27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

1968: Novotný a hlupáci s Dubčekem v čele

Už je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mach 24.8.2013 10:50

Re: :)))))))))))))) Pamatuju si z dětství posměšnou říkanku našich většinových socanů

Státní úředníci "dávaj cikánům" nikoli z vlastní vůle ale z vůle politiků (většinou "většinových socanů"). A to se děje mimo jiné proto, že  komunistická verbež v 50. a 60. letech sem  ty desetitisíce cikánů odkudsi ze Slovenska či dokonce z Balkánu natahala. A co se týče "generování dluhu", tak k tomu zas docházelo hlavně proto, že ta bájná "neprošustrovaná socialistická kasa" byla ve skutečnosti nikdy neexistovala jelikož byla prošustrována enormně. Socialistická kasa byla prošustrována   formou zdevastovaného a zastaralého průmyslu, zdevastované a zastaralé infrastruktury a zdevastovaného životního prostředí.

V. Ondys 24.8.2013 11:01

:))))))))))))))) Jste zapomněl na Čepičkovu velkorysou modernizaci socialistické armády

ten údajně astronomický dluh se možná splácí ještě dneska...

P. Mach 24.8.2013 12:20

Re: :))))))))))))))) Jste zapomněl na Čepičkovu velkorysou modernizaci socialistické armády

Pořizování stovek tisíců tun železa, které bez užitku rezlo ve skladech se modernizací opravdu ale opravdu nazvat nedá a mnohonásobný nárůst početních stavů také ne. Jinak ovšem máte pravdu, ty obrovské sumy (20 - 30 % z příjmů státního rozpočtu), jenž komouši každoročně naprosto bez užitku vyhodili na to loutkové panoptikum nazývané čsla, mělo na ekonomiku komunistického československa katastrofální dopad. A doplácíme na to dodnes.

T. Jurošek 24.8.2013 11:58

Re: No určitě...

Plně souhlasím. Konkrétně Smrkovský byl ultra radikální bolševik který se vymykal všem měřítkům.

J. Stejskal 25.8.2013 0:40

Re: No určitě...

Nemusíme. A to je dobře.

V. Ondys 24.8.2013 8:03

:)))))))))))))))) Jenom muži pražského jara?

A co zbytek, který by se neobešel bez dokonalého papaláše, co by jim nezištně sloužil až do roztrhání posledního majitele o korunu vyššího účtu, aby mohli :)))))) velkopansky pohrdat s každým, kdo má o kačku méně? A co levičák Havel se všemi, co :)))))))))))) nejsou jako oni, ale nikdy nepohrdnou luxusem nejúspěšnějších podnikatelů za peníze :))))))))) plátců daní ze :))))))))))))))))))) soukromého sektoru?

M. Krátký 24.8.2013 6:39

Po bitvě je každý generál,

ale my jsme to takto nevnímali, nám svitla naděje, že to všechno může a bude lepší. Okupací se to ale všechno posralo a bylo po nadějích. Za vším nyní všichni vidíme komunisty a to je ta jediná jistá věc i výsledek všech rozborů příčin a následků. Komunistický hnůj tady bude prasit naší vlast ještě moc dlouho.

J. Urban 24.8.2013 9:30

Re: Po bitvě je každý generál,

Píšete to dobře. Svitla naděje... Vývoj bohužel ukázal, jak planá a falešná...

B. Volarik 24.8.2013 6:36

Článek sám dost diletantský.

Že byl Dubček pitomec, který nedokázal překročit svůj stín je pravda. Chudák balancoval na příbojové vlně spontánního sebeosvobozování občanstva a když to nabralo fofr, byl z toho celý tumpachový. Nicméně, soukromé podnikání tehdy začalo bujet a dolcela slušně přetrvávalo dost hluboko do "normalizace". Snad nejvíce bylo soukromníků v nákladní auto dopravě, soukromí taxikáři a pod. S komunismem to opravdu začalo jít dost z kopce.V tom se Brežněv nemýlil. Kdyby neposlal tanky, do roka bylo po komunismu i socialismu s lidskou tváří. Socialismus s lidskou tváří byl stéblem, kterého se chytali tzv. reformní komunisté v zoufalé snaze udržet se na povrchu a u moci. Rusům hodně pomohlo, že präsident Svoboda byl několikanásobný zrádce, Dubček posera a naivní tajtrdlík a zbytek "reformistů" sebranka ambiciosních polovzdělanců i s celým Šikem, Císařem a spol. Kdyby do toho nevlítli Rusáci, šli by stejně všichni dost rychle do kopru.

J. Huml 24.8.2013 5:49

No, to se pekne nalepkuje, pane Fajmone,

kdyz jste byl tenkrat bezbranne mimimo. Byli to mozna hlupaci a diletanti, ale pro obycejneho cloveka k smrti otraveneho totalitni existenci to znamenalo nadeji, jakkoliv falesnou. I ten Ivan Svitak pro sve presvedceni vyjadrene srozumitelne, byl obdivovan pro svou neustupnou inleligenci a schopnost vyjadreni. My jme tenkrat, jako mladi dospeli,  jinou nadeji nemeli, krome Svobodne Evropy a Hlasu Ameriky. Co bylo v te dobe jiste, ze kromne politicke zlocinne spiny plovouci na povrchu, zadny slusny clovek se s totalitou nesmiri. Zda se, ze ani v dnesni dobe nase politicka representace, ke ktere patrite take Vy, pane Fajmone, nehaji zajmy volicu v souladu s jejich presvedcenim. Premyslite nekdy o tom, jake budou na Vas lepit nalepky po dvaceti letech, pane Fajmone? 

S. Prosek 24.8.2013 5:14

v případě že 68 vedla parta diletantů

je otázka, kdo vedl zvonění klíčema a jaká parta se uchopila vedení v 89? Dnešní výsledky činění se té party jsou opravdu pozoruhodné. Jedině to že Sovět padnul na politicko ekonomické souchotiny umožnilo dnešní partě dlouhodobou existenci.

V. Ondys 24.8.2013 10:35

:)))))))))))))) Umíte si představit ten majetnickej pocit

až si jednou v EU pod vedením maoisty půjdeme pro svačinu s kufrem nejvyšších bankovek?

J. Kulišek 24.8.2013 2:41

poznamka

Marxisticky filosof Ivan Svitak, jiz tehda prohlasoval, ze usili techto diletantu, zavest demokratickou diktaturu, je usili vymyslet si kulaty cverec. Ne proto, ze by k tomu nechybela dobra vule, ale proto, ze kulaty ctverec je nemozny. Upozornoval, ze je to jako, kdyz se v Africe objevi snaha o lidozroutstvi z lidskou tvari. ze se to mozna take stane modou naivni levicove inteligence

G. Zahradníček 24.8.2013 11:15

Re: poznamka

:)