27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Matuška 27.3.2024 9:08

Rádio Universum

Proč? Martiny Kociánové: Kouří, ale nešlukuje?

https://www.youtube.com/watch?v=Jfuh-hH3yMg&t=4s

M. Staněk 26.3.2024 7:37

Smutné je,že speciálně tak dobrý autor scifi úplně pominul,že vědecké teorie zmiňované v díle jsou významně překroucený a postavený na hlavu. Už první scéna a tvrzení,že před velkým třeskem byl jen Bůh. Doslova VŠICHNI vědci,kteří na to kdy byli dotázáni, se jasně vyjádřili,že mystiku věda vůbec neřeší a nesnaží se na její otázky odpovídat,protože ty problematiky spolu vůbec nijak nesouvisí.

Stejně tak je blábol tvrzení emzáků,že neumí lhát. Vždyť v ději lžou od samého začátku a nemají s tím nejmenší problém.

A kromě toho jejich problém s oběžnou dráhou není problém tři těles, nýbrž těles ČTYŘ.

Prostě skvělé prodaná hromada lží. Proč mě to u Číňanů nepřekvapuje. Snad jako kdyby ani nic jiného neuměli.

A ani nebudu zabrušovat do otázky, proč jsou hlavní hrdinové taková parta zoufalců, kteří nutné potřebují"to get their shit together". Tím myslím tu trojku Evropanů, Salazarovou, černocha, a ufňukance s rakovinou. Jediní,kdo tam mají trochu koule a jsou uvěřitelní, jsou ředitel rozvědky, Rajesh, a ta poloviční Číňanka.

M. Staněk 26.3.2024 7:44

BTW naprosto parádně se k mysticismu vyjádřil Artur C. Clarke v Rajských fontánách "ústy" sondy Xenostellar. "Je zcela zjevné,že víra v nadřazenou entitu, které říkáte Bůh, je přímým důsledkem savčího principu rozmnožování".

P. Munzar 28.3.2024 16:55

1) Ano, víra a věda spolu vůbec nesouvisí. A v čem je problém, že ve filmu je tvrzení, že že Bůh je? Je to prostě film, není to věda.

2) Knihu jsem četl už před nějakou dobou, takže si podrobnosti jak je to s tím lhaním nepamatuju. Ale v čem je problém, když vám lhář řekne, že neumí lhát?

3) Problém tří těles je název knihy i vědeckého problému. Předpokládám, že je to tak nazvané kvůli tomu, že měli problém i určit dránu sluncí při zanedbání vlivu té planety.

No prostě váš příspěvek nic moc, přitom stačilo napsat, že nemáte rád Čínu. Já bych vám dal souhlasný laik a bylo by.

Jo ta parta zoufalců je tam dodaná západními scénáristy, v knize je to myslím jinak, nicméně samozřejmě Číňan je nejchytřejší, kvůli tomu se ale na autora nedá zlobit.

M. Staněk 17.4.2024 18:42

1) ne i tam problém ani tak s Bohem a vírou v něj,jako spíš s falešnými bohy a tím,jak na to v seriálu parta aktivistů naskočí jako do scientologické sekty. Zrovna vědci a vzdělanci by vůči tomu měli být imunní nejvíc.

2) opět v tom,jak jim to nekriticky žerou.

3) planeta samozřejmě nemá prakticky významný vliv na drahý slunci,ale ta slunce mají zatraceně velký vliv na ni. Proto nelze zanedbat,že je to problém 4 těles místo tří. Přitom dvojhvězda by úplně stačila. Jenže by to dej úplně torpédovalo,protože proxima v Kentauru jaksi není dvojhvězda,takže by to měli tak daleko,že by celý problém invaze přestal být časově relevantní.

A fakt mě baví tyhle telepatické projekce, kdy si oponent myslí,že do mojí hlavy vidí líp než já. Nemám problém a Čínou jako geografickým regionem. Mám velký problém s tamním režimem a tím,jak se té bandě zločinců leze do řiti.

M. Mařák 25.3.2024 19:28

Začal jsem sledovat seriál a docela mne to zaujalo, tak jsem si nakonec koupil i ty knížky.

J. Jurax 25.3.2024 13:12

No, nevím ... čím jsem starší, tím vic shledávám mnohé podivným.

Ale na kulturní soft-power mi diskutovaná trilogie moc nepasuje. Tedy kniha. Ono je to vcelku komplikované dílo, ne prvoplánová kung-fu mlátička pro masy, takže zapůsobí jen v omezené komunitě scifi čtenářů; vlastně jen v její řekněme intelektuálnější (nebo snad "intelektuálnější") části; Star Wars to holt nejsou. A taky jsou to tři tlusté bichle ... ale možná přežvejkáno na obrazovce to bude fungovat jinak.

A ještě - pamětník zpozorní, ano, Vladimír Babula napsal v padesátých letech Planetu tří sluncí, původní časopisecká verze byla šílená komunistická agitka, psáno v článku. Nuže, byla, ale taky to byla snad první hard-sf, co jsem co pachole četl, a tehdy jsem to hltal. A i dnes, když jsem si to ze sentimentu po cca 65 letech znovu přečetl, to není tak zlé, odmyslíme-li si dnes patrnou technickou naivitu a to dobově celkem pochopitelné líčení rozvinuté komunistické společnosti létající ke hvězdám; nakonec ono to taky bylo určeno pro děti.

R. Gramblička 25.3.2024 13:20

Herbertova Duna taky není žádná space opera pro náctileté a přesto v kinech sklízí úspěch

J. Jurax 25.3.2024 18:22

Ano.

Šikovně natočené obrázky udělají trhák i z pfilozófického traktátu, akorát se na tom už nepozná, o jakou pfilozófii jde ... :-)

M. Novák 25.3.2024 20:56

Tak mně třeba Duna nijak nezaujala když jsem ji četl. Až teď, když mi známý nadšeně povídá o AI tak mu řeknu:

Znáš Dunu?

No znám...

Tak co ti říká Služebnický Džihád :-)

P. Sura 25.3.2024 11:49

Od doby, kdy jsem vystudoval Techniku a pak se tím 45 let živil, nemám ani potřebu se tímto žánrem zabývat a plnit "buffery", protože vím, že daleko potřebnější i zábavnější je řešit problémy všedního dne tak, aby výsledek byl "k něčemu".Protože většinou když je něco HODNĚ "vědecké", mívá to příčinu v něčem úplně obyčejném.

S. Nytlof 25.3.2024 11:36

Popravdě musím říci, že čínský třicetidílný seriál podle stejné knihy byl srozumitelnější. Bohužel není dabován a titulky jedou přes překladač. 【4K超高清】ENG SUB【三体 Three-Body】第01集 | 腾讯视频 (youtube.com)

M. Dazmanski 27.3.2024 15:20

Všechny titulky jsou, ve skvělém překladu, na titulky.com

J. Havelka 25.3.2024 7:57

Zajímavě napsáno. Seriál je skvostné plnotučné sci-fi od kterého se nešlo odtrhnout.

T. Hamet 25.3.2024 6:01

Už podle neskutečnýho množství chyb v textu jsem poznal autora dřív, než jsem se dostal k podpisu.

P. Sura 25.3.2024 12:06

Jak tu s náma vůbec dokážete žít ??

R. Gramblička 25.3.2024 13:24

No vidíte, já si nejspíš nevšim ani jednu. Můj mozek preferuje pochopení textu a chyby tudíž ignoruje, ten váš má asi jiné priority

P. Pospisil 25.3.2024 15:11

Proč tak striktní buď, anebo? Nepochybně jsou mozky, které zvládnou zpracovat obsah i formu.