3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA. Jarní řeka

Trochu jsem se lekl, když mě táta probudil. Držel mě za rameno a s prstem na ústech šeptnul: „Potichu, nemáme moc času.“ Nemusel mě dvakrát pobízet. Brácha vedle spal jako dudek. On ryby nechytal a vstávat ráno o půl páté by mu ani trochu nesedělo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Samkova 6.2.2022 20:09

Brožurka "Jdu si jen tak a potkám Ameriku" -čteme si s Rudou/Rudolf Samek + Jana Geržová-spolužáci/ a vzpomínk nám připomínají mládí.Děkujeme.

P. Motyka 6.2.2022 20:23

Jejda, Jani, Rudo a kdo jeste? Jake pekne prekvapeni! Rad na Vas vzpominam a doufam, ze se v lete uvidime. Snad se tak k Vam jeste podivame! Pozdravuj vsechny, kdo o to stoji.

J. Samkova 8.2.2022 14:50

Rádi se s tebou setkáme.Ruda je senilní a tvoje vzpomínky mu pomáhají cvičit mozek.Včetně vzpomínek na západní pobřeží USA, kde jsme krátce navštívili národní parky.Vše nejlepší přejeme ze Vsetína Hrbové

M. Pivoda 6.2.2022 18:28

Když Pán Bůh dopustí, i motyka spustí.

P. Motyka 6.2.2022 19:18

Cituji pivodu: "Neprotestoval jsem tehdy. Coby absolventovi Vojenské katedry, bylo mi jasné, že fyzický odpor v Česku byl tehdy už zbytečný."

No, kvuli takovym jsem se pri odchodu ani neohlizel.

M. Pivoda 6.2.2022 19:23

A kvůli jakým lidem se pan Motyka nebude ohlížet zpět, až (snad) bude emigrovat z USA?

M. Pivoda 6.2.2022 20:00

Ještě poznámka pamětníka dob minulých

Vojenská invaze do Československa v srpnu 1968 bylo vyústěním konfliktu tehdejších českých komunistů s ruskými komunisty, tedy nikoliv českých občanů s ruskými občany.

R. Holub 6.2.2022 3:50

Vyborne napsane. Je tam ten problem jestli utyct nebo ne. A nakonec se vas otec usmal kdyz jste odchazeli. Zustat (nikdy nevstoupit do strany samozrejme), a pak rikat (sobe hlavne), zustal jsem kvuli ostatnim, co bych bejval mozna dokazal kdybych zil na svobode... A taky mi velmi chybelo neco jako vam to na te Becve (hlavne jizni Cechy a Sumava). Nikdy jsem ale nelitoval ze jsem utek'. Hadam ze ani vy.

P. Motyka 6.2.2022 15:28

Diky, pane Holube. Sel jste podobnou anabazi. Ja jsem byl v roce 1969 i s tehdy ne jeste manzelkou Alenou, kompletne sbaleny odejit pres Italii.21. srpna jsme se ve Splitu divali na televizi, jak lide demonstrovali v Praze a policajti je mlatili. Citil jsem se jako zbabelec. Vratili jsme se. Co se pak stalo s lidmi za ten nasledujici rok me vyhnalo nadobro. Nemel jsem ceho litovat. Presne 21. srpna 1970 jsme odjeli s Cedokem na "vylet" (silene drahy) do Rakouska. Ani jsem se neohledl. . .

M. Pivoda 6.2.2022 18:51

Cituji Motyku: "... Vrátili jsme se. Co se pak stalo s lidmi za ten následující rok mne vyhnalo nadobro. ..."

Následující rok, 21. srpna 1969, v Brně na ulici Joštova (směrem od kostela sv. Tomáše) pochoval dav, probíhala demonstrace. Vystoupil jsem na Joštově ulici právě z tramvaje, při návratu z práce). Ozvala se střelba do demonstrantů. Skočil jsem do výklenku dveří dnešní budovy Ústavního soudu ČR, abych se tam kryl.

Neprotestoval jsem tehdy. Coby absolventovi Vojenské katedry, bylo mi jasné, že fyzický odpor v Česku byl tehdy už zbytečný.

Osmašedesátníci se pokoušeli dostat zpět do KSČ, tzn. k moci. Jelikož se jim to do listopadu 1989 ale nepodařilo, po listopadu 1989 se prohlásili za disidenty. A byli úspěšně rehabilitováni.

Čeští historici o tomto období zatím nesmí nic psát. Počkají, až vymřou přímí účastníci té doby, aby pak mohli o té vzdálené historii začít intenzivně spekulovat, asi tak jako dnes spekulují o osudu Kleopatry.

T. Kohout 6.2.2022 2:38

Dobře jste to tam najmenoval, co všechno bylo v tom obchodě. Já chodil do Broukárny na Letné a taky to tam všechno bylo v oddělení Sport (přízemí, vlevo). I kola Favorit a všechno možné. Když fronta, tak max. 2 lidi před vámi. Ale to se nám asi zdálo. Z dnešního pohledu tam nebylo nic, jen ta fronta. (Píši o letech od cca 1963, kdy jsem si tam koupil Pionýra, Juniora, posléze Favorita. A přitom si zpíval "Kdo chce míti pohřeb dneska, koupí si kolo značky Eska, kdo chce mít v hrobě klid, koupí si Favorit". Nebral jsem to tak doslova.

E. Novotny 5.2.2022 2:50

R^ V

J. Farda 5.2.2022 13:41

Já to otočím! VR^