18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Jaromír Nohavica zapomenutý

Chladné zářijové ráno vyhnalo z orosených spacáků všechny, kteří přenocovali v blízkosti svojšického amfiteátru a nyní se snažili zabrat co nejlepší místo na svahu před pódiem. Jednodenní folkový Letorost byl komornější alternativou megafestifalu Porta a pro příznivce žánru znamenal symbolické zakončení léta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
a 19.11.2009 2:16

drobnost

sloveso vzývati není odvozeno od zívání!

Větší vlastenec 19.11.2009 1:56

Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Přátelé a soudruzi, na příkladu zpěváka Jaromíra Nohavici si předvedeme, jak nesmírně důležitý je třídní původ pro každého člověka.   Jak známo, J.Nohavica mladší se narodil přesně tři měsíce a dva dny po smrti soudruha J.V.Stalina. Od útlého mládí byl ovlivňován básnickou tvorbou svého otce, regionálního proletářského básníka. Podívejme se, jak směle a přitom radostně J.Nohavica st. oslovil slezského barda Petra Bezruče : "Přijďte se podívat do nové Ostravy, náš drahý básníku z Beskyd. Z vysokých pecí jde plamen a dým, i v našich srdcích je plamen. ... Vy jste nám pomohl veršem svým úderným/ navždycky súčtovat s pánem." (Nová Ostrava)

A takto adresně vyzval k revoluční bdělosti příslušníky ozbrojených sil lidově-demokratického Československa : "Kdykoliv střílíš, soudruhu, přibij si v duchu do kruhu tvář žoldnéřů, tvář sprostých vrahů, kteří své zločiny přenášet chtějí do Číny, pokořit chtěli by Moskvu i Prahu. ..."

 Ano, v pracovně svého otce novináře a básníka se malý Jarek nechal prostupovat opojnou atmosférou boje a budování, vůní sebraných spisů klasiků marxismu-leninismu-stalinismu, tam se dotýkal otcovy tahací harmoniky i sádrových bust mužů s plnovousem. Je pravdou, že v pozdějších letech se nechal strhnout svými nekritickými obdivovateli a agenty nepřítele k pomlouvání spravedlivého socialistického zřízení. Ale díky soudruhům vyšetřovatelům ze Státní bezpečnosti našel správnou cestu, a vydal se po ní pevně a neochvějně.

Jak ostře tento Nohavicův návrat ke kořenům a k dělnické třídě kontrastuje s postojem jiných tzv.písničkářů. Například K.Kryla, V.Třešňáka a J.Hutky, kteří zradili svatou věc socialismu, a opustili náš lid i naši vlast.

Chladnou hlavu, horoucí srdce, absolutně čisté srdce ! (F.E.Džeržinskij)  >-  Volte ČSSD a KSČM !                                                                       

kája 19.11.2009 2:10

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Ty jsi ještě větší práskač než Hutka, tvoje informace nám říká, že.....že Nohavica četl ty samé básně,které četli všichni žáci tehdejších ZŠ a SŠ? A navrch ještě v pracovně svého otce, tam se vše odehrálo, ? 

Vezmi si ještě jeden prášek, to tě snad uklidní a pak se běž projít na vzduch!

Větší vlastenec 19.11.2009 2:50

Třídní původ nelze změnit !

No toto ? Vy jste tak rozrušený, pane kájo, že koktáte i písemně.  :-D  Tak podívejte se, pane kájo. Zaprvé nejsem žádný práskač, ano ? Já jsem nikdy nikoho nepráskl; podezřelé osoby a jejich činnost jsem příslušným orgánům oznamoval. Jako ostatně všichni opravdoví členové Strany.

J.Hutka je zrádce dělnické třídy. Monitoroval jsem několik jeho veřejných vystoupení, sepsal jsem hlášení, předal - to je vše. Stejný postup u dalších protisocialistických živlů, V.Mertou počínaje, přes různé ty třešňáky, nose a jiné podobné. Pro mne, pokrokového, levicově založeného člověka, to byla prostě povinnost. Dosti otravná povinnost.  :-/  Nikdo z nich se nevyrovnal ani Pepíčkovi Zímovi, natož božskému Karlovi. Ale služba je služba. Když koncert, tak koncert - musím jít sloužit socialistické vlasti.

Ovšem J.Nohavica má rovněž správný třídní původ, jako např. pisatel těchto řádků. A opakuji, aby Vám to utkvělo v paměti, pane kájo : Třídní původ je základní určující prvek osobnosti; a nelze jej změnit !  Proto se podařilo soudruhům z StB přivést Jarka na správnou cestu : Navenek pokračovat v provokačním vystupování, a v skrytu monitorovat nelegální aktivity dalších "umělců". To je přece nesmírně potěšitelné ! Po našem volebním vítězství bude mít J.Nohavica už dopředu spoustu plusových bodů pro občansko-politickou část přehrávek.

Mimochodem - básně soudruha J.Nohavici st. jsem ve škole neprobíral. Jestli Vy ano, pane kájo, tak Vám upřímně závidím.

Socialismus vítězí nad kapitalismem díky rozvinutí všech tvůrčích schopností lidu !  >-  Volte ČSSD a KSČM !

těchňik 19.11.2009 2:56

Re: Třídní původ nelze změnit !

Na V. Mertu nesahat!!! Bacha na ty vidle! Na nos(e) si sáhnout můžeš, pokud si tedy vidíš aspoň na špičku. ;-P;-D

ity 19.11.2009 10:56

Re: Třídní původ nelze změnit !

charašó, maladěc, pusť vsjegdá bůdět Járek.

těchňik 19.11.2009 2:45

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Na V. Třešňáka (Zeměměřič R^) nesahat!!! Bacha na ty vidle!

Větší vlastenec 19.11.2009 2:58

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Ale já Vám na toho vašeho třešinku nesahám, pane těchniku od vidlí.

Od toho je přece soudruh Kafka.

Nebo jiní speciálně vyškolení a řádně proškolení přátelé a soudruzi.  R^

Já jim jen dodávám podklady.

K budování a obraně socialistické vlasti BUĎ PŘIPRAVEN !  >-  Volte ČSSD a KSČM !

těchňik 19.11.2009 3:23

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Šibale jeden! ;-D

Větší vlastenec 19.11.2009 3:48

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Ne jeden. Nestojím sám, neb ťažolo čelověku samomu. Jsou nás miliony.

Až pozvedneme svůj hlas, zazní jak zvony. Ne zrady zvon, hrana, zvonící Bůhvíkomu ! Náš hlas zahlaholí jasně jak zvony vítězství, dříve Te deum, dnes Tě, Lenine, slavící ! A lidé budou vybíhat z domů : "Co děje se ? Před branami Tataři zuřiví či Uhři ? Hoří ? Čelíme blesku a bouři ?"

"Ne", praví komsomolec s úsměvem na líci. "Jak Klémovi kdys, nyní Jiřímu sloužena je mše. Vítězství jak Vánoce lid slaví, radostně davy volají a bouří. Vítězství, návrat Jiřího-Spasitele, jenž jak beránek Přírody nese naše hříchy ! Hle, člověk a přítel !"

Jsou nás miliony; zvedneme prapory, semkneme řady. Tichým pevným krokem půjdeme, bok po boku, Horst i Láďa, Vasil i Helmut. Nad námi plá rudá vlajka čistá, to avantgardní lidské znamení, na ní kladivo, kříž s háky-symbol Slunce, srp.  R^  A ty, buržuji, třes se a trp !

Již chví se světa základ vratký !  >-  Volte ČSSD a KSČM !

Hadí oči 19.11.2009 4:15

Re: Již řadu měsíců

pečlivě pročítám a obdivuji Vaše příspěvky, Mistře. Dnes mě mrzí, že jsem si je od samého počátku nearchivoval. Obsahují nejen cenná a v některých případech dosud nezveřejněná fakta a informace, ale zejména, a to zdůrazňuji, zejména Vaše hluboké a většinou nedoceněné originální myšlenky.

V případě že byste se rozhodl vydat nějaký sborník, byl bych Vám, Mistře, nesmírně vděčen, kdybyste na mě s jedním výtiskem nezapomněl a tento mi mohl zaslat i s originálním věnováním.

Předem děkuji.

Petr1 19.11.2009 7:04

Re: Již řadu měsíců

Já se hlásím také o jeden výtisk. :)  Může být i bez věnování.

Jedovaté Bejlí 19.11.2009 9:40

Re: Již řadu měsíců

Já se nehlásím. Toaleťáku je už 20 let dostatek.

těchňik 19.11.2009 23:30

Jak najít příspěvky Většího vlastenece?

Stačí formulovat vyhledávací dotaz do google.cz takto:

site:neviditelnypes.lidovky.cz Větší vlastenec

a vypadne několik stovek odkazů na příspěvky Větších vlasteneců. Pozor: mezi slovy site: a neviditelnypes.lidovky.cz to je bez mezery, mezi neviditelnypes.lidovky.cz a Větší vlastenec naopak mezera být musí!

Pamětník I. 19.11.2009 10:44

Re: Třídní původ - určující prvek osobnosti !

Vlastenče, dnes zasloužíte pochvalu před nastoupenou jednotkou všech viditelných i neviditelných Psích fanatiků. Dík.VV

kája 19.11.2009 1:05

Omlouvám se, jednou mi to příspěvek sežralo, tak jsem to napsal znovu...

Hadí oči 19.11.2009 1:23

Re: Omlouvám se, jednou mi to příspěvek sežralo, tak jsem to napsal znovu...

Ani se nedivím, že "to" příspěvek sežralo. Takové příspěvky "to" často žere. Já si je někdy napřed zálohuji ve wordu a potom kopíruji do diskuse, když je sežraný, musím ho znovu upravit (protože cenzuru přece nemáme že!) a pak je mi milostivě puštěn do tisku.  

Hrdina Hutka byl venku pohádaný s kdekým. On si totiž myslel, že za kopečky vezme kytaru, vousy, vlasy a všichni se posadí na prfel. Krylovi také nemohl přijít na jméno, protože Kryl mu řekl něco v tom smyslu, aby napřed ukázal co umí a pak se uvidí.

kája 19.11.2009 1:47

Re: Omlouvám se, jednou mi to příspěvek sežralo, tak jsem to napsal znovu...

To mě nejvíc dožralo, že jsem si to nezkopíroval a musel to psát

znovu, proto oba příspěvky začínají celkem stejně, začátek jsem si

pamatoval;-D

Ale k Hutkovi, dnes jinde na blogu napsal nick PeS, že: "oni a jim podobní vlastně toho bolševika potřebovali, aby mohli trpět, tvořit a být ilegální. Bez bolševika jim to te´d nejde, nikdo jim nic nezakazuje, poslouchat je může, kdo chce, ale protože to už není ilegální, tak najednou zjišťujou, že vlastně nikdo nechce. A je to jen na nich, co dokážou, když tomu chybí ten punc zakázanýho chleba...."

Já bych Hutku litoval, kdyby nenapsal Udavače z Těšína, písničku, pomocí které Jarku napráskal celému národu - a to se nedělá.

Hadí oči 19.11.2009 2:01

Re: Já bych Hutku litoval,

kdyby ta písnička byla aspoň vtipná, nápaditá, poslouchatelná, provokující k zamyšlení. Ale ona je jen typicky Hutkovsky upatlaná, složená ze dvou tónů, křečovitý text bez rytmu a rýmu, no zkrátka Hutkovská.

"Ententiky dva špalíky" je proti Hutkovi mistrovské dílo.

kája 19.11.2009 2:11

Re: Já bych Hutku litoval,

Ale - je ke koupi! V Levných knihách!;-D

těchňik 19.11.2009 2:52

Re: Omlouvám se, jednou mi to příspěvek sežralo, tak jsem to napsal znovu...

Hutka mi připadal vždy tak trošku jako zoufalec. A navíc - hrát na kytaru moc neumí, harmonie i melodie primitivní, jeho zpěv je spíše recitací, texty nic moc. Jak Nohavicu nějak extra nežeru, tak tu stupidní odrhovačku o udavačích si mohl "J. Trubka" odpustit. Hodně dost trapné. Rv

kája 19.11.2009 1:04

Až bude jednou Jarek Nohavica stát u Nejvyššího soudu,

tak na jednu misku vloží jím podepsané lejstro, který se STbákům zavázal, že bude informovat a informace podával (cenné a podstatné informace typu - Karel Kryl nemá peníze a jí rád hovězí apod.), druhou misku pak dolů strhnou písničky, které nám pomáhaly přežít tu prašivou, šedivou a beznadějnou dobu. Díky, Jarku!

Mladí kádrováci, kádrujte svoje současné pěvce a nesuďte někoho, komu nesaháte ani po kotníky. Anebo jinak, ať hodí kamenem jen ten, který je sám bez viny!!!

Jarek to dělá správně, píše dál, písničky jsou pořád dobré, koncerty vždy vyprodané, prodává nejvíc CD ze všech písničkářů, tak kde se stala, soudruzi kádrováci, chyba? nebude to chtít vyměnit - posluchače?

Připadá mi, že zneuznalí profesionální disidenti typu Hutky a mladí neználkové by chtěli, kdyby tak svoboda neplatila pro všechny, kdyby tak platila jen pro ně a na toho Nohavicu přišlo nějaké nařízení, které by mu zakázalo dál být úspěšný - jak to jen udělat, když jsme ho tisíckrát pošpinili a lidi ho stejně poslouchají a kupují si jeho nahrávky.

Jak to udělat? Zkuste nezávidět a nesuďte, abyste sami nebyli souzeni!

Pavel Cikán 19.11.2009 1:26

Re: Až bude jednou Jarek Nohavica stát u Nejvyššího soudu,

Jsem bez viny a soudím. Zrůda Nohavica ještě v roce 1989 práskala kamarády. Další otázky?

kája 19.11.2009 1:48

Re: Až bude jednou Jarek Nohavica stát u Nejvyššího soudu,

Nějaké důkazy by tu nebyly, soudruhu kádrováku?

kája 19.11.2009 1:49

Re: Až bude jednou Jarek Nohavica stát u Nejvyššího soudu,

...tedy soudruhu rasová menšino?

pp 19.11.2009 1:59

Re: Až bude jednou Jarek Nohavica stát u Nejvyššího soudu,

Cikán bez viny=čiré sci-fi.

rolandszewczyk 19.11.2009 1:01

hm

na základě tohoto článku,odpouštím všem režimním přisluhovačům,kteří po 89r. nespáchali žádný zločin,protože ta dvacetiletá čistota převáží ten minulý hnůj,třeba i Jakeš se slušně choval,takže je mu odpuštěno...........ještě ,že ne všichni to takhle chápou!

kája 19.11.2009 1:08

Re: hm

To ses ve škole moc málo učil, třebas bys jinak pochopil, jaký je rozdíl mezi komunistickým politikem a folkovým, v 70. a 80. létech zakázaným zpěvákem.

Trochu se snaž, však ty na to nakonec přijdeš!

aliB 19.11.2009 1:00

sedi to

Nohavica dostane nakopano, Gott s jeho antichartou dostane presidentsky metal.. proste Ceska Republika.

kája 19.11.2009 0:50

Až bude jednou Jarek Nohavica stát u Nejvyššího soudu,

na jednu misku padne jedno jím podepsané lejstro a pár směšných "udání" (typu Kryl nemá peníze a má rád hovězí),  druhou misku pak strhne dolů svou vahou jeho tvorba, písničky, které nás všechyn v 80. letech těšily a držely nad vodou. 

Mladí kádrováci, starejte se o své muzikanty, ti by udávali i teď, kdyby to neslo anebo kdyby je to pomohlo proslavit, pan Nohavica byl v těžkých dobách, kterým nerozumíte, zatlačen do kouta a ať hodí po něm kamenem jen ten, kdo je sám bez viny!!!

Díky, Jarku,za všechny nadčasové písničky a na kritiku, která se sem snese, jakmile jistí lidé protřou zrak, nedbej! Jsou to jen kyselé hrozny od zhrzených profesionálních disidentů a od současných mladých kádrováků-neználků. ;-)