25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

2017: Tři první kroky

Dnes je první den zbytku našich životů. Je jen a jen na nás, jak ho prožijeme. Jestli dovolíme, aby pokračoval trend pozvolného návratu do nesvobody, kdy totalitu komunistickou postupně nahrazuje totalita euromarxistická.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Stirský 2.1.2017 17:37

Skoro každá "neziskovka",

kterými u nás jsou především spolky, nadace a nadační fondy, sdružení právnických osob a ústavy, má své www stránky a zpracovává výroční zprávy, které zveřejňuje. Rovněž údaje o tom, kdo a kolik dostal z veřejných zdrojů, jsou podle zákona o rozpočtovém hospodaření obcí (a jiných předpisů) veřejně dostupné. Takže informací je dost. Uvedené korporace, nejde-li o ZO zahrádkářů 01 v Horní Lhotě s obratem 5 tisíc za rok, mají vícezdrojové financování: členské příspěvky, dary, vlastní činnost (např. vydávání časopisu, dobročinné bazary, provozování kavárny) a mohou požádat i o grant, dotaci (ze zdrojů státu, kraje, obce, EU). Takže stačí jen pátrat a samozřejmě, zveřejňovat a poukazovat na ty, které údajně parazitují na státním či krajském nebo obecním rozpočtu. Jenže zatím zde nikdo neuvedl jediné konkrétní jméno, jedinou konkrétní neziskovku - to by totiž dalo práci a nebylo by to jednoduché. Jeden z diskutérů zde kdysi dokonce uvedl, že ON žádné výroční zprávy studovat nebude, že ví své. Čekal bych, že první novoroční příspěvek Štěpánkův bude smířlivý či vtipný, on je však pouze zapšklý, žlučovitý - proto si myslím, že jde o nešťastného člověka.

V. Čermák 2.1.2017 18:07

Pane Stirský, je to slabé....

Musíte se víc snažit . Nejde o výroční zprávy, ale o to, co neziskovy dělají, za co jsou placeny. a jelikož jsou placeny z peněz lidí, měla by jejich činnost být těmto lidem prospěšná. Ale to není, je naopak namířena proti nim. Všechny neziskovky jistě placenou propagandu neprovozují, ale možná budou nakonec hozeny do jednoho pytle s těmi placenými a tudíž agresivními a snaživými dobře placenými skupinkami. No a potom, nechci typovat, ale je možné, že Vy, ten smířlivý a vtipný geroj se změní v zapšklého a žlučovitého človíčka. Já jsem byl vždy optimista.

J. Kombercová 2.1.2017 18:11

Re: Skoro každá "neziskovka",

Při minulé debatě na toto téma jsem se vás ptala, zdali máte (kromě vyúčtování) taky zprávy o hmatatelných výsledcích například těch mnoha neziskovek, zabývajících se romskou otázkou. TO by mě zajímalo, protože situace našich romských spoluobčanů zdá se býti čím dál horší přes všechny ty miliony nalité do neziskovek na to, aby s touhle problematikou pohly.

Tak možná že máte pro mě nějaké ty dobré zprávy, které jsem přehlédla... sem s nimi.

D. Stirský 2.1.2017 19:02

Re: Skoro každá "neziskovka",

Protože v takové neziskovce nepracuji, mohu se spolehnout pouze na informace ve výroční zprávě, které by navíc měl ověřit auditor. Je to stejné, jako kdybych chtěl investovat do akcií, a nespoléhal se na ověřenou závěrku a výroční zprávu s tím, že tomu nevěřím. Pořád zde nikdo nejmenoval jedinou konkrétní neziskovku a neuvedl jediný konkrétní případ zneužité dotace.

P. Rudolf 2.1.2017 21:31

Re: Skoro každá "neziskovka",

Ani nebude. Jak vidíte, tady se nemyslí, tady se rovnou odsuzuje. Ale mnoho zdejších mudrlantů má zcela jistě některé členy rodiny u dobrovolných hasičů, v Sokole, či jejich děti jsou členy nějakého sportovního klubu, který by bez státních dotací ani neotevřel dveře.

Ale neziskovky jsou pro zdejší pravičáky z leknutí FUJ.