7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

VÁNOCE: Kúp mi knihu

Takže koupím těm prdelinkám knihy. Ovšem vlezu-li do jakéhokoli knihkupectví, zvláště v nějakém větším městě, padne na mne chándra. Stovky knih, tisíce knih, miliony knih se na mne šklebí z regálů a hromad. I dětské oddělení s knížkami mě děsí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Moravčík 10.12.2015 9:16

Pekné ako zvyčajne, pán Vlk

zastavím sa však pri poznámke o zákaze predaja detských kníh v češtine na Slovensku - nie je to pravda. Toto obmedzenie platí len na audiovizuálne programy, ale je to obmedzené hornou hranicou (približnou, samozrejme), kým si dieťa nevytvorí dostatočnú slovnú zásobu, inak to dopadá tak, že hovorí nejakým príšerným husákovským hybridom čechoslováčtiny. Je možné, že nejaký kníhkupec si detské knihy v češtine neobjednáva, ale ja mám skvelé skúsenosti a na požiadanie vám kníhkupectvo pokojne objedná z Čiech požadovaný titul. Pravdou je, že aj rodičia, podvedome si uvedomujúci potrebu kultivácie rodného jazyka, kupujú prednostne knihy v materčine. Na literatúru sa však žiadne nariadenie zhora nevzťahuje. Pre mňa je čeština prakticky rovnocenným jazykom a vďaka prevažnej väčšine českých titulov mám dokonca bohatšiu slovnú zásobu ako moja priateľka v Čechách (okrem krajových a názvov niektorých rastlín). Pre dospelých je pomer približne 1:1, ale trochu ma zarazilo, že napríklad populárne historizujúce fantasy Juraja Červenáka sa prekladajú do češtiny, aby mohli vyjsť v potrebnom náklade. Na Slovensku sa potom bežne predávajú v tejto mutácii :-). No a potom mám s priateľkou také čarovné nedorozumenia, že si myslí, že "dieťa" je slovensky diéta :-))).

P. Vandas 8.12.2015 18:48

Díky pane Vlku, za Vaše celoroční psaní.

Dnes krásné Vánoční. :-):-)

I. Fencl 8.12.2015 14:37

James Patterson

James Patterson, tedy to, co má pro děti, není taky "brak", jak si někdo myslí.

Z. Rychlý 8.12.2015 13:25

Je to tak, pane Vlku !

M. Mýval 8.12.2015 11:36

blbá a ošklivá?

To se sešli zloděj, udavač, pitomec, lhář... Pak přišel Sobotka a začala schůze ...

P. Lenc 8.12.2015 10:06

Dík pane Vlku.

K. Frauknecht 8.12.2015 12:59

Re: Dík pane Vlku.

Přidávám se. Milé.

A. Sedláčková 8.12.2015 9:39

Díky za příjemné předvánoční povídání,

zavzpomínala jsem na dobu, kdy mé děti byly školou povinné. Dcera byla trošku tvrdá na gramatiku češtiny a čtení ji moc nebavilo. A tak jsem přistoupila k fintě typu: nechtěla bys mně něco přečíst k žehlení (vaření apod), aby mně to líp ubíhalo? Třeba pohádka by se hodila, výběr nechám na tobě. Syn si přisedl a poslouchal taky, případně jsme se při čtení střídali. Stala se z toho tradice - každý přinesl ke čtení to, co jej nejvíce bavilo a vydrželo nám to do dospělosti dětí. S vnuky je to horší, čtou minimálně, i když snaha přimět je ke čtení byla, když byli malí, přečetli jsme spoustu knih.

V. Vaclavik 8.12.2015 22:35

Re: Díky za příjemné předvánoční povídání,

Kazdy asi jde podle sebe, ja jsem byl velice naruzivy ctenar od prvni nebo druhe tridy az do devate tridy a rodice me nikdy necetli (ani sami necetli), az v pozdejsim veku nam detem babicka vypravela pohadky, ale v tom to nespocivalo, bylo to v tom, ze jsme doma v patre meli knihovnicku, kde byly vsechny mozne knihy, i kdyz ty byly az tak od deseti let veku, spis bylo dulezite, ze v domacnosti byly knihy (o to se zaslouzil strycek, ktery pracoval v tiskarne knih...).

Od zacatkum hned jak jsem se naucil cist, jsem chodil kazdy tyden do mistni knihovny, myslim ze nas deti tam nasmerovala ucitelka, ale snad jen me to nalakalo. Mival jsem doma i patnact az dvacet knizek, kazdy tyden jsem jich tak tri az pet 'otocil' za jine. Myslim ze staci aby z vice deti aspon jedno takto samo od sebe cetlo, ty ostatni se pak taky chyti, i kdyz treba ne do stejne miry. 

Vsechny deti ale cist nezacnou a nic s tim nenadelate. Spolecnost vsak take potrebuje 'sroubky' a vubec lidi s mensim rozhledem, aby nebyli prekvalifikovani...