7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

SERIÁL: Carevna Volha

Tvůrci seriálu Volha děj prokládají mnoha tehdy politicky nevhodnými a dnes morálně nevhodnými vtipy. Vykládání těchto vtipů byla tehdy součást veřejné kultury a nikdo se nad nimi nepozastavoval.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novotný 14.5.2023 23:36

Měl bych k seriálu jako už bohužel pamětník připomínky, přesto to byl po dlouhé době seriál, který se blížil realitě.

Možná to už někdo uvedl, ale " Třesu šéfe třesu", čemuž v nějakém příspěvku, ne u vás, kdosi nerozuměl a považoval to za výmysl autora, je to z filmu Frajer Luke a dle mých vzpomínek to používali karlovarští taxíkáři va smyslu cca "vydělávám velký prachy."

K. Křivan 14.5.2023 19:26

Jó, „závadovou literaturu“ jsem posílal po spolužačkách z university. Minimálně deset Tankových praporů takhle prošlo. Holky měli přespání zadarmo, u mých rodičů, ...

Když jsem později jezdil sám, měl jsem karoserii vyplněnou knížkama. Tak jsem vozil ještě foťáky Canon AE1 a A1, a Yamahu klávesy. Na tuto směs se chytil každý celník Jednou si jeden nechal Yamahu zapojit, a přehrával mi co všechno hraje v kapele, jako klavírista. Pak se kouknul na hodiny, "Ježíšmarjá,už hodinu ! Sbalte to a jeďte! " a do auta se ani nepodíval. Jó, co Čech, to muzikant .

I. Simonek 12.5.2023 23:38

Kdyz jsem se ucil anglicky (coby samouk 1966-68) tak jedina anglicky psana tiskovina kterou jsem v Praze mohl koupit byly noviny US komunisticke strany 'The Worker". Chtel jsem ziskat nekoho v USA na dopisovani a jelikoz nebyla jina moznost tak jsem napsal do redakce zda by uverejnili moji prazskou adresu. Stalo se, ozvalo se par levicovych amiku z New Yorku plus jeden ultrapravicovy clen organizace Minutemen z Pennsylvanie. Dotycny pravicak prilozil k dopisu (kde byly popsany gulagy a zlociny sovetu) i kopii zatykace na Chrusceva. Obalka dopisu byla natrzena coz ve mne vzbudilo podezreni ze bdela cenzura vi co tam je a policie ceka zda se zachovam jako uvedomely obcan a ideologicky zavadne dokumenty nahlasim. Tak jsem volky nevolky sel ve Vysocanech na policejni okrsek kde jsem zpusobil velke pozdvizeni. Dopis se zatykacen byl ovsem zabaven a bylo mi receno ze nemam jit dalsi den do prace, ze se mam dostavit rano k vyslechu. Stalo se, ale na okrsku nikdo nic o dopisu a zatykaci nevedel. Poslali mne do prace, oddechl jsem si a postupne jsem na celou zalezitost skoro zapomenul. Po tydnech zadrncel zvonek a kdyz jsem otevrel tak mne dva pani v civilu odvedli do male mistnosti kde mne posadili na zidlicku a nasvitili reflektor do oci. Po par vseobecnych otazkach jeden z STBaku pravil ze vedi ze jsem agent CIA. Vsechno se se mnou zatocilo a ze strachu jsem malem omdlel. Musel jsem vypadat zoufale protoze STBaci se zacli valet smichy. Jak se ukazalo tak si ze mne utahovali, jejich zamer by udelat ze mne udavace. Kdyz zjistili ze jsem jeste nebyl na vojne tak ztratili zajem a vyhodili mne. Byl jsem v tu chvili nejstastnejsim clovekem na svete. R^

R. Polášek 12.5.2023 18:27

Seriál byl docela prima, aspoň nám starším připoměl ty roky.

Ale člověk, který by tak intenzívně přikrádal, šmelil, souložil a podrážel a přitom měl k práci ruce levé a koneckonců i tak často sprostě mluvil by se v mém tehdejším prostředí velmi rychle ocitl v izolaci. Nikdo by s ním nechtěl níc mít, jít s ním do hospody nebo na zájezd a podobně a pracovně by se dříve nebo později přesunul na nějaký beznadějný a neperspektivní post, protože každý by ho s chutí potopil a nikdo nepodržel. Ono taky možná v České televizi se tehdy dalo skoro všechno okecat, ale v běžném životě se toho dalo okecat mnohem míň a často se muselo tvrdě zapracovat.

R. Polášek 12.5.2023 18:35

A mimochodem když mluvíme o tehdejším podrazáctví, tak hlavní hrdina Volhy, nebýt tak hloupý jako v seriálu, by si dnes v dnešní kapitalistické společnosti svým podrazáctvím a šmelením dneska a téměř legálně mohl pravidelně vydělávat balíky peněz jako všelijaký prodejce. Jednu dobu například jako prodejce pojištění, prodejce lichvářských půjček, hodně dlouho jako prodejce obírající důchodce prodejem zázračných hrnců nebo přikrývek, před takovými deseti roky až do covidu jako prodejce energií, dnes by mohl provozovat firmičku prodávající a montující fotovoltaické střešní elektrárny...

Tak všude by se ve dnešní době takový šmelinář a šmejdovský "podrazák v mezích zákona" úplně legálně uplatnil a vůbec by si nemusel zadat s něčím takovým jako bylo STB. A přesto by se stal dnešním měřítkem velice úspěšný občan, protože by si tímto v podstatě legálním obchodováním vydělal milióny. A neskončil by tak špatně jako v posledním dílu Volhy v bezpečnostní agentuře.

I. Svatos 12.5.2023 17:11

Nebyl to (myslim) Daily Worker ale Morning Star

V. Vlk St 12.5.2023 20:33

Možná ano, oni se různě přejmenovávali. V

J. Farda 12.5.2023 14:56

Když v osmdesátém soudružka Balašová v ČST skončila, šla (snad) fáma, že byla zákeřně dehonestována západoněmeckou TV, která jí pověsila při návratu z pracovního pobytu v BRD na paty reportéra, který nafilmoval, jak se někde v Bavořích (Mnichově?) ideologicky naprosto nepřijatelně vyžívá v hektickém nakupování v obchodních domech - dnes by se tomu řeklo šopování - a ten film byl doručen Zelenkovi. :-P

B. Havel 12.5.2023 14:39

Nejvíc mne pobavili kritici, zejména narození 1985, ti ten seriál nepochopili. Co měli za rodiče nevím ...

P. Brich 12.5.2023 12:32

To v jedné fabrice soudruh ředitel vyhodil sekretářku, protože v práci kouřila jak fabrika a nezřízeně pila. Po 1/4 roce je schůze na generálním ředitelství a onoho ředitele tam přijala ta vyhozená sekretářka. Soudruh ředitel pak zašel za kádrovákem a povídá mu: "Soudruhu, já jsem tu sekretářku vyhodil, protože hodně kouří a pije. A tys jí přijal. Napsal jsem jí to přece do posudku!" "No jo", povídá kádrovák, "tys ten posudek napsal velmi stručně. Dokonce jen dvě slova. A po p jsi napsal y!"

K. Křivan 14.5.2023 20:49

;-D !

K. Vengi 12.5.2023 10:52

Na ČT nečumím, neb jsem TV aparaturu ekologicky nechal zrušit. Koncesi ale musím platit, neb mám doma zaveden elektrický proud střídavý, a baba, se kterou bydlím, mimo své pohlavní aparutury provozuje ve svém budoáru i aparaturu televizní. Nejde o ty prachy, jde ale o princip, ve smyslu cara Pjotra I. Alexejeviče, který zavedl řadu berní, např. z komínů, fousů mužiků (bojarů a popů se to netýkalo). Pětikolka se krásně vycajchnovala, ta jalovice AP slíbila plést svetry, ale jako u fialového politologa pouze žvanila, s bulvami, imitujícími důstojnost Bubo bubo, byť mžurky nemá. Rád se nechám poučit, "čo robiť, keď hrma političky svrbí, jak vibrující mobilní telefon". Asi budu za zpozdilce, ale ptám se, jak je to s Fialenkovou neziskovkou v Barmě (Myamaru), to mu politologovi Cejl nestačil? Nejvíce betálních blbů bylo vždy z Brna, co kdysi vymetli Němce. Omluva, Jurečka je z Hané, Stanjura je opavský šlonzák.

R. Langer 13.5.2023 11:31

Pokud doma žádnou televizi nemáte, televizní poplatek platit nemusíte. Jenom to musíte nahlásit čestným prohlášením. ;-)

S. Rádl 14.5.2023 8:13

Náhodou ta neziskovka vydává hodnotný (Stanjura by řekl vědecký) časopis Kontexty. A pokud vím, tak ji sice založil Petr Fiala, ale už tam nepůsobí on, ale jen jeho syn.

M. Sedmík 12.5.2023 9:27

K normalizačním prověrkám dobový vtip:

Víte, proč se ruší pozdrav "Čest práci"? Protože kdo neztratil čest, ztratil práci, a kdo neztratil práci, ztratil čest. :-P

K. Křivan 14.5.2023 19:34

Perfektní ! Bohužel pravda pravdoucí !

A. Pakosta 12.5.2023 8:49

Mně vadilo, že sice pan Hádek říkal "voe" za každým třetím slovem ve větě, ale tak nějak na nesprávných místech, znělo to často velmi nepřirozeně. Halt v tom, voe, nevyrostl, a neměl pro to cit, voe. Ani on, voe, ani autor dialogů. Všimli jste si toho také, nebo to byl jenom můj dojem?

V. Církva 12.5.2023 8:56

Ano všiml jsem si toho. To vole se skutečně používalo, a možná je to dnes divné i proto, že jsme odvykli.

Ale taky mi připadalo že to říkal v místech věty kde se to nepoužívalo.

Bylo to spíš. Čau voe, máš to ty voe? Nekecej voe.. No a ani se to neříkalo v neznámé hospodě cizí servírce. To snad jenom opravdu u primitivů a v opilosti.

H. Rybnická 12.5.2023 9:15

Pravidelná autobusová mezinárodní linka Norimberk-Praha. V Norimberku nastoupí před nějakým časem skupina českých chrabrých chasníků, vyzbrojena špinavými baťochy, páchnoucí - aha vaginu ais nemají - s flaškami opojných nápojů .Cesta trvá 4 hodiny, mládenci se hlasitě baví, na celý autobus. Je to dost úzká komunikace: Tyvoletyvoletyvoletyvole............Člověk může být na mládež státu opravdu v zahraničí více než hrdý.

H. Lukešová 12.5.2023 9:36

Tak zajisté nemůžete na příkladu pár vulgárních českých chlapců posuzovat a odsuzovat všechnu českou mládež bez rozdílu, neb jste poznala těchto pár a ne všechny české děti a mladíky.

H. Rybnická 12.5.2023 13:22

Paní Lukešová, kdo hovoří o tom že JÁ posuzuji českou mládež? Někdy stačí jedna vizitka - v autobusu byli cizinci, zpravidla Japonci nebo Asiaté kteří bývají zpravidla pře-zdvořilí a jiní cestující. Já sama jsem se jednoduše zhoubi duše sakramentsky styděla. s velkým S.

J. Jurax 12.5.2023 13:34

Pomněte slov klasika: Vůl je oslovením kamaráda ...

H. Rybnická 12.5.2023 15:14

prostě česká tradice .

V. Vlk St 12.5.2023 20:47

Rybnická, Rybnická, voni jeli autobusem Praha Norimberk tak někdy před čtyřiceti lety co?!? Dneska by je z Flixbusu , Regiojetu, DB Bus, Arda tur, Bla-Bla- car i jakékoliv jiné, co na této trati jezdí , ihned , kdyby chlastali, vyhodili. "Baťochy" už se desetiletí nenosí a už vůbec ne špinavé, ony jsou totiž proti špíně impregnované. Na cesty jsou dnes odolné outdoor batohy , ovšem vy asi nevíte, co to je.

H. Rybnická 12.5.2023 21:14

"Vona" jela asi 2015 mohlo to být také plusminus rok, Jančurovým Regiojetem a to pravidelně. V Praze na vlak do Brna. BYlo to velice napříjemné, dokonce přišla paní stewardka jestli bych si nechtěla jít sednut dolů, ale já jsem byla zvědavá jak to dopadne. Pane Vlku, někdy netrefíte do černa. :-):-):-)

H. Rybnická 12.5.2023 21:24

Ještě upřesňuji: Jančura tehdy obsluhoval trať pro DB, takže ty autobusy nebyly žluté, nýbrž šedé s červenými písmeny DB.

V. Kučer 12.5.2023 22:22

Slováci podobné oslovení nepoužívali. Na vojně tím byli dost překvapeni, jeden mi říkal, čo mi to nadával do volů ale pak mi to vysvětlili. Zkoušeli to také ale znělo to jako volle,

V. Vlk St 12.5.2023 17:11

Tak můj příspěvek k mému článku na téma "voe, voe" byl smazán , protože voe, je , voe, v rozporu s pravidly, voe. Tý voe, to jsme to dopracovali.

F. Navrátil 12.5.2023 8:39

Seriálu Volha nevěří lidé, kteří v České televizi nepracovali. Bohužel Česká televize byla za socialismu velká páchnoucí žumpa a upřímně řečeno, nezměnila se dodnes.

V. Církva 12.5.2023 9:08

Za socialismu vznikali v TV Krakonošské Pohádky, večerníčky s Hurvínkem, zpíval Karel Gott, Studio Kamarád, Možná i Přijde kouzelník. To nesvědčí o tom, že by tam byla jen páchnoucí žumpa.

Ta byla v bolševismu samotném, nebo-li implementované ruské kultuře. To samozřejmě do společnosti i televize pronikalo. Naštěstí lidé dělali věci i mimo tento systém, a vznikali tak i dobré věci.

Co se týká dneška. Myslím, že celý nebo alespoň západní svět (Rusko tam bylo vždycky) je v nějaké kulturně duchovní krizi. To se týká společnosti stejně, jako televize. ČTV není horší než svět kolem. Podobné s bolševismem je dnes to, že společnost ovládají opět nerealistické ideologie řízené podivnou minoritou která utužila svoji moc v právním systému. Vzniká nová cenzura (a politicko korektní autocenzura) a omezování svobody lidí.

Tak lidé nevěří v Boha, že.