5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ZA PAVLEM BOBKEM: S číší kanadského vína

Bylo to v osmé nebo deváté třídě. Anebo možná v sedmé. Vraceli jsme se z výletu v Praze a holky ze třídy měly vyhrnuté rukávy a jiskru pubertálních fanynek v očích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frejlach 21.11.2013 14:47

Pavel Bobek jako učitel angličtiny

Když jsem své dceři sdělil, že zemřel Pavel Bobek, vzpomněla si ihned na to, že v osmdesátých letech, dávno před převratem účinkoval pravidelně v kursech angličtiny, vysílaných Československou televizí. Tehdy byla malým dítětem. Tyto kursy byly tehdy sledovány značným počtem televizních diváků už proto, že v nich vyučoval právě Pavel Bobek, tenkrát ještě více populární zpěvák než dnes. Sám si dobře vzpomínám na jeho začátky, kdy pro něho čeština na pódiu byla neznámým pojmem, stejně jako pro ostatní české bigbítové zpěváky. Zpívalo se výlučně anglicky, svou bravurní angličtinu na pódiu tehdy předváděl zvláště Josef Laufer. To, zda angličtina Pavla Bobka byla dokonalá, neumím úplně posoudit. Trochu ji přede mnou ihned po převratu zneuctil můj známý, emigrant ze Švýcarska. Když tam podle něho Pavel Bobek uváděl anglicky koncert pro české krajany, ti prý se na sebe rozpačitě dívali s otázkou v očích: "Jakou řečí na nás vlastně mluví?" Tak nevím. Ale v každém případě má Pavel Bobek také na výuce angličtiny v čs televizi velký podíl i zásluhy. Škoda, že podobné kursy nejsou v televizi i v současnosti.

E. Sevrát 21.11.2013 7:27

Pavla Bobka jsem několikrát zažil

osobně na předvánočních párty Britské ambasády ještě v těžce totalitní době.Chodil jsem v té době s Angličankou,která byla zaměstnána u Britské rady, a ta v té době spadala pod ambasádu.On tam býval zván jako velký propagátor angličtiny,nazpíval třeba výukové kazety pro jazykové školy-rodina Propokova.Samozřejmě tam bývalo zváno více umělců,ale ty se báli,protože tyto akce byly pečlivě sledovány STB (já jsem neměl coby stavební technik co ztratit).Častými hosty byla dále pouze Z.Jandová a Z. Merta.P.B. byl vždy noblesní,příjemný společník a rád na něj budu vzpomínat i na ty číše dobrého vína,ginu atd. které jsme tam společně popily.

P. Scheck 21.11.2013 1:45

Prostě P.B.

Přiznám se, pane Stejskale, že jste mi vlil trochu slzy do očí, protože jsem nezaznamenal v uplynulých dnech, že Pavel Bobek...už ví, co jsi tenkrát toužil říct, a jak jsi trpěl pro své nadání, učit lidi vidět víc...

Trochu jsem nechápal, proč se v 90. letech nezapojil do politiky. On to možná věděl...

J. Vyhnalík 21.11.2013 3:36

Re: Prostě P.B.

Mýlíte se, do politiky se zapojil. Za ODA dokonce kandidoval do Senátu.

Vždycky na něho budu rád vzpomínat.

T. Šmilauer 21.11.2013 0:39

Gentleman

Tento inteligentní a férový člověk už bohužel odešel tam, kam půjdeme jednou všichni.

Osobně jsem ho mimo divadla a koncertů potkal jen jedenkrát. Vstoupil tiše do břevnovské hospody, objednal si becherovku, vypil ji a pak zase tiše odešel. Žádná celebrita, žádná V.I.P. Pane Pavle, díky a na shledanou!