27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zewel 18.9.2009 7:11

Jo, tak to bylo

Děkuji, pane Karpenko. Dnes už se tomu můžeme zasmát. Celé jsem to zažil, podobně jako Vy. Jenže už tak trochu zapomínáme na osobní tragedie desetitisíců lidí. Zapomínáme tím, že jsou naivkové. kterým stále ještě nevadí paroubci, filipové a podobní. Jak málo by stačilo, aby se něco podobného vrátilo do české kotlinky. Samozřejmě, že ne v tak drsné formě, ale česká předpo-ranost by zase dokázala svoje. Připomínat tyhle doby je nutné.

Paul Sulc 11.9.2009 3:35

Re: slova

Pane Marate, mate v podstate pravdu, jenze dnesni korupce nejsou jen par piv, ci par tisic Vas pan predseda vlady Gross si ''vypujcil'' od chudobneho stryce-duchodce milion. No a za par mesicu mel tech milionu vice nez 300. Komousi, ti hlidali jeden druheho, aby si moc nenakradl, takze to nanejvejs vyslo na nejakou tu chalupu. Ted mate dost dolarovych milionaru, hergot, ti tech 20 let museli pracovat alespon 100 hodin denne, aby prisli k takovym penezum.Ovsem, byvaly komunisti, ocelove pesti strany, dnes kapitani prumyslu. Tedy toho, co z prumyslu zbylo a nebylo zcela vytunelovano.

zirje 7.9.2009 9:39

Re: Dneska to vypadá jako sranda,

nejsou to spíše "Děti Arbatu"?

salant 2.9.2009 12:22

Vzpomínám,

když člen KSČ a ještě k tomu LM podal přihlášku na školu a celozávodní výbor SSM ji nedoporučil. Ti zažili tanec. Ten člověk lehce a zdárně vystudoval 

ijáček 2.9.2009 0:14

Re: slova (fireman)

No, fireman je i topič - podle kontextu, např. pohádkách o Mašince Tomášovi (Thomas the tank engine and friends) jakýsi génius přeložil, že strojvedoucímu pomáhal i hasič, ale ten druhej chlap na parní lokomotivě opravdu nehasí, ale naopak topí.

kádrovák 1.9.2009 18:44

Re: Kádrové posudky

I když já osobně patřím spíš k atheistům, tak považuji nejen za paradoxní, ale spíš zločinné, když právě ta komunistická velmoc, která svým satelitům a jejím pohunkům naordinovala boj s Bohem, dneska se považuje za předvoj a vzor pravého křesťnaství. Nejříve se kostely a kláštery bořily, dělaly se z nich sklady a chlévy, nebo se nechaly v lepším případě spustnout. Dnes se opravuji staré a staví nové, pop musí být u každé příležitosti. Ti, kteří měli kdysi v popisu práce i protináboženskou propagandu, dnes - coby prezidenti a premierové - se křižují ostošest, a nechávají dokonce svoje vojáky a zbraně ostřikovat svěcenou vodou. Co na to asi říkají naší dnešnou komouši v KSČM? Proč právě oni vehementně brání navrácení majetku církvím. To na ně Putin nemůže trochu zapůsobit?

Jenda 1.9.2009 17:53

Re: Kde jsou všichni ti "milci" starých dobrých komunistických časů, kdy to všecko stálo jenom za h...o?

Vite, jak jsme pred vanoci cekali az otevrou Zeleninu a kazdy frontovy bojovnik si bude moci zakoupit bud kilo pomerancu nebo kilo bananu ... to ktere na nej vyjde, si pamatuju i ja a to mi kdyz to prasklo bylo ctrnact. O tom ze maso bylo jen nektere dny v tydnu a co kde shanel tata mam jen matne povedomi. Toho jsem se primo neucastnil. V te fronte jsem byl potreba.

Jenda 1.9.2009 17:50

Re: Kádrové posudky

Vsiml. A myslel si, ze se zcvoknul. Coz neni protistatni.

Baghíra 1.9.2009 17:26

Re: Kádrové posudky

Ano, v Praze to šlo, na malém městě a na vesnici ne.

Baghíra 1.9.2009 17:22

Re: slova

Taky záleželo na podniku, do něhož jste šli. Kamila Moučková, legendární tvář z obrazovky z 68 nenašla státní podnik, který by měl odvahu ji zaměstnat (lepila pak doma pytlíky). Ale v družstvu našla místo slušné. Syn E.Urxe dostal tip, že tuším v Metrostavu berou i chartisty a dočkal se tam odmítnutí se zdůvodněním: "Kdepak, pane Urx, jako chartistu bychom vás vzali, ale jako vyloučeného komunistu nemůžeme - těch už máme plný stav." Ale to už byla téměř idylická 80 léta.

Veronika 1.9.2009 15:57

Re: Kádrové posudky

Ano, stacilo jedine slovo. Kandidati ( kandidatky ) na studium mediciny na Slovensku boli specialne preverovani kvoli nabozenstvu. Najlepsej studentke pred odporucanim na VS polozil kadrovak len jednu otazku : - Verite v Boha ? - a ona odpovedala : Ano. Skrt. Po rokoch som ju stretla ked cestovala zo vzdialeneho pracoviska domov  ( stala sa potom chemickou inzinierkou ) a vratili sme sa k tejto udalosti, ktora jej prekazila vybranu zivotnu drahu. - Vies - povedala mi potom - na zaciatku som strasne lutovala, ze sa to stalo... ved som mohla povedat : nie ! - Lenze ja mam, okrem viery, aj charakter... - Komunisticka cvarga sice teraz tvrdi, ze to boli "chyby jednotlivcov " a "prechmaty doby",ale nie je to pravda. Bez zlocinneho systému, ktory toto nielen umoznoval, ale priamo nariadoval, by nebolo mohlo k tomu dojst. Inac, medzi Cechami a Slovenskom, prave vzhladom k znacnemu konfesionalnemu rozdielu populacie, sa postoj komunistov aj v tomto smere lisil : zatial co bratislavski studenti sa na bohosluzby kradli postrannymi ulickami vo vecernych hodinach ( spehovani kadrovakmi, samozrejme ) v Prahe sa mohol veriaci student modlit uprostred Vaclavaku cele hodiny aj za bieleho dna a nikto by si ho nebol ani povsimol...

Jenda 1.9.2009 15:39

Re: Kádrové posudky

Berte to tak, ze kdybyste tam nebyl vy, snazici se o to aby vsechny posudky vyznely kladne, tak tam mohl byt nekdo jiny, mnohem horsi.

Cimz neomlouvam ten system.

J.G. Pašek 1.9.2009 15:30

Malý, ale přece to je rozdíl . . . .

že dnes kromě toho Rudého Práva máš na vybranou jaké noviny a internet můžeš číst . . .  levičácké, pravičácké a mezi  . . . .  a z celého světa, takže si každý může bez obav koupit,  číst a libovat si co kdo chce a kecat si bez obav rozumy . . .

Nejseš sám, kdo má tvoje zkušenosti a věk  nejsou mrzouti . . . . 

Hans 1.9.2009 14:06

Re: Ano, bylo to tak.

Na diskuzich ma kazdy pravo mit jen svou pravdu. Rika se tomu svoboda.

R 1.9.2009 14:02

Re: Ano, bylo to tak.

O osudech lidí ne, ale těch, co na diskuzích znají jen svou "pravdu" a něco jiného odmítají připustit je všude plno.

R 1.9.2009 13:59

Re: slova

No, nějací by byli, ale spíš takoví ti mimo obor.

Hans 1.9.2009 13:46

Re: Ano, bylo to tak.

Vy znate nejakeho modreho svazaka, ktery neodvolatelne rozhoduje o osudech lidi?

Hans 1.9.2009 13:43

Re: slova

Samozrejme ze pres zname. Kdyz jsem do firmy nabiral nove lidi, tak jsem se nejdriv ptal svych zamestnancu, jestli nekoho dobreho neznaji. To je to nejlepsi doporuceni. Vy snad nemate zadne kamarady?

R 1.9.2009 13:42

Re: Ano, bylo to tak.

Hm, modrý svazák, oranžový svazák, Éto vsjo ravno. V tuposti není rozdíl.

kádrovák 1.9.2009 13:42

Kádrové posudky

Dodnes se stydím za to, že jsem v padesátých letech na průmce coby člen školního výboru ČSM vystavoval posudky na spolužáky. Tedy já se o to tehdy nijak nesnažil - prostě to na mne připadlo. Také mi to nedělalo vůbec žádnou radost - třeba i tu nutnost stále si vymýšlet nějaké formulace. Já ten čas mohl využít i jiným způsobem. Dodnes ale lituji, že jsem to tehdy neodmítl principiálně. A i když si nevzpomenu ani na jediný případ negativního "puděra", stále mně hrozí představa toho perversního systému, který takto umožňoval úchylným lidem (od členů nějaké komise až po negramotnou domovnici) kazit  jedinou větou, jediným slovem budoucnost jiným. Děti byly ponoukány postavit se proti rodičům, školáci-studenti-sousedé jeden proti druhému. S litosti musím přiznat, že skutečný rozměr a skutečné důsledky všeho toho jsem poznal a pochopil až mnohem později. Nedej bože, aby se tohle opět opakovalo, i když se mnohým po něčem takovém stále hrozně stýská.

R 1.9.2009 13:40

Re: slova

No, jak to tak vypadá, to budu řešit  nejdřív až tak za půl roku. Ono každé má svoje. U velkých firem to jsou jakési soft skils nesmysly, které jsou pro mně jako BB generaci cizí, u malých firem se člověk zase musí dostat přes kamarádkšofty.

Ivan 1.9.2009 13:36

Ano, bylo to tak.

I když byly občas výjimky.  I když jsem byl z rodiny živnostníka, na studium matematiky a fyziky jsem se dostal. Bylo mně sice divné, proč mně při přijímacím pohovoru zkoušeli z učiva prvých dvou semestrů vysoké školy (lineární algebra, diferenciální a integrální počet) a pohovor trval více než hodinu, když jsem na střední škole neměl jinou známku než jedničku. Pochopil jsem později už jako studijní pobyt , když podle pokynu (jednoho z posledních) akademika Šorma, předsedy ČSAV znějícího: ..."všem vědeckým pracovníkům a těm, kteří jsou za ně všeobecně považováni vydat úplné kádrové materiály, aby z nich mohli vyřadit všechno, co uznají za vhodné" se mně dostaly do rukou moje kádrové materiály. Tam jsem si přečetl, jak na Národním výboře oceňovali naši buržoasní rodinu se záporným postojem k lidově demokratickému zřízení atd.. Co napsala ředitelka školy a různé důvěrnice i někteří spolužáci. Ocenil jsem tehdy statečnost komise na VŠ, která mně navzdory nedoporučení a posudkům přijala. (Měl jsem pak výčitky svědomí, že jsem je zklamal, když jsem po druhém ročníku odmítl pokračovat ve studiu na tehdy světově špičkovém pracovišti teoretické fyziky v Moskvě.)

V současné době mně proto velmi vadí, když vidím tolik horlivých svazáků a bolševiků, tentokrát modrých, kteří používají přesně stejné zvrácené uvažování, jako používali bolševici rudí v padesátých letech. Jen slova se vyměnila, místo rusismů jsou amerikanismy, obsah je stejně hloupý a nebezpečný. Propaganda na Neviditelném psu je stejně neomalená a prolhaná jako propaganda v Rudém právu. Jen je možné si víc  neškodně zakřičet, ale na věci to změní právě tak málo jako za bolševika.

R 1.9.2009 13:35

Re: slova

I tak by se dalo říct, firmy musí kvůli Zákoníku jet na jistotu.

Hans 1.9.2009 13:32

Re: slova

Vzdycky to muzete zkusit v male firme, kde zadne HR nemaji a prijima vas primo majitel. Kdo chce hleda zpusoby, kdo nechce hleda duvody.

Hans 1.9.2009 13:30

Re: slova

Nezamestnanost mohle byt jeste o par procent nizsi, kdyby se uvolnil zakonik prace. Takhle musi jit firmy na jistotu.

cb 1.9.2009 13:27

Re: Co vy víte...

Proto v 70. a 80. letech ustoupili od delnickeho puvodu a jelo se podle znamosti.

R 1.9.2009 13:21

Re: slova

No, tehdy se z toho dalo dostat přes kamarádkšoft. Člověk se oficiálně ucházel o nějakého pomocníka třeba obsluhy CNC, dostal na pomocníka nadprůměrný plat  a jako "pomocník" občas dostal jakoby na stroji nějakou samostatnou práci. Ve skutečnosti makal normálně na stroji někde, kde nebyl moc v popředí,  ale papírově byl pořád pomocník, takže kádrovákům nevadil.

Dneska je tady několik desítek tisíc zaměstnavatelů a žádné telefonáty. Jak ale uchazeč o práci nesplňuje jeden z mnoha HR kritérií, různé ty soft skils požadavky atd, z těch několika tisíc zaměstnavatelů je takového člověka ochotno přijmout takových maximálně snad 100 firem v ČR.  Všichni ostatní raději nechají místo i neobsazené  a řvou o nedostatku lidí, zatímco tito chudáci marně shánějí práci. Což se tady ještě před rokem dělo hromadně a přičinilo se o několik procent nezaměstnanosti , která by jinak  v Ř mohla být o ty procenta nižší.  Výsledek v porovnání s dobou komunistickou zas tak moc rozdílný nebyl.

Hanák 1.9.2009 13:11

Re: Co vy víte...

Zato děti funkcionářu to měly pos....m navrch

R 1.9.2009 13:05

Re: Klika

To sice je, jenže když máte datum narození trochu dřívějšího data nebo jinak nevyhovujete těm pravidlům, nejste zrovna žádaný odborník, jeden z 20 v republice atd, máte smůlu. Životopis a motivační dopis jde do koše, a Vy se nikdy nedozvíte, proč, až na vzácné výjimky personalisté neúspěšným uchazečům neodpovídají. A pokud odpoví, stejně se nejspíš i tak nedovíte, proč, podle dnešních pravidel by to totiž nebylo korektní a vy jako neúspěšný žadatel by jste mohl žalovat za diskriminaci. Takže i když je celek úplně jiný, bývá konečný výsledek občas stejný.

Marat 1.9.2009 12:54

Kde jsou uvědomělí soudruhzi, aby vás sepsuli.

Zajimavé,Přečel jsem všechno a  žádní uvědomělí soudruzi jakým je vita, Ludva a další  nic neslintají.