1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
DIN 27.9.2008 2:55

dodatek

Pro Vaši informaci: Architektonická soutěž si s návrhy mimo závazné podmínky skutečně poradit umí - a způsob, jakým se s nimi zachází je v pravidlech většinou jasně popsán. (každá soutěž může mít pravidla a podmínky  jiné, na jejich formulaci pak záleží, co si soutěžcí a porota ne/mohou dovolit). Nejběžnější je ohodnocení taokového návrhu porotou "mimo soutěž", tedy mimo řádné ceny a odměny - a případné doporučení k realizaci pro mimořádný přínos řešení - často si toto právo vyhrazuje i investor. V tomto případě ale tento způsob (ani při vyhlašovatelově neskrýváném zájmu na vítězství Kaplického) uplatnit nešel, protože v pravidlech bylo příliš tvrdě a neprůstřelně "pojištěno", že stavět může a bude pouze řádný vítěz této podivné soutěže. Proto byla porota ochotna jít i proti pravidlům, jen aby Maestro ten kšeft dostal...Celý text Kulatého stolu je k dipozici zde: http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=5219 , právě ve stínu neregulérní soutěže na NK se ostatně do značné míry nesl.  Už v prologu Vendula Hnídková říká: "Od mezinárodní soutěže na Národní knihovnu očekávali mnozí právě transparentnější průběh zaručený nezávislou porotou. Ukázalo se, že ale i mezinárodní porotu lze sestavit tak, aby nezůstala nezainteresovaná." Opravdu zajímavé počteníčko, že ano..?

PS: O tom, že Kaplického úžasný projekt byl "tím nejlepším a jediným 100 procentním," jak tvrdí jeho exmanželka v pozici předsedkyně poroty si myslím asi totéž, co o výroku pana Ježka z května 2006 (!) o tom, že "porota je vybrána tak, aby rozhodovala nezaujatě, ne tak, aby vyhrál Kaplický".  Ale to zde rozebírat raději nebudu. 

DIN 27.9.2008 2:47

Nedošlo. Zase vykládáte tendenční nesmysly, paní Dacková

V poloamatérské soutěži na NK došlo ke skandálnímu přizpůsobování pravidel projektu předem známého vítěže - přesněji prokazatelnému porušení soutěžních regulí panem Ježkem a Kaplického přáteli v "nezávislé"porotě. O pravděpodobném zmanipulování soutěže sice mnnozí věděli předem, realita však i ta nejhorší očekávání předčila:  http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=918