Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Vítací
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 15.11.2019 19:52Dočetla jsem jídlem-vítací komentáře a tak ještě něco také dodám. Španělské ptáčky milujeme a bývají také na jídelníčku u návštěv, hlavně těch vícedenních. Ptáčci jsou lepší tak den rozleželé, takže je dělám předem a jíme třeba druhý, či třetí den. Ale protože vždy počítám 2 na osobu, balím někdy v průměru 8-10 najednou ( i omáčka je lahodnější a je jí víc). Zavazuji režnou nití - zkušenost mě poučila. Už jsem myslím jednou psala, jak jsem si nudné obvazování chtěla ulehčit a použila jsem gumičky. Šlo rychle, jedna podélně, dvě napříč. Naštěstí to tenkrát nebylo pro návštěvu, dělala jsem myslím jen 4 možná 6 kousků. Což o to, maso bylo křehoučké, náplň dobrá, ale omáčka chutnala..no prostě po gumičkách . Jedna, dvě gumičky by asi chuť nezměnily, ale já jich "dusila" celou hrst. Tak od té doby poctivě ovazuji. Zkusila jsem i ty železné špejle, které jsem kdysi v Čechách koupila (v hezkém pouzdérku). Jedna rozhodně nezachytí všechny kousky balíčku a navíc při obracení hrozí poškrábání dna pekáčku, hrnce. Tyhle špejle ale používám na propíchnutí vánoček, aby se copy nesesuly. Jo a když dělám větší množstí ptáčků, také pekáč šoupu do trouby. |
E. Zvolánková 18.11.2019 10:20No ono jsou gumičky a gumičky...Já používám na "ptáky" takové silikonové pomůcky. Vypadá to trochu jako takové ty plastové "úvazy" na rajčata. A musím říct, že se mi to osvědčilo. Omáčka po gumičkách nechutná. Dřív jsem taky vázala režnou nití (a pak ji složitě z ptáků dostávala ). Tahle silikonová udělátka se sundají snadno a používat se dají tolikrát, dokud je někdo nepřerve |
Š. Matyášová 18.11.2019 12:08nesnáším na ptáčcích ty nitě..zabalím rolku, utáhnu a zarestuju,nití netřeba..... |
A. Zemanová 15.11.2019 18:38Vítací jídlo pro vnoučata je hovězí polévka a hawai pizza, ze které se sundá ananas - obojí je v pohotovosti, už tu za chvíli budou. Když jsem jezdívala k babičce mečové, pekla mi v kamnech a později ve velké remosce králíka s kouskem bůčku. A hlávkové zelíčko, pochopitelně bez zahušťování. Jen knedlíky časem dělávala už jen burizonové ze sáčku, ale s tím králíkem a zelím to byla i tak mana nebeská. |
M. Crossette 15.11.2019 20:16Jó králík, moje velice oblíbené jídlo už od dětství. A protože tady ho neseženu, je mi o to vzácnější. Jedna cesta při mé nedávné návštěvě domova byla za venkovským příbuzenstvem. A sestřenice už v tf. hlásila, že "zabijeme králíka" . Tak jsem se těšila. V té obří míse, křehoučkých králičích řízečků určitě nebyl jen jeden králík ! A prý jezte, jezte Já řízečků snědla 5, myslím, že bratr také. A domů jsme si vezli dalšího staženého macka (plus sklenici sušených hub pro bratra i mne) jako vejslužku. Švagrová z králíka později udělala výbornou polévku a maso na smetaně. Takže jsem si po mnoha letech opravdu moc pošmákla na svém velmi oblíbeném jídle. |
A. Zemanová 15.11.2019 20:46Já ho mám nejraději pečeného. Babička ho dělala krásně do červena, možná to bylo tou remoskou. |
J. Jovo 15.11.2019 16:20Vítací jídla v rámci rodiny jsou škubánky, koprovka, buřtguláš nebo bramborové šišky s povidly a šlehačkou. |
Z. Lika 15.11.2019 17:00Tak se šlehačkou? Panečku, to musí být |
A. Zemanová 15.11.2019 20:48Šlehačka je dokonalý vynález! |
T. Zana 15.11.2019 18:26Buřtguláš je dobrá volba :-) |
L. Blaza 15.11.2019 15:48Vyloženě uvítací jídlo nevedeme, ale oblíbené jsou u nás kuřecí řízky, těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí, koprovka s vejcem, krůtí guláš, "Kanadské kuře" s pálivou omáčkou, kuřecí roláda, bramboráky s uzeným a se zelím, losos s dušenou zeleninou, česneková pomazánka ze strouhaného sýra, špagety na různé způsoby a když si ještě na něco vzpomenu, tak dopíšu. Synek neoblibuje houby a fazolové lusky. |
Z. Lika 15.11.2019 21:19Tak na kanadské kuře musím někam mrknout. Jinak je to přehlídka samých dobrot! Pro mě i ty houby a fazolky |
L. Blaza 18.11.2019 8:13Liko jestli chceš, pošlu časem recept :) |
A. Bytová 15.11.2019 14:18Pokud někoho zvu, obvykle následuje dotaz - Budou vítací? Chlebíčky, ty nejednodušší avšak nejoblíbenější, sýrová pomazánka s majonézou a česnekem. Česneku hojně. Vlastně by se jim taky dalo říkat protiupíří. |
Š. Matyášová 15.11.2019 14:55jj, tak yoblibuju a jak oozdoba,okapané kompotované mandarinky bez slupky...a zelené hrozno bez pecek.... |
A. Bytová 15.11.2019 15:24V každém případě vždycky zmizej první. |
Z. Lika 15.11.2019 15:38Náhodička, zrovna jsem si přinesla suroviny |
Z. Janaba 15.11.2019 12:15Můj muž je všežr... všejedlík (teda mimo drůbeže) a když se vrací z Prahy, je šťasten, ať se mu předloží cokoliv. Hlavně, že to není hospodské. Kvůli zvířatům jezdíme tak, že jeden se vrátí, druhý odjede, takže nezbyde nic jiného než restaurace a to potom chutná i rýžová kaše :-). Ale myslím, že dává přednost vítacímu, domácímu vepřo knedlo zélo. I když jako moje maminka ho neumím. Za jejího života ho dostával po příjezdu do Prahy od ní. Byl v sedmém nebi a myslím, že dodnes nechápe, že pět kuchařek se stejným receptem uvaří pět rozdílných jídel. |
Z. Lika 15.11.2019 12:56On stačí už rozdíl v úpravě zelí - jestli ze záklechtkou nebo bez, doslazené... Knedlíky taky mají desítky variant... Vepřo někdo peče bez cibule... Jak je ten život pestrý |
Z. Janaba 15.11.2019 12:02Maričko, až teď jsem se dozvěděla, že Trixie odběhla jinam. Útěchy se ti dostalo už od jiných a já se jen připojuji. Často mi vytane na mysli Will Rogers s jeho touhou, volně přeloženo - jestli nejsou v nebi psi, tak až zemřu, chci jít tam, kde oni jsou. Já taky, Maričko, já taky. A vím, že stejné přání máš i ty. Tak ať se nám vyplní! |
A. Bytová 15.11.2019 14:20Sem se lípnu s dovolením. Maričko, já taky. |
M. Crossette 15.11.2019 19:32JanoBa a Abyt děkuji. A citaci W.R máme také rádi a souhlasíme. https://tinyurl.com/ubobr5a |
Z. Jenny 15.11.2019 11:36Když přijede syn a family,vyžadují minutku,takže dělám naloženou panenku na rychlo,medailonky + opečené brambory. My dva pokročilí máme rádi řízky ale jen velmi občas,svíčková být taky může a nevadí nám dobrá pečeně. |
Z. Lika 15.11.2019 12:54Mít v lednici naložené maso, to se vždycky šikne. S těmi řízky jsi mi připomněla jednu filmařskou příhodu - bohužel už si nepamatuji název filmu (je dávný), ale režisér vzpomínal, jak malý slovenský kluk, který hrál nějakého sirotka či čo, si v Praze natolik zamiloval řízky, že se jim sirotek pěkně vyspravil, až mu to museli poněkud zatrhnout |
Z. Iva 15.11.2019 15:15Nebyl to Kolja? Ten jim prý taky hodně ztloustl |
Z. Lika 15.11.2019 15:38Nene, to byl mnohem starší film. A kluk byl Slovák. |
Š. Matyášová 15.11.2019 10:36a když jsme se vraceli z ciziny, tak první,zastávka za hranicema (nepočítám tu čurací), byla někde, kde měli obyčejnej chleba...a to mi zůstalo, když se odněkud vracím, mám chuť na náš chleba.... |
Z. Tečka 15.11.2019 10:54Já taky. Jednou nás při zpáteční ceetě z Bulharska nahnali do jídeláku, všichni se usadili s patřičným halasem a najednou hrobové ticho. Rozhlédla jsem se, a všichni seděli s kusem chleba v puse. A to jsme se na té dovče vůbec neměli špatně. Jinak přes všechno dobré jídlo, které jsme na každé dovolené měli, už jsem se těšila na buřty s cibulí nebo buřtguláš. Hrozně. |
D. Ruščáková 15.11.2019 10:08Vítací jídlo pro toulavé členy rodiny obvykle zahrnuje jemnou polévku a jemné jídlo:)) Proč? Obvykle mívají z letadlové stravy a často časového posunu žaludek na vodě :P Děti (vnoučata) trvají na tom, aby byly vítány rajskou polívkou - byly doby, kdy jsem ji také milovala, ale za poslední tři roky sna ni hledím již s určitým odosobněním:)) |
Z. Lika 15.11.2019 10:18A jakou jemnou polévku a jemné jídlo? Brkaši s vařenou šunkou třeba? Jemná jídla mě zajímají - hodí se i po mořské nemoci! |