Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
jtk 2.7.2009 13:51falešná krabí pomazánka Teta dělala s celerem falešnou krabí pomazánku. Bylo to dobré - pomazánka na chlebíčky. Myslím, že se celer vařil s kořením a octem s file a potom se to všechno nahrubo nasekalo, přidalo ještě nějaké koření a majonéza. Přesné znění receptu teď nemám |
Lucasinka 24.6.2009 16:49:) Celer jsem milovala do doby, než jsem si jej v jedné vegetariánské restauraci dala smažený v trojobalu. Od té doby cítím jen jeho "vůni" a je mi z něj zle....připomíná mi to počátky mého "odmilování se" od masa a mastných výrobků, které mě "postihlo" před třemi lety.... |
jtk 2.7.2009 13:56Re: :) Když to se musí umět udělat. Pokud ho dělali tak jako tenkrát tady v naší pracovní obědové restauraci, tak se nedivím - plavalo to v omastku a chuť celeru přebil nějaký levný přepálený olej.... |
LENKA S 12.6.2009 10:31PŘIZNÁVÁM BEZ MUČENÍ, ŽE JÁ CELR MILUJU, ALE MUSÍ BÝT SYROVÝ! DĚLÁM SI SKVĚLÝ SALÁTEK ZE SYROVÉHO CELERU , POMERANČŮ, CITR.Š´TÁVY, JADER VLAŠSKÝCH OŘECHŮ A JABLEK PODLE LJUBY HERMANNOVÉ: VEZME SE CELÝ MENŠÍ CELER, OLOUPE SE A NASTROUHÁ DO MÍSY. ZAKÁPNE SE VŠE CITRÓNOVOU Š´TÁVOU, ABY CELER NEČERNAL. PAK SE DODÁ Š´TÁVA Z JEDNOHO POMERANČE A DALŠÍ 2 POMERANČE OLOUPANÉ A NA KOUSKY NAKRÁJENÉ. PŘIDÁ SE JEŠTĚ HRST HRUBĚ SEKANÝCH VLAŠÁKŮ A POTÉ ASPOŇ JEDNO JABLÍČKO I SE SLUPKOU, KTERÉ SE ZBAVÍ JÁDŘINCE A NAKRÁJÍ NA MALÉ KOUSKY. KDO TO RÁD A SMÍ CUKR, MŮŽE SALÁTEK TROCHU DOSLADIT, ALE VŮBEC TO NUTNÉ NENÍ VZHLEDEM K POMERANČŮM A JABLKU . SALÁTEK JE OSVĚŽUJÍCÍ A CHUTNÁ I JAKO LEHOUČKÁ LETNÍ VEČEŘE. JABLKA JSOU DO NĚJ NEJLEPŠÍ ZELENÁ NEBO GOLDENY. A JEŠTĚ PŘIPOMÍNÁM LÉČIVOST SYROVÉHO CELERU: VYLISUJE SE ŠTÁVA Z 200 G CELERU A PŘIDÁ SE NÍ ŠŤÁVA Z 200 G MRKVE. LZE DODAT I STEJNÉ MNOŽSTVÍ VYLISOVANÉ Z KOŘENE PETRŽELE. TO JE SKVĚLÁ SMĚS NA VYPUZENÍ DNY Z KLOUBŮ A NA POSÍLENÍ IMUNITY PO ANTIBIOTIKÁCH .MUSÍ SE TO PÍT VŠAK DENNĚ A, PO DOBU ASPOŇ 10 DNŮ A VYPÍT SE MÁ NEJMÉNĚ 250 ML NALAČNO, ABY SE ÚČINEK DOSTAVIL. KROM TOHO JE SYROVÝ CELER I DOBRÉ AFRODIZIAKUM A DÁ SE POUŽÍT I JAKO PODPŮRNÁ LÉČBA PŘI MOČOVÝCH ZÁNĚTECH, JELIKOŽ JE VÝRAZNĚ MOČOPUDNÝ. TOTÉŽ PLATÍ I O MOČOPUDNOSTI PETRŽELE-KOŘENE I NATI. A CELER SPOLU S PETRŽELKOU, BOBKOVÝM LISTEM , ROZMARÝNEM A NATÍ LIBEČKU SE DÁ KRÁSNĚ VYUŽÍVAT K SOLENÍ POKRMŮ PRO TOHO, KDO JAKÝMKOLIV JE TŘEBA TĚSNĚ PO INFARKTU NEBO VŮBEC KUCHYŇSKOU SŮL KVŮLI LEDVINOVÝM PROBLÉMŮM VŮBEC POUŽÍVAT NESMÍ. |
Asteris 12.6.2009 12:03Re: PŘIZNÁVÁM BEZ MUČENÍ, Salát vypadá velice jedle, vyzkouším. Já dělávám pomazánku-salát: nastrouhaný syrový celer na jemno, nastrouhané jablko na větší nudličky, promíchat se zakysanou smetanou + trochu majonézy (nemusí být), opepřit, případně nasekané ořechy. Nebo celer s mrkví syrové nastrouhat na jemné nudličky, nakrájet cibulku, případně kyselou okurku a smíchat se zakysankou, já to jím jako salát nebo se to dá namazat na veku.... |
LENKA S 12.6.2009 13:23ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU JEMNĚ NASTROUHANÝ SYROVÝ CELER SMÍCHÁM NSE STROUHANOU MRKVÍ A PETRŽELO VÝM KOŘENEM. VŠE ZALIJU Š´TÁVOU TAK Z 1 CITRŃU A ROZMAČKÁM DO TOHO JEN VAREM PŘEJITÉ "HUMROVÉ" TYČINKY NEBO KOUSEK NAPAŘENÉHO JAKÉHOKOLIV RYBÍHO FILÉ. VŠE SPOJÍM ZAKYSANOU SMETANOU, V NÍŽ JSEM ROZMÍCHALA NEJVÝŠ 1 ČAJOVOU LŽIČKU MAJOLKY, KTERÁ VŠAK NENÍ PODMÍNKOU ÚSPĚCHU.. JE TO VELIUCE DOBRÁ , CHUTNÁ HLAVNĚ ZDRAVÁ A VÁŽNĚ LEHK Á POMAZÁNKA |
a jéje, oprava 12.6.2009 14:28Re: ASTERIS,DĚLÁM TAKTO FALEŠNOU HUMROVOU POMAZÁNKU AHA, TO VYPADÁ TAKY DOBŘE. jÁ JSEM DOTEĎ NASTAVOVALA SURIMI TYČINKY JEN CELEREM, ALE JEN MALÝM MNOŽSTVÍM, ABY TO ODPŮRCI CELERU NEPOZNALI . A MUSÍM ŘÍCÍ, ŽE NEPOZNALI . A PETRŽELOVÝ KOŘEN JSEM JEŠTĚ NA SYROVO NEZKOUŠELA. |
Asteris 12.6.2009 14:37TEDY NEVÍM, CO MI TO SKOCILO DO JMÉNA VLASTNĚ VÍM, JE TO NÁZEV ÚPLNĚ JINÉHO PŘÍSPĚVKU, TEDY JÁ MÁM DNESKA DEN |
Kaa 12.6.2009 10:06Celerová nádivka Tak se objevuju v krátké době zas - nevím, jestli už tu někdy nedávno tenhle recept neproběhl, ale je tak mňam, že to neuškodí. Vezme se celer - malý nebo jen kus (jedlíci můžou kolik chtějí), nakrájí se na kostičky. Vezme se cibule, tak asi stejně jako celeru, rovněž se nakrájí na kostičky. Oboje se smaží na pánvi, dokud se nezačne objevovat sem-tam nějaká opečená strana. Potom se zelenina zasype strouhankou, ne moc, jen tak aby se kousky obalily, fajnšmekři ještě chvilku opékají i se strouhankou. Nechá se vychladnout a hmota se spojí vejcem/i. Dá se použít jako náplň do jakéhokoliv masa - dělám kuřecí roládu, roládu z krůtích prsou, kapsy z vepřového atd. mezi maso a nádivku je moc dobré dát plátky anglické slaniny. Pečená bez masa bohužel není tak dobrá - zkoušela jsem to, protože se u nás nádivky sní víc než masa (kdyby jí bylo tolik). (Původní recept je z Velké Británie a plnila se tím stočená skopová žebra - taky jsem to jednou zkoušela, ale jednoduchost zvítězila). Doporučuju předložit i těm, co celer zas až tak moc nemusí - v kombinaci s cibulí chutná dost jinak než v polívce. Dobrou chuť! (to je olizující se smajl) |
Dede 12.6.2009 11:15Re: Celerová nádivka Jejej milá Kaa, tohle zní skvěle - asi to příště zkusím Teď jsou všichni rozběhaní po Evropě, tak nevařím, ale při nejbližší příležitosti.... (olizovací smajlík:)) |
Xerxová 12.6.2009 11:33Re: Celerová nádivka na jedné návštěvě jsem kdysi jedla šátečky z listového těsta - některé byly plněné žampionovou "majdou", jiné celerovou. Obojí bylo děsně dobré teplé i studené. Ale receptík nemám... |
LENKA S 12.6.2009 13:35Re: Celerová nádivka JEJDA, KAA, TAKY ZNÁM JISTOU CELEROVOU NÁDIVKU, ALE RECEPT JE TROCHU JINÝ A MÉNĚ JEDLÝ NEŽV TVŮJ. U RODINY S CELEROVOU NÁDIVKOU NEUSOĚJU. JIŘÍ BANI VĚRČA CELER NEMUSEJ VŮBEC ANI VE VAŘENÉ ANI V SYROVÉ PODOBĚ, TAKŽE JIM CELER NEVNUCUJU. VĚRKA POZNÁ, I KDYŽ CELREU DÁM , JEN TOLIK CO BY SE ZA NEHET VEŠLO, STEJNĚ JDE PO ČUCHU A JÍDLO Z CELREM NEPOZŘE. TO JE BLOK JEŠTĚ ZE ŠKOLKY A TOTÉŽ J E U NAŠÍ VĚRKY SE ZELENÝMI FAZOLKAMI.JÁ MÁM ZAS OD DĚTSTVÍ STRAŠLIVÝ ODPOR K ČEMUKOLIV ZE ZABÍJAČKAY A PO TĚLE MI NASKOČÍ HOUSÍ KŮŽE,KDYKOLI TŘEBA JEN PÍŠU O JITRNICÍCH A ZABÍJAČKOVÝCH PRODUKTECH. BRRR!!!PŘEJU KRÁSNÝ VÍKEND FŠEM!! |
zana 12.6.2009 14:10Re: Celerová nádivka LENKO, AT MÁŠ HEZKY NA ZAHRÁDCE |
YGA 12.6.2009 9:12Hm, hmm, hmmmmm - tak jo, tak já to řeknu. Já celer nemusím, protože nesnáším ten jeho sm... ééé tu jeho pronikavou vůni . Takže mlsotník zajímavý, ale pro mě nepoužitelný. Zkrátka a dobře, celerová bulva mi nesmí přes práh - nicméně věřím, že se najdou jedinci, kteří si na něm pochutnají. P.s.: stejnak jak celer dopadl i mne fenikl - když ho cítím, tak je mi šoufl! Zkrátka takové příliš aromomatické pochutiny mají u mě utrum . |
zana 12.6.2009 9:13Re: Hm, hmm, hmmmmm Nazdar, Fruto, jak se činíš? Jj, fenykl mi stačilo očuchat v ochodě. |
YGA 12.6.2009 11:38Re: Hm, hmm, hmmmmm Jo - jahody jsou zpracované částečně do mrazáku a částečně na marmeládku, Dneska mě čekají třešně, zítra hrášek, v neděli Bohnice ... |
zana 12.6.2009 12:35Re: Hm, hmm, hmmmmm už se těším (na návštěvu) |
terra-san 12.6.2009 12:39Re: Hm, hmm, hmmmmm A YGO, ty Bohnice zavařuješ jako kompot nebo nakládáš nakyselo s kořením? |
LENKA S 12.6.2009 13:29YGO, TY TŘEŠNĚ TI NEPOKRYTĚ PŘÁVIDÍM. TŘEŠŇOVÝ B KOMPOT SPOLU S MERUŃKOVÝM TO JSOU NEJVĚTŠÍ A NEJOBLÍBENĚJŠÍ HITY NAŠÍ RODINKY. A U NÁS TŘEŠNĚ LETOS MOC NEBUDOU. KDYŽ KVE. TLY, BYLO STUDENO A PRŠLAVO, TAKŽE VČEL A ČMELÁKŮ MOC NELÍTALO. VLONI VŠECHNY KVĚTY TŘEŠNÍ SPÁLIL MRÁZ, TAKŽE BYL HOUBELES A NE TŘEŠNĚ. LETOS JICH BUDE TAKY POMÁLU. |
Matylda 12.6.2009 9:17Re: Hm, hmm, hmmmmm Celer dávám jenom do polífky a do bramborového salátu. Ale možná bych to měla vyzkoušet. Kdysi na střední škole nás vyhnali na pole, kde se sklízel celer, a my jsme z nich měli osekat srpem nať, naházet bulvy na vůz a za odměnu jsme dostali jeden veliký celer domů. Máti ho usmažila jako řízek, ale pamatuju si, že mi to nechutnalo- možná proto, že byl strašně veliký, tak veliké celery snad dneska v obchodě ani nejsou... |
Dede 12.6.2009 9:37Re: Hm, hmm, hmmmmm Víš co je zajímavé? Já takhle vnímám řapíkatý celer Ne, že by mi nesměl domů, ale co s celým, když do jednoho jídla (a to na každý den:)) dokážu přidat tak maximálně jeden řapík, že? A tak ho nekupuju. Zato obyčejnou celerovou nať mám moc ráda a ta vůně, když se vaří s novými brambůrkami, mňam |
terra-san 12.6.2009 12:26Re: Hm, hmm, hmmmmm No vida, Dede - k nám smí zase samostatně jen celer řapíkatý, a to skoro výhradně do caponaty - jinak mi tahle zelenina doma neprojde jinak než jako přísada, a přznám se, že mě to nemrzí. Mám s aromatickými zeleninami menší problém - kerblík, libeček, celer, fenykl... anýzovka (pernod)...pardon, to už zabíhám do podrobností |
LENKA S 12.6.2009 9:55Re: Hm, hmm, hmmmmm AHOJKY, YGO, ALIAS FRUTO, TOHLE ŘÁDĚNÍ UŽ MÁM ZA SEBOU CELÝ TÝDEN. DĚLALA JSEM JEN JAHODOVÉ DŽEMÍČKY, JELIKOŽ KOMPOTKY JAHODOVÉ RODINKA NEMUSÍ , NA JAHODOVÉ DŘENĚ ZAS NEMÁM DOST VELKÝ MRAZÁK. DŽEMŮ UŽ JE VŠAK FŮRA PRYČ.KDYŽ JSEM PROHLÁSILA, ŽE JE TO S TĚMI MÝMI MLSOUNY DĚSNÝ( NEJVÍCE TOHO "SPOTŘEBOVAL" SÁM MŮJ JIŘÍ), BYLO OPÁČENO, ŽE TO NEMÁM DĚLAT TAK DOBŘE JEDLÝ. NO, ASI 5 SKLÍNEK JSEM UCHRÁNILA NA HORŠÍ ČASY, ALE MUSELA JSEM JE BRÁNIT VLASTNÍM TĚLEM A S POŘÁDNOU SUKOVICÍ V RUCE. UŽ ABY BYL ZRALÝ RŘYBÍZ, ABY JIŘÍ NETRPĚL POCITEM, ŽE CHUDÁČEK NEMÁ NIC K OCHUCENÍ MILOVANÉHO RANNÍHO IVEČERNÍHO JOGURTKU.TO SLÝCHÁM NYNÍ DNES A DENNĚ. MNE ČEKAJÍ BRZY UŽ RYBÍZO, MALINO A,JOSTOVÉ ORGIE. VŠECHNY KEŘE JSOU DOCELA OBALENY, TAKŽE TĚŽKÉ VĚTVE MUSÍM ŮPÉOCTIVĚ PODEPÍRAT, ABY SE KEŘ POD TÍHO PLODŮ NEROZLOMIL. |
tapuz 12.6.2009 10:28Re: Hm, hmm, hmmmmm Přesně tak. Já celer používám jen ve směsi mrkev-celer-petržel pod maso na omáčku, a to ho tam ještě musí být málo, aby z toho "netrčel". Jinak k nám má celer taky vstup zakázán. Týká se to i řapíkatého, protože ta chuť tam prostě je. Bramborový salát dělám bez celeru (jinak bych pak při jídle prověřovala každou kostičku, jestli to není náhodou celer, abych ji mohla hezky vysunout na kraj talíře, a to by asi u stolu nevypadalo nejlíp ), bramboračku hrozně nemám ráda, takže ji nikdy nedělám a naštěstí ji po mě nikdo nevyžaduje. S fenyklem totéž. Měla jsem s tím trochu problém ve Francii, kde jsem nějakou dobu pobývala, a oni mají ty vařené bulvy moc rádi. Z té chuti jdu do kolen, fenykl nepoužívám ani jako koření (totéž anýz). Znám ovšem řadu lidí, kteří mají moc rádi třeba smažený celer. No, proti gustu ... Já mám zase třeba ráda jiné věci, ze kterých se ostatní otřásají. |
zana 12.6.2009 8:59Hm tak já tu zastupuju jedince, co celer fakt nemusej, takže se v lednici kousek na doplnění čehokoliv jaksi nenajde. Snesu ho jen do bramboračky a salátu (teda bramborovýho). Ale fakt je, že ty recepty vypadaj zajímavě ... to hovězí ... na rozdíl od celeru skořici miluju (už jste měli skořicovou zmrzlinu?). |
Dede 12.6.2009 9:38Re: Hm Tak to hovězí udělej bez celeru a zkus tam dát pastiňák nebo petržel. Jen budeš muset pohlídat, aby ti to moc nezesládlo |
zana 12.6.2009 12:40Re: Hm Teď jsem si vzpomněla, že vlastně - poněkud nelogicky - můžu ještě jeden jedinej celerovej salát - dává se zhruba stejně vařenejch fazolí, sterilovanýho celeru a cibule. A to je všecko a mělo by se to zaležet. |
aLČA 12.6.2009 10:04Re: Hm Téda, je fakt SKOŘICOVÁ? To bych si dala, skořici já ráda... |
zana 12.6.2009 12:37Re: Hm No, v Budějovicích ji měli. Byla ÚŽASNÁ |
Bubu 12.6.2009 8:59Celer my můžem.... Celer prostě do polívky patří. Nebála bych se prohlášení, že zeleninový vývar z oné kořenové "svaté trojice" neublíží žádné polévce, ba naopak. Takže celer vařím v každé polévce. Sice ho pak většinou vylovím a často skončí v Bářině misce spolu s masem či kůžičkami z vývaru. Moje časovaná tchýně nášlapná pěstuje celer na zahradě a suší ho pro mne. Každý podzim dostanu 3,5l sklenici se směsí sušené svaté trojice doplněné celerovou natí (zeleninu krájí loupáčkem na brambory na tenoučké plátky a ty pak suší v sušicce, nebo nad kamny). Báječná záležitost. Když jsem líná a nebo pospíchám hodím k masu 2 hrstě sušené směsi (+ cibuli, česnek, celý pepř, někdy kousek bobkového listu) a pak scedím, do hotového vývaru přidám jednu nakrájenou mrkvičku pro oko, rozdrobím kousek sušené natě, dochutím a polévka je hotová. Smažený celer nedělám, ani ten pečený mě moc neláká, ale celerový salát zkusím. Dělávám salát ze syrového celeru s mrkví, strouhaným sýrem a majonézou a ten tedy všichni můžeme. A pórkovo celerovou omáčku s vínem k rybě jsem tu už prezentovala. Takže díky Dede za inspiraci. Zítra k obědu budou sice zapečené brambory bez celeru, ale celerový salát vyzkouším už dnes večer. |