16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ÚVAHA: Jarku, proč?

Bez diskuse patří Jaromír Nohavica k nejlepším mistrům slova přelomu 21. století. V každé jeho písni je obsaženo tolik slovní nádhery, jaké nemají jiní ani na celém CD

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 30.10.2018 12:33

Re: Kdo přijme vyznamenání od hlavy státu

No vidíte, že to jde odpovídat, ale proč ne třeba i Vy, když už jste dostudoval? A já? Já mám asi stejné zásluhy jako I. Vyskočil. Také žádné !

J. Lepka 30.10.2018 9:32

Re: Kdo přijme vyznamenání od hlavy státu

Jistě je pro někoho "zajímavé" přijmout vyznamenání od hlavy státu a již nedumá nad tím, zda ona hlava je skutečně reprezentant státu. Měli jsme již několik hlav o jejichž morálním kreditu lze s úspěchem pochybovat. Vy byste přijal s nadšením metál od vraha?

Š. Hašek 30.10.2018 9:47

Re: Kdo přijme vyznamenání od hlavy státu

Tak si počkejte, až zvolíte někoho skutečně reprezentativního. Nerozumím (nejen) Vaší poslední větě.

Co furt tady (tak mile a láskopravdově) komandujete jednotlivé vyznamenané a medaile byste dali "hrdinům", co televizně-veřejně trhali pozvánky? Nebo se rozčilovali, že ji letos nedostali (když minule ji roztrhali).

Vstávají noví disidenti a bojovníci svědomí. Ještě nějaká hladovka by mohla nastat.

J. Lepka 30.10.2018 18:24

Re: Kdo přijme vyznamenání od hlavy státu

Ano, to vyznívá z každého vašeho komentu, že nerozumíte nejen poslední větě. A přestože nerozumíte, odvážně komentujete. Jak symptomatické, bolševici se také pasovali na všeználky.

V. Student 30.10.2018 12:32

Re: Kdo přijme vyznamenání od hlavy státu

Koho zavraždil? Heleďte, já vím že papír, jak se říká, snese všechno, ale tohle už by mohlo být žalovatelné. Vzpamatujte se.

J. Lepka 30.10.2018 18:21

Re: Kdo přijme vyznamenání od hlavy státu

Zkuste si můj komentář přečíst znovu a ještě jednou a zamyslet se, který z našich tzv.prezidentů se honosil tímto titulem. Ale zas a znovu musím opakovat studujte, opakování je prý matkou moudrosti.

L. Bruneš 30.10.2018 7:37

Pan Vodvářka se snaží svůj pohled

na svět a některé jeho představitele vydávat za povinnou normu pro všechny. Nic proti - svým způsobem to ostatně dělá každý. Nikdo před svým příspěvkem do diskuse neřekne "Jsem trouba, mně neposlouchejte". Hlasatelů podobných pravd je u nás mnoho. Jejich hluboká moudra nám jsou dnes a denně vtloukána do hlavy rozhlasem a především ČT. Čím to, že ona masáž na lidi funguje nedostatečně a oni, hlupáci hloupí, stále volí nepřátele těchto pravd? Zeman vyhrál už dvakrát a údajný diktátor v Rusku má snad 80% preferencí. Není to náhodou tím, že lidé ty lži, kecy už prokoukli? Nebyli lidé snad už podobnými věrozvěsty podfouknuti a znovu a znovu okradeni už mockrát? Jsou snad slepí, že nevidí, jak se na jedné straně mele o demokracii a na druhé bez skurpulí zabíjejí ti nejchudší jen pro větší zisky nejbohatších? Tohle je téma na dlouhý pláč.

A. Pakosta 30.10.2018 8:02

Re: Pan Vodvářka se snaží svůj pohled

Osmdesát procent preferencí nemá Putin ani náhodou, a navíc jeho obliba stále klesá. Jak psal tuším kdysi Mark Twain - všechny lidi můžete na chvíli oblbnout, některé můžete oblbovat i pořád, ale nemůžete napořád oblbovat všechny.

L. Bruneš 30.10.2018 8:11

Re: Pan Vodvářka se snaží svůj pohled

Asi těch 80% fakt nemá, asi mu to fakt stále klesá. Jak po oblbnutí většiny (ne všech) lidí u nás v roce 89. Furt to kolísá. Jste spokojen?

V. Kotas 30.10.2018 7:36

Proč ?

Třeba proto, že zná ruskou kulturu a dovede ji předložit svému publiku. Pisálku, snaž se, třeba dostaneš metál z USA, EU.

R. Houška 30.10.2018 6:09

Svědomí je něco, čím se lidé jako Nohavica, nobo teď nově Vyskočil, nenechají svazovat. A ten Okudžava? Ten by mu prostě lísknul jednu výchovnou za ucho. Bohužel, pochybuji, že by to k něčemu bylo. Génius, i hudební, může být současně i z..d.

V. Student 30.10.2018 8:12

Re:

Převzít vyznamenání od prezidenta je otázka špatného svědomí?! Teda lidi, vy jedete. Že vám to není blbý, takhle se prsit, jací jste moralisti, a přitom neznám, já jsem za celý svůj život nepoznal tak zavilou, nenávistnou tlupu, jakou jste vy, tzv. sluníčkáři. Jak vy umíte druhé znectít, to se opravdu nevidí. Vy se to někde učíte, nebo co?

V. Student 30.10.2018 8:18

Re:

Kecám. Vlastně poznal. Komunisty. Zřejmě jde o poškození, které se holt týká určitého procenta obyvatel, dříve shluklého v té vypráskané partaji. Ale ať se jmenujete jak chcete, z nějakého důvodu se prostě domníváte, že jste lepší lidi než ti ostatní. Já jsem ten poslední, kdo volá po nějakém medicínském modelu řešení soudobých problémů, ale ve vašem případě by se nějaká diagnóza chorobného velikášství fakt hodila. Protože ubližujete druhým lidem. Strašně. Tak abyste za to nemuseli být trestaní, bylo by lépe umisťovat vás do nějakých ústavů.

M. Mařák 30.10.2018 6:05

Logická cesta,

mne osobně na tom nic nepřekvapuje a pokud se Nohavica nebude cpát do politiky, tak ani nevadí.

V. Heidlerová 30.10.2018 6:03

Rozpor mezi talentem a charakterem

Nohavica prokázal, že je bohem požehnaný básník, muzikant a interpret, ale současně člověk vadného charakteru, nebo charakteru poškozeného alkoholem. Maně mi napadá srovnání s V. Nezvalem, který jako člověk za moc nestál, ale básník byl převeliký. Je to odvěký svár talentu a charakteru, který vyznívá ve smyslu, že i charakterový zmetek může tvořit díla, která překonají věky.

P. Boublíková 30.10.2018 6:22

Re: Rozpor mezi talentem a charakterem

Kupodivu i dnes s vámi musím plně souhlasit (i když tak tvrdá slova jako "charakterový zmetek" bych vůči Nohavicovi nepoužila - nevím totiž o tom, že by někomu fakticky uškodil).

Ještě bych dodala, že na koncerty se chodí poslouchat hudbu, nikoliv koukat na charakter interpreta :-)

R. Vacek 30.10.2018 5:30

Minulost

Někdo prostě pořád žije v minulosti a bojuje minulé bitvy. Nechápe, že špatný byl systém, ve kterém lidé museli nějak přežívat a klade jim za vinu, že přežívali a nebojovali proti němu. Nacistické Německo budovali ti samí lidé, kteří později vybudovali jeho demokracii. Česko i Rusko se taky zbavily komunismu a nyní ti samí lidé budují (celkem úspěšně) demokracii. Nikdo si snad nemyslí, že Babiš (nebo Putin) jsou kovaní komunisté, kteří chtějí budovat komunistický ráj. Prostě dělali jen svou cestou to, co jim okolní podmínky umožnily. A v demokracii se ukázalo, že oba mají podporu značné části obyvatel. V případě ocenění J. Nohavici neuděl ani jeden chybu. Ocenění dostal člověk, který si jej zajisté plně zaslouží.

V. Sember 30.10.2018 1:51

Souhlasím

s autorem, a to téměř doslova a do písmene. Jarka Nohavicu jsem poslouchal spousty let a když se na něho díky Jaroslavu Hutkovi provalilo, že koncem minulého režimu byl nucen koketovat s StB, tak nějak po svém, aniž by někomu ublížil, tak jsem mu to odpustil. Nemám už náladu vysvětlovat proč, ale Hutka, kterého jsem před pádem minulého režimu též tak trochu poslouchal, se dle mého soudu snažil, možná podvědomě, vyrovnat s tím, že Nohavica na rozdíl od něho stvořil opravdu hodnotné dílo. Už je to dost let, co jsem na Nohavicově domovské stránce četl jeho pokornou zpověď, že se za tento svůj v podstatě dost neškodný počinek s StB stydí. Možná už to tam není.

Jarek neměl absolutně zapotřebí přebírat jakékoli vyznamenání od někoho, byť zvoleného hlasem lidu na Hrad, kdo zcela zjevně šlape po tom, o čem zpíval. Souhlasím s tím, že Bulat Okudžava či Vladimír Vysockij by mu to nepodepsali, a už vůbec ne to, že by převzal medaili od bývalého příslušníka KGB, který dnes vládne Rusku jako diktátor, který ten Sovětský svaz s KGB v sobě nezapře. A řeči o tom, že jeden reprezentuje Česko a druhý Rusko, jsou zcela mimoběžné.

T. Hamet 30.10.2018 2:44

Re: Souhlasím

Těžký nepochopení. Ten metál je za to, že šíří (tu dobrou)ruskou kulturu. Přečtěte si laskavě "Poému 12"od Alexandra Bloka a srovnejte si původní překlad s Nohavicovým. Vůbec nevíte, co žvatláte.

Š. Hašek 30.10.2018 9:26

Re: Souhlasím

Fakt se mi "líbí", kolik se vyrojilo radilů, co jako kdo má dělat. Okecávačů faktu, že nevolili Miloše Zemana a ta přímá volba se jim zas nepovedla. Ani ranní káva Vám asi nechutná.

Co se týče Putina, mám nejasný dojem, že je lepší mít za presidenta bývalého elitního agenta své domoviny, znalého jazyků, ......... , který zná ty dárečky ze současné štrasbrusele přímo dokonale. Má jen ruský pas. IQ hodně vysoké.

Víte, kdo to byl Puškin???

Takový Drahoš, než by se denně orientoval v čemkoliv, tak by musel svolat padesát poradců. No nic.

F. Houžňák 30.10.2018 18:05

Hutka je udavačská, závistivá, líná a zlodějská

svině, která dokázala za celou dobu své holandské emigrace pouze parazitovat na holandském sociálním systému a v mladých letech s posměchem okrádala chudé lidi. Viz kniha jeho vzpomínek. Vy asi nebudete lepší, když ho tak milujete.

S. Kalužík 30.10.2018 0:32

Dovolte,

abych s Vámi řekl, ach, jo . . . . .

P. Han 30.10.2018 0:30

To přece není osobní plaketa

Miloše Zemana nebo cara vší Rusi. Oba zde reprezentují svůj stát a svůj národ. Jestli dobře nebo blbě, je jiná věc. Jestli si to Jarek zaslouží? Za svou tvorbu určitě ano. Předpokládám, že kdyby mu tu medajli uděloval Drahoš (pokud by se do toho ouřadu dostal), že by to bylo bez připomínek. V Rusku vůbec nevím, jaký jiný car by byl přijatelný. Mirek Topolánek ocenil bratry Mašíny, a co bylo řevu. Ten je ovšem ocenil sám za sebe. Ano, z úřadu premiéra, ale nebylo to státní vyznamenání. Osobou (jasně, trapného...) Zemana oceňuje Nohavicu Česká republika. Osobou (agenta) Putina ho oceňuje Rusko. Toť vše.