28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

1968: Novotný a hlupáci s Dubčekem v čele

Už je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 25.8.2013 15:49

Za 1. jste vedle, když - "mate na Slovensku", tady píší Slováci jen naprosto výjimečně

za 2. nikdo tady nemá Dubčeka za hrdinu. Pokud nějaké vyjádření na to vypadá, tak to je vždycky o našich pocitech z té doby. Pocity z doby, kdy jsme byli hodně mladí, naivní a strašně jsme se tehdy k té naději upjali.

Jestli Slováci někde po něm něco pojmenovali.... no, neodsuzovala bych. Náš rozpad byl především právě touhou Slováků, že si jako samostatná suverénní země zvednou sebevědomí. Sice jsem to tehdy nechápala, ale denním čtením slovenských webů a hlavně diskuzí pod články, to mizerné sebevědoní z některých příspěvků ční ještě i dnes, což už vůbec nechápu. Takže právě tihle lidi, pro své sebevědomí, hledají a prosazují jakékoliv jméno, které ve slov. historii bylo aspoň načas ve významnější pozici.

Ale takové lidi má každý národ, který byl dlouhá léta v jakémsi "područí".. Jen doufám, že mladé generace budou těchto pocitů už ušetřeny. Nebudou mít k nim žádný důvod...

I. Teren 25.8.2013 16:42

Re:My, ktori sme odisli

Zo Slovenska, Ciech emigranti odisli vatsinou preto, lebo tieto krajiny nemali radi. Je to fakt. Stravit mnoho rokov v anglosaskej krajine, ci uz je USA, Canada ine.. zmeni nazor na udalosti "doma". Pozerame sa na to inym pohladom. Viac sa na to pozera z racionalmeho hladiska (vysledky), ako sa dat sa unasat pocitmi. Slovaci su mladi narod, a potrebuju "hrdinov" tak ako ine narody. Avsak nasli si zlodeja Janosika, komunistu Dubceka, Meciara. Ale to je ich problem.

V. Petrová 24.8.2013 13:12

Vše bylo trochu jinak, pane Fajmonte !

Novotný nechtělo připustit rozmístění sovětských vojsk v ČSSR a proto jeho odchod iniciovala na popud Moskvy stalinská klika kolem tajemníka Hendrycha. Jeho nástupcem zvolili ( jistě s požehnáním Brežněva ) Dubčeka, který v SSSR vyrostl a byl považován za dost povolného a znalého situace represí pro neposlušné soudruhy, aby rozmístění sovětských vojsk nepovolil. Jenže to byl špatný odhad. Ne, že by Dubček nevěděl, co se po něm chce, ale sám ruská vojska v ČSSR nechtěl a rozhodl se manévrovat. Od začátku ( právě proto, že vyrostl v SSSR ) věděl, že podstupuje velký risk, ale podstoupil ho. Nečekal ovšem tak prudkou reakci československých občanů ( asi právě proto, že vyrostl v SSSR ) a nepočítal ani s tupostí našich reformních soudruhů a části inteligence, kteří se přetrumfovávali, kdo bude progresivnější. Nestačila jim rehabilitace Píka a dalších ( na rozdíl od Píky většinou komunistů ), nestačilo jim zrušení cenzury ( a novináři toho neuváženě zneužívali ), nevnímali varování před invazí Varšavské smlouvy. Nestačil jim Šik a pomalá rekonstrukce ekonomiky. Chtěli návrat soc.dem. strany a pluralitu hned teď a včera pozdě - to přece mohlo počkat ! Dubček se to snažil vyřešit urychleným svoláním 14. sjezdu KSČ, jehož usnesení by snad mohla zadržet požadavky Varšavské smouvy. Jenže - bylo pozdě. Rusové se rozhodli rozmístit svá vojska násilím. Napřed tím, že nechtěli odejít z ČSSR po vojenském cvičení a když to nevyšlo, vtrhli sem z 20. na 21. sprna. A zůstali tady 22 let i s atomovými zbraněmi. A s požehnáním USA, Francie, NSR, tedy NATO. To nejkrásnější byla obrovská statečnost a semknutost všech našich občanů, kteří s holýma rukama a nepřekonatelnou chytrostí a vtipem bránili svobodu své země v tragickém srpnové týdnu 1968. Buďme vděčni, že byl, když už musel být, a že se stal součástí české a slovenské historie ! Dubček nebyl trouba, zbabělec a prospěchář. Od začátku věděl, že bojuje prohraný boj, ale pokusil se.

O. Rychlík 24.8.2013 14:19

Re: Vše bylo trochu jinak, pane Fajmonte !

Myslím, že daleko více z Dubčeka smývají gloriolu události následující po invazi "spřátelených" armád. Zejména pendrekový zákon a jeho trafika v Ankaře.

B. Brousková 24.8.2013 19:22

Re: Vše bylo trochu jinak, pane Fajmonte !

Obávám se , že stejně jako autor zjednodušujete i vy. Ono asi , alespoň z počátku určitě nešlo o to, zda budou či nebudou na našem území ruské tanky. Na rozdíl od autora si  také nemyslím, že Novotný byl učiněné dobrotisko, myslíci hlavně na blaho svých spoluobčanů. Novotný byl totiž posledním komunistickým dinosaurem u moci, ve státě podléhajícím Moskvě. Ve všech ostatních státech, byli lidé kteří měli na svědomí zvěrstva padesátých let už mimo hru. Novotný byl jedním z nich. Osobně to byl primitiv, rozumu nepříliš bystrého. O generaci mladší aparátčíci z jeho rodné strany , kteří jen čekali na příležitost aby ho  vyhodit ze sedla, využili jeho trapasů, které vyráběl jako na běžícím pásu při své poslední návštěvě Slovenska a které Slováci pociťovali jako urážku jejich národnosti. Vše vyvrcholilo scénou, kdy zástupci Matice slovenské předávali jeho manželce jako dar, kožich šitý ve stylu slovenského kroje. Novotný manželce tak hlasitě , že to slyšelo i dost kolem stojících prohlásil : " Božka, nic neber "! A tak se i stalo. Když se po jeho návratu zase sešel ÚV KSČ, vystoupil na něm Dubček a přede všemi ho žádal, aby se omluvil slovenskému národu. Novotného to tak vytočilo, že si vzal slovo a spustil další vodopád urážek. Je potřeba připomenout, že Novotný své oficiální projevy pouze četl , ale nikdy nevytvářel. Na to měl lidi. Vyslovit souvislou větu, byl při jeho inteligenci, pro něj nadlidský problém.   Podle toho jeho nepřipravený projev také dopadl. Když skončil, skončil i on sám, alespoň jako generální tajemník ÚV KSČ. Byl sesazen a na jeho místo byl navržen a také hlasováním schválen Dubček. Nejspíše proto, že ostatním trochu připadal jako snadno ovlivnitelný prosťáček. Takže tím byl vlastně  přijatelný pro ty mladší a ty druhé.  Novotný ale měl celou řadu stoupenců,  jak v ÚV, tak i na krajích a okresech. Aby je nějak vyšachovali ze hry, vytáhli jeho oponenti kartu zvanou "máslo na hlavě z padesátých let". Aby jí mohli použít, museli zmírnit cenzuru.

B. Brousková 24.8.2013 20:01

Re: Vše bylo trochu jinak, pane Fajmonte !

 První vlaštovkou mírnější cenzury, byl článeček v Mladé frontě od Jiřího Hanzelky. Pak už to jelo samo "močálem černým, kolem bílých skal", jak by řekl klasik. články se začaly objevovat čím dál víc a lidé začali mít pocit, že to jde tím správným směrem. Jenže ti , kteří otevřeli stavidla, nejednou nevěděli jak je zastavit. Ona ta kritika praktik komunismu neskončila v padesátých letech, jak potřebovali, ale jela dál a začala ohrožovat i jejich vlastní postavení. Zastavit vše silou si netroufali a tak ti progresivnější nasedli na vlnu lidové euforie a předstírali, že vše řídí. To byl právě Dubček a spol. Brežněv pochopitelně věděl, co se děje , ale k mocenskému zákroku sáhnout nechtěl. A tak se začaly organizovat provokace s "objevenými" sladišti zbraní. Zvěsti o sudeťácích chystajících se k návratu. Amerických agentech hemžících se u nás.  A vůbec o plíživé kontrarevoluci a o pronásledování  čestných komunistů . A hrálo se o čas. Dubček a spol na rozdíl od lidu obecného určitě věděli , co hrozí  , ale nevěděli jak z toho vybruslit a tak hráli dál .Patrně se domnívali, že když u nás nedojde k žádným nepokojům, nebude mít Brežněv záminku k silové akci. Brežněvovi ale došla trpělivost a vše se rozjelo podle scénáře použitého Chruščovem v šestapadesátém v Maďarsku. Jenže nastal problém. Na rozdíl od Maďarů, zůstala naše armáda v kasárnách. A další rozdíl byl v tom , že v republice byly davy západních novinářů s kamerami a fotoaparáty dokumentujícími , co se doopravdy děje. Takže žádné "věšení komunistů"  jako v Maďarsku se nekonalo. ale Rusové níčící a vraždící civilsty,.zaplnili stránky zahraničních novin i obrazovky televizních přijímačů. Výsledkem byl definitivní konec mezinárodního komunistického hnutí na celém světě.Již se nikdy z takové rány nevzpamatovalo.Takže zjednodušeně řečeno, Brežněv vyhrál hospodskou rvačku, ale díky tomu prohrál válku. A my jsme za to zaplatili normalizací a návratem k moci, podobných dinosaurů jako byl dobračisko Novotný.

B. Volarik 24.8.2013 23:42

Re:... pluralitu hned teď a včera pozdě - to přece mohlo počkat !

NEMOHLO!!!

V. Petrová 26.8.2013 11:24

Re: Re:... pluralitu hned teď a včera pozdě - to přece mohlo počkat !

Jenže - nakonec muselo a počkalo.  22 roků !!!

V. Petrová 26.8.2013 11:21

Re: Vše bylo trochu jinak, pane Fajmonte !

Jednu z prvních věcí, které prezident Svoboda jako vrchní vojenský velitel udělal, byl zákaz vojákům vycházet z kasáren. A tak se dály takové věci, že se naši vojáci děnně pečlivě holili, oblékali do slavnostních uniforem a chodili okolo kasárenských zdí, jimiž bylo vidět ven a pojídali šunku, vepřevou pečeni, pomeranče apod. a za plotem na ně zírali hladoví a špinaví ruští vojáci. Polní kuchyně totiž za nimi poslala varšavská smlouva až v sobotu nebo v neděli, tedy několik dní po vpádu . Mioskva totiž počítala s "bratrskou" pomocí  československé lidové armády a československého obyvatelstva...

   

T. Czernin 24.8.2013 11:46

Zatracenou kliku měli Poláci

s jejich Jaruzelskim. Ať už to bylo, jak chtělo, zatrhl Sovětům, tehdy ještě v plné síle, tipec vlastní akcí. Poláci by se při ruské invazi nesklonili tak lehce jako my, to by byla při známé lásce Poláků k Rusům hodně krvavá řež...

P. Vaňura 24.8.2013 11:39

Pane Fajmonte, toto je ŠÍLENÝ ÚLET

Vy snad vůbec nevíte, že Novotný se koncem r. 1967 sám chystal odstranit reformní křídlo KSČ silou (včetně nasazení ARMÁDY), což se mu nepovedlo. Pravdou též je, že SSSR si přál umístit na našem území své jednotky, čemuž se Novotný bránil a nechtěl to ani Dubček. Jinak, víte např. to, že r. 1958 proběhly "prověrky," které si moc nezadaly s tím, co se dělo r. 1970.

Takže, pokud by Dubček poslouchal Brežněva, dopadlo by to skoro stejně, ALE SSSR by se nemusel odmaskovat tím, že normalizační režim musel dosadit vojenskou silou.

T. Czernin 24.8.2013 11:52

Re: Pane Fajmonte, toto je ŠÍLENÝ ÚLET

Bohužel si jako mnozí jiní pletete pojmy a dojmy. Dějiny neznají "kdyby"...

P. Vaňura 24.8.2013 13:30

Takže Dubček zařídil mezinárodní diskreditaci SSSR

a nenávist celé jedné, možná dvou generací Čechů k SSSR. To byly reálné výsledky jeho politiky.

Líbí se Vám toto více? Kolik je Vám let. Víte JAK MOC byli Rusové, kteří do té doby měli hodně sympatizantů, především v těch, kdo pamatovali Hitlera, po 21. 8. 1968 nenáviděni?

To se začalo lámat až s nástupem Gorbačova, který byl chápán jako reformní komunista typu Dubčeka (ovšem s velikou rezervou).

F. Eliáš 24.8.2013 19:58

Re: Takže Dubček zařídil mezinárodní diskreditaci SSSR

Je mi už hodně přes šedesát, ale moje sympatie k Rusům se po osmašedesátém nijak nezměnily. Neviděl jsem je vždy maximální mírou, měl jsem osvícené předky. A nikdy jsem nevěřil populistickým kecům.

B. Volarik 24.8.2013 23:40

Re: Takže Dubček zařídil mezinárodní diskreditaci SSSR

Máte na mysli Rusy jakožto lidi nebo CCCP? Pokud je to CCCP tak vám už při vašem věku nic nepomůže a umřete blbej.

F. Navrátil 25.8.2013 17:44

Co člověk prožil bývá jiné než o čem četl.

  Narodil jsem se v první republice. Prožil protektorát, osvobození v roce 1945, komunistický puč v roce 1948. A věřím, že jsem nebyl sám, který nemusel měnit svoje názory na komunisty a jejich systém. Komunistická strana byla vždy pouze zločineckou organizací a podle mého názoru není vůbec žádný rozdíl mezi komunismem a nacismem. Každá tolerance a spolupráce s touto ideologií nikdy a nikomu nepřinesla nic dobrého. První neodpustitelnou chybou byla naivní představa presidenta Beneše, který dělal co mohl, aby u nás komunisté provedli svůj puč  "parlamentní" cestou. Kdyby měli takového představitele ve Finsku tak se stali další Sovětskou republikou. Dubček a všichni další komunisté s lidskou tváří nemohli a ani nechtěli nic radikálně změnit. Byl to v podstatě jenom boj mezi ortodoxními komunisty a těmi co chtěli zaujmout jejich místa. Bohužel svět chce být klamán. Je to stejné jako historické upravení dějin našich husitských bojovníků, kdy po jejich osobitém chápání spravedlnosti se tato země vrátila o mnoho let zpátky a výsledkem byla devastace nejenom morálky, ale i celé země. Jsem zvědav co dobrého přinese očekávané vítězství levice s komunisty v zádech naší republice. Již hodně pamatuji, ale zatím jsem v celém světě nepoznal jedinou zemi kde po vítězství levice nenastalo snížení životní úrovně a bankrot.

M. Pivoda 24.8.2013 11:35

Politická naivita ale i vzácná upřímnost

Přes oprávněné výtky vůči Dubčekovi a spol. (v jejich politické naivitě a ztrátě smyslu pro tehdejší mocenskou realitu), lze stále nálézt přece jen jeden vzácný klad u Dubčeka. Dubček svou naivní politikou realizoval jen to, co byla tehdejší vůle většiny lidu.

Vůdcové by samozřejmě měli být v jednání prozíravější než prostý lid (chasnické bouchnutí do stolu, když je toho dost), ale ve srovnání s dnešními politiky, Dubček určitě nechápal vstup do politiky jako specifickou podnikatelskou příležitost. To má trvale k dobru.

Budiž mu země lehká.

P. Mach 24.8.2013 12:27

Re: Politická naivita ale i vzácná upřímnost

Od roku 1929, kdy se k moci v ksč dorval ten syfilitický hajzI gottwald, nebyl vstup do ksč ničím jiným než právě specifickou podnikatelskou příležitostí, tj. snadnou cestou jak se dostat ke korytu. A to platí dodnes i pro pohrobka ksč(m).

P. Vaňura 24.8.2013 14:00

Pane Mach, moc zjednodušujete

Výtah k moci pro lidi bez charakteru, s minimem vyjímek, to bylo až po 21. 8. 1968. Předtím tam samozřejmě takových byly regimenty, ale nebyli tam jenom oni. Pořád platilo, že "nás SSSR osvobodil," i když si to myslela jen část obyvatelstva. Někdy r. 1967 jsem slyšel vojenského politruka, který si stežoval, že zatím co možnost agrese ze strany Německa připouští 70% lidí, v agresivní úmysly USA věří jen 17 % lidí. 

Mnozí se navíc ve druhé polovině 60 let opájeli nadějí, že to bude jako po francouzské revoluci, namísto Jakobínů nastoupí (dokonce bez toho mezičasu jako ve Francii) režim třetí francouzské republiky (hlásili se ke Girondistům), nebo něco, jako je současná Čína.

A dokonce někdy počátkem r, 1989 si část lidí opět myslela, že změnu politiky lze dosáhnout jen změnou v KSČ, opakováním r. 1968 při změněném postoji SSSR. A jednou z příčin, proč si naši bolševici rozmysleli v listopadu 1989 vojenský zásah byl fakt, že oni stáli a padali s normalizací. Báli se svých spolustraniků, kteří by se z nimi mohli vypořádat tak, jako v Rumunsku s Ceusescem a každopádně mnohem hůře, než Havel a spol.

S. Udatný 24.8.2013 15:56

Re: Pane Mach, moc zjednodušujete

pane Vaňuro, do kamene tesat "A jednou z příčin, proč si naši bolševici rozmysleli v listopadu 1989 vojenský zásah byl fakt, že oni stáli a padali s normalizací. Báli se svých spolustraniků, kteří by se z nimi mohli vypořádat tak, jako v Rumunsku s Ceusescem a každopádně mnohem hůře, než Havel a spol.". Dlouho bolševici nevěřili, že se k takovému jednání neschyluje, i když osmašedesátníci po tom volali.

J. Adler 25.8.2013 2:24

Re: Politická naivita ale i vzácná upřímnost

Víte, pro mě Dubčeka charakterizovaly dvě prohlášení - jedno v 68 roce, kdy se nechal slyšet, že KSČ je a navždy zůstane vedoucí silou ČSSR, druhé při jeho návštěvě Kanady, kdy se nechal slyšet na tiskové konferenci, že on vlastně byl přesvědčením vždy sociální demokrat. Ale mé velmi značné pochybnosti o Dubčekovi ještě neznamenají, že si myslím něco lepšího o Novotném - to byl prosím velký dobytek, což ostatně platí o všech soudruzích, kteří se dokázali prokousat k moci.

P. Urban 24.8.2013 9:33

Hlupák Dubček ?

K invazi došlo proto, že se komunistickému vedení začsla situace pomalu, ale jistě vymykat z ruky. Eroze moci ovšem problíhala i za Novotného, změna ve vedení to jen urychlila. Jediným "řešením" by byl obrat k větší represi. Tedy fakticky normalizace bez Sovětské armády. Ale jinak o to horší.

Takový Ceauşescu hlupákem nebyl, to je pravda. Děkuji, nechci. To radši toho Dubčeka i s invazí.

J. Urban 24.8.2013 9:27

Jo jo, tento pohled je mnohem a mnohem

blíž realitě, než to, co se za ni - pokud jde o Dubčeka a spol. - vydávalo. Dubček byl zvolen do čela partaje právě proto, že byl hlupák a nikomu moc nevadil. Nabízí se analogie s pozdějším zvolením Jakeše.

P. Moravčík 24.8.2013 13:56

Re: Jo jo, tento pohled je mnohem a mnohem

Nerád používam tento prímer, ale po tomto bohorovnom vyhlásení budete musieť hlupáka hľadať v zrkadle (ale predsa len sa ospravedlňujem). Dubčeka všetci, čo ho poznali, považovali za slušného, neagresívneho človeka.  Pletiete si slušnosť s hlúposťou. Dubček naozaj nemal predpoklady zvládnuť vtedajšiu situáciu, ale ľudia sa stretli snádˇ prvýkrát v socére s politikom "slušňákom" a to sa prejavilo aj navonok. Ktorýsi neskorší prezident USA poznamenal na adresu Dubčeka, že je škoda, že jeho rodičia nepobudli v USA pár mesiacov dlhšie, bol by americkým občanom - poklona, ktorá sa zrejme adresuje predovšetkým hlupákom, pravda?Zdroj si môžete nájsť v televíznom archíve vo feature o Dubčekovi, myslím že to RTVS vysielala 22. augusta. (Nie ste náhodou ten nechvalne známy novinár Urban?)

P. Vítek 24.8.2013 9:20

Asi to sem moc nepatri,ale Urza-matematik a verici clovek-pise na Mieses vyborny serial zvany Anarchokapitalismus

Profil autora http://www.mises.cz/autori/urza-8.aspx

R. Brzák 25.8.2013 17:29

Re: Asi to sem moc nepatri,ale Urza-matematik a verici clovek-pise na Mieses vyborny serial zvany Anarchokapitalismus

Díky za odkaz, rozhodně si počtu.

P. Čulík 24.8.2013 8:28

Také mi je záhadou, co si tehdejší vrcholoví politici vlastně mysleli.

Mám takový dojem, že si ani nic nemysleli, oni se prostě vezli na vlně euforie, že se ledy náhle pohnuly. Ovšem ty ledy se pohnuly díky tlaku zezdola a touze po svobodě, oni to nahoře pouze nestačili brzdit. Lidé už nechtěli ani Novotného socialismus, i když už to nebyla padesátá léta, nicméně policajti právě brutálně rozehnali studentskou "svíčkovou" demonstraci a vlítli na koleje na Strahově, takže žádná velká idylka to také nebyla. Ale na druhou stranu si nikdo tehdy nedovedl představit, že by nás Moskva pustila ze svého objetí a tak alespoň transformace socializmu na "lidskou" tvář se zdál být ohromný krok vpřed, protože na něco lepšího si málokdo troufl pomyslet. Mezi tehdejšími politiky se našlo i pár slušných a schopných (např. F. Krieger), ale co je to za politika, kterému do poslední chvíle nic nedojde, když na hranicích stojí tanky a mluví o tom Svobodná Evropa, já byl začátkem srpna v NDR a tam nám o tom říkali místní? A pak jen čekat na ÚV a plakat, co mi to soudruzi udělali? A co čekat od L. Svobody, který před dvaceti lety řekl "armáda jde s lidem" a tím rozhodl puč v 1948? Také mohl říct "armáda bude bránit svobodu" a Lidové Milice by zalezly do děr. Ta euforie a nadšení, to bylo nádherné, bohužel to skončilo strašným šokem. Ovšem Moskvě se nedivím, kdyby tomu tady nechali volný průběh, tak se jim socialistický blok rozložil o 10 - 15 let dříve. Nebo možná ještě dříve.

B. Volarik 24.8.2013 23:34

Re: Jasně, vždyť skoro totéž povídám výše (níže) v čase 24.08.2013 06:36.

K. Oldřich 24.8.2013 8:20

No určitě...

Ještě žije dost pamětníků, kteří by mohli vydat svědectví o tom, že nemálo těch slavných lidských tváří bylo ve skutečnosti škraboškami nasazenými na ksichtech časně poválečných komunistických lotrů. Smutné je, že větší část veřejnosti jim to sežrala. To už by taky mohlo gestapo soudit válečné zločince. Kriegel byl v r.1948 šéfem lidových milicí, Smrkovský, když se v r.1968 doslechl o možné obnově soc.dem. pro změnu nasazením lidových milic vyhrožoval. Atd. atp. si můžete posvítit na jednoho každého z mužů jara. A s liberalisací od zhruba r.1960 si zkontrolujte poklopec. V té době bylo kádrování stále na vrcholné úrovni, nedávno oslavovaný p.Krejčík točil umění o závadové mládeži a kdo neměl v rodině komouše, nebo partyzána nekoupil si pomalu ani uhlí na zimu. Povidla o zlatých šedesátých jsou výmyslem několika truhlíků kolem kumštu jimž bylo stranou a vládou dovoleno trochu se rozšoupnout a mnozí z těch kteří to přežili jsou ochotni jim za to oblíznout střevíc ještě dnes. Ovšem věřit mi nemusíte.

V. Ondys 24.8.2013 10:21

:)))))))))))))) Pamatuju si z dětství posměšnou říkanku našich většinových socanů

:)))))))))) Hitler byl vůl, ale dával masa kilo a půl, teď máme, co jsme chtěli :))))))) deset deka na neděli! Ani se nedivím jejich současnejm nářkům, když dnes zkorumpovaný státní úředníci dávaj jenom cikánům, co zbude i s udatným generováním státního dluhu neprošustrovaný na dně kasy po socialistickým přerozdělování.