27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jizva na rtu Jaromíra Nohavici

Turbulentní současnost s sebou přináší mimo jiné i vyhraněnou polarizaci názorů na leccos a na leckoho. My Češi jsme totiž se vším hned hotovi a máme ve všem jasno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pavelka 14.3.2022 8:36

Co se týče té spolupráce s StB, celkem jsme se snad kromě Jima Čerta u nikoho (ani u Babiše, kterého opravdu jinak nemusím) nedověděli, koho konkrétně udal a jak dlouho za to "seděl" případně jaké měl problémy v zaměstnání apod....To by bylo o něčemŘíkat o někom že byl "estébák" (ve skutečnosti konfident) je už zkompromitováno.

J. Štěpán 14.3.2022 8:19

No není nad nezávislou novinařinu;-DNa koncertu Jarka Nohavici jsem byl naposledy před pěti lety a fakt jsme si to užili. Dneska už to bohužel není jenom o hudební kvalitě ale především o přiblblém politickém aktivismu. Naprosté nuly u kterých je největším osobním "úspěchem" debilní ideologické žvanění budou vyřvávat na člověka kterému nesahají ani po kotníky. Takže Jarku, držím palce a už se těšíme na tvůj koncert, na který jsme si na poslední chvíli stihli koupit vstupenky. To že je vyprodáno svědčí o tom že to minimálně s části obyvatelstva ČR nebude zas tak špatné.

J. Nevrkla 14.3.2022 8:34

R^R^

K. Novák 14.3.2022 8:52

R^R^

L. Caslavka 14.3.2022 9:06

Taky R^ !!! A diky Jarku za pohodu loni na letisti v HK. To je zajimave, jak JN, "konfident STB" nekterym jedincum vadi, ale "kolaboranti s rezimem" - signatari Anticharty a Nekolika vet si ziji v poho... 8-o

P. Pepax 14.3.2022 9:19

R^R^

Š. Hašek 14.3.2022 10:09

R^

R. Langer 14.3.2022 11:16

R^ [>-]

J. Hrbek 14.3.2022 7:21

K tématu je velice zajímavý můj oblíbený citát pana Alexandra Solzhenitsyna:

"Gradually it was disclosed to me that the line separating good and evil passes not through states, nor between classes, nor between political parties either -- but right through every human heart -- and through all human hearts. This line shifts. Inside us, it oscillates with the years. And even within hearts overwhelmed by evil, one small bridgehead of good is retained. And even in the best of all hearts, there remains ... an unuprooted small corner of evil."

R. Langer 14.3.2022 7:46

Solzhenitsyn má být kdo? Solženicyn (Солженицын)?

J. Hrbek 14.3.2022 7:49

jj.. sory, jen jsem zkopíroval z anglických stránek kde si to takhle vyspelovali...

R. Gramblička 14.3.2022 9:01

"Postupně mi bylo odhaleno, že hranice oddělující dobro a zlo neprochází ani státy, ani mezi třídami, ani mezi politickými stranami – ale přímo skrz každé lidské srdce – a skrz všechna lidská srdce. Tato linie se posouvá. Uvnitř nás to osciluje s léty. A dokonce i v srdcích přemožených zlem je zachováno jedno malé předmostí dobra. A dokonce i v tom nejlepším ze všech srdcí zůstává... nevykořeněný malý kout zla."

J. Hrbek 14.3.2022 7:18

Jakmile se někde zmíní Nohavica, hned se vyrojí spousta samozvaných soudců a moralistů. Tento článek je mezi nimi poněkud vyváženější, ale v závěru se mezi ně taky zcela neomylně zařadil:-(.

Především si myslím, že jde o Jarkovu osobní věc, do které je nám h..no.

Za druhé... už z toho, že jde o bezvýznamnou cenu, kterou mohl velice snadno a levně odmítnout a sklízet za to v dnešní době cool body ukazuje, že moralistické souzení jeho činu (je zbabělec, něco mu to hodí...) je mimo realitu. Opět se mohl všem moralistům zalíbit, kdyby ji velice levně a s náležitým humbukem vrátil... Jarek se ale na stranu moralistických kamenovačů nepřidává... omezil se pouze na vyjádření, že s Putinem nesouhlasí, nicméně jeho cena není za válčení. Prostě vnímá každého člověka z různých stránek, žádnej není jenom démon nebo jenom anděl a Putin pro něj zřejmě není jen bezohledný válečník;-).

J. Štěpán 14.3.2022 8:05

R^

R. Gramblička 14.3.2022 9:03

souhlasím s vámi

J. Hruška 14.3.2022 9:54

Jen bych Vás, pane Hrbku, trochu opravil. Putin je bezohledný i válečník,! Nevkládejte nikomu vlastní smyšlenky do mysli jiného člověka. Já bych spíše to viděl jako: " Daj-li nebo nedaj-li mi tu medajli" když císař pán je vůl. Blbej ten kdo dává, blbější ten kdo nebere.! I tu medajli. Amen.

J. Hrbek 14.3.2022 11:31

No nevím pane Hruško, jestli lze váš příspěvek hodnotit jako "opravení". Prostě jste jen postavil do kontrastu k mému svůj vlastní názor. "Oprava" předpokládá přechod od chybného k bezchybnému, a mě ten váš názor (na který samozřejmě máte právo) rozhodně jako bezchybný nepřipadá (nevíme jaký je Putin v jiných rolích - jako otec, nadřízený, manžel...) a vaše prupovídka o medajlích mi připadá na Nohavicu tak jak jsme ho za ty desítky let měli šanci poznat jako dost násilná - a to používám eufemismus;-)

J. Hrbek 14.3.2022 11:45

Jo... a ještě bych uvítal vysvětlení kontextu vaší rady o vkládání myšlenek do mysli jiného... protože jestli jste tím komentoval mou pozitivní hypotézu o tom jak to vidí Jarek, pak jste se v zápětí svou prupovídkou o medajlích dopustil téhož, akorát v negativním slova smyslu:-/

M. Sedláček 14.3.2022 13:50

Vidím to podobně R^

M. Mařák 14.3.2022 6:56

Vzhledem k tomu, že patřím k výjimkám (ty Nohavicovy ruské dumky mne hudebně nikdy neoslovily, vyrostl jsem na jiné kultuře), mne Nohavicovy postoje nijak nepřekvapují a ani nijak nerozrušují. Je to jeho věc.

Neúčastním se toho mediálního lynče, necítím potřebu se v tom nějak vrtat a pomlouvat ho, je mně jako umělec i jako člověk "ukradený", nezajímá mne to. Pokud nějakým způsobem nezačne vstupovat do politiky, ať si dělá, co ho napadne. No problem.

J. Herink 14.3.2022 8:42

R^R^R^

Z. Lapil 14.3.2022 8:53

Přesně tak. Já se takhle míjím s Plastic people (občas mě nudí, občas jsou mi až odporní), ale - kdo jsem já, abych jim radil co a komu mají hrát?

J. Brei 14.3.2022 6:36

Děkuji, pane Vodvářko, za Váš vyrovnaný pohled. Cením si ho, protože snazší a jednodušší je vidět věci černobíle. Ačkoli již nejsem křesťan ani věřící, je mnoho míst v Bibli, které si snažím připomínat. Jedno z nich je:

"Proč tedy hledíš na třísku v oku svého bratra, ale trámu ve svém oku si nevšímáš? Anebo jak můžeš říkat svému bratru: ‚Dovol, ať vyjmu třísku z tvého oka‘, a hle, ve tvém oku je trám? Pokrytče, nejprve vyjmi trám ze svého oka, a pak jasně uvidíš, jak vyjmout třísku z oka svého bratra." (Evangelium Matouše 7:3-5 Český studijní překlad)

J. Strakoš 14.3.2022 5:53

Cancel a hate speach kultura je opravdu nakažlivá, špatně se zastavuje a je nutné ji živit, nelze ji lehce ignorovat. A proto univerzity vypovídají koncert, proto se odmítají peníze vytěžené z koncertů (vážně?!). Tohle tady už historicky bylo tolikrát a neviděl jsem, že by to vedlo k něčemu dobrému. A nepovede ani tentokrát.

Souhlasím s autorem, že o STB agentech, kteří zanechávali jizvy na duších se moc nehovoří a v klidu dožívají, protože je těžké je zviditelnit a znepříjemnit jim život jako odplatu za to, co prováděli. Kdežto takový Nohavica - tam není problém si kopnout veřejně.

R. Gramblička 14.3.2022 6:36

souhlas

R. Langer 14.3.2022 5:47

Nemám s Nohavicou problém.

D. Stirsky 14.3.2022 5:31

Už staří Řekové věděli, že 98 % zesnulců skončí na louce s asfodely. Ani dobří, ani špatní, v mnohém zlí, v mnohém dobří. I velcí héroové z bájí se na této louce potulují. J. N. není jiný.

B. Rudolf 14.3.2022 4:53

Několik poznámek.

Vadí mi moc a zneužívání cancel culture. A to i ve vztahu k panu Nohavicovi.

Pokud jde i jeho donašečství a o jeho závislost na světských uznáních, to už je věc jiná. Hození Puškinovy medaile Putinovi pod nohy (obrazně) by nebylo laciné gesto. Nepokoušejte se nám to namluvit. Není možné zpívat: "Vlaštovko leť, nás chudé veď" a přitom si zakládat na ocenění z rukou masového vraha, který vede chudé své země do skutečné mizérie.

A odpověď typu: "Já jenom zpívám." pro mne není odpovědí. Právě proto, jaké písničky pan Nohavica zpívá.

B. Hampl 14.3.2022 7:46

R^

Z. Lapil 14.3.2022 9:10

Je tu ještě jedna věc. Putin, stejně jako Zeman a třeba Biden, je reprezentantem VŠECH Rusů, i když by si nepochybně mnozí z nich představovali reprezentanta jiného.

Medaili Nohavicovi dal tento reprezentant za něco konkrétního a ta medaile je symbolicky od všech Rusů.

Aneb - aspoň podle mě - by naopak bylo neuctivé tu medaili nepřevzít či dokonce dodatečně vrátit vůči těm Rusům, kteří mají rádi mj. Vysockého, Okudžavu (jistě, to je Rus jak poleno, ale přesto sem patří), Blocka.

Tohle pozdvižení směřuje k jedinému: chce-li někdo někomu dát medaili, musí k ní přiložit životopis včetně svých názorů a jejich vývoje od raného mládí, aby dal dekorovanému možnost svobodně se rozhodnout, zda medaili přijme, či nikoliv.