9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Ruská spravedlnost

Snad žádná zpráva mne v poslední době nepotěšila tolik jako rozsudek v kauze členek ruské feministické hudební skupiny s názvem, který se stydím vůbec uvést. Už samotné jméno, jež by z logiky věci mělo co nejpřesněji uchopovat danou skutečnost, nemálo vypovídá o těchto jedincích, kteří se nezdráhají znesvětit posvátné místo své vlasti oplzlou modernistickou "modlitbou".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jaromír 25.8.2012 6:16

To je tedy

hodně tvrdý! Už ta první věta odrazuje od dalšího čtení. To my neintrasingentní katolíci tím rozsudkem potěšeni vůbec nejsme. Můžeme jen říci, že nás mrzí jistá zatvrzelost těch mladých řekněme anarchistek, ne snad to, že se vzpírají omluvit, nýbrž trápí nás jejich pohrdání nabídkou přímluvy o milost, s níž přicházejí pravoslavní hodnostáři. Všichni v tom sporu přece musí vědět, že to, jak věc dopadla, k ničemu dobrému nevede.

P. Pavlovský 25.8.2012 6:49

Re: To je tedy

Tomu odmítnutí se nesmíte divit, je principiální a statečné!

 Ony přece nezpívaly v pravoslavním kostele nezáměrně! Ony tím protestovaly proti pravoslavnému kléru, který zneužává chrámy k agitaci pro darebáka Putina!

Ony vlastně svou provokací bránily nezávislost a politickou neangažovanost pravoslaví před jeho zkorumpovanými papaláši!

Proto nemohou přijmout žádnou jimi nabízenou milost, to je jako kdyby Tiso slíbil slovenskému Židovi, že mu u Hitlera vyžádá milost!

J. Charvát 25.8.2012 18:41

Re: To je tedy

Mohu se mýlit, ale mám za to, že se děvčata VĚŘÍCÍM omluvila. Ne však režimním či církevním papalášům, takže ... no vlastně se neomluvila, že.

J. Vintr 25.8.2012 3:06

Vám se asi bude docela dobře žít

až bude v Evropě vládnout Islám. Při vašem věku se toho skoro jistě dožijete.

A mimochodem, ta děvčata ve svém donkichotskem boji s režimem bojují tak trochu i za nás. Jsme příliš blízko na to, aby se nás netýkalo, jaký režim bude vládnout v Rusku.

Nedávné výročí nabízí docela zajímavou paralelu. Před čtyřiačtyřiceti lety znesvětila skupina výtržníků nejposvátnější místo tehdejšího vládnoucího náboženství Rudé náměstí v Moskvě rouhačským protestem proti okupaci Československa (čímž jistě urazili náboženské cítění miliónů komunistů). Tehdejší režim s nimi (podle vaší logiky zcela právem) zatočil pravda mnohem tvrději ...

P. Adler 25.8.2012 2:18

a co takhle ucta k nazorum a viram jinych?

pane pavlovsky, prokazal jste nebetycnou hloupost ... mozna proto, ze vubec nevite nic o tom, co a jak mysli, citi ci veri rusove ... bez ohledu na putina ... kdybyste byl nabozensky zalozen, nebyl byste nadsen, kdyby vam banda zenskejch, ktera svoji zhovadilost zakryva recmi o pokroku,znesvetila jedno z hlavnich center vasi viry ... nebo se vam libi, kdyz nekdo maluje hackenkreuze na synagogy, pripadne kdyz nekdo upaluje jedince, ano, i cele kolektivy, jen proto, ze veri necemu jinemu? a jen tak na okraj: o nazorech pana carnogurskeho si muzete myslet cokoliv (a kdokoliv tam nahore sud, ja ho nepodporuju), ale dopustil jste se osobniho utoku ...

P. Pavlovský 25.8.2012 6:57

Re: a co takhle ucta k nazorum a viram jinych?

Dobrý pravoslavný Rus miluje Boha a jeho církev daleko víc, než ďábla Putina. proto nemůže souhlasit se znesvěcováním chrámu agitací pro Putinoivu zvolení! Ty holky, PO SVÉM, VLASTNĚ PO KRISTOVSKU VYHÁNĚLY Z CHRÁMU "PENĚZOMĚNCE"!

Mimochodem: Já jsem věřící a pravoslavné dobře znám! Všichni moji pravoslavní známí považují Putina za Satana! 

Tam vůbec nejde o "pokrok", tam jde o to, aby ruská pravoslavná církev neposluhovala ďáblu!

To, mco dělá pravoslavná hierarchie je jako kdyby se za Slovenského státu v synagoze rabín modlil za Tisa!

P. Pavlovský 25.8.2012 0:33

Stejným fundantalistickým katolickým extremistou

je i Čarnogurský. Byl takový vždycky, už po převratu se navíc projevoval jako rusofil, coý bylo tehdy nesnesitelné. Až pak se ukázalo, žde ruská knuta je mu milejší než evropský liberalismus - dílo ďáblovo!

Putinovský režim je kontinuálním pokračovatelem imperialistického režimu sovětského, a proto jakékoli maskování jeho násilností do hávu ochrany pravoslaví jde pokrytectvím nejvyššího řádu.

Ruské pravoslavné církvi hrozí úplně jiné hrozby než pár zpovykaných holek, jejichž úmysly byly navíc BOHULIBÉ - BŮH TOTIŽ NENÍ HLUPÁK, JAKO VY A VIDÍ LIDEM DO DUŠÍ!

Bůh ví, žde jejich pohnutky byly statečné a čisté, to pouze bigotní omezenci mohou dělat Putinovi "užitečné idioty".

Z. Kulhánková 25.8.2012 6:22

Re: Stejným fundantalistickým katolickým extremistou

Co je to prosím "fundantalistický"?

P. Pavlovský 25.8.2012 6:42

Re: Stejným fundantalistickým katolickým extremistou

Pardon, má být fundamentalistický

P. Moravčík 25.8.2012 7:27

Ak tým dievčatám...

...vidí Boh do duše, má asi ťažké sny. Video, kde tieto statočné punkerky bojujú proti Putinovmu samoderžaviu v obchode  masturbáciou s mrazeným kurčaťom v prítomnosti detí (ktoré teraz úpia bez matiek - vo Veľkej Británii by im ich už dávno odobrali) z netu odstránili, ale podívajte sa na duševnú, morálnu úroveň a ich vytríbený vkus tu:

http://yellowpress.ws/?public=6218

F. Svoboda 25.8.2012 9:26

Re: Ak tým dievčatám...

Tito úchylní "lidé" jsou horší jak zvířata ! ! !

P. Moravčík 25.8.2012 11:03

Re: Stejným fundantalistickým katolickým extremistou

Prikladám link, aby ste si mohli overiť, čo vlastne Čarnogurský tvrdí. Ja osobne ho vôbec nemusím, je to vôbec čudný patrón, ktorý doteraz nevysvelil svoje styky s komunistami, v mnohom nemá pravdu, ale nemýli sa vo všetkom. Pravdou je, že na Slovensku (aj v Čechách), by Pussy Riot mohli vyfasovať viac - a o tom to je.

http://aktualne.atlas.sk/komentare/jan-carnogursky/zlyhanie-ruskej-justicie-v-pripade-pussy-riot/

Nemôžem nájsť zaujímavý pohľad jedného blogera na ruské obecné povedomie a vzťah bežných Rusov k Putinovi po štátnom bankrote, ktorý majú na svedomí oligarchovia,  vtedy riadiaci štát, a krutých dopadoch na radových občanov. V neposlednom rade aj o viere, posvätnosti určitých náboženských symbolov a ďalších charakteristických črtách dnešnej ruskej spoločnosti. Ak ho nájde, privesím link, pretože "Sovy nie sú vždy tým, čím sa zdajú byť!) 

P. Pavlovský 25.8.2012 17:21

Re: Stejným fundantalistickým katolickým extremistou

"v Čechách), by Pussy Riot mohli vyfasovať viac"..."

Proboha, jak jste na to přišel? V Česku, které je až odporně antiklerikální? 

Tady by jim většina lidí ještě fandila! Podívejte se na reakce na církevní restituce!

Tato veřejnost, že by se postavila za církev? Tento lid, tito politici, tyto soudy?

To by státní žalobce k soudu ani neposlal, byl by to přestupek! Česko opravdu není Slovensko!

P. Pavlovský 25.8.2012 0:27

Jste nepřípustný pitomec!

Putinovský režim je kontinuálním pokračovatelem imperialistického režimu sovětského, a proto jakékoli maskování jeho násilností do hávu ochrany pravoslaví jde pokrytectvím nejvyššího řádu.

Ruské pravoslavné církvi hrozí úplně jiné hrozby než pár zpovykaných holek, jejichž úmysly byly navíc BOHULIBÉ - BŮH TOTIŽ NENÍ HLUPÁK, JAKO VY A VIDÍ LIDEM DO DUŠÍ!

Bůh ví, žde jejich pohnutky byly statečné a čisté, to pouze bigotní omezenci mohou dělat Putinovi "užitečné idioty".

J. Boleslav 25.8.2012 14:58

Re: Jste nepřípustný pitomec!

Přesně tak. Ty "dámy", pokud je možné je tak nazývat, si za svoje činy zasloužily maximálně 25 na holou, a ne 2 roky na tvrdo.

V. Novák 25.8.2012 16:25

A to máte ze své hlavy, snad dokonce ze zkušnosti?

Nebo ráčíte opapouchovávat co se vám donese z novin?

Kdypak jste naposled byl v Rusku a pohovořil si s nějakými běžnými Rusy - čímž myslím především s někým mimo moskevské intelektuálské gtetto?

Kdy jste si přečetl běžné reakce Rusů na PR? Není to tak těžké - jsou na netu...

P. Pavlovský 25.8.2012 17:10

Re: A to máte ze své hlavy, snad dokonce ze zkušnosti?

V Rusku jsem po Listopadu už nebyl, nic mě tam neláká. Mluvím ale s Rusy, kteří přijíždějí, mluvím s Petrou Procházkovou, poslouhám Jefima Fištejna.

Pokud jde o "intelektuálské gtetto", máte nejspíš na mysli ghetto.

Tato "metafora" ovšem nesedí, k tomu benátskému, tedy ghettu v původním slova smyslu, to má opravdu daleko!

V. Novák 25.8.2012 18:07

Aha - nevíte nic, ale to vám nebrání se kvaziautoritativně vyjadřovat.

Máte pravdu a děláte dobře, že do Ruska nejezdíte a komunikujete jen s velmi vybranou podmnožinou ruského obyvatestva. Co kyby srážka s realitou narušila vaši ideologickou podkovanost?!?

Hrůza pomyslet!