15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

PRAHA: Pomníky aneb Zahrajte si bojovku

Jdete-li z Dejvic k Vltavě, k hotelu, který se dříve jmenoval International, řeknete si, že architekturu masarykovské éry střídá ukázka vrcholného stalinismu. A že je dobře, že tak zachovalý unikát je památkově chráněn (od roku 2000).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 28.4.2020 14:09

Pane Pantere,

trefná poznámka.

Je mi toho Koláře "až líto", "vtěsnat celou druhou válku do jedné sochy" a tu sochu odstranit nad ránem, tajně, disidentsky ......... hrdinně, hodnotově. Plivat na sovětské vojáky .....

Asi nám někdo bude i vykládat (neziskovka historizující), že v roce 1941 maršál Koněv věrolomně zahájil útok na míromiluvného Hitlera, německých statků se Stalinovi zachtělo .......

A. Nový 28.4.2020 14:03

Ještě bych dodal vámi tak oblíbené, zkráceno. :-))

A. Nový 28.4.2020 14:00

Hašku šašku, viz výše. :-))

J. Fridrich 28.4.2020 13:54

Na starostu Koláře se vrhli hejna našich rusomilek, ale myslím, že víme - tedy někteří, že sochu neodstranil starosta Kolář, ale vedení této části Prahy po normálním projednání, realistickém zvážení pro-a proti a potom jejich Rada rozhodla. Kdo zná historii a vývoj Světa alespoň v posledních cca 100 rocích, tak o osobnostech protihitlerovské koalice za II. světové války ví to, co se u nás cca 40 roků nevyučovalo na základkách - tedy "Who is Who". Ony ty ruské ztráty v II. svět. válce mohly být podstatně menší, kdyby jejich vojskům veleli generálové západní fronty, jejich úcta k životům vojáků kterým veleli byla podstatně jiná, než u těch rudých generálů a maršálů, kteří rudoarmejce hnali za pomoci zbraní rudých komisařů do mnohdy nesmyslných útoků..

Včera byl starosta Kolář a jeho příběh, tedy jeho sprosté a nepravdivé napadání pomatenými rusofily, neznajícími historii Světa ani v posledních cca 100 létech - i jeho rodiny bylo celkem věrohodně popsáno v " Reportérech ČT ".. Že přijeli z Moskvy kati a naše policie ho musí skrývat - dokonce ani jeho rodina nesmí vědět kde byl ukryt, je jen ukázka toho, že si před ruskými zabijáky není jistý životem NIKDO a NIKDE na Světě - Trockého zabili cepínem až v Mexiku a pokračují v tom i dnes - doma i v zahraničí.. Pro odstranění sochy Koněva bylo cca 30 radních a proti jejímu odstranění byl jeden jediný. Dědečky měl starosta dva, tak jako máme každý a ani jeden nebyl ten Ota a za války si ještě stavěli na pískovišti hrady - to by gestapu moc nepomohl... Co píší rusofilní dementi tomu starostovi a podobným lidem za odporné nenávistné a sprosté výlevy, lidem, kteří ví, co ten rudý maršál dělal po válce i v " spřátelených zemích" - například druhé, ale krvavé " osvobození " Mad'arska a příprava druhého " osvobození " naší země to také víme - tedy někteří..

M. Panter 28.4.2020 13:50

Takže němečtí vojáci utíkali, nejen z Prahy, směrem na západ před Vlasovci a ne před Koněvovou armádou ? To jako myslíte vážně ?

Jinak - socha byla vystavěna k výročí osvobození ČR a ne Prahy...jen pro úplnost.

M. Pivoda 28.4.2020 13:50

Hlavní problém je někde jinde.

Proč? Jestliže legálně zvolený představitel demokratického státu praktikuje jinou politiku, než je ta formální, pak je něco v nepořádku. Ale co?

Mezinárodní situace je ale dnes skutečně dost nepřehledná. To asi diskutujícímu P. Victorinovi uniká. Planeta Země je totiž přece jen o trochu větší, než je jím obývaná česká kotlina.

Být dnes prezidentem země ve středu Evropy je skutečně velmi náročné poslání. Nezávidím. Někdejší Československý prezident Beneš také neměl ve své době lehké rozhodování. Dodnes se o tom vášnivě diskutuje.

Š. Hašek 28.4.2020 13:44

Není to tak se vším ......

Jedna "pravda" je Gabčík, druhá je ctěná manželka kultur a hospodářství trégra Heydricha. Taky něco odhlasovali v brusele. Dali do mixéru Lidice, Bělorusko, Krétu, Adolfa, Stalina, gulagy sovětské ...... a mají KONEČNÝ POHLED NA MASAKRY V CELÉ EVROPĚ, NĚMECKÉ MASAKRY! Stalin řešil kulaky, dost daleko.

"Fascinuje mě souhrn" druhé války na jeden konkrétní den (9. květen 1945), který nám předkládá mládežník Kolář. Nejen on.

M. Panter 28.4.2020 13:42

Maršál Koněv neměl s okupací v 68. nic společného . Byl v té době už na penzi...jen pro úplnost.

Š. Hašek 28.4.2020 13:36

A. Nový ...... příště, v knihovně, si zadám Vaše ctěné jméno.

Budu hledat dějiny druhé války a nicnedělání maršála Koněva a Rudé Armády obecně.

Stolici jsem vyřešil po ránu. Ale, když jste mi to nyní připomněl ...... co Vy, vědátore maršála Koněva a jeho objevení se v Praze, už jste byl?

Pokud jako Němci sami utíkali od Stalingradu. Určitě se mnozí z Rudé armády posrali. Jo, slovanské půdy a země se jim zachtělo, chlapcům od piva a herinků .....

Š. Hašek 28.4.2020 13:30

Proč rudý?

Netušil jsem, že uvažujete tak jednoduchoučce ...... třeba jako Kolář.

P. Victorin 28.4.2020 12:49

Nový, ke zdejšímu "rudému šaškovi" Haškovi, celkově pociťuji totéž, co vy. Ovšem k tak mimořádně pokleslému vyjádření vašich pocitů vůči jmenovanému, se při nejlepší vůli nemohu připojit z důvodů, svého příliš dobrého vychování na to, abych tak učinil... Pochopeno aspoň částečně?

P. Victorin 28.4.2020 12:40

Pane Pivodo, budete mi to mít patrně za zlé, ale o vašich, zde předložených duševních pochodech, či produktech, chcete-li, lze objektivně konstatovat jediné a to, že jimi opakovaně vykazujete chabý úsudek. Promiňte, ale, jestli stařecky dementní "Hradní opilec" vzal ve svém sídle Kuberu holí po hlavě či nikoliv, skutečně nesouvisí s naším členstvím v NATO, tzv. ani náhodou...

A. Nový 28.4.2020 12:18

Hašek šašek, vy ste taký múdrý, že vy ste sa posral.

:-))

M. Pivoda 28.4.2020 12:01

Victorin píše: "... vzhledem k tomu, že jsme v NATO ..."

Je si zde diskutující Victorin jistý, že i prezident této země se také cítí být v NATO?

Manželka Kubery nám sděluje: "Dozvěděla jsem se z televize, že ho pan prezident vzal holí po hlavě. Připadalo mi nedůstojné pana prezidenta, aby druhého ústavního činitele mlátil holí. Nevím, v jakém stylu to bylo, ale byla jsem z toho rozladěná. Manžel ze schůzky přišel, ale nijak to nerozebíral. Jenom říkal: Víš, Miloš je takovej, vždyť ho znáš."

seznamzpravy.cz/clanek/kuberova-z-dopisu-cinske-ambasady-jsem-mela-hruzu-bala-jsem-se-o-rodinu-102803?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source

T. Kočí 28.4.2020 11:04

S pravdou v Rusku moc nepochodíme.I tady jsme nastoupili raččí zpětný pohyb.Děti co nechodí do školy se mohou doučovat historii 20. století,na kterou ve škole prý není čas ani učebnice, v televizi např. v "Osvobození". Ani ten maršál Vatutin tu pravdu neobdržel. Zabili ho prý Němci a ne protisovětští partyzáni.A tak je to asi se vším.

P. Victorin 28.4.2020 10:52

Pivodo, pletete si pojmy. Pro nás v ČR jsou důležitá fakta o Koněvovi a zda je pochopí v Rusku pravověrní Putinovci, vzhledem k tomu, že jsme v NATO, principiálně důležité naštěstí není...

M. Pivoda 28.4.2020 10:44

P. Victorin nám zde sděluje, že Maršál Koněv nebyl ani tak Maršál osvoboditel, jako spíše Maršál dorazitel.

Dnešní problém spočívá především v tom, jak toto historicky objevné Victorinovo sdělení dopravit do bývalého Sovětského svazu místním občanům. A sděli to tak, aby to tam občané nepovažovali za české fake-news.

P. Victorin 28.4.2020 10:30

Jako Pražák "křtěný Vltavou" a dokonce "Žižkovák!!!", s odstraněním sochy Koněva z pražských Dejvic plně souhlasím. Nechci zpochybňovat maršálovy celkové zásluhy v boji s nacisty a na osvobození zrůdného vyhlazovacího tábora Osvětim v Polsku, ale do Prahy, prakticky od nacistů zcela osvobozené Vlasovci ve dnech předcházejících oficiálnímu ukončení WWII. v Berlíně a bezpodmínečné kapitulaci III. Říše ke dni 8.5.1945, Koněv dorazil v čele svých tanků ráno 9.5.1945, kdy bylo v podstatě dobojováno a jeho rozkaz rudoarmějcům, vyhledávat v pražských nemocnicích zraněné Vlasovce a ty bez soudů zatýkat a popravovat, nepovažuji za důvod k maršálově uctívání právě Pražany...

PS Proti maršálově soše v polské Osvětimi, bych naopak nic nenamítal

V. Kolman 28.4.2020 10:16

Tady se míchají dohromady jablka s hruškama!

Československo osvobodili ruští vojáci (sovětští a vlasovci), také ale američtí vojáci a také čeští vojáci i civilisté.

Maršál Koněv sovětským vojákům velel - to je jeho klad. Ale potom se zúčastnil i okupace Maďarska i Československa, což mu v očích tehdy jím porobených národů rozhodně na popularitě nepřidalo.

Stručně: Velmi si vážím VŠECH! vojáků (i civilistů), kteří se podíleli na osvobození ČSR. Maršála Koněva jsem si vážil do 21.srpna 1968. Myslím, že mě chápou všichni ti, kteří zažili sovětskou okupaci na vlastní kůži a odstranění maršálovy sochy mi určitě nevadí.

Š. Hašek 28.4.2020 10:11

Je to smutné, pane Pávku.

Kolář je opravdu vypasený hodnotář, který si snad myslí, že Hitler jezdil po Evropě s mírovou ratolestí. V Bělorusku, Řecku ..... budoval vzorové německé vesničky ..... a 15. března 1939 sem přijeli sovětští vojáci ..... ovšem v přestrojení, že.

Vypasený štrasbruselák, napsal jste to přesně. Noční hrdina, disident, bojovník za "evropské" hodnoty!!! Moderní hlupáček.

Š. Hašek 28.4.2020 10:05

Předpokládám, že se vrátí na svoje staré místo. Až zmizí mladíček štrasbruselsky moderní Kolář.

Je zajímavé sledovat, jak "jak se Německo porazilo samo, Ádu polil Goebbels benzínem" ...... a dobyvatel Koněv až potom přijel se zájezdem Alexandrovců drze do Prahy.

Kolář je typický modernistický nedouk. Historii mu asi přednášely nějaké neziskovky. A hlavně to hrdinně patlá v noci. Hrdina!

Š. Hašek 28.4.2020 9:58

Tak si dál myslete, že socha Koněva tam byla pro sluníčkáře a rusofily, kteří se hrbí ......

Koněv vypráskal zlo jménem Hitler.

Příští "odborná práce" Koláře bude asi na tema: "Mírumilovný, samovolný odchod německých vojsk od Stalingradu/Moskvy zpět do Berlína a drzý příchod Koněva do Prahy".

Jste přihlouplý nadávač, být Vámi, bych o hrbení se moc nemluvil.

I. Pávek 28.4.2020 9:54

Je to kuriózní, že sochu maršála Koněva odstranili potomci těch, kteří za svůj život vděčí právě jemu a miliónům ruských vojáků. Udivuje mě, s jakou lehkostí tu strašlivou hromadu mrtvých ti psi, vypasení na poválečné 70 leté době prosperity dovedou překročit samozřejmě jako nic, jako by se nic nestalo.

A ještě jedna kuriozita v souvislosti s památníky. Maršál Koněv dopadl ještě dobře v leže vedle Slovanské epopeje. Byl prý oceněn na 13 000Kč. Stál na podstavci zadarmo 35 let. Ale staví se pomník v Letech. Pro jeho stavbu se musel zbourat špičkový vepřín v ceně několika stamiliónů korun a za nějž nemáme žádné náhrady v době kdy dovážíme 60% vepřového masa ze zahraničí. A je ticho po pěšině, nikdo neprotestuje. No není to srandovní?

F. Svoboda 28.4.2020 9:16

Stručně a skvěle k tématu "Koněv" se dnes vyjádřil pan MUDr. Höschl. Bylo to právě před hodinou v pořadu ČR 2 -Jak to vidí... Jeho hodnocení by si měli poslechnout ( několikrát ) všichni rusofilové a sluníčkáři, aby přestali hrbit hřbet před ruskou říší zla !!!

P. Victorin 28.4.2020 6:48

Články tohoto autora mám v oblibě.

J. Basler 28.4.2020 4:28

Až do Ruska sochu Koněva prodáme tak ji postaví před naše velvyslanectví v Moskvě. Jestli je tam nějaké místo...