21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fakta 27.8.2009 12:58

do záchrany firem, jako jsou Ford, Chrysler či Opel

Nemá cenu investovat do záchrany firem, jako jsou Ford, Chrysler či Opel, ale do vývoje výkonných a ekonomických automobilů.

Nemá tam být místo Fordu firma GM, Ford žádnou státní záchranu nepotřebuje ani nepotřeboval. Navíc ekonomických automobilů nejvic prodává v US právě Ford, a to řadu hybridů. !!!

tomcat 25.8.2009 23:20

hezké, ale

ten fetišismus na knihy mi nesedí, shromažďuji je přímo zuřivě!

BAghíra 27.8.2009 19:41

Re: hezké, ale

Mně u moderních interiérů silně vadí právě ta absence knih. Obrazy tam chybí rovněž, ale knihy... to vypovídá o něčem narušeném.

šakal 25.8.2009 12:14

...Paní architektce zdar a sílu!...

...R^

i.h. 25.8.2009 11:37

Tem, kdo maji problemy s chozenim po sklenenych schodech,

doporucuju jet do Toronta, vyjet na televizni vez a zkusit se projit po te sklenene podlaze, co tam maji. Delal jsem kdysi pokryvace a behal jsem v pivovaru nahore po ZKT ve 40metrove vysce, ale v Torontu jsem to presel jenom tehdy, kdyz jsem se koukal nahoru.

Veronika 25.8.2009 16:27

Re: Tem, kdo maji problemy s chozenim po sklenenych schodech,

Dakujem za upozornenie, usetrilo mi jednu navstevu. Mala som prilezitost navstivit na pobrezi Floridy jeden z niekolkych vyskovych oblud, ktoré nahradili desiatky malych prijemnych motelov a kde jeden byt, zaoberajuci polovicu kazdého poschodia, stoji pol miliona $$. Poschodi je tam 45. Vnutro ako v akvariu, obrovské sklenené steny, z vysky vyhlad na ocean, bazen popri plazi vyzera ako malé pluvatko. Co horsie, vytahy su tam vonkajsie, splhaju sa po stenach tych stavieb a kabiny su tiez zo skla... Museli ma tam strkat chrbtom dopredu... Inac je zname, ze v USA a v Kanade zamestnavaju na stavbach mostov a vyskovych budov Indianov - ti vraj nepoznaju zavrat ; behaju po leseniach a konstrukciach ako veverice.

i.h. 25.8.2009 11:34

Architekti nejsou zadni technici,

ale takovi lepsi sociologove, a dotycna pani by mohla zacit tim, ze by se trochu technicky vzdelala, nez zacne blabolit o polidstovani technologie.

Jakub 25.8.2009 10:03

Schodiště z modrého skla má ve své opevněné střežené vile nad lázněmi

jeden z největších gaunerů a bohatců mého města, A.C. A stěny vytapetované zarámovanými diplomy a oceněními... božíčku. Jeho postavičce to na výšku nepřidá ani centimetr. Ani to, že na svých latifundiích v horách opodál chová pár chráněných velkých koček, aby (si) dokázal, že může a smí všecko. S tímhle to souvisí taky...

Jenda 25.8.2009 10:25

Re: Schodiště z modrého skla má ve své opevněné střežené vile nad lázněmi

Tak tak muze dokazat cokoli, nenarostl, tak je horsi nez my velci chlapi. Namachrovani od detstvi. Obletovani od detstvi. On se musel dlouho snazit, aby dostal to co vam skocilo do naruci samo. Ale jasne, vy jste lepsi, kvalitnejsi, osobnosti.

občanka 25.8.2009 9:45

Schody, které nemohu použít, jsou mi na nic.

Trpím závratí a na skleněné schody si ani nevstoupnu. To ovšem architekty nezajímají. Jim nejde o funkčnost, ale o prosluslost. Jen by si tu proslulost mohli platit ze svého. Většinou bohužel chtějí, aby jim ji zaplatil daňový poplatník, jako např. u Kaplického knihovny.

Jan 25.8.2009 9:19

Technické podivnosti

Vážená paní Jiřičná,

Jste asi světová architechtka, ale do vysvětlování technických záležitostí se raději nepouštějte. To praskání slabého skleněného nosníku nebylo způsobeno jeho jiným způsobem tepelného zpracování, ale tím, že to bylo zcela špatně navrženo - nemůžete vyztužit tlustý nosník slabým. A to povídání o šroubech v oranžerii je vůbec technická blbost, asi jste moc nepochopila, co Vám z firmy napovídali. O žádných německých vrtácích nic nevím a o kuželech na šroubech také ne.

Jakub 25.8.2009 10:06

Re: Technické podivnosti

Taky moc nechápu - jako dlouholetý technický překladatel a informatik mám od mládí za to, že v UK i SRN musí být všechny rozměry dokonale totožné - ?! VždyŤ šrouby i vercajk se snad už po generace prodávají celosvětově - ? A kombinujou?

Chris Kelvin 25.8.2009 11:47

Re: Technické podivnosti

Ty šrouby bych možná chápal. Stále se používají různé normy šroubů a závitů, jak v palcových, tak v metrických mírách.

U těch šroubů šlo asi o úhel zapuštěné hlavy. Jestli byl úhel u hlavy šroubu menší, než u vyvrtané díry, tak se šroub prostě v té díře volně kýval. Možná i opačně by to tak bylo. Ale záleží to i na tvaru dosedací plochy onoho spojovaného dílu.

S tím skleněným schodištěm je to samozřejmě úlet, tohle bych si nikdy takhle navrhnout netroufl. Sklo je do určité míry pružné, ale zároveň velmi tvrdé a křehké. Vražedná kombinace.

Jarda 25.8.2009 8:52

Neučte se z vlastních chyb

Paní architektka se chlubí, že se učí jedině z vlastních chyb. No napadá mě titul knihy pana Zeleného "neučte se z vlastních chyb", tj. poučte se u druhých a dělejte věci už pokud možno správně. Není třeba znovu objevovat Ameriku. To praskající schodiště je prostě názorná ukázka blbosti paní architektky.

Baghíra 25.8.2009 3:33

No, viděl jsem fotky jejího bytu a byl k nežití.

Nejšílenější studená moderna - a že jsem jich viděl požehnaně, od snesitelných po vrcholně zajímavé! Ten Jiřičné byl však tak exhibicionisticky nevlídný, že snad musí mít k bydlení ještě jeden. Koho to zajímá, najde to na http://www.novinky.cz/bydleni/jak-bydli-vip/168883-jak-se-zije-architektce-eve-jiricne-v-londyne-a-praze.html

Pamětník I. 25.8.2009 7:33

Re: No, viděl jsem fotky jejího bytu a byl k nežití.

Až mi husí kůže z toho chladu naskočila. A pak jsem se rozhlédl po svém obýváku plném mahagonového ( samozřejmě jenom dýha) nábytku s knihovnami a je mi opět dobře. Nechci trčet v průhledném prostoru, abych mohl být zvenku obdivován, ale mít své útulné doupě.

Jenda 25.8.2009 10:18

Re: No, viděl jsem fotky jejího bytu a byl k nežití.

Me to hlavne nepripada jako byt. Hlavne ten obyvak vypada spis jak lepsi cekarna.

Jenda 25.8.2009 0:47

K tomu sklenenemu schodisti ...

zeptal bych se hlavne jestli ji vubec napadlo zajimat se o to jestli po tech pruhlednych schodech budou lide ochotni a schopni chodit? Ja bych to asi zvladl, ale znam spoustu lidi kterym bych musel zavazat oci a odvest je nahoru nebo dolu za ruku.

exulant 25.8.2009 2:56

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

Mate pravdu, i ja se vysek nebojim, ale sklenenou podlahu u vytahu ve Swarcenberskem palaci na Hradcanskem namesti, anebo podlahu na tripatrovych mostech v Japosku jsem bral s velkym respektem.Ale urcite bych si zvykl, kdyby to bylo vic rozsirene.

A.S. Pergill 25.8.2009 7:55

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

Navíc, kdyby dáma místo tisícerého promýšlení nechala vyrobit jeden modelový schod (případně více variant po jednom modelu) a postavila na něj tlustého statika, tak se nemusela blamovat s popraskáním hotového schodiště.

A, pochopitelně, existuje spousta lidí, která tuto módní ptákovinu nesnáší kvůli závratím. A je to vrozené, odnaučit se to nedá, jedině, že by v každé takové budově byla normální alternativa (klasické schody, chodby), nebo služby, která by tyhle postižené dovedla na patřičné místo s černým pytlem na hlavě.

Zato když jdete po takovém schodišti, a o patro výš kráčí nějaká omladina v mini a "na ostro" ...

Jenda 25.8.2009 10:21

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

Mozna by misto sluzby s cernym pytlem na hlavu stacila omladina v mini, ktera by se vzdycky prosla o patro vys ;-)

Lukas B. 25.8.2009 15:32

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

inu, ten statik byl asi mooooc chytrej a zkušenej pán. aneb úkol byl zvýšit modul pružnosti, a vedlejším produktem bylo snížení průřezového modulu, což je u opakovaného a dynamického zatížení typicky u samonosných schodišťových stupnic docela prekérka. o tom, že se atypické konstrukce mají zkoušet, není nutno diskutovat.

ostatně, schodiště. nějak ta dyzajnová nemusím. zvlášť poté, co mám doma čilé jedenapůlleté robátko, bych některé navrhovatele schodů s chutí tělesně trestal. kupříkladu jsou tací, kteří navrhují hrany stupňů zcela ostré bez fazetky (těm bych dal vypít půlllitr laciného tuzemáku a nechal bych je na schodech spadnout). to, že je možné zkolaudovat (pro užívání veřejností) schodišťová zvěrstva typu schodiště bez podstupnic (kudy dítka vesele propadají), zábradlí nad "propastí" v obchodním centru s vodorovnými šprušlemi, skleněné průhledné podesty navazující na eskalátory atd., považuji za exemplárně zhovadilé.

Chris Kelvin 25.8.2009 15:56

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

"...zábradlí nad "propastí" v obchodním centru s vodorovnými šprušlemi..."

Naprosto souhlasím. Už mě mnohokrát u toho metr vysokého zábradlí s výpletem z nerezového lanka ve třech řadách mírně vykloněného nad několikapatrovou propast zamrazilo při představě, že třeba hoří a mě na to pseudozábradlí tlačí dav.... :-/

Jenda 25.8.2009 17:46

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

No ono si nevyberete jestli prepadnout, chvili byt pasirovan a pak slitnout i s urvanym zabradlim nebo byt rozmackan o zabradli nebo uhoret.

Baghíra 25.8.2009 18:54

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

Dobrá architektura je i o tom, aby podobné katastrofické myšlenky nevzbuzovala. Ale nad to je patrně madame povznesená.

Chris Kelvin 25.8.2009 20:18

Re: K tomu sklenenemu schodisti ...

:-)R^