29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

PRAHA: Pomníky aneb Zahrajte si bojovku

Jdete-li z Dejvic k Vltavě, k hotelu, který se dříve jmenoval International, řeknete si, že architekturu masarykovské éry střídá ukázka vrcholného stalinismu. A že je dobře, že tak zachovalý unikát je památkově chráněn (od roku 2000).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 28.4.2020 13:50

Hlavní problém je někde jinde.

Proč? Jestliže legálně zvolený představitel demokratického státu praktikuje jinou politiku, než je ta formální, pak je něco v nepořádku. Ale co?

Mezinárodní situace je ale dnes skutečně dost nepřehledná. To asi diskutujícímu P. Victorinovi uniká. Planeta Země je totiž přece jen o trochu větší, než je jím obývaná česká kotlina.

Být dnes prezidentem země ve středu Evropy je skutečně velmi náročné poslání. Nezávidím. Někdejší Československý prezident Beneš také neměl ve své době lehké rozhodování. Dodnes se o tom vášnivě diskutuje.

P. Victorin 28.4.2020 15:08

Pane Pivodo, svým třetím příspěvkem, zřejmě nechtěně, potvrzujete, co jsem zde dříve zdvořile již zmínil o vašem úsudku...

J. Kanioková 28.4.2020 14:28

Bože, to je kravininum !

P. Victorin 28.4.2020 15:20

Pí. Kanioková, dnes zde jinde, u článku "VZPOMÍNKA: Letní byt", s postklimakteriální nostalgií zmínila, že s kravkama jste se za mlada cítila "mezi svými". Dopřejte si tedy "kravinia" i dnes plně po chuti!

T. Kočí 28.4.2020 11:04

S pravdou v Rusku moc nepochodíme.I tady jsme nastoupili raččí zpětný pohyb.Děti co nechodí do školy se mohou doučovat historii 20. století,na kterou ve škole prý není čas ani učebnice, v televizi např. v "Osvobození". Ani ten maršál Vatutin tu pravdu neobdržel. Zabili ho prý Němci a ne protisovětští partyzáni.A tak je to asi se vším.

Š. Hašek 28.4.2020 13:44

Není to tak se vším ......

Jedna "pravda" je Gabčík, druhá je ctěná manželka kultur a hospodářství trégra Heydricha. Taky něco odhlasovali v brusele. Dali do mixéru Lidice, Bělorusko, Krétu, Adolfa, Stalina, gulagy sovětské ...... a mají KONEČNÝ POHLED NA MASAKRY V CELÉ EVROPĚ, NĚMECKÉ MASAKRY! Stalin řešil kulaky, dost daleko.

"Fascinuje mě souhrn" druhé války na jeden konkrétní den (9. květen 1945), který nám předkládá mládežník Kolář. Nejen on.

M. Panter 28.4.2020 13:50

Takže němečtí vojáci utíkali, nejen z Prahy, směrem na západ před Vlasovci a ne před Koněvovou armádou ? To jako myslíte vážně ?

Jinak - socha byla vystavěna k výročí osvobození ČR a ne Prahy...jen pro úplnost.

Š. Hašek 28.4.2020 14:09

Pane Pantere,

trefná poznámka.

Je mi toho Koláře "až líto", "vtěsnat celou druhou válku do jedné sochy" a tu sochu odstranit nad ránem, tajně, disidentsky ......... hrdinně, hodnotově. Plivat na sovětské vojáky .....

Asi nám někdo bude i vykládat (neziskovka historizující), že v roce 1941 maršál Koněv věrolomně zahájil útok na míromiluvného Hitlera, německých statků se Stalinovi zachtělo .......

V. Kolman 28.4.2020 10:16

Tady se míchají dohromady jablka s hruškama!

Československo osvobodili ruští vojáci (sovětští a vlasovci), také ale američtí vojáci a také čeští vojáci i civilisté.

Maršál Koněv sovětským vojákům velel - to je jeho klad. Ale potom se zúčastnil i okupace Maďarska i Československa, což mu v očích tehdy jím porobených národů rozhodně na popularitě nepřidalo.

Stručně: Velmi si vážím VŠECH! vojáků (i civilistů), kteří se podíleli na osvobození ČSR. Maršála Koněva jsem si vážil do 21.srpna 1968. Myslím, že mě chápou všichni ti, kteří zažili sovětskou okupaci na vlastní kůži a odstranění maršálovy sochy mi určitě nevadí.

M. Panter 28.4.2020 13:42

Maršál Koněv neměl s okupací v 68. nic společného . Byl v té době už na penzi...jen pro úplnost.

Š. Hašek 28.4.2020 14:30

Marné, marné, marné.

A vzpomínám si na "hrdé" odstraňování tabulek o americké srmádě za války u nás, po válce ve Vietnamu. To se vyrojilo na okresních výborech ("Praha 6") historiků!!!

Kolářové a podobní jsou věrnou kopií husákovců, gottwaldovců, Pavků Morozovovů ......

I. Pávek 28.4.2020 9:54

Je to kuriózní, že sochu maršála Koněva odstranili potomci těch, kteří za svůj život vděčí právě jemu a miliónům ruských vojáků. Udivuje mě, s jakou lehkostí tu strašlivou hromadu mrtvých ti psi, vypasení na poválečné 70 leté době prosperity dovedou překročit samozřejmě jako nic, jako by se nic nestalo.

A ještě jedna kuriozita v souvislosti s památníky. Maršál Koněv dopadl ještě dobře v leže vedle Slovanské epopeje. Byl prý oceněn na 13 000Kč. Stál na podstavci zadarmo 35 let. Ale staví se pomník v Letech. Pro jeho stavbu se musel zbourat špičkový vepřín v ceně několika stamiliónů korun a za nějž nemáme žádné náhrady v době kdy dovážíme 60% vepřového masa ze zahraničí. A je ticho po pěšině, nikdo neprotestuje. No není to srandovní?

Š. Hašek 28.4.2020 10:11

Je to smutné, pane Pávku.

Kolář je opravdu vypasený hodnotář, který si snad myslí, že Hitler jezdil po Evropě s mírovou ratolestí. V Bělorusku, Řecku ..... budoval vzorové německé vesničky ..... a 15. března 1939 sem přijeli sovětští vojáci ..... ovšem v přestrojení, že.

Vypasený štrasbruselák, napsal jste to přesně. Noční hrdina, disident, bojovník za "evropské" hodnoty!!! Moderní hlupáček.

F. Svoboda 28.4.2020 9:16

Stručně a skvěle k tématu "Koněv" se dnes vyjádřil pan MUDr. Höschl. Bylo to právě před hodinou v pořadu ČR 2 -Jak to vidí... Jeho hodnocení by si měli poslechnout ( několikrát ) všichni rusofilové a sluníčkáři, aby přestali hrbit hřbet před ruskou říší zla !!!

Š. Hašek 28.4.2020 9:58

Tak si dál myslete, že socha Koněva tam byla pro sluníčkáře a rusofily, kteří se hrbí ......

Koněv vypráskal zlo jménem Hitler.

Příští "odborná práce" Koláře bude asi na tema: "Mírumilovný, samovolný odchod německých vojsk od Stalingradu/Moskvy zpět do Berlína a drzý příchod Koněva do Prahy".

Jste přihlouplý nadávač, být Vámi, bych o hrbení se moc nemluvil.

P. Victorin 28.4.2020 6:48

Články tohoto autora mám v oblibě.

J. Basler 28.4.2020 4:28

Až do Ruska sochu Koněva prodáme tak ji postaví před naše velvyslanectví v Moskvě. Jestli je tam nějaké místo...

Š. Hašek 28.4.2020 10:05

Předpokládám, že se vrátí na svoje staré místo. Až zmizí mladíček štrasbruselsky moderní Kolář.

Je zajímavé sledovat, jak "jak se Německo porazilo samo, Ádu polil Goebbels benzínem" ...... a dobyvatel Koněv až potom přijel se zájezdem Alexandrovců drze do Prahy.

Kolář je typický modernistický nedouk. Historii mu asi přednášely nějaké neziskovky. A hlavně to hrdinně patlá v noci. Hrdina!

A. Nový 28.4.2020 12:18

Hašek šašek, vy ste taký múdrý, že vy ste sa posral.

:-))

P. Victorin 28.4.2020 12:49

Nový, ke zdejšímu "rudému šaškovi" Haškovi, celkově pociťuji totéž, co vy. Ovšem k tak mimořádně pokleslému vyjádření vašich pocitů vůči jmenovanému, se při nejlepší vůli nemohu připojit z důvodů, svého příliš dobrého vychování na to, abych tak učinil... Pochopeno aspoň částečně?

Š. Hašek 28.4.2020 13:30

Proč rudý?

Netušil jsem, že uvažujete tak jednoduchoučce ...... třeba jako Kolář.

P. Victorin 28.4.2020 15:13

Pane Hašku, na vaši otázku vás nechci vás urážet touto odpovědí - "protože jste kryptobolševik", pokud jste organizován v KSČM... Pochopeno?

Š. Hašek 28.4.2020 13:36

A. Nový ...... příště, v knihovně, si zadám Vaše ctěné jméno.

Budu hledat dějiny druhé války a nicnedělání maršála Koněva a Rudé Armády obecně.

Stolici jsem vyřešil po ránu. Ale, když jste mi to nyní připomněl ...... co Vy, vědátore maršála Koněva a jeho objevení se v Praze, už jste byl?

Pokud jako Němci sami utíkali od Stalingradu. Určitě se mnozí z Rudé armády posrali. Jo, slovanské půdy a země se jim zachtělo, chlapcům od piva a herinků .....

A. Nový 28.4.2020 14:00

Hašku šašku, viz výše. :-))

A. Nový 28.4.2020 14:03

Ještě bych dodal vámi tak oblíbené, zkráceno. :-))

Š. Hašek 28.4.2020 14:25

Já zapomněl.

Vaše trefná poznámka svědčí o tom, že jste mým pozorným čtenářem.

Čím jsem si to vysloužil, že všeprofesor A. Nový čte pozorně šaška/Šaška/Haška/rudého rusomila ?????????

Mimochodem, tady někdo stále blábolí, že rusomil může být rudý. Spíš sovětomil, ne? No já nevím, mně se zdají štrasbruseláci hodně rudí.