsme proto, že ve všech svobodných volbách u nás vyhrávají strany, které to mají v programu. A srovnávat současný stav s dobou, kdy tu vládla ruskými tanky dosazená stalinistická sebranka, je hloupost.

J. Vlk 23.8.2015 13:30

Naše děělo ?????? :-) :-)

V 75 letech, téměř půl století po srpnu a nenávisti k býv.SSSR, který nepřímo zabil otce a s celkovým poznáváním vím, že i díky Západu jsme se po válce stali částí "jejich supervelmoci" (Rusů) a zbytek Evropy "jejich sepervelmoci" (Západu).V 68.vznikla jiskřička naděje osamostatnění ale stalo se to co by se stalo v takovém případě i na druhé straně. Proto, žadná pomoc, jen solidární žvásty. Po pádu SSSR opět zajiskřila naděje, a nejen pro nás, že supervelmocím odzvonilo. Odzvonilo. Ale pouze jedné. A druhá do níž nás vlastní lháři, tentokrát bez tanků dobrovolně prodali začala dokazovat, že chce být supervelmocí světovou, a to za každou cenu. A tak jaképak hodnocení. Z bláta do louže a vždy jako onuce pokaždé v jiných bagančatech. Jednou z musu, podruhé "dobrovolně" .

J. Ráž 23.8.2015 11:32

Re: Autor zjednodušuje až do stádia vědomé LŽI

Domnívám se, že také patříte k "vyškrtnutým" či "vyloučeným" idealistickým členům KSČ? Jestli ne, omlouvám se!

Jsako pamětník dobře chápu, co jste napsal, neb můj táta byl také idealistický komunista, který své přesvědčení neopustil ani potom, co ho jeho partajní soudruzi hned na jaře roku 1949 poslali na šest let do koncentráku (tábora nucených prací) a až srpen mu převrátil jeho myšlení.

Vím, že v roce 1968 byla mezi občany jen menšina, která byla schopna uvažovat v jiné alternativě, než byla Dubčekem a spol. myšlená varianta socialismu s poněkud lidštější tváří a pro mnoho komunistů byl srpen tvrdou srážkou s realitou, kterou nezkousli. Poznal jsem mezi nimi mnohé, pro které to byl definitivní odklon od ideálů komunistického socialismu. Takže souhlas: Srpen 68 měl zásadní vliv na posun v uvažování občanů ČSSR nejen o přátelství k SSSR, ale i opuštění ideje socialismu.

J. Ráž 23.8.2015 11:06

Musime si přestat idealisovat Pražské jaro

Vždyť těm, kdo v ÚV KSČ a jeho nižších složkách převzali po lednu 68 moc, vůbec nešlo o demokracii, svobodu, či tržní hospodářství. To je mýtus, který v nás pěstovali a stále se snaží udržovat bolševici z řád bývalých disidentů. V roce 1968 to byl jen a pouze pokus o jakousi "perestrojku" socialismu, tedy o to, co se pokusil o cca 20 let později v SSSR realisovat Gorbačov. A dopadnout to muselo stejně špatně, protože socialismus a svoboda nemohou fungovat dohromady.

Musime, při hodnocení "Jara 68" mít na paměti, že ti tolik heroizovaní vůdcové Pražského jara, nebyli nic jiného než kovaní komunisté, přímo i nepřímo zodpovědní za poúnorová zvěrstva, koncentráky, mučení a vraždy odpůrců komunismu.

J. Fridrich 23.8.2015 5:29

Re: Ač koncem roku 1967

Škodovka, pane Kraus se montovnou jaksi nestala - i když komunisti a levičáci to v půli 90tých let kvičeli na plno. Mýlili se jako vždy - a strašili také jako vždy " Zlým Západem ", hlavně Německem. Škodovka dělá přes milion kvalitních aut ročně, v kterých se nestydí jezdit v až překvapivé míře i Švýcaři - jezdím tam často na treky do Alp. Řekl bych - a nejen já - že šlape na paty i své matce Wolksvagenu.

O " rozvrácené Ukrajině Západem " ve vašem příspěvku a dalších " perlách " nemá cenu ani diskutovat...................

V. Kusý 22.8.2015 20:59

Re: Ač koncem roku 1967

Osobo respektovaná, nás nerozvrátil Západ, ale my sami.Náš průmysl orientovaný na východní a nenáročné trhy, ztratil drajv a usnul na vavřínech z Moskvy.Pak mohl skončit buď jako oběť svých "manažéérů", nebo jako montovny.Pán Bůh zaplať a VW, Bosche a jiné.Já sám pracuji, ač důchodce, již pro několikátou německou firmu od roku 1994 a mohu říci a srovnám -li zkušenosti z předchozích zaměstnání, tak Němci jednoznačně vítězí.Raději prosperující, korektní a zaměstnancům přátelská německá firma, než český arogantní a po rychlém zbohatnutí prahnoucí "podnikatel".Takže, než dáte vyřinout se svému pronikavému intelektu, zkuste ad primo/ myslet, ad secondo/ zopakovat si českou gramatiku.Na závěr, jestli budoucnost českého průmyslu spatřujete ve výrobě sirek a jehel s nití, nelze, než Vás politovat.

J. Kadeřábek 22.8.2015 17:30

Tak nám to soudruh

(nebo snad bývalý soudruh?) hezky vysvětlil tak nějak po bolševicku.

L. Machala 22.8.2015 17:27

Pane Hermínku

Váš text je jen pejorativní žvást z úst bývalých stalinistů a jejich pohrobků.

J. Mannheim 22.8.2015 15:28

Re: Etapa přísného, ale korektního socialismu: 04/1969 - 12/1989

co čekat od estébáka?

P. Vaňura 22.8.2015 14:45

Jěště k tomu Maďarsku, Maďaři r. 1956 bojovali,

byly tam desítky tisíc mrtvých ale též se zbavili mnoha zrádců. Tehdy rudí dobroserové tvrdili, že se neměli SSSR postavit ze zbraní v ruce. U nás se r. 1968 ve srovnání v Maďarskem neválčilo. Tehdy jsem četl poznámku na adresu těch dobroserů "jakou třetí možbost utlačovaným zemím chcete nabídnout..."

P. Vaňura 22.8.2015 14:20

Autor zjednodušuje až do stádia vědomé LŽI

Období před r. 1968 a po něm se ZÁSADNĚ LIŠÍ poměrem části obyvatelstva k režimu i jeho poměrem k SSSR.

Úplně autorovi vypadl psychologický faktor toho, co bych mohl nazvat "generací Pavla Kohouta" a také části starší generace.

Období do r. 1968 bylo dáno tím, že v KSČ existoval značný podíl mládežníků z první pětiletky, lidí, kterým bylo počátkem WW2 nějakých 10 let a nic jiného než nacismus a pozděli komunismus neznali. Ti si postupem času uvědomili, jak je režim špatný, ale věřili v jeho reformovatelnost (konec konců, režim Jakobínů ve Francii přešel také v rozumnou republiku, ač nikoliv bez násilí). A ti starší zase žili s traumatem Mnichovské zrady a osvobození ze strany SSSR. Ti také během 60 let věřili v postupné uvolnění režimu.

21. srpen r. 1968 všechno rázem změnil. Sovětský komunismus byl identifikován jako zlo a každý, kdo byl s okupanty ochoten kolaborovat byl ZRÁDCE! Při následných prověrkách odešli z KSČ prakticky všichni, kdo tam byli i z jiných, než prospěchářských důvodů. A KSČ si tohoto byla DOBŘE VĚDOMA. Před r. 1968 neměla značná část komunistů ze členství zjevné výhody. Příkazy jako "všem komunistům přidat 200 Kčs" odpovídají normalizaci, předtím byly téměř nemyslitelné. Mimochodem, 80% těch, kteří při prověrkách r. 1970 KSČ opustili by tam mohla zůstat, pokud by chtěla. Dělníkům bylo dokonce vyhrožováno represáliemi na dětech!!!, pokud by z KSČ vystoupili.

To "vykopnutí bývalými soudruhy" se týkalo jen menšiny vyloučených. Mimochodem, KSČ prověřovala jako straníky také ty, kteří KSČ na protest proti nástupu Husáka už v létě 1969 sami opustili, o čemž se skoro vůbec nemluví!!!!!

P. Lenc 22.8.2015 13:52

Já sice nezjišťoval

jestli je autor bývalý agent StB, ale článek je jak s jejich dílny.

J. Kraus 22.8.2015 12:22

Ač koncem roku 1967

ještě kluk, vyslechl jsem a zapamatoval si překvapivou informaci, že Novotný padne a presidentem se stane generál Svoboda, tehdy účetní v JZD někde na Vysočině. Zaznělo to z úst zahraničních vojáků a dedukuji, že informace pocházela z okolí pozdějšího presidenta. Pak na jaře ´68 přišla všeobecná euforie, ale postupně všelijací pisálci všechno vyhrotili a někdy od půli roku už se jen čekalo, až a jak to špatně dopadne. A mohlo to v tom srpnu a po něm dopadnout mnohem hůř. Teprve později v zaměstnání mi došlo, že ti Rusáci nás jaksi obdivují, dokonce nás snad mají rádi. Byli jsme pro ně technicky vyspělý západ a mrzelo je, že se na ně díváme svrchu. Po srpnu z našeho průmyslu začali mizet chytří a schopní, nahrazováni všelijakým hajzlem a ten závan 50.let vzal mnoha lidem přirozenou chuť  a radost z tvoření. Prozíraví komunisté (viz Štrogalovy paměti) z toho měli těžkou hlavu, ale to už se začal připravovat listopad ´89. Dělali to tehdy mužové v pozadí líp než v ´68 a my posluchači štvavých stanic jsme se divili, proč z té plejády disidentů najednou všichni mluví o nějakém Havlovi. Po letech nám na Psu vysvětlil pan Hvížďala, že ho vybral z Paříže P,Tigrid a nechal si ho od prominentních exulantů schválit. Kdo ho vybral Tigridovi? No a přišel Listopad a během pár let ten náš opečovávaný a Sověty obdivovaný průmysl z velké části zanikl, z další části byl proměněn na bezduché montovny západních firem a se strany nových partnerů bylo cítit přezírání a pohrdání. Jako zástupce zákazníka a osoba respektovaná jsem v 90.letech poznal zevnitř pěkných pár desítek firem, pravda jen z jednoho oboru, a naprosto to nemuselo dopadnout tak katastrofálně. Léta jsem říkal těm nemnohým, kteří jsou schopni reagovat věcně, jiným je lépe přikyvovat, že až přestanou jezdit kamiony, budeme si pro ty sirky a jehlu s nití muset chodit někam na Ukrajinu. Ukrajina padla, Západ ji rozvrátil jako nás a tak ty sirky a jehly umí vyrobit nejspíš až někde v Rusku. Radost z toho těžko někdo může mít.

B. Rudolf 22.8.2015 12:13

krycí jméno "Dvořák"

Celkem mne zaujala níže uvedená informace jiného komentátora, že pan Heřmánek je bývalý agent StB. Jeho způsob myšlení podle mne odpovídá tomu, že byl dokonce "dobrovolným agentem StB". Tak jsem trochu hledal na internetu a vypadá to tak, že pan Ing. Jiří Heřmánek byl skutečně agentem StB s krycím jménem: "Dvořák".

Inu: "Dóbro dóšli!"

J. Dvořák 22.8.2015 11:49

Jednalo se o internacionální pomoc!

Pomohli nám nezištně bratři ve zbrani od iluze že si můžeme dělat co chceme, teda jenom někdo! Rvačka soudruhů o koryta došla tak daleko, že už to byl škandál. Takže nám to ukázala varšavská smlouva dneska to čecháckům ukáže NATO i Brusel a hlídá to homosexuál až z Ameriky kterej pokáral i prezidenta když se po silnicích proháněli američtí hoši

S. Landa 22.8.2015 11:23

Nedostatek autorů?

Jinak si nedovedu vysvětlit, proč je tu zveřejněn článek toho odporného StBáckého čuněte. Lépe by bylo zveřejnit jeho adresu...

V. P 22.8.2015 10:33

Re: Etapa přísného, ale korektního socialismu: 04/1969 - 12/1989

To jo, ještě by sem Aston mohl prsknout něco od Jardy Kojzara.

B. Volarik 22.8.2015 10:18

Etapa přísného, ale korektního socialismu: 04/1969 - 12/1989

To čumím!To je ale matroš, co?

V. Váňa 22.8.2015 9:46

Re: Jasně.

Vážený pane Malečku, vcelku chápu Vaše zhnusení.

Já jsem si z článku ale vybral to, co skutečně pociťuji:

Titíž lidé, kteří tady vydatně pomáhali instalovat socialismus a které semlela JEJICH VLASTNÍ rodná strana, nám potom jako disidenti přišli po listopadu kázat morálku.

A že jejich maželky a děti nenašly 20 let uplatnění? No, ano, ale k tomu zase přispěli oni sami: od počátku se kádrovalo, kádrovalo a kádrovalo - mezi lidmi i mezi straníky. A oni to, do vyloučení ze strany, dělali přece také.

Kdo seje vítr, sklízí bouři.

M. Mýval 22.8.2015 9:18

celkem souhlas

Můj otec v době kdy byli všichni nadšení z Dubčeka smutně říkal: nejhorší je, že všichni blbci, které Novotný vyházel jsou zase zpátky.

Ať byl Toník II Sličný jaký chtěl, Rusáci tu nebyli a Slováci byli na Slovensku. Pak nám tu Brežněv za pomoci domácích dobroserů instaloval kámoše Sašu. (Jak se tenkrát říkalo: co to znamená ÚV KSČ? Už vládnou konečně Slováci Čechům.) Mělo to všechno proběhnout jako v Berlíně 1953. Jenže nějak nepočítali s českou povahou a z internacionální pomoci vznikla blamáž, která evropské komunistické (Moskva je přeci jenom v Evropě) mašinérii nasypala písek do ložisek

J. Kindl 22.8.2015 7:52

Den pravidelného sebelitování

Co chcte od agenta StB,který se ani nestydí za to, že je evidován jako agent  StB a nikterak se za to nestydí a  sdělí, že byla taková doba a každý se snažil tou dobou proplout.

B. Michal 22.8.2015 7:02

Re: Jasně.

Tak si toho pána přečtěte třeba na blogu iDnes, ale je to dost podobné.

Ano, pro něj to tak bylo - on to podepsal estébákům a pak jezdil bez potíží služebně ven na kteroukoliv světovou stranu, takže to tak vidí - bylo to v pohodě, a pro koho ne, ten si za to může sám.

Pro mě to znamenalo 20 let života v kleci s černou tečkou v kádrových materiálech. Mnozí dopadli hůř. A jsem moc rád, že se můj táta se dožil zrušení článku 4 ústavy.