5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ZVON 9801: Koncert na Vltavě

Páteční koncert na Vltavě-Koncert pro Evropu byl z mnoha úhlů pohledu zajímavý. Zahájilo ho vyzvánění Zvonu 9801, zvonu, který byl ulit na paměť stejného počtu zvonů, rekvírovaných a později odvezených v roce 1941 do Říše a tam většinou roztavených pro válečné účely.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Červenka 4.9.2022 20:08

Zvon 9801 je velkolepý počin, zvon má krásný zvuk, byl ulit zvonárnou Grassmayr, která požívala od svého založení 1599 dobré pověsti. Koncert byl rovněž velkolepý, provedený jako reklamní (a snobská) akce pro zúčastněné, kteří se mohli blýsknout a upustit něco drobných do sbírky. Obojí se vyznačovalo kvalitou a splnilo svůj dobrý účel, dovoluji si však připojit několik nikde nepublikovaných faktů:

Starý pan Grassmayr bohužel zemřel a nyní firmu vedou jeho synové. Zvony jsou nadále na evropské a tím i světové špičce, bohužel změna vedení se obráží na důvěryhodnosti firmy: Letošní účastníci mezinárodního kampanologického kongresu se shodli, že zvon stejné váhy a rozměrů lze i při letošních cenách zvonoviny a energií pořídit za méně než polovic deklarované ceny. Český člověk si řekne: Qui bono? Proč nebyli osloveni čeští zvonaři? Máme jich znovu na výběr a uměli by to všichni, ne že ne! Slévárna se dá na tavbu vypůjčit kdekoli po Evropě, právě tak jsou po Evropě další renomované zvonárny, které nebyly ani informativně poptány, aby se zadavatel dozvěděl, že by ušetřil! Nicméně: Máme nyní krásný zvon pro vyjádření krásné myšlenky, nezanášejme si hlavu ošklivými myšlenkami. Jak by řekla moje maminka: Neříkej, že ti to nechutná, pusť to za mandle a řekni děkuju!