12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jizva na rtu Jaromíra Nohavici

Turbulentní současnost s sebou přináší mimo jiné i vyhraněnou polarizaci názorů na leccos a na leckoho. My Češi jsme totiž se vším hned hotovi a máme ve všem jasno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mařák 14.3.2022 6:56

Vzhledem k tomu, že patřím k výjimkám (ty Nohavicovy ruské dumky mne hudebně nikdy neoslovily, vyrostl jsem na jiné kultuře), mne Nohavicovy postoje nijak nepřekvapují a ani nijak nerozrušují. Je to jeho věc.

Neúčastním se toho mediálního lynče, necítím potřebu se v tom nějak vrtat a pomlouvat ho, je mně jako umělec i jako člověk "ukradený", nezajímá mne to. Pokud nějakým způsobem nezačne vstupovat do politiky, ať si dělá, co ho napadne. No problem.

J. Brei 14.3.2022 6:38

Kdy, podle Vás, pane Grundmanne, Jehóšua (Ježíš) morálně zaváhal a zapochyboval?

J. Brei 14.3.2022 6:36

Děkuji, pane Vodvářko, za Váš vyrovnaný pohled. Cením si ho, protože snazší a jednodušší je vidět věci černobíle. Ačkoli již nejsem křesťan ani věřící, je mnoho míst v Bibli, které si snažím připomínat. Jedno z nich je:

"Proč tedy hledíš na třísku v oku svého bratra, ale trámu ve svém oku si nevšímáš? Anebo jak můžeš říkat svému bratru: ‚Dovol, ať vyjmu třísku z tvého oka‘, a hle, ve tvém oku je trám? Pokrytče, nejprve vyjmi trám ze svého oka, a pak jasně uvidíš, jak vyjmout třísku z oka svého bratra." (Evangelium Matouše 7:3-5 Český studijní překlad)

R. Gramblička 14.3.2022 6:36

souhlas

J. Strakoš 14.3.2022 5:53

Cancel a hate speach kultura je opravdu nakažlivá, špatně se zastavuje a je nutné ji živit, nelze ji lehce ignorovat. A proto univerzity vypovídají koncert, proto se odmítají peníze vytěžené z koncertů (vážně?!). Tohle tady už historicky bylo tolikrát a neviděl jsem, že by to vedlo k něčemu dobrému. A nepovede ani tentokrát.

Souhlasím s autorem, že o STB agentech, kteří zanechávali jizvy na duších se moc nehovoří a v klidu dožívají, protože je těžké je zviditelnit a znepříjemnit jim život jako odplatu za to, co prováděli. Kdežto takový Nohavica - tam není problém si kopnout veřejně.

R. Langer 14.3.2022 5:47

Nemám s Nohavicou problém.

R. Langer 14.3.2022 5:46

R^

D. Stirsky 14.3.2022 5:31

Už staří Řekové věděli, že 98 % zesnulců skončí na louce s asfodely. Ani dobří, ani špatní, v mnohém zlí, v mnohém dobří. I velcí héroové z bájí se na této louce potulují. J. N. není jiný.

E. Novotny 14.3.2022 5:12

A kdyz si prectete cely text, tak 'jak je dobre, ze jsem zustal doma s Martinou. co mi smazi na plotne vanocni rybu a Ty, kamarade, jenz jsi byl na koni uz na nem nejsi, protoze jsi domov vymenil....atd....etc...Takze uz ti ja, mistni bard, nemam co zavidet.....

B. Rudolf 14.3.2022 4:53

Několik poznámek.

Vadí mi moc a zneužívání cancel culture. A to i ve vztahu k panu Nohavicovi.

Pokud jde i jeho donašečství a o jeho závislost na světských uznáních, to už je věc jiná. Hození Puškinovy medaile Putinovi pod nohy (obrazně) by nebylo laciné gesto. Nepokoušejte se nám to namluvit. Není možné zpívat: "Vlaštovko leť, nás chudé veď" a přitom si zakládat na ocenění z rukou masového vraha, který vede chudé své země do skutečné mizérie.

A odpověď typu: "Já jenom zpívám." pro mne není odpovědí. Právě proto, jaké písničky pan Nohavica zpívá.

E. Novotny 14.3.2022 2:39

Dáti si sbohem s Martinou a pak se vydat za jinou, žil bych si v klidu, kašlal bych na ostnatý drát a nemusel bych poslouchat dělnickou třídu. 6. Zabořen v plyši Toyoty, vietnamky dal bych za boty koupené v Linci, smál bych se z Prahy relacím o tom, jak mě tam podplácí jidášskou mincí.

E. Novotny 14.3.2022 2:23

https://karaoke-texty.eu/jarek-nohavica/martina

Toto je snad vymluvne dost. :-(

J. Štembrok 14.3.2022 2:00

Stejný případ jako přestupník Jágr s číslem (19)68 z NHL do KHL.

Aby u nás, na něčí pokyn, vylepšil okupantskou "image" rusáků.

Nestyda!

M. Grundmann 14.3.2022 1:57

Proč by měl mít nějaký umělec nějakou vysokou etickou a morální úroveň ? Jeho dílo by bylo zcela odstřiženo od reálného života, vyznělo by naprosto falešně a nevyvolávalo by žádné emoce. Neumím si představit, že by morálně dokonalý člověk vůbec mohl být kvalitním umělcem.

Půjdu ale i dál. Dokonce i světci a sám Ježíš měli okamžiky, kdy morálně zaváhali nebo zapochybovali. Kdyby tomu tak nebylo, nikdy by neměly jejich příběhy takový úspěch u veřejnosti po tisíce let.

Požadovat po umělci morální dokonalost ve skutečnosti znamená požadovat po něm profesionální sebevraždu.

Z. Lapil 14.3.2022 0:48

Ne, napsat o tom píseň, to raději opravdu ne. Takovejch písní už bylo a nemám dojem, že by to byla nějaká extradíla. Já bych v dětství býval rád/dával sklu svůj tvar a řád. Mám boky jako skříň...

Taky se mýlíte v tom, že píseň tryská z hlubin. Netryská. Nebo možná i tryská, ale musí se umět napsat. A Nohavica to, bez ohledu na to, co podepsal nebo nepodepsal, umí. Dokonce tvrdím, že není pochyb o jeho autorské integritě. Markéta, Andělé na kůru, Sarajevo, Pravda a lež, Když se snáší noc na střechy Petěrburgu, Pane prezidente - to všechno je z jednoho konce světa, a to přesně z toho, kde je možné podepsat glejt loajality mocných a zároveň být bardem onou mocí pošlapávaných. Opravdu není jeho vinou, že mu byl do duše vložen kus Ruska. Opravdu si myslím, že kdyby odmítl ruské vyznamenání, popřel by ne sám sebe, ale možná rovnou Vysockého.

Ale hlavně a především: Nohavica ani nikdo jiný není povinen být lepší než kdokoliv z nás a už vůbec není povinen nést za nás naše hříchy. Dovolím si trochu patosu: Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Koneckonců jistý Karel Gott byl vyznamenán titulem národní umělec a nějak jsem se nevšiml, že by mu to někdo vyčítal.

Tak mě napadá, jestli on tu písničku o životě přeci jen nenapsal: Mladičká básnířka, jistě znáte.