28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jizva na rtu Jaromíra Nohavici

Turbulentní současnost s sebou přináší mimo jiné i vyhraněnou polarizaci názorů na leccos a na leckoho. My Češi jsme totiž se vším hned hotovi a máme ve všem jasno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rudolf 14.3.2022 11:26

To, jestli Nohavica medaili vrátí, je jeho věc. A moje věc je, co si o tom myslím. Nehodlám vyvíjet nátlak na Nohavicu. Ale mohu si myslet své.

K Vašemu textu: To, co jste napsal, platí na většinu běžných situací. Ale toto je výjimečná situace. Je poměrně hodně černobílá.

Z. Lapil 14.3.2022 11:52

Jasně, nemám námitek.

Myslím si ale, že Nohavicova situace výjimečná vůbec není. Možná vyhraněnější, protože Putin je opravdový lump a Nohavica ruskou kulturu (její specifickou část) do Česka převádí opravu výjimečně dobře.

Pokusil jsem se to zdůvodnit, ale vychází mi dlouhý užvaněný text. Nepřipadá mi, že by ode mě bylo slušné po vás chtít, abyste ho četl nebo dokonce zkoušel pochopit :-).

E. Novotny 14.3.2022 2:23

https://karaoke-texty.eu/jarek-nohavica/martina

Toto je snad vymluvne dost. :-(

E. Novotny 14.3.2022 2:39

Dáti si sbohem s Martinou a pak se vydat za jinou, žil bych si v klidu, kašlal bych na ostnatý drát a nemusel bych poslouchat dělnickou třídu. 6. Zabořen v plyši Toyoty, vietnamky dal bych za boty koupené v Linci, smál bych se z Prahy relacím o tom, jak mě tam podplácí jidášskou mincí.

E. Novotny 14.3.2022 5:12

A kdyz si prectete cely text, tak 'jak je dobre, ze jsem zustal doma s Martinou. co mi smazi na plotne vanocni rybu a Ty, kamarade, jenz jsi byl na koni uz na nem nejsi, protoze jsi domov vymenil....atd....etc...Takze uz ti ja, mistni bard, nemam co zavidet.....

J. Štembrok 14.3.2022 2:00

Stejný případ jako přestupník Jágr s číslem (19)68 z NHL do KHL.

Aby u nás, na něčí pokyn, vylepšil okupantskou "image" rusáků.

Nestyda!

M. Grundmann 14.3.2022 1:57

Proč by měl mít nějaký umělec nějakou vysokou etickou a morální úroveň ? Jeho dílo by bylo zcela odstřiženo od reálného života, vyznělo by naprosto falešně a nevyvolávalo by žádné emoce. Neumím si představit, že by morálně dokonalý člověk vůbec mohl být kvalitním umělcem.

Půjdu ale i dál. Dokonce i světci a sám Ježíš měli okamžiky, kdy morálně zaváhali nebo zapochybovali. Kdyby tomu tak nebylo, nikdy by neměly jejich příběhy takový úspěch u veřejnosti po tisíce let.

Požadovat po umělci morální dokonalost ve skutečnosti znamená požadovat po něm profesionální sebevraždu.

J. Brei 14.3.2022 6:38

Kdy, podle Vás, pane Grundmanne, Jehóšua (Ježíš) morálně zaváhal a zapochyboval?

R. Langer 14.3.2022 7:47

Klid, u toho jste nebyl... ;-)

M. Grundmann 14.3.2022 9:34

Ježíš údajně zaváhal na kříži, že ho jeho otec Bůh opustil. To je určité morální zaváhání, i když nevyznívá příliš upřímně. Je to takové pseudopochybení, hrdina morálně pochybí a současně i nepochybí. Podobně jako Iblis, který morálně pochybí tím, že příliš miluje Alláha proti vůli samotného Alláha.

Morálně bezchybný člověk je ve skutečnosti nudný až nesnesitelný. Umělec musí prožívat hluboké a různé emoce, morálně bezchybný člověk nic zajímavého neprožívá. Všeobecné morální odsouzení umělce bude pro něj naopak inspirací a umožní mu novou kvalitní tvorbu. Nejlepší umělci jsou rozpolcení nebo i prokletí, nikoliv šťastní a bezchybní jedinci. Dokonce platí, že jsou příběhy darebáků, vrahů, podvodníků nebo různých deviantů mnohem zajímavější než jakékoliv příběhy morálně dokonalého člověka. V USA přijali zákon, že žádný zločinec nesmí vydělávat na prodeji svého příběhu.

J. Pankovic 14.3.2022 11:05

Na kříži by zaváhali snad všichni.

Kromě Neochvějného Grundmana :-P

Z. Lapil 14.3.2022 0:48

Ne, napsat o tom píseň, to raději opravdu ne. Takovejch písní už bylo a nemám dojem, že by to byla nějaká extradíla. Já bych v dětství býval rád/dával sklu svůj tvar a řád. Mám boky jako skříň...

Taky se mýlíte v tom, že píseň tryská z hlubin. Netryská. Nebo možná i tryská, ale musí se umět napsat. A Nohavica to, bez ohledu na to, co podepsal nebo nepodepsal, umí. Dokonce tvrdím, že není pochyb o jeho autorské integritě. Markéta, Andělé na kůru, Sarajevo, Pravda a lež, Když se snáší noc na střechy Petěrburgu, Pane prezidente - to všechno je z jednoho konce světa, a to přesně z toho, kde je možné podepsat glejt loajality mocných a zároveň být bardem onou mocí pošlapávaných. Opravdu není jeho vinou, že mu byl do duše vložen kus Ruska. Opravdu si myslím, že kdyby odmítl ruské vyznamenání, popřel by ne sám sebe, ale možná rovnou Vysockého.

Ale hlavně a především: Nohavica ani nikdo jiný není povinen být lepší než kdokoliv z nás a už vůbec není povinen nést za nás naše hříchy. Dovolím si trochu patosu: Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Koneckonců jistý Karel Gott byl vyznamenán titulem národní umělec a nějak jsem se nevšiml, že by mu to někdo vyčítal.

Tak mě napadá, jestli on tu písničku o životě přeci jen nenapsal: Mladičká básnířka, jistě znáte.

R. Langer 14.3.2022 5:46

R^

F. Kusák 14.3.2022 7:49

Moc dobře napsáno.

B. Obojzivelnik 14.3.2022 13:32

Myslím, že Mladičká básnířka je dost výstižná.