2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirina 8.5.2008 9:35

Nádhera

Moc pěkné! Prosím o pokračování. Pokud někdo postrádá odborný historický výklad, nechť se obrátí na historiky. Já chci obyčejný život, obyčejné a lidské vyprávění. Velmi děkuji a těším se na příště.:-D

zeměžluč 1.5.2008 19:57

opravdu

Když už vyplýtváte tolik místa na kecy o procházce sarou Prahou, chtělo by to trochu zasvěcenější text a informace o historii, případně příběhy a ne ty notoricky známé. Konstatotvání, že byli jsme tam a pak jsme šli onam,b případně,  že na římse je socha je dost slabota. Celkjově o ničem.

zzz 1.5.2008 18:40

Praha nemá jenom židovské památy !!!!

Jakub S. 1.5.2008 23:57

Re: Praha nemá jenom židovské památy !!!!

A copak zase - ?! Šma Jisroel... chaverim, chaverim...

Magor Milda 12.5.2008 19:44

Re: Re: Praha nemá jenom židovské památy !!!!

Teda ty nejstarší by opravdu mohly být židovské, přes Prahu vedla Solná stezka ještě dávno před příchodem Čechů, tedy Slavníkovců, Charvátů, Doudlebů atd. Po této stezce se pohybovaly už kolem 2. století i židovští obchodníci, prý se dokonce v Praze už za počátků slovanského osídlení našly komenné základy staveb, které patřily možná židovským majitelům. Takže ty české památky by mohly být ty pozdější. Jinak na Závisti ve Zbraslavi je známé oppidum Keltů, ti tam byli také o něco dříve, než Češi. Takže Jirásek a ostatní padělatelé dějin se stávají profláklými propagandisty.

Pavel Kořenský 1.5.2008 18:39

Článek je pěkný, ale...

Jsem rodilý Pražák a zrovna shodou okolností jsme u nás měli minulý týden o víkendu návštěvu se kterou jsme chodili zrovna po popisovaných místech a ulicích.

Jednoduše řečeno - děs běs. Davy turistů, zoufale předražené hospody s převážně nekvalitním jídlem a lenivou obsluhou, obskurní krámky plné ruských matrjošek, Karlův most plný prapodivných "umělců" nabízejících portrét za 10 minut a 1500 Kč, desítky obejdů nabízejících letáčky na všechny možné nesmysly, obchody módních značek nabízející stejné zboží o polovinu dráž než ve Vídni či v Paříži a všude samá ruská pakáž....

Nejspíš je to nevyhnutelná daň moderní době, ale ta atmosféra staré Prahy se z toho nějak vytratila. Po pravdě řečeno se turistům divím, že za ten Kocourkovský Disneyland vyhazují prachy.

J.G. Pašek 1.5.2008 20:19

Re: Článek je pěkný, ale...

V sobotu a neděli si nastavím budíka na pátou . . . chodím tam sám.

68 1.5.2008 23:19

Re: Re: Článek je pěkný, ale...

Tož to já začínám ve čtyři. (Budík na 2:30.) A furt sám nechodím, dycky se tam někdo motá, bleje, a tak.

oskar 1.5.2008 18:22

"přespolní"

Děkuji.

Když mě vzali za vojáčka,tak jsem 1965-66 "vojákoval" v Hybernské v Min.dopravy,Velitelství

Želez.vojska.To mi v Praze málo co ušlo. A stále jsem vděčný za jakékoliv seznámení s pohledem

na ty převratné novoty, už to "nestihám" osobně objevovat. A že je co, Znova díííky.

Defurak 1.5.2008 18:01

V Praze žiji a mám ji rád, ale

ty hospůdky, vinárny a opravené domy bohužel v historickém centru vlastní tuze málo Čechů. Najdete zde hodně vlastníků ze zemí bývalé Jugoslavie, Araby, Italy, mafii divného původu v Karlově ulici.... Ale při zběžné procházce to nebije tolik do očí, jako ty krámy nabité pochybným, s Prahou vůbec nesouvisejícím zbožím (matrjošky,  t.zv.  pravý jantar, pseudočeské granáty,....) a žebrácká mafie, která je na místa přivážena a s výdělkem odvážena pochybnými kmotry. S tím by magistrát mohl něco udělat a bylo by to ještě o mnoho přívětivější a autentičtější.

J.G. Pašek 1.5.2008 17:28

CITY BIKES . . .

BIKE RENTALA & GROUP RENTALS

Za Rakouska Uherska v poněmčené Praze . . . nápisy, vyhlášky byly psány první v němčině a pod tím přeloženo česky. . . . . Potom přišel Hitler, přejmenoval ulice, náměstí a nápisy, vyhlášky  první v němčině a pod tím přeloženo česky. . . . 

Dnes?  Kam v Praze koukneš, nápisy jsou v angličtině a o české skoro nezavadíš . . . . 

Jindra 1.5.2008 17:46

Re: CITY BIKES . . .

neboj, cesky zivel zije na venkove jak za F.L. Veka...

u nas ve Velkejcj]h neni ani jeden englickej nebo jinak cizackej napis :-)

Jindra 1.5.2008 14:14

Banalni

Jen co nabiju baterky, projdu se po nasich Velkych Popovicich, Vlk se nazere,a koza (kozel) zustane cela!

Jakub S. 1.5.2008 13:22

Děkuju, příteli.

Krásné. Víc, víc, víc. Vyvážený rozsah, poměr obraz/text, informací aji dojmů tak akorát. Anonymně může napsat, že ač rodilý Brňák a uvědomělý Moravan, Prahu - pominu-li turisty, nestoudné podnikání či zloděje a špínu - chtě nechtě mám nekriticky rád a v celonočních procházkách za studií jsem jí nikdy neměl dost.

kurbet 1.5.2008 18:09

Re: Děkuju, příteli.

Jó za studií byla Praha ještě opravdu krásná,tu její krásu znásobovalo naše mládí a hlava plná ideálů.Kde ty loňské sněhy jsou...

Zuzana W 1.5.2008 12:41

:)

Taky se pripojuji, prijemny pruvodce krasnou Prahou

figura 1.5.2008 11:46

Pěkné pane Vlku.

Ta tramvaj je asi míněna designem od Porshe, ale samozřejmě nevím kdo ji vyrábí. To jen pro hnidopichy.

figura 1.5.2008 11:47

Re: Pěkné pane Vlku.

Hmm. Samozřejmě od Porsche.

krmič 1.5.2008 11:33

Ta radnice

na Staroměstském náměstí, zničená 1945, nebyla neorenesanční, ale neogotická. Pane Vlku, copak si ji nepamatujete?

autor 1.5.2008 14:02

Re: Ta radnice

tak tramvaj je samozřejmě od Porsche, já jsme sklerotik a já byla radnice, to si nepamatuji, já prožil konec okupace ve sklepě. Páč se před náma střílelo. A literatura se rozchází v hodnocení co to bylo ale vím,podle obrázků, že to bylo ošklivý. Nezapálit to Němci, snad jsme si to museli zapálit sami. Ovšem proti tomu co navrh Gočári , ten  obdivovaný  génius  české architektury, byla ta radnice eště superrelegantní .

Fabro uno 1.5.2008 11:33

Jenom pěšky-bez povozu.

8-oZírám,jak jste to všechno popsal a tiše vám závidím. Víte vážený pane jsem rodilý Pražák (nar.1937)a své rodné město mám rád. Pamatuji ještě koupání ve Vltavě na nespočetných plovárnách,čutání s míčem na pláccích a večerní procházky po nábřeží. Teď to je tak nějak pryč.Když se nyní belhám po Praze,tak můžu opravdu jenom zírat,jelikož na to abych se někde posadil,dal si kafe a sklenku vína,nebo ten stejk jak píšete,prostě nemám:-(Ano Praha je stále krásná. Je tam ale draze a jenom pro někoho blaze.

Kajda 1.5.2008 12:44

Re: Jenom pěšky-bez povozu.

Asi ho Neff za jeho články dobře honoruje. Já si také nemohu dovolit biftek ve Steak House za 600 Kč ani svézt ve fiákru za 300/osobu za popisovanou objížďku trvající cca 10 minut. Ale to si nemůže dovolit většina Pražáků nejen já a nebo vy.

autor 1.5.2008 12:51

Re: Re: Jenom pěšky-bez povozu.

Pane, ta projížďka byl dárek k narozeninám. Máte recht je to drahý jako sviňa . A bifteky  jsou moje vášeň. Hříšná vášeň.

Kajda 1.5.2008 13:01

Re: Re: Re: Jenom pěšky-bez povozu.

I moje, i moje;-)

Kajda 1.5.2008 13:00

Re: Re: Jenom pěšky-bez povozu.

Nicméně procházka i tak stojí za to. Nenabažím se pohledů na domy, ze kterých na mne dýchá historie a hlavně umění řemeslníků, kteří tu krásu stavěli. Vždycky se s vypjetím posledních sil vyšplhám na některou z věží ať už je to Prašná brána, Staroměstská radnice,  věže na Karlově mostě, věž v chrámu svatého Víta či Petřínská rozhledna, abych se pokochala pohledem na tu nádheru. V panoramatu vypadají i ty moderní skleňáky tak nějak lépe.

Takže doporučuji vzít svačinu do kapsy a čutoru s pitím k pasu a vyrazit nejlépe přes Petřín. Dnešní den k tomu přímo vybízí.:-)

Alex37 2.9.2008 22:27

Re: Jenom pěšky-bez povozu.

Já sem také z Prahy a Prahu mám ráda,musím uznat,ale že těch turistů je na některých místech moc.Jsem člověk,který každý den (z 90%) pracuje s lidma,moje práce je závislá především na turistech a nejen já jsem na turistech závislá,mnoho lidí poskytující služby pro turisty by bez turistů zkrachly...Toť vec názoru ;-)...Jinak neplatí se 300 za osobu,ale 800,- za kočár a žádných deset minut,ale dvacet :-D...Já být turistou tak si nenechám ujít projížďku kočárem.Zatím všude kde jsem byla a ta možnost svezení a kouknutí,nahlédnutí na památky tam byla,jsem využila.Nejhezčí je to však u nás v Praze...(Není problém poskytnout těchto informací více ;-D)

mili 1.5.2008 10:58

Pan Vácvlav VLK st.

Vážený pane Václave Vlku, ani tentokrát jste mě ne:-Dzklamal, Vaše články moc ráda čtu, jsou zajímavé i zábavné. Děkuji Vám za ně. Ještou jednou si ho přečtu. Srdečně zdravím

wombat 1.5.2008 10:02

.......po stare Praze...........

...........clanek pouze pro prazany.........my ostatni, co v Praze nebydlime, muzeme jen tise zavidet a z kazde vyplaty na tu krasu prispivat..............

Pamětník I. 1.5.2008 10:49

Re: .......po stare Praze...........

Tipněte si jaký podíl nově opravených domů ve staré části Prahy byl financován z vašich daní a jaký z prostředků restituentů nebo nových vlastníků!

figura 1.5.2008 11:38

Re: .......po stare Praze...........

Blbost kvete v každém věku a v každém prostoru. Jste toho důkazem.