17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ÚVAHA: Papež chce změnit Otčenáš

Je fakt, že tato záležitost se týká pouze křesťanů, spíše jenom katolíků, ale papeže Frantška zná asi každý, neboť je to člověk jistě nebojácný, ale i kontroverzní. Mluví k celému světu, čímž podle mě překračuje svoje kompetence, ale lidé ho pozorně sledují, tak proč o tom nemluvit. Má ale ve všem pravdu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lambert 19.12.2017 11:52

Re: Kam se hrabe papež na nás komunisty a putinisty!

Vas smich je zde vyjimecne na miste - plati vsak jiz omsele pitomosti formy prispevku pana Bystreho-Tupeho, nebo spise neskonale blbosti jeho obsahu?

L. Bystrý 19.12.2017 20:01

Re: Kam se hrabe papež na nás komunisty a putinisty!

Jsem vážně rád, že se smějete, Frau Netzer. Ano, Nové pořádky je potřeba vítat s úsměvem; jen se podívejte na nás Čechy, jak RADOSTNĚ vítáme nástup našeho národního Vůdce Babiše k moci nad celou naší zemí s výjimkou Hradu, že.

Kéž byste si ten úsměv udržela pro svoje budoucí osvoboditele, vojáky Slovanské osvoboditelské armády, kteří Vás osvobodí nejen od vražedných běženců + kapitalismu a demokracie, ale i – nebo spíš PŘEDEVŠÍM – od tzv. evropských hodnot.

Ano, po osvobození Evropy od Evropanů, EU, NATO a evropských hodnot všechny evropské kostely i kláštery zčechizujeme (= srovnáme se zemí), nebo proměníme na sýpky – aby konečně sloužily lidu. Ano, místo drmolení „Otčenáše“ v kostele budete, vy Evropani, radostně tančit odzemek kolem ruin onoho kostela.

Pamatujte a těšte se, že tuto OPRAVDOVOU svobodu vám přineseme pouze my Západoasiati, my Vyvolení. Těšíte se?

„Kdo věří ve mne, živ bude, dokud nezemře.“ (V. I. Lenin)

V. Čermák 19.12.2017 21:06

Re: Kam se hrabe papež na nás komunisty a putinisty!

Jelene, naberte Lenina na jeden paroh a Putina na druhý a zavřete se do obory. Tam budete mít Svatý Klid...

P. Rudolf 19.12.2017 7:30

Jsem ateista

papeže Františka si ale za mnohé jeho názory velmi vážím. Vnitřní debaty katolíků mne neoslovují, nesleduji je a nemám tudíž sebemenší ambice jim do toho mluvit.

Ohrazuji se však, autore, vůči vašemu tvrzení, že ateisté věří, že Bůh neexistuje. To je naprostá pitomost. Ateistovi je nějaký svatý naprosto ukradený, svým spoluobčanům, kteří jsou pobožní, jej ale ze srdce přeje, ale sám se jeho existencí či neexistencí absolutně nezabývá. Proč by to dělal? Navíc každý trochu vzdělanější člověk ví, že Bůh není "někdo" nýbrž víra v "něco". A tu má každý člověk, každý trochu jinak, aniž by k tomu, v případě ateistů, potřeboval onu symboliku Boha.

D. Habina 19.12.2017 7:54

Re: Jsem ateista

No to nesouhlasím a dodal bych , že nejhorší jsou "trpaslíci".

V tomto případě "NĚCISTI". Už Duka se o "něcistech" vyjadřoval hanlivě a to je jedna z mála věcí ve které jsem s ním za jedno.

"Něcisti" to jsou v podstatě takoví "věřící mrzáčci". Nevědí v co, ale věří v to ! Já jako ateista nevěřím na nadpřirozené síly, zázraky, nebe, peklo, boha, atd. a klidně si tomu "vy věřící" říkejte jak chcete. Prostě když to shrnu "nevěřící" je podle věřících "divnej" a nevěří mu ( ostatně průzkumy to potvrzují ).

Jenže je omyl vykládat si nevíru v boha jako něco špatného, dokonce jsem slyšel, že nevěřící nemohou prožívat dobro a lásku tak jako věřící a jejich život je prázdný. Kde berou takovou jistotu aniž by věděli jaký život v "nevíře" je ?

P. Rudolf 19.12.2017 8:04

Re: Jsem ateista

Nějak jste nepochopil.

Jestli někdo věří ve fyzickou, či jinou existenci svého Boha, je to v pořádku, neb je to jenom jeho věc. Mně do toho nic není, stejně tak, jako jemu do toho, v co a jak věřím já.

D. Habina 19.12.2017 8:13

Re: Jsem ateista

Ale pochopil. Ti co věří , že bůh je všude kolem nás je v nás v každém kameni. Nebo ti co věří , že bůh je něco co nelze si představit tak stále věří v boha v různých podobách. Ale jsou lidé co řeknou , že v boha nevěří, ale vzhledem k okolnostem, třeba aby neurazili, tak řeknou , že věří v něco co má nad námi a světem kontrolu a přesahuje nás atd. a bla bla bla.

D. Habina 19.12.2017 8:25

Re: Jsem ateista

Jo a a zapmněl jsem na ty co věří , že bůh je příroda, ale pořád je to verze boha. "Něcisti" jsou ti co neví v co vlastně věří, "věří v NĚCO nad námi".

P. Rudolf 19.12.2017 8:39

Re: Jsem ateista

Vím pouze z vyprávění těch, kteří říkají, že věří v Boha, co tím ten který myslí. Nemám důvod jim to nevěřit a už vůbec žádný s tím nesouhlasit.

S vaší poslední větou však zásadně nesouhlasím, neb je naprosto osobní a intimní věcí každého v CO věří. A těch možností je bezpočet. Že svou víru jeden dává na odiv a druhý ji spíš chrání v sobě, je nezadatelným právem každého.

D. Habina 19.12.2017 8:48

Re: Jsem ateista

Aha, tak vy jste to taky nepochopil. Já vůbec nenapadám to, že někdo věří v něco "konkrétního" a co to je, je opravdu osobní. Když to někdo nechce definovat, taky v pořádku, může se stát , že věří ve svého talismana, který není zrovna vhodný k ukazování, ale ten člověk věří v něco konkrétního. A je opravdu jen na něm jestli řekne otevřeně, ano věřím v "něco" co ty bys nepochopil a to něco je pro mě zcela konkrétní a osobní. Tomu rozumím, ale nerozumím, když někdo tvrdí, že věří v "NĚCO" nad námi. Pro mě je to stejné jako by věřil , že nevěří v "NIC", to mi připadá , že ten chudák vlastně není nijak srozuměn s tím co se mu v životě děje, neví zda je to osud, náhoda, fyzikální zákon, nebo zrovna zasáhlo to "NĚCO" a proč a proč on to zrovna odskákal .

P. Rudolf 19.12.2017 8:59

Re: Jsem ateista

Jen poslední poznámka k tomuto tématu - každé "něco" je konkrétní.

V. Student 19.12.2017 9:06

Re: Jsem ateista

No tak, kluci, je před vánocema:-)

D. Habina 19.12.2017 9:11

Re: Jsem ateista

Tak schválně v čem je to "něco" konkrétní. A když už jsme u toho "něco" tak když víte jak konkrétní je "něco" , co je potom vlastně "nic" ?

D. Habina 19.12.2017 9:13

Re: Jsem ateista

Poku řeknete , že nic je opakem něčeho, tak vůbec nevíte co něco je. :-)

J. Anděl 19.12.2017 11:36

Re: Jsem ateista

Je to celkem nešikovné vyjádření, přesto je to poměrně prosté. Takový člověk si je do jisté míry vědom transcendentálního rozsahu existence,avšak neoslovila ho konkrétní věrouka a odrazuje slovo Bůh. Třeba kvůli tomu, že ho odrazují ti, co ho často používají.

Termín "něco" není popis. Jen pokus o formulaci. Snaha zároveň komunikovat a nezaplést se do marných hádek mezi ateisty a věřícími.

Což je marné, nezaplést se lze jen mlčením.

F. Houžňák 19.12.2017 10:13

Ovšem ďábel existuje, ať na něj věříte

nebo ne. To byste si měl uvědomit.

J. Karlík 19.12.2017 8:07

Re: Jsem ateista

Každý trochu vzdělanější člověk ví, že neví nic.

J. Sova 19.12.2017 8:57

Re: Jsem ateista

Proč tedy někteří trochu vzdělanější lidé ví, že existuje Bůh?

P. Boublíková 19.12.2017 9:23

Re: Jsem ateista

Oni to neví, oni tomu jen věří, neboli jen si to myslí.

Z. Frys 19.12.2017 18:04

Re: Jsem ateista

Každý trochu vzdělanější člověk zná Russelův paradox nebo paradox holiče ze Sevilly. Váš výrok (resp. výrok připisovaný Sókratovi) je paradoxní.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Russell%C5%AFv_paradox

D. Polanský 19.12.2017 8:12

Vcelku metodicky správně

Ten, kdo říká že Bůh není, není ateista. Ateista je někdo, komu jsou otázky existence Boha šum a fuk. Z toho titulu ani žádné soudy k tomu problému nevynáší.

P. Rudolf 19.12.2017 8:30

Re: Vcelku metodicky správně

Myslel jsem to trochu jinak - jistě existují lidé, kteří věří, že Bůh neexistuje, označit však tímto názorem všechny ateisty je pitomost. Nic víc.

R. Gramblička 19.12.2017 13:30

Re: Vcelku metodicky správně

těm, kterým je to šumák, resp. se alibisticky tomuto tématu vyhýbají, se říká agnostici

M. Pavlíček 19.12.2017 8:33

Re: Jsem ateista

Takže Ti, kdo věří, že Bůh je "někdo" jsou nevzdělanci. Skvělé, p. Rudolfe. Mohl bych Vám tady uvést plejádu zvučných jmen vědců, kteří věří, že Bůh je "někdo" Vy jim svým vzděláním nesaháte ani nad chodidlo. Ovšem egem a namyšleností je samozřejmě zdaleka přesahujete.

P. Rudolf 19.12.2017 8:44

Re: Jsem ateista

Tak, pokud chcete dokázat, že Bůh existuje fyzicky, tak sem s tím. Jsem jedno ucho.

J. Sova 19.12.2017 8:54

Re: Jsem ateista

Mohl byste nějaká ta zvučná jména uvést?

V. Student 19.12.2017 8:47

Re: Jsem ateista

Bůh není "víra v něco". Víra je tušení Boží existence, pro někoho omyl či bláznovství, chcete-li. Ale Bůh a víra, to není totéž v žádném případě.

P. Rudolf 19.12.2017 8:55

Re: Jsem ateista

Moje víra a Bůh skutečně není totéž. Jak to máte vy, nebo někdo jiný, není však mou věcí a nemám sebemenší důvod to posuzovat.

R. Gramblička 19.12.2017 13:26

Re: Jsem ateista

S vašim druhým odstavcem zcela souhlasím

J. Lepka 19.12.2017 13:54

Re: Jsem ateista

Fakt? Nejste spíš agnostik?