8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

VÝROČÍ: Fenomén AR

Co je na těch knihách tak magického, že se staly takovým fenoménem světové literatury, a to jak pro malé, tak velké? A kdo vlastně byl jejich autor, označený v biografické práci jednoho z badatelů jako „Poslední Angličan“?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chalupnik 19.1.2024 15:00

"Trosecnici z Vlastovky" to rozlouskli :) Size jsem chvili premejslel, jak se ksakru ten chlap jmenoval, ale dal jsem to!

Z tech knih si uz nic nepamatuju, jen pocit, kdyz jsem je cetl.

M. Pivoda 17.1.2024 16:28

Cituji z prvního odstavce: "... různě po světě existují kluby, jež sdružují čtenáře detektivek nebo čtenáře sci-fi, ale tam už je předmětem zájmu žánr a nikoli jednotlivý autor. "

Komentář

Doplním, že absolutně nejčtenější a nejvydávanější knihou na planetě Zemi v historii - je která kniha?

Bible.

Pozor: Toto je marketingový pohled, nikoliv náboženský pohled. Klíčová osoba knihy, Ježíš Kristus, má asi vyšší charisma, než kterýkoliv jiný pozemský autor.

M. Kocián 17.1.2024 17:09

Možná je to také jediná kniha, kterou vlastní mnohem více lidí, než kolik si ji přečetlo.

J. Jurax 17.1.2024 13:35

R^R^R^

R. Langer 17.1.2024 12:04

Hm, vrátil jsem se do mládí...

Ty knížky čtu také i teď. :-)

V. Voracek 17.1.2024 10:41

Jako kluk jsem knížky Artura Ransomeho miloval a přečetl je snad všechny. Bohužel při stěhování se mi ztratily, moc děkuji autorovi za článek, který mi osvěžil milé vzpomínky.

M. Šťovíčková 17.1.2024 8:55

Také patřím k náruživým čtenářům AR a navštívila jsem s rodinou jezero Coniston a ukazovala jim, kde je Ostrov divokých koček, Darienský štít a vylezli jsme na Kančenžangu. Bohužel, moje děti jeho knížky moc nebraly, ač jsem jim je podstrkovala. V dětství jsem prolézala knihovny a hledala další jeho knížky a nemohla se jich nabažit. Fascinovaly mě ručně kreslené mapy v nich. Vůbec mi nechyběly barevné obrázky. Mým snem bylo naučit se plachtit, no, snad to ještě stihnu.

Děkuji panu Mrožovi za informace o AR, o kterých jsem neměla tušení.

M. Kocián 17.1.2024 7:43

V dospělosti jsem si splnil sen z mládí a byl jsem se podívat u jezera, kde se odehrával Boj o ostrov, a vylezl jsem na horu, na kterou šli v Trosečnících z Vlaštovky. A pak jsem se zasmál nad ilustracemi Zdeňka Buriána ke staršímu vydání těch knih - ale v dobrém.

P. Hák 17.1.2024 6:51

Knihy mne fascinovaly a teď fascinují i moji dceru. Druhé dvě děti to nechytlo, neměly na ně asi správnou povahu.

Doufejme, že se i v další generaci někdo najde. Svět AR by neměl zmizet.

V. Dolník 17.1.2024 1:25

V dávných dobách, kdy se ještě dalo stanovat pod Hádkem za Ochozí (pro mně za Ochozem, ale podle pana Pernici, který je od tam a tak to musí vědět, za Ochozí), jsme četli během stanování Boj o ostrov. Když jsme knihu společnými silami dorazili, starší syn se rozplakal. "Co je? Co se děje?" "Mně je líto, že ta knížka už skončila!"