27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
terra 12.12.2006 11:54

Re: Re: Re: Re: Já bych jen dodal,

Hm, hm, tak Otakara Batličku jsem taky mohl (a vlastně pořád můžu, člověk by se asi neměl některých pocitů vzdávat jen proto, že už mu není -náct). A naštěstí ho mohl i můj táta, takže knížky byly doma v polici, i když vycházet nemohly. A taky F.A. Elstnera. A přímo úžasné knížky s nejrůznějšími znalostmi a návody pro život v přírodě psal Miloš Zapletal. Hernajs, tak si připadám jak pamětník (jó, chlapčííí, to kdž šem bojoval na Piááávě:-)). 

N.A 12.12.2006 14:33

Jen k tomu Elstnerovi

take jsem jej miloval. O to vetsi bylo moje prekvapeni, kdyz jsem se nadavno prehraboval starymi novinami a narazil jsem na Elstneruv clanek z roku 48. Primitivni politicka agitka na tema jak americti valecni stvaci pripravuji novou svetovou valku a jake zbrane si na nas chystaji. Nepamatuji si jej prilis detailne, ale v pameti mi utkvel popis kamery pro pozorovani bojiste pres televizi. Predstavte si televizni kameru z roku 48. Jak rikal taticek Masaryk, cestovani jako vzdelavaci metoda by se nemelo precenovat.

terra 12.12.2006 15:23

Re: Jen k tomu Elstnerovi

Cestování není asi opravdu patent na rozum - a co a za jakých okolností napsal pan Elstner v roce 48, to si fakt netroufnu posuzovat. Houby tuším, jaká byla tehdy atmosféra, jestli tomu věřil nebo se bál, a co a jestli opravdu musel... V té době ještě ani moji rodiče netušili, že budou jednou moji rodiče a já se toulal po houbách:-). Ale ta televizní kamera z roku 48 na sledování bojiště, to by musel být "nářez". Já jsem pokládal za docela velkou kuriozitu, když jsem poprvně viděl 8 1/2 palcovou (jo, vážně) disketu...

Michal 12.12.2006 17:55

k Materidousce

LAPKOVE

Zije, zije ve stepi, jeden v suche otepi,

druhy v laptich pod parezem, treti v dire mezi bezem.

At jsou tam kde jsou, at sem na nas nelezou.

Kvuli tehle puvabne basnicce nemohla materidouska nekdy tak v 1969 vyjit... Jeste ji mam schovanou, jen nevim kde. (Ten editor zatracenej pocita kazdy vers za odstavec a nenecha mne to napsat normalne.)

dsben 12.12.2006 18:10

Re: k Materidousce

Škvorecký ?

Michal 12.12.2006 23:01

Re: Re: k Materidousce

Nevim, autora si nepamatuju, myslim, ze Skvorecky ne.

MF 12.12.2006 7:05

Ano.

Hezká vzpomínka. Já jsem rodokapsy, které jsem měl, prodával kamarádovi za 5,- Kčs a koupil si pak kytaru. To bylo v roce 58.

JH 12.12.2006 5:05

Jěště bych poznamenal, že

na Pavláku byl malý obchod s tábornickými a podobnými věcmi, který provozoval nějaký lučištník, vzpomínáte si někdo na jméno? Nebyl to Horn? Bylo to v šedi ocialistických obchodů něco kouzelného. A ke starým kovbojkám: byla na nich také krásná a divoká krajina národních parků USA, to pak asi později zelení nedovolovali točit na takových místech, novější filmy nemají nic romanticky divokého v pozadí, točí se často v lomech, které nedosahují kvality naší Velké Ameriky.

PK 12.12.2006 8:36

Re: Jěště bych poznamenal, že

K tem narodnim parku: Ono to asi nebude jen otazka ochrany prirody. Zavrit Yosemite, rekneme na mesic, kvuli nataceni, by bylo dnes neco jako zavrit na mesic Karluv most ze stejneho duvodu. Nehlede k tomu, ze by se to producentum asi dost prodrazilo, kdyz si clovek uvedomi, kolik turistu tam denne projde, a kolik penez tam nechaji. Jo, a Monument Valley patri zase Navajum, a s temi taky asi nebude tak snadny porizeni, jako za casu Johna Wayna.