21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
f 19.6.2009 16:10

Re: JAK TO VLASTNĚ JE

co si představujete pod pojmem svoboda ?

Honza II 19.6.2009 15:31

Re: JAK TO VLASTNĚ JE

....no,právě,ven utíkali jen ti,kterým tu nic nescházelo.

f 19.6.2009 15:07

Re: JAK TO VLASTNĚ JE

No voni ti komunisti hrozně potřebovali dolary, protože za ruble natož za kčs toho moc nenakoupili. Tak občas nějaké ty umělce vyslali na západ, většinou přes pragokoncert, aby těch peněz trochu vydělali a pak je "řádně zdanili" a dolary jim směnili za bony.

Kiki 19.6.2009 14:37

JAK TO VLASTNĚ JE

 s tím jeho postihem a emigrací? Dnes v MF Dnes píší, že zpěvák emigroval v září roku 1986 když byl se svou ženou Olgou ve  Spojených státech na "rekreaci". To bylo v době, kdy do Jugoslávie musel být příslib. Moje rodina se nikdy nedostala nikam a to nikde nevyhlašujeme že jsme byli šikanovaní. Navíc své umělecké jméno jako většina našich zpěváku si udělal za komunistického režimu. Vystupoval v televizi, zpíval v rozhlase. 

Tonevadí 19.6.2009 14:34

A "emigrace herce Martina Štěpánka"?

Ten taky po mnohaleté karieře, když už ho v Národním pak nechtěli. A "posléze v mnichovském rádiu také zakotvil" (to byla kariera pro herce ve Svobodce).  No kde jinde by takový "světový" herec  se mohl jinak zakotvit? 

Kde jinde na světě maj herci v takovém množství takový život jako měli (a ještě maj) v Československu?    

Tonevadí 19.6.2009 14:26

S KTO a Blechovou to opravdu nebyl žádný pokrok v karieře

a zvláště když ten, kdo něco v KTO znamenal, Láďa Morava, zmizel do USA, tak to KTO už pro Waldu nebylo nic moc.

Honza II 19.6.2009 14:22

Re: Cikán, vyžírka, nic víc! Kde cítil prachy, tam šel a tak šel! Do USA, za lepším,

Puškáši,ty nic neznáš,umíš jen nadávat jako primitiv - podle nicku bych tě odhadoval na mad´arskýho cikána s modrým mozkem.Matuška dokud tady byl,tak dělal všude ostudu.Hotel Pupp ve Varech může vyprávět,nebo Pilarová,že.....:-D věčně vožralí......a v Ostravě ?

Tonevadí 19.6.2009 14:21

To byl opravdu od Waldy pořádně "dlouhý nos" a rána pro komunisty

Když se zasloužilý umělec po 30 leté karieře, denně ve všech možných mediích,  s častými výjezdy do zahraničí jednou nevrátil. Neudělal on náhodou "dlouhý nos" na své obdivovatele doma, bez nichž by nebyl tím čím byl? 

On že zpíval Jenkijům? A  kde to bylo?  Kdyby neudělal pár koncertů, na které přišli jen jeho nadšení krajani a kdyby jeho žena si tam nezavedla agentůru s chudejma uklizečkama pro bohaté penzisty a kdyby pár našich krajanů, co tam maj kšefty, je nezaložili do nového baráčku, a kdyby neměl tam ulito z předešlých zájezdů? To by asi byly jiné začátky, jako u jiných obyčejnejch emigrantů - noname...    

figura 19.6.2009 14:21

Re: no, můj pocit byl svojí

Milý Racku. Rád jsem vždy četl Vaše příspěvky. Poslední dobou, ale zrudly. Vaše poslední věta je toho důkazem. Myslím, že neutekl od nás, ale ze země nesvobody,. Když jsem se doslech tehdy v rádiu, že utekl, nemohl jsem uvěřit. Jeden z největších vlastneců. Postupně časem jsem chápal proč vlastně. A stále jsem ho měl rád.

Kiki 19.6.2009 14:19

Re: Co cikán Matuška udělal pozitivního? Kdyby to tak byl nějaký významný lékař, co zachraňuje lidké životy,

Jak jistě Jase víš hovno se rychle spláchne a každý na něj rychle zapomene! Budíš Ti zem jednou lehká. Amen!

magi 19.6.2009 14:16

Re: Kde se dala poslouchat RFE

MLOKU, je mi jasný,že vy víte o čem je řeč,ale já na vojně v r.65-67 jsem obsluhoval Třinec. Už fakt nevím jaký tam byly stanice,ale svobodku jsme poslouchali když hráli na přání. Celou hodinu,když byly zprávy tak to rušili. Mohli jsme dělat cokoli,ale těch 10 minut,se to nedalo poslouchat. Oni pak během tý hodiny taky četli zprávy,aby soudruhy ojebali.Hezkej den.

Honza II 19.6.2009 14:11

Re: no,tak...

Jakube S. - málo čteš a proto nevíš,že pravé jméno matuškovo není Valdemar,ale Vladislav.

www racek 19.6.2009 14:04

Re: no, můj pocit byl svojí

no, utekl od nás. a ne pořed nimi. to opravdu neměl zapotřebí. on ne. ch\yběl nám, a ne my jemu. což tedy nás tenkrát mrzelo. ale jako zpěvák, no chyběl nám. byl to pan zpěvák.

www racek 19.6.2009 14:01

Re: JE TO TAK

svobodak se nerušila už asi rok před převratem. údajně na příkaz jakeše. též trezorové filmy se hrály tak od jara 89.

Veničan 19.6.2009 14:00

Re: JE TO TAK

"Svobodná" se dala poslouchat, ale čas od času jste musel trochu upravit ladění, bylo to sice s trochou "bručení", ale poslouchat se to dalo.

Fred 19.6.2009 13:51

Re: no, můj pocit byl svojí

Nikoli, racku, neutekl od nás. Utekl před nimi, a ač daleko, s námi zůstal. Ale byl-li jste (a jste-li stále) mezi NIMI, pak ano, utekl od vás.

figura 19.6.2009 13:44

Re: no,tak...

Chladil umřel za bolševika a tak se humbuk hodný ´mrtí Brežněva dělat nedal. A hlavně, Matuška byl rozhodně populárnější. O lepším nelze diskutovat. Proti gustu žádný dišputát. No a Pavel Novák byl sice výborný zpěvák, ale Matuška daleko lepší. A navíc charisma lidovosti, skutečného člověka s jeho klady i zápory měl jenom Matuška.

POZOROVATEL 19.6.2009 13:42

Děkuji

Děkuji autorovi i článku, vyjádřil i moje pocity podobně postiženého prostorovou odloučeností. Alespoň  vím, kde se budu moci Panu Zpěvákovi nejen poklonit, ale také poděkovat kupodivu za svoji maminku (bylo by jí letost 107 let) a která měla Waldu nesmírně ráda. Říkala, že se umí skaždou písničkou pomazlit. Asi to bylo tím, že místo na titul a řád vsadil na pár tónů a ty mu byly VŠÍM. Tož Waldo děkujeme Ti oba.

Pedro 19.6.2009 13:37

Re: Kde se dala poslouchat RFE

Před chvíli jsem o tom psal - viz výše. Pásmo 11 - 13 m, rádio Largo. Na tomto pásmu to nebylo rušené a zřejmě tam to patřičné složky Ministerstva vnitra nahrávaly, aby příslušné komentáře (namátkou třeba Jožka Pero, později i Sláva Volný nebo Karel Jezdinský)  přepsané ve svodce předaly na ÚV KSČ. Soudruzi taky museli být informováni, co štvavá vysílačka vysílá.  

MLOK 19.6.2009 13:28

Re: Co cikán Matuška udělal pozitivního? Kdyby to tak byl nějaký významný lékař, co zachraňuje lidké životy,

Kikino!

       To, že Walda vléval svým zpěvem do žil lidem optimismus a odváděl je od šedé bolševické přítomnosti - to nebylo zrovna málo!!! 

       Zpěváků, básníků, i herců je lidem třeba zrovna tak, jako lékařů a ostatních 

       Jinak - okázalost a organizace pohřbu - také si o tom myslím své.

JaS 19.6.2009 13:24

Re: Co cikán Matuška udělal pozitivního? Kdyby to tak byl nějaký významný lékař, co zachraňuje lidké životy,

Ve škole jsme měli ještě jednu zkratku (používali jsme je při rozhovorech s učiteli): BJH - blbej jako **vno.

S.P.Q.B 19.6.2009 13:23

Re: Kde se dala poslouchat RFE

RFE vysílala paralelně na několika vlnových délkách a vždy jedna rušena nebyla,bo si to vnitro nahrávalo ,aby taky byli v obraze.Takže zkušený radioamatér měl v sešitu ty frekvence a přeskakoval z jedné na druhou.Jinak dobré zprávy byly běžně na Hlasu Ameriky,ten rušen nebyl ( střední vlny) a tam W.M. taky občas vystupoval,zejména hned po emigraci. ( Letos houby nesbírat ! )

MLOK 19.6.2009 13:22

Re: Kde se dala poslouchat RFE

Na komunikačních přijímačích, kde šlo přijímat i na kmitočtu 30 MHz (běžné přijímače končily někde u 21 MHz) šlo přijímat RFE bez rušení!!! Oni soudruzi potřebovali na rušičkách monitorovat, aby věděli, kdy mají rušit a kdy už by to bylo pouze plýtvání energií.

        Žertovné a také velmi příznačné bylo, že jsem měl nejlepší podmínky pro příjem RFE právě na vojně. Komunikační přijímač Lambda 5 + směrová antena dělaly divy :-))

JaS 19.6.2009 13:21

Re: JE TO TAK

Taky jsem si říkal, kde asi autor poslouchal tu Svobodnou Evropu. Pokoušel jsem se vymyslet zařízení, které za pomoci dvou přijímačů a směrových antén dokáže to rušení nějak vykompenzovat (u tranzistoráku se dalo natáčením nastavit, že šlo jen čisté rušení). Nakonec 1989 přišel dřív...

Poklop 19.6.2009 13:19

Re: Kde se dala poslouchat RFE

To já samé.Nám také zahráli a to byla vždy sláva.

MLOK 19.6.2009 13:13

JE TO TAK

Opravdu jsem začal věřit tomu, že vláda jedné strany skončila, když jsem v roce 1989 na Václaváku (na manifestaci) slyšel z prodejny gramodesek po letech půstu zase zpívat "Waldu" - Jó třešně zrály!!!

       Na rozdíl od autora jsem měl na radiu ve své "trucovně" naladěn "Radio Laxmberg - tedy "Laxík", kde hráli něco jiného, než Kantátu o Stálinovi, Šel Frantík kolem zahrádky, Bez chleba - nelze jíst (od Radima Drejsla), či Alexandrovce.

       Svobodnou Evropu, i Hlas Ameriky jsem jezdíval poslouchat na chalupu, kde tyto stanice nebyly tak silně rušeny, jako v Praze. Směrová antena ovšem také udělala svoje :-))

Kiki 19.6.2009 13:07

Re: no,tak...

Ráda poslouchám Matuškovy písničky . Že bych ho měla ráda jak všichni tvrdí nemohu říci. Neznala jsem ho, nikdy se s ním nesešla. Nevím jaký byl v osobním životě. Humbuk kolem jeho úmrtí a pohřbu dělá paní Olina a pan Kratochvíl. Potřebují se jako emigranti národu připomenout.

magi 19.6.2009 13:06

Re: Kde se dala poslouchat RFE

Poklop,je ale pravda,že my jsme poslouchali jen písničky,ale svobodka vysílala furt. Je docela možný,že pak večer už nerušili. Já osobně jen poslouchal hudbu,protože jsem tam i několikrát psal a vždy mi hráli co jsam chtěl.

Jakub S. 19.6.2009 13:04

Re: Cikán, vyžírka, nic víc! Kde cítil prachy, tam šel a tak šel! Do USA, za lepším,

John Donne. Ano.

Poklop 19.6.2009 12:55

Re: Waldemar a jeho pisnicky

Jo,to byla krásná písnička.Myslím,že ji složil K.Mareš a slova napsal.JSneider.