27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Proč vyhodit televizi

Roku 1973, když mi bylo devět a (černobíle vysílající) televizi jsem miloval kvůli večerníčkům a tomu, že víc než teď uváděla němé grotesky (František Filipovský moderoval skvělé seriály 52 komiků a 52 komiků a spol.), vyšel ve Spojených státech bestseller Jerry Mandera (*1936) Čtyři důvody pro zrušení televize.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Roldan 10.6.2022 23:43

Parádní!

D. Uhlár 10.6.2022 20:29

V zásadě pravda, styl těžce stravitelný, ale dá se, co mě ale irituje k smrti, je ta redaktorská povýšenost, všichni jsou tupci a maňasové, tupě zírající do bedny a já teď nahážu perly sviním, protože já jsem ta lepší sorta. Ach jo.

O. Roldan 10.6.2022 23:43

To tam vidíte vy. Já tedy vůbec.

I. Fencl 11.6.2022 11:29

Vnímal jste to tak, ale je to o pár slovech, která jsem měl škrtnout, zaměnit. Jde o jistou stylizaci a já sám třeba televizi mám a dost na ni čumím. Třeba Soukupovo zpravodajství na Barrandově mě chvílemi ohromuje, chvílemi přivídí k záchvatům smíchu. Taky já (Ondřej Neff prý taky) často koukám na filmy na Dvojce, na řadě dalších kanálů. "Vyhodit televizi" v titulku je méněno samozřejmě symbolicky. IVOFENCL-pokorněji

M. Gróf 10.6.2022 8:29

Kdo tento článek dočetl až do konce, pravděpodobně už televizor vyhodil, nebo jej nepoužívá ke konzumaci zpravodajství. S obsahem souhlasím, ale přesvědčujete přesvědčené.

I. Fencl 10.6.2022 9:01

jo, uznávám, dříví do lesa. Snad aspoň někoho to zasáhlo.

V. Dosoudil 10.6.2022 9:08

To potvrzuji, nepoužívám ke zpravodajství. Výjimku jsem udělal během prvních čtrnácti dnů války na Ukrajině a opět jsem se utvrdil, že to byl omyl.

V. Mokrý 10.6.2022 9:52

Tak nějak to je.

P. Dvořák 10.6.2022 10:39

Udivuje mě, jak jste přišel na myšlenku, že by zrovna kvůli válce jednoho zkorumpovaného státu proti druhému zkorumpovanému státu měla televize obecně přehodit veksl a začít informovat místo manipulování.

Pro ČT to platí dvojnásob. :-)

V. Dosoudil 10.6.2022 11:13

Nechci to rozebírat, každý to vidíme ze svého úhlu. Už něco pamatuji a zažil jsem tu ruskou sebranku v osmašedesátém, na Ukrajině jsem byl a žil tam nějakou dobu náš syn. Událost počátku války byla naprosto výjimečná. Tím ČT nijak neobhajuji. Podobně jako kdysi jsem nesledoval zpravodajství Čs.TV a poslouchal zahraniční rozhlas, tak to dnes dělám obdobně.

I. Fencl 10.6.2022 7:04

Ten druhý odkaz v mém článku je několik scén s Peterem Sellersem z Beeing There (lze možná přeložit i U TOHO). Film ukazuje, že lid sní, že je U TOHO, při pohledu na zpravodajství, ačkoli na obrazovce může plácat prkotiny o kytičkách imbecilní zahradník. Jistě, film je trochu nadsazený, ale v tom je umění. P. Sellers se seznámil s autorem Nabarveného ptáčete a tak 10 let usiloval o zfilmování jeho krátké knihy, ta vyšla i česky. Věřme, že Jerzy tu knihu opravdu napsal, o to nakonec nejde. U některých kopií filmu je za titulky vzadu pár scén z natáčení, kde se zdá, že ho bral Sellers na lehkou váhu. Možná i následkem toho nedostal za film Oscara, pak už roztočil a nedokončil jen parodii na Doktora Fu-Manchu - a umřel na infarkt. Kvalita jeho hereckého výkonu v Byl jsem při tom je ale dodnes předmětem polemik. O to ale přece nejde. Příběh jako metafora je trefný, možná geniální. Vliv televize ukazuje dobře.

J. Anděl 10.6.2022 7:02

Skvělý článek a téma.

Autor zmiňuje dramatické znělky jen okrajově, já se ovšem přiznám, že pro mě jsou hlavním důvodem, proč se televiznímu zpravodajství vyhýbám. Obecně kvůli zvukovému doprovodu a akčnímu střihu zpravodajství (model je podobný, jako u akčních zábavných soutěží, to se ze stejného důvodu taky nedá sledovat).

Dramatizace podle mě patří k akčním filmům, právě proto, že má schopnost umocnit, podepřít emoce. Ve zpravodajství to naprosto nemá co dělat a považuji to svým způsobem doslova za dezinformaci.

Internet má své oblbovací mechanismy, spočívající hlavně v tom, že zhuštěně kombinuje bulvární banality se závažnými informacemi. Nedávno tu na to téma měl úvahu Aston (kontrast reklamy a videozáběrů z války).

V obou případech to skutečně konzumenta tlačí do stavu jakéhosi pasivního průtokáče, který konzumuje emoci, nikoliv samotnou informaci.

Jestli mám něco vysloveně za zlé ČT, pak to, že tento model dodržuje. Chápu, že to je možná konkurenční nutnost. Ale.

I. Fencl 10.6.2022 9:02

díky

J. David 10.6.2022 6:59

Já televizní aparaturu vyhodil. Přesto koncesní poplatek platím dál. Důvody: Byrokracie "odhlášky", suplika, proč nečumět na ČT, Dráty 220 V a TV koax mi do budoáru vedou, prý bych na ČT mohl čumět, byť pokoutně, kdybych chtěl. Jinak, buďme filantropové, čím by se Dvořák, Nora, Moravec, etc. ansámbl živili...

R. Langer 10.6.2022 8:40

Pokud TV nevlastníte, můžete poslat čestné prohlášení a od poplatků se odhlásit. Není to zase tak složité. Poplatek se platí za TV, nikoliv za připojení. Dokonce nemusíte mít žádné připojení, ale za TV platit musíte. Ba dokonce musíte platiti i za zcela NEFUNKČNÍ TV. ;-)

F. Navrátil 10.6.2022 6:33

Nevadí mně televize, protože se na ni dívám jen výjimečně. Vadí mi Česká televize, která požaduje, aby se za nedívání se na její zparchantělé zpravodajství povinně platilo.

T. Kohout 10.6.2022 3:23

Hlavně je třeba vědět, že v TV je 75 (možná 76)% fejkáren, na internetu nejmíň 91%. A mám-li toto vědomí, tak směle do toho!

V. Mokrý 10.6.2022 4:58

R^

P. Dvořák 10.6.2022 6:40

Je úplně jedno, jestli TV vysílá fejkárny nebo např. "bezprostřední reportáž" z místní události jedné dědiny, jako třeba že někomu shořela stodola.

Když se k tomu ještě přidají výpovědi sousedů, které zní asi jako "Spal jsem a pak jsem uslyšel sirény hasičů, tak se podívám věn, vidím modré majáky. Na dvoře jsem si všiml, že někde hoří." Také je oblíbené "Co pamatuji, se něco podobného tady nestalo. To hrozný, co se dnes děje"

A kus zpravodajství máme za námi, aniž bychom se něco za nehet důležitého dověděli.

K. Machala 10.6.2022 2:06

Ano. Přesně proto nemáme TV. Z textů vyčtu za stejnou dobu násobek informací. Jenže přesto zdá se i na internetu lidi stále víc sledují videa na úkor textu, což snižuje informovanost.

I. Fencl 10.6.2022 6:56

To je pravda. Čím mladší lidé, tím je tendence k obrazu vyšší. Nejen k obrazu. F. Fuka na svém webu o filmu skoro přestal psát recenze a má tam o snímku vždycky krátkou audiodebatu s manželkou. Občas si ji pustím, ale beru to jako ztrátu času. Kdyby to ale lidé neposlouchali, Fuka by to tam podle mě nedával.

V. Dosoudil 10.6.2022 9:05

Tendence k převažujícímu videozáznamu je nepřehlédnutelná a udivuje mne především v četných návodech. Namísto přehledného psaného textu, musím přežívat nepodstatné pasáže a k podstatným se vracet tápáním s kurzorem stopáže. Pro mne je to horší, pomalejší, nepřehlednější.

L. Žaloudek 10.6.2022 17:13

Ale zato nemusíte umět číst.

P. Hák 10.6.2022 19:51

No, ale Franta Fuka zas tak mladý není, je to moje generace... :-) A kdyby mu to bylo protivné, nedělá to.

Jinak máte pravdu.