28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

SERIÁL: Columbo mezi dveřmi

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 22.6.2024 19:01

Ono to vlastně nejsou klasické detektivky. Padouch je znám od začátku a pak už jen sledujeme detektiva, v jehož roli je Falk ovšem excelentní, jak padoucha obmyslně usvědčí. Schéma je jednou dané a při neustálém opakování vlastně nudné. Zachraňuje to vlastně jen Falk v titulní roli a známí američtí herci té doby (občas známí i u nás). A samozřejmě - vraždí se vždy v exkluzívním prostředí, padouch ani oběť nejsou jen tak někdo, nýbrž významní a mohovití občané (či občanky, abych byl módně gender vyvážený), dobře oblečení a vychovaní, žádná spodina či galerka. Gangsteři a mafiáni jen výjimečně, ovšem vždy uhlazení.

A seriál je dnes už příjemně retro - krásné americké křižníky silnic, žádné energické policistky ani rasově vyvážená dvojice detektiva černého a bílého a takové podobné módní, žádná politika, lidská práva, policejní brutalita etc.

J. Kostelanský 22.6.2024 18:02

Tenhle seriál jsem nikdy neměl moc v oblibě. Možná několik prvních dílů, než mi došlo, že základní schéma příběhu je vždy stejné, mění se jen zápletka a obsazení. Pak mi seriál přišel spíš nudný. A jaké je to schéma?

V bohaté, potažmo velmi bohaté rodině nebo společenské smetánce dojde k vraždě. Přijede to vyšetřovat Columbo, který si hraje na mentálně přibrzděného - aby pachatele zmátl a ten ztratil ostražitost. Hned po první návštěvě je Columbovi zřejmé, kdo je vrahem. :-) Divák to zjistí nejpozději tehdy, když Columbo odchází, pak se otočí, a jakoby si právě tom momentě vzpomenul, položí nějaký dotaz. :-)

A pak jde už jenom o to, jak na vraha vyzrát. To nepoměrně zajímavější zápletky mají pohádky Boženy Němcové... Takový seriál Ulice San Francisca (s Michaelom Douglesem) ze stejného období je o několik levelů lepší.

Mimochodem statistiky dokazují, že ve vyšších kruzích se ani zdaleka tolik nevraždí jako u sociálně nejslabších vrstev...

T. Kohout 23.6.2024 5:25

Columbo se dal bezva imitovat. Když jsem přicházel a odcházel z kanceláře, dělal jsem jeho gesta a vtípky. Občas...

I. Fencl 23.6.2024 9:06

To muselo bejt dobrý!

I. Fencl 22.6.2024 12:19

Ještě oprava. Leslie Nielsen hraje ne jednou, ale ve dvou dílech (a jednou je zavražděn). Mimochodem, sledoval jsem znovu Poslední poctu pro komodora a uvědomil jsem si, jak je to užvaněné a natahované. Režíroval to McGoovan a zřejmě i psal. Snad to lze omluvit, chtěl využít potenciál těch herců. I když to tam je děláno až násilně. Například si vezměte p. Vaughama, který se proslavil v Sedmi statečných nebo Bullitově případu. On... trochu působí teple, nic ve zlém, ale zároveň odtažitě. No, a v tomhle dílu se na něj Falk neustále lepí. Nacpe ho do auta mezi sebe a šoféra, pak mu dá ruku okolo ramen, když se nevejdou na pohovku. Je to taková vedlejší legrace i proto, že Vaugham neprotestuje, ale ani nepůsobí nadšeně.

J. S. 22.6.2024 15:04

Vaughn Robert.

I. Fencl 22.6.2024 18:56

Jo, jasně, nevím, na co jsem myslel.

T. Kohout 23.6.2024 5:29

Možná taky vtípek. Nebo zkouška pozornosti partnerů (čtenářů).

P. Hák 22.6.2024 11:02

Seriál je opravdu pohádkový, ale jako zábava je to super. Inteligentní, vtipné. Postavu pan Fencl rozebral hezky a je vidět, že ji má rád. Už k tomu není moc co dodat, a to, co možné bylo, připsali předřečníci v diskuzi. Jen teda nerozumím tomu "...lze fakticky váhat nad jeho sexuální orientací". To fakt už dneska nesmí vyjít článek bez zmínky o tomhle? Vždyť o to v Columbovi vůbec nejde... Columbo je pohádková postava. Tlačit do pohádek politiku je zhovadilost. Dělali to komunisti a dělá se to i teď. Je to stejně otravné.

Role v "Nebi nad Berlínem" je maginální, i když film je bomba. Zajímavá je Falkova účast v pohádce "The Princess Bride" (nepamatuju si český název) se skvělou Knopflerovou hudbou.

Český divák asi zaznamenal Falkovu účast ve "Ztraceném světě" ("Hele, Columbo!", řekl jsem si tehdá).

I. Fencl 22.6.2024 12:09

Ano, jak se (doslova) vpotácel na scénu Ztraceného světa, bylo moc pěkné.

M. Kocián 24.6.2024 11:28

Skvělý byl v roli padouchova (Jack Lemon) poskoka ve filmu Velké závody (1965) nebo v komedii Vražda na večeři (1976), kde parodoval sám sebe jako Columba.

P. Pospisil 22.6.2024 10:50

Mimochodem, Columbo je úžasný a jeho otřískaný Peugeot uprostřed LA působí jak pěst na oko. Tím spíš, že drtivá většina Columbova vyšetřování se odehrává v "lepší společnosti", Columbovi vrazi nejsou snad nikdy nějací bezdomovci. Je to samý herec, architekt, doktor, byznysman.

Mimo nadstandardního společenského postavení mají ještě sprostí podezřelí společnu (alespoň počáteční) přezíravost ke Columbovi a vysledoval jsem ještě jeden společný rys - mají sklony toho napovídat mnohem, ale opravdu mnohem víc, než je zdrávo. Přicházejí s dalšími a dalšími nápady, jak svést vyšetřovatele na falešnou stopu, vyslovují vlastní hypotézy, zamýšlejí se nad pohnutkami oběti, ostatních podezřelých i domělého vraha (jímž jsou oni sami, samozřejmě). Rozumím tomu, že je to scénáristická berlička, jak posouvat vyšetřování kupředu, ale někdy je to až rušivé. Normální padouch by řekl, že o tom nic neví a že o motivech kohokoliv nehodlá spekulovat.

Ještě k té rodině; o dětech nevím nic a paní choť je jasná, ale jinak má pan poručík italské kořeny a "rodina" v Itálii, to je pojem. Takže to rozvětvené příbuzenstvo bych mu i věřil.

L. Žaloudek 22.6.2024 11:59

Mně se nejvíc líbilo to, že každého zločince převezl právě v tom oboru, ve kterém se ten onen považoval za experta (i když si nepamatuju, jestli to platí pro všechny díly).

P. Pospisil 22.6.2024 10:32

Nedávno jsem shodou okolností řešil úplně stejnou otázku: totiž jestli a pokud, tak odkud si spatra, bez pomoci csfd vybavím Falka v neColumbovské roli. Dal jsem dohromady jednu. Vedlejší roli v Undisputed (Neporazitelný, 2002). Abych to trošku napravil, sehnal jsem si ještě níže zmiňovaný The Great Race a hodlám mu tenhle víkend věnovat potřebné 2,5 h.

I. Fencl 22.6.2024 12:13

V československých kinech běžel v mém mládí (ten) film Griffin a Phoenixová (dnes už je remake) a Vražda na večeři, kde hraje Falk (fakticky nebo výslovně) Columba a žertuje se, že byl v nějakém klubu viděn v ženském oblečení či co. On namítá, že to bylo kvůli pátrání. Tato komedie utrpěla tím, že odsud vypadl z důvodů (tehdejších) autorských práv Sherlock Holmes.

L. Velisek 22.6.2024 2:41

Prosím, nezapomeňte na skvělou roli Petra Falka jako Maxmiliána v Blake Edwardsově komedii "The Great Race" (1965), kde stojí na úrovni hlavních hvězd, kterými byli Jack Lemmon, Tony Curtis a Natalie Wood. "Push the button, Max!"

V. Mokrý 22.6.2024 5:52

Nelze však zapomenout na vynikající dabing/česká škola, který povýšil nejenom tento seriál, ale i mnohé další a filmů nepočítaně, že.

I. Fencl 22.6.2024 9:02

Jasně. Haničinec.. Pak to musel vzít pan Klapka a daboval ještě víc dílů.

P. Dvořák 22.6.2024 10:50

Vynikajíci českou školu myslíte Filip Švarc a jeho vyšeptaný hlas každý den, v každém filmu a v jakékoliv roli? ;-D

V. Mokrý 23.6.2024 12:30

To už je z jiné doby.