3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ABC 21.6.2009 21:19

Na kydání špíny

Na kydání špíny jsou někteří opravdu mistři světa! Jako v Blesku či Aha! Zvlaštní povahy se prochází po této zemi, jestlipak se dokážou z něčeho taky radovat? Ty blbiny, co zde někteří píšou jen proto, aby toho zemřelého nějak očernili, na to musí mít fakt zvláštní povahu.

Petr metr 21.6.2009 20:47

Soudruhovi Kanukovi!

Musím konstatovat, že řada komoušů nic nepochopila,nechápe a chápati nemůže. Pohřeb pana Matušky byl nejen o dobrém zpěvákovi ale já osobně jsem jej chápal jako obžalobu komoušů a doufám že i konec komunistické ideologie u nás. Od roku 1948 nás zavřeli za ostnaté dráty Lagru socialismu s kulometnými věžíčkami a za každého zastřeleného dostali naši chrabří obránci hranic  opušťák a vyznamenání. Měl možnost odejít ze státu kde vládli komunisté a odešel. Ti co zůstali kolaborovali . A ten debilní soudruh Kanuk nechápe, že je možné žít raději v chudobě ale ve svobodě než v chudobě a ještě pod namířenou pistolí KSČ  a její StB. Odešlo kus mého mládí a ještě dobře si pamatuji jak byli soudruzi nasraní že z jejich ráje blahobytu odešel zpěvák a zase prokázal že jejich vláda stojí za kulové. Nevím, nevím ale až dá kožku Jakeš, zda bude mít tolik občanů na svém pohřbu.;-(

Kanuk 21.6.2009 8:53

Pár poznámek

1) Pan Matuška byl určitě známý a oblíbený. Jestli byl dobrý, to nemohu posoudit, protože tomu nehovím. Ale kdyby se mělo hlasovat o jeho pohřbu na Vyšehradě, byl bych proti. Podle mého názoru, tam jsou pochováni lidé poněkud jiného kalibru.

2) P. Matuška emigroval do USA. Nevím kdy. Pak se zřejmě vrátil do ČR, taky nevím  kdy. Ale vím, že mu v USA (žluté) růže nekvetly tak, jak si asi představoval. Slyšel (četl) jsem, že se jednou pokoušel i v Nashvillu, a nijak moc tam neuspěl. Jeho zdrojem příjmu byly koncerty pro krajany, také jsem na jednom byl. Dost chudé, S pí Blechovou si sami kroutili knoflíky u zvukové aparatury, aby ušetřili za zvukaře. Spávali u krajanů. A mám silné podezření, že do ČR se p. Matuška vrátil proto, že neměl na americké doktory. Kdyby místo do USA byl emigroval do Kanady, možná, že by se do ČR nevracel, protože v Knadě je nemocenské pojištění velmi dobré. Ovšem, Toronto nebo Montreal nemohou svým leskem soutěžit se SanFranciskem nebo LosAngeles, nebo dokonce Las Vegas. O kterých p. Matuška asi snil, ale pokud vím, tak se mu tento sen nesplnil.

Byl bych nerad, kdyby tento můj příspěvek byl považován za projev nepřátelství vůči p. Matuškovi. Rád jsem poslouchal jeho písničky, něco mám na deskách a CD. Ale každý život má dvě stránky (nejmíň), a já se zmínil o té méně lesklé.

lary 21.6.2009 10:02

Re: Pár poznámek

Jestli je tento příspěvek projevem nepřátelství nevím, ale zcela jistě je projevem ubohosti hraničící s blbostí.

Honza 21.6.2009 10:05

Re: Pár poznámek

Nesuďte kalibr, když o něm vlastně nic nevíte a nesuďte podle toho, jestli v Americe díru do světa udělal nebo ne. Vyšehrad je místo pro odpočinek českých velikánů, ne amerických. Waldemar Matuška byl zpěvák, kterému třeba stranou a médii podporovaný Gott nesahal lidsky morálně a umělecky ani po kotníky. Tak ho nechte prosím v klidu spát na Vyšehradě, protože tam právem patří.

Eva D. 21.6.2009 16:21

Re: Pár poznámek

R^ Přesně! V době, kdy odcházel, měly USA cca 28,5 x více obyvatel než Česká Republika. Že si mnozí Češi pořád myslí, že je lepší být "velkou rybou" v v návesním rybníce, kam Vám přihodí krmení, když jste "poslušný" , než jednou z mnoha relativně svobodných malých ryb v jezeře či moři, to je jejich problém.

Já ho chápu. Jen ho nechci srovnávat s Gottem, vím o něm houby s octem a jeho písničky mě nikdy nebraly za srdce, jako ty Waldovy, takže nejsem objektivní. Karel Gott mne vlastně nijak nezajímal, byl pro mne moc "umělohmotný".

Waldovo zpívání naopak působilo nesmírně přirozeně, vyvolávalo představu svobodného toulání spojeného se vším tím, co mi tady za ostnáčem chybělo.

mira 21.6.2009 11:06

Re: Pár poznámek

Kecáte,pane již třeba o tom Naschvilu,myslíte,že by ho tam po tom neůzpěch ještě několikrát zvali a dokonce dostal opaskovou sponu která se nedává každému?To ostatní je blábol jak z Rudého Práva,nejste náhodou Kojzar.

Eva D. 21.6.2009 16:27

Re: Pár poznámek

Víte, Míro, ono se to jaksi moc nepsalo v novinách, když nás ten Walda tak "zradil". Totéž bylo svého času s Návrátilovou, Lendlem a mnoha jinými. Je děsné, jak v podvědom í lidí přežívá to, co tam Kojzar a podobní soudruzi léta zasívali. Další takovou představou je, že si odešli materiálně polepšit a to je fuj! ;-(

Ta potřeba pořád někoho soudit...

brouk 21.6.2009 17:13

Re: Pár poznámek

Vite pane Kanuk...nekdy je lepsi mlcet........

Niky 21.6.2009 18:13

Re: Pár poznámek

Kanuku,Walda odešel z blahobytu a nesvobody,do svobody a chudoby a proto WaldíkuR^R^R^

abraxas 20.6.2009 21:23

Walda

byl fajn. A vy si tu melte, c o jen chcete, to je totiž váš problém. ;-P

zíralek 20.6.2009 20:43

Tisíc mil došel,

vítr vyl/ není to košer/ hrob otevřel se a trubadůr šel spát.

Život jde dál a já občas vzpomenu,..............měl jsem ho rád.

Sbohem, nechám tě spát v klidu, stejně bys na to kašlal a do rukou vzal křídu,

na zeď bys napsal,.............polibte mi.

Jakub S. 20.6.2009 20:55

Re: Tisíc mil došel,

Prosím vás, nepouštějte se do "básnění".  Není to vaše parketa, ujišťuju vás. A ten konec - to teda už vůůbec nemá nic společného s postavou, zjevem, duchem, vystupováním WM. To není jeho úroveň. Zůstaňte u toho, že jste ho taky měl rád, a hotovo.

zíralek 20.6.2009 21:16

Re: Tisíc mil došel,

Zalez tajtrdlíku;-D

Jakub S. 20.6.2009 21:18

Re: Tisíc mil došel,

Ach bože. Tak jste se definitivně odkopal. Nemuselo to bejt... Zařadil jste se. Proč, proč... Tak jo.

Tonevadí 20.6.2009 18:20

Něco z jeho života

v 13. komnatě,  asi od 7. minuty

Mistr Jan Hus 21.6.2009 0:38

Re: Něco z jeho života

Pěknej ksindl, ten cikán Walda. :-)

Jakub S. 21.6.2009 13:14

Re: Něco z jeho života

I kdyby:  t a k o v ý  nemá právo do něj kopat. Koukám, že  c i g á n  je pro tebe stejně vděčné jako  ž i d á k . . . MMCh, WM cigán nebyl.

Baghíra 20.6.2009 16:32

No vidíš, Karle, ty se tak snažíš, a jsi první.“

V jakémsi televizním "posezení" se zpěváci bavili, jak o nich lidi drbou. Gott: "O mně si například vymýšlejí, že mám umělý chrup." Matuška se natáhl, vzal ho za bradu: "No ne, ukááž. Ale hezky ti to udělali!"

Patrik 21.6.2009 0:16

Re: No vidíš, Karle, ty se tak snažíš, a jsi první.“

Jste na omylu.To říkal Vondráčkové o které se povídalo,že má nový chrup,když paní Štrougalová se trefila s kabelkou.

Sibyla 24.6.2009 7:31

Re: No vidíš, Karle, ty se tak snažíš, a jsi první.“

Lituji, pamatuji si ten pořad naprosto přesně, Zagorová tam upejpavě četla vlastní básničku. Úplně vidím Matušku, jak se natahuje přes jakoby kávový stolek a bere Gota za bradu. Ale o Vondráčkové se to říkalo, to ano.

Jana 20.6.2009 11:06

nevím,nevím

strašně lehce zůstal v Americe a strašně rád se tam vracel,byl můj oblíbenec,ale s odchodem do Ameriky už nebyl ,zapoměl tady na syna,nezajímal ho vnuk,tyhle lidské stránky mu byly cizí a to je v životě taky důležitý,nejen zpívat a mít se dobře

possum 20.6.2009 11:13

Re: nevím,nevím

vidim, ze nevis! Ono to pro nas nikoho nebylo lehke, jak si mysli mnoho lidi, co v cesku zustali.

E.T.R. 20.6.2009 19:38

Re: nevím,nevím

Žádného emigranta bych neodsuzovala. Každému se stýskalo, ale co měli dělat, když se nechtěli podřizovat blbcům.                                                                                                        Jakoby byl jedinej mužskej, kterej někoho opustil. Kde žijete?

Jakub S. 20.6.2009 20:57

Re: nevím,nevím

Jano podivná, proboha!! Kdyby se chtěl  m í t  d o b ř e , tak by, boha jeho, přece byl zůstal  t a d y - ! Seberte soudnost, chochmes, selský rozum!!

magi 20.6.2009 21:12

Re: nevím,nevím

Jakube S,já bych až tak Janu neodsuzoval. On se tady měl dobře. Proboha,co mu zcházelo? V radiu a v televizi ho denně pouštěli,vydávali jeho desky,jak na běžicím pásu. Až na Hlasu ameriky jsem se dozvěděl ústy jeho ženy,že to tady nemohl vydržet. Mě to přijde legrační,že nikdy nevystoupil proti komunistům.Prej ho zakazovali,ale to já nevím,protože ho hráli opakuji denně.

Jakub S. 20.6.2009 21:20

Ale dyť to já přece píšu - ?! Výslovně. Ne?

magi 21.6.2009 6:21

Re: Ale dyť to já přece píšu - ?! Výslovně. Ne?

Jakube SORRY !

Kanuk 21.6.2009 9:03

Re: nevím,nevím

Jakube, já mám podezření, že p. Matuškovi nestačilo mít se dobře, on se chtěl mít ještě líp. Ale život v USA se ukázal být trochu jiný, než on si představoval.

Tak náhodou jsem se "setkal" s českými filmovými umělci, kteří odešli do USA, pokud vím, tak před Hitlerem  (Jiří Voskovec, Hugo Haas, také Věra Hrubá - Ralstonová). Kromě VH, která bývala velmi pohlednou krasobluslařkou, v ČSR to byli přední filmoví umělci, kteři se  v USA museli spokojit se štěky, v rolích odpovídajících jejich "akcentu".

Jakub S. 21.6.2009 13:09

Příteli Kanuku, možná, ano.

A to další - to je bohužel smutná pravda. A samotný Voskovec trčel půl roku jako podezřelý z toho, že by infiltroval US komunismem, na Long Islandu... čirá hrůza. Neuvěřitelná tupost, urážka Osobnosti, která naopak... Ovšem nelze ani na chvíli zapomenout, že vše byla, byť hysterická, reakce na to obrovské nebezpečí z Východu a tehdejší doktrinu Moskvy. Ale Haas - on se brzy velice úspěšně etabloval jako  p r o d u c e n t , přece! To snad musíte vědět tak jako já tady.

Tuším dávno, že "důvodem" k emigraci (exilu, chcete-li, my tady to nejsme moc s to rozlišovat) byl přečasto  z k r a t . Krátké spojení, náhlé puzení nečekanou situaci či možnost nějak rozštípnout, tak či tak - hlavně nějak! A teprve ex post si sobě a druhým vytvářím virtuální minulost/realitu, že to bylo z těch či oněch důvodů. Na tom nic nemění ta smutná skutečnost, že ten neskutečně pitomý a primitivní režim z většiny z nich dodatewčně opravdu udělal zločince, emigranty z politických důvodů... Ale to by chtělo samo dlouhý, dlouhý článek, diskusi, statistické vyhodnocení, otevřenost, toleranci k  t ě m  d r u h ý m . . . no, jsme všichni Češi (dejme tomu), takže žádné iluze o povaze většiny z nás. Gaussova  křivka - !

Velice přivítám odkaz na případné už provedené psychologické, historické atp.  zpracování těchto otevřených, živých, stále žhavých problémů, ran, zásahů do života - tolika miliónů! Jako historik a překladatel, jako člověk s nejlepšími kamarády a částí rodiny  v e n k u .