26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: První máj

Byl pozdní večer, první máj, … . Každý rok, než večer nastal, museli jsme si odbýt jedno z pravidelných procesí a oslav, které se konaly během školního roku. Hezké! Nádech erotiky s leniniádou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 1.5.2013 2:23

Krásné vzpomínky

Na srazu 1.Máje jsme se ochmýtli okolo kádrováka, aby si udělal čárku, a pak cupy dupy do spřízněné putyky. První máj byl alkoholu čas, v podvečer bychom neslyšeli hrdliččin hlas. On ten Mácha byl také asi "lyricky" naladěn, když stvářel svůj Máj.

E. Vašátko 1.5.2013 6:54

Re: Krásné vzpomínky

Pokud mě paměť neklame, tak EXPO (existenční pochod) na 1. máje bylo obecně nealkoholické, protože alespoň dopoledne byl zákaz čepování alkoholu. Později snad povolili pivo, ale to už nevím, protože od roku 1985 u nás už ani kádrovák na expo nechodil.

J. Boleslav 1.5.2013 7:48

Re: Krásné vzpomínky

Já jsem to měl s bolševickými švancparádami jednoduché, protože jsem vždycky pracoval mimo bydliště. Takže v bydlišti jsem říkal, že jsem v místě pracoviště a naopak, pokud byl vůbec kdy nějaký dotaz. Jako školákovi se mně ale líbily lampionové průvody, vždy jsme závodili, kdo podpálí víc cizích lampionů a mohli jsme být večer dlouho venku. :-)

J. David 1.5.2013 8:26

Re: Krásné vzpomínky

Pivo se čepovalo, i ve stáncích. Prvomájové stakany jsme pili u putykáře za plentou. A ještě jednu vzpomínku mám. Bylo to za Reagana. OV KSČ vyplísnilo vedení "haluzáků" (VčSL), že nemá alegorický vůz. Věrchuška vymyslila Avii, na ní raketu se sedlem, v němž bude sedět kovboj, představující zločinného Reagana. Celý týden pověření tvořili výtvor, jenomže kde sehnat kovboje, který bude sedět na "pershingu". Sehnali jednoho opilce hrubého zrna, který se za ticku (tehdá to byly slušné peníze) uvolil dělat Reagana, z divadla půjčili kostým, navlékli na tubus rakety sedlo a udidla z vlastních lesních maštalí a byli připraveni. Alegorické vozy jely na konci průvodu, což bylo meritum průšvihu. Při čekání Reagan i šofér zkapalnili obdrženou tisícovku, takže oba byli na šrot. Nicméně hrdinně vyjeli, jenom předem na fuhrwerk s rachejtlí s americkou vlajkou a kovbojem držícího se sedla, aby nespadl, se obložili hejnem pionýrů s mávátky. A tohle panoptikum projelo před tribunou plnou kovaných partajníků, kdy Reagan v sedle visel "total besofen" a pionýři okolo rakety činovníkům vesele mávali mávátky a s fistulí volali "Ať žije 1.máj".  Kdo tu dobu neprožil, nepochopí, jaký průšvih to byl. Druhý den si přijeli na direkci pro ředitele pánové v "kožeňácích" od StB, v ksichtě byl zelenější, než jeho mundůr. Byl kádrová rezerva KV KSČ. A pak následoval systém "padajícího lejna". To byl hukot v chaloupce. My haluzáci, kterých se to netýkalo, jsme z toho měli ale neskonalou prču. Realizační tým z kádrovky byl dlouho zalezlej. Mj., haluzáci dostali zákaz užít alegorických vozů v prvomájových průvodech. Něco zlé, na něco dobré. Nuž, bejvávala to "echtovní" švejkovina. Přeji pěkný 1. máj, "baby" by měly být políbeny pod rozkvetlou třešní.