3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Anna Š 26.12.2008 14:01

ještě k tanečním

Úplně bych zapomněla na důležitou holčičí stránku tanečních: Kam jinam vzít lepší šaty? Kdy bylo možné obléknout si dlouhé? A taky se v nich naučit pohybovat, sedat, vstávat. Nemyslete, že pokud si dívka nazuje štekle o deseti číslech, umí v nich také chodit. Musí mít srovnaná ramena, záda, břicho, zadek, podržet úsměv, i když nohy hnusně bolí. Ocenit oběť Malé mořské víly, která tančila, i když každý krok byl jako šlápnutí na nůž. (On Andersen do pohádek vložil víc života, než si kdo myslí.) Málokterá dívka nechtěla být podobná princezně, mít na sobě výjimečný typ šatů, protancovat se do pohádek v krásném sále.

Ano, je v tom skryto mnoho ze starých namlouvacích rituálů, něžné hry a skrytá trápení, ale vážně neznám zdravou dívku, nezraněnou dětstvím(-a bez požití extáze), která by se bez nich hodlala naprosto obejít. Tedy že by si vyhlídla samce, roztáhla nohy a byla spokojená s pouhým zasunutím. Tanec, atmosféra tanečních a vůbec držení se za ruce, procházky, to všechno k namlouvacím ruituálům prostě patří. Popírání potřeby podobné  romantiky a trochy oslazení života pokládám, zvláště u žen, za kyselé hrozny - nebo důvod k lítosti  nad chudobou.

Anna Š 26.12.2008 13:49

Zajímavý pohled na tanec,

který se ke mně dost dobře dostat nemohl. Zajímavé jsou i reakce na taneční. Chybí tu ale ještě nejméně jedno další hledisko. Ovšemže celá desetiletí byly taneční a společenské debuty dívek na plesech rostředkem, jak dívku představit světu a jak jí nejlépe najít ženicha. Je nutné uvědomit si souvislosti daných dob a zvyky, při nichž si ochrana dospívajících dívek vlastně příliš nezadala s  muslimskou. Dívky, které chránil otec, skutečně byly předávány pod ochranu nového muže - což není nic proti feminismu, ale normální tradice, převzatá ze života. Muž, který chtěl mít jistotu, že jeho bohatství a moc zdědí jeho geny, jaksi bystře musel souhlasit také s tím, že na to potřebuje pannu, ke které si žádný mužský z okolí ani nečuchne.

Taneční v časech socializmu ještě dost prudérního, jak je zažil i I.F., mohly ve zmatené chlapecké mysli přesně takto rezonovat, o to se nepřu. Já z druhé, dívčí strany zase vím, že to byla veliká příležitost poznat mládež, kluky a holky z jiných částí města, z jiných škol a učňáků. Byla to také šance pochytit něco málo ze společenského chování. bavit se na jiné úrovni, ochutnat vůni jiného světa. A tanec sám? Copak bychom na čajích a diskoškách někdy ochutnali valčík, polku, foxtrot? Setkala jsem se s mnoha mladými muži, kteří se cítili na plesech méněcennými, protože tohle prostě neuměli a plesů bývalo habaděj. Tak se ožírali. Myslete si, co chcete, ale párové tance těch, kdo jsou zvyklí spolu tančit - nebo se zkušeným tanečníkem, to je jeden z nejkrásnějších zážitků a požitků. A proč mluvím o společenském chování? Taneční byly  také baštou zapomínaného světa, ke kterému patřilo také zvládání jídla kompletním příborem. Možná to nevíte, ale v šedesátých letech bývalo po Evropě zvykem československým výpravám taktně servírovat na místa pouze lžíce. Naši první komunističtí představitelé několika úrovní se zapsali poněkud buransky na recepcích... Sama jsem učila držet příbor inťoušku, která si pletla příbor s perem. Držela to "vznešeně".

frd 26.12.2008 0:31

šok

milý Ivo,

mám velice podobné cítění co se týče svateb, jen ta smrt na konci článku mě vyrazila dech a to velmi!!! držte se!

Kanuk 26.12.2008 0:11

Tanec není obchod.

Pane Fencle, dovoluji si nesouhlasit. Tanec (teda specielně "taneční") je obchod, a taneční jsou "kozí trhy", kde vdavekchtivé matinky (pro svoje dcery) nabízejí a předvádějí svoje "zboží". Asi třetina mých spolužáků si vzala slečny, které potkali v tanečních.

Kanuk 26.12.2008 0:25

Re: Tanec není obchod.

Jako dodatek. V Emerice (USA,CA) jim tento význam "tanečních" nedošel, tady považují taneční za výuku  v tanci. Proto zde neexistují taneční takové, jak jsou známy v Česku a asi i jinde v Evropě, a taneční hodiny zde neexistují skoro vůbec. Také zde je běžné, že na taneční zábavy nechodějí dívky samotné nebo v doprovodu matinek, ale se svým partnerem. Tento zvyk pochází z dob, kdy americký západ byl doménou mužů.

IF 26.12.2008 6:36

Re: Tanec není obchod.

Díky.

Anna Š 26.12.2008 14:06

Re: Tanec není obchod.

Oni ti Vaši spolužáci byli nesvéprávní - anebo pouze ve své době využili normální společenské příležitosti, k tomu určené? Dostali se tu k jinému spektru dívek, než potkávali ve škole, u sousedů, v zaměstnání. Podobně byste mohl odsoudit společné třídy dívek a chlapců, činžáky s ratolestmi podobného věku, jakékoliv setkání na ulici, ba i mše v kostele a zpívání na kúru.;-)

J.G. Pašek 25.12.2008 21:37

V mém Rodném Listě jedna z řádek je . . .

předtisknuto  . . . .Zrozen z lože:  a krasopisně vedle je napsáno perem MANŽELSKÉHO

Jos. K. Tyl žil v pohodlném Ménage á trois = Tyla manželka Magdaléna nemohla mít děti, tak Tyl klátil její 10+ let mladší sestru, konkubínku Annu Forcheimovou, která mu porodila 7 dětí . . . 5 kluků a 2 holky . . . . o které se Magdaléna s Annou v jedné domácnpsti společně staraly . . .  1 kluk zemřel krátce po porodu a proto asi J.K. Tyl oplodnil divadelní ochotnou ochotnici v Rychnově nad Kněžnou = potomek byl akademický malíř Lumír Nedvídek . . .

Co je zajímavé, že ty nemanželské děti = pancharti J.K. Tyla, tak jak byly zákony, synové museli mít jméno po mace = Forcheim, ale dcerám zákon povolioval mít jméno otce = Tylová . . .  logika byla, že pancharti dcery se provdají a jméno se změní po manželovi a tím jméno a ostuda skončí .  . . .  kdyby ale ty Tyla dcery měly nemanželské syny, tak by se museli jmenovat po matce Tyl . . . jedna dcera zemřela mladičká na choleru a jak dopadla ta druhá mně už vypadlo z hlavy . . . 

ri 25.12.2008 19:33

"máme se rádi i bez papíru ..."

na ja, jenže svatba není o "mít se rádi", hlavním smyslem je právní postavení dětí v případě, že oba rodiče přejede parní válec nebo sežere žralok. Pocházejí z nějakého manželství, můžou tohle, mají nárok na tamto, bez složitého zjišťování. Svatba je smlouva, jejíž důsledky jsou jasné skoro každému úředníkovi, na kterého ty děti v budoucnu narazí. Řekněme něco jako pojistka. Ale někteří necítí potřebu uzavírat pojistku ve prospěch svých dětí.

A nakonec je to jejich věc, ne? Ty zákony se stejně pořád mění...

Anna Š 26.12.2008 14:26

Re: "máme se rádi i bez papíru ..."

Ano. Svatba je ochranou dětí - a stále ještě i manželů. Což se asi dost omezí s novým občanským zákoníkem, ale ať se kdo má rád na jakýkoliv způsob, stále se mi připomíná úvaha Dr.Matějčka o náhledu dětí: Když už se rodiče mají tak rádi, že spolu vydrží kolik let, je také otázkou, nakolik mají rádi své děti, které jim nestojí za to, aby zkusili svému soužití dát takovouhle  společenskou formu. Společné jméno, jistoty ze sňatku vyplývající.

Šaškárna, s tím se často setkávám. Jenže já osobně mám možnost setkávat se také s ženami, které papouškují po tom "svém" cosi o čisté lásce bez blbých papírů a omezení, ačkoliv by radši něco jiného. A potom taky bývají vyhozeny i s děcky a bez jakéhokoliv majetku, jako by do bytu nic nepřinesly, nikdy nic nevydělávaly.

Svatba zatím byla především ochranou ženy a dětí. Nepopírám, že v posledních desetiletích toho právě ženy uměly hodně zneužívat. A žena vdaná nebo rozvedená má stále i mezi ženami v největší nouzi, v azyláku, přece jen větší společenskou vážnost i v očích stejně postižených.

Já osobně beru jakoukoliv formu sňatku jako odvahu složit veřejný slib, že se nejen hodláme mít rádi, ale taky při sobě hodláme zůstat a vytrvat. Protože zamilovanost nebo sexuální puzení vám dnes vyhoní i prášky, ale vztah na zbytek života se buduje desítky let.

A děti, které v tom vztahu vyrůstají, mají k dispozici nevědomé učení, jak dospělí řeší starosti, konflikty, jak si dělí práci. V určité jistotě, kterou jim hnízdo dává. Hm, tím jsem znovu u Matějčka. Sňatek bych brala na podobné úrovni, jako pracovní smlouvu. Tam je také dáno, co musíte plnit a každý nemá na to, aby svou osobnost, znalosti, zájmy nebo sobectví dokázal skloubit s potřebami podniku. Odchod není vždycky prohrou ani výhrou nebo chybou jednotlivce. Asi jde hlavně o tu odvahu zkusit to a naučit se vítězit nad vlastním pohodlím.

Vera 25.12.2008 13:24

svatba = šaškárna

Souhlas. Nejenže svatba =  šaškárna, horší je, že je to rituál při kterém předává otec své vlastnictví cizímu muži :-D

IF 25.12.2008 17:46

Re: svatba = šaškárna

Kterého mnohdy nezná ani on, ani jeho dcera. Ví Bůh, že jsem se vždycky těšil, že s Irenou Neffovou aspoň slovo prohodím. I.

Kanuk 26.12.2008 0:33

Re: svatba = šaškárna

Já bych řekl, že svoje vlastnictví předává hlavně matka. Ten otec tam je páté kolo u vozu, akorát něco podepíše.

Vilda 25.12.2008 9:05

Fajn, odlehčené

Řekl bych, že se to k dnešním dnům hodí. Žádná politika, děkuji:-).