24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

PRAHA: Paměť světa

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pjotr 29.6.2007 12:42

Kolik stran periodik

by se dalo okopírovat za cenu stavby dinosauřího lejna? Zkusil by to někdo vypočítat?

bastard 29.6.2007 11:26

Co to je pamět světa ?

Jestli pak si jí někdo připomínal v roce 1938-1939 když svět mohl zastavit rozpínající se fašismus?

Jestlipak si jí někdo připomínal v roce 1945 když si USA a Rusko rozdělili Evropu jako sféry svého vlivu ?

Jestlipak si jí někdo připomíná teď, když si EU definuje něco jako ústavu, kterou chce na sebe převzít vládu nad všemi státy Evropy ? Jestlipak si vůbec někdo kdo má moc rozhodovat řekne, tak tohle už zkoušeli před 300 lety a dopadlo to špatně, tak takhle ne???

Takže, na co paměť světa ?? Pouze pro memorování a trápení studentů ???

panenky 30.6.2007 21:59

Re: Co to je pamět světa ?

"Reformace je souborným označením procesů v křesťanské církvi s těžištěm hlavně v 16. století, jehož cílem byla náprava církve a návrat ke křesťanství, nezatíženému staletou praxí a tradicí."

Fašizmus, komunismus, sionizmus, jehovisté, al kájda je souborným označením procesů v civilizované společnosti s s těžištěm hlavně v 19.-21. století, jejich cílem byla náprava lidí a návrat k správnemu životu, nazatíženému staletou praxi a tradicí.

Synkretik 29.6.2007 9:09

Místo předražené budovy by se měli starat o knihy

Hm, místo aby se staré tisky chránily před tlením, tak se investuje do nové, předražené a z hlediska uchovávání fondů velmi nekvalitní a nebezpečné budovy na Letné. Scanování je sice hezká věc, ale fyzickou existenci originálu nenahradí - zejména kvůli možnosti padělání apod. (viz 1984 od Orwella). Co takhle nafotit Karlštejn a pak ho zbourat, protože jeho údržba je moc drahá?! Nebo nafotíme korunovační klenoty a pak je roztavíme na ingoty, státu se to hodí na úhradu úroků z dluhu...

A přitom by, pokud vím, by v těch starých knihách stačilo důkladně chemicky neutralizovat kyselinu, která rozkládá hlavní složku papíru - celulózu.

Co takhle přejmenovat NK na Ústav likvidace paměti národa? Knihovna se má přece starat o knihy, ne o své honosné sídlo. Pokud za všechny peníze pořídí budovu a knihy jí buď shnijí, případně shoří v nehasitelném podzemním milíři, tak bych její vedení postavil ke zdi za vlastizradu.

bastard 29.6.2007 11:31

Re: Místo předražené budovy by se měli starat o knihy

To je otázka přístupnosti. Sice můžou ošetřit staré knížky, ale..co pak s nimi? Komu je půjčí aby je mohl studovat? Maximálně na pár hodin ve studovně, ale u vzácných svazků tak nanejvýš, podívat se přes sklo. To už je lepší to naskenovat a zpřístupnit komukoliv na světě kdo o to má zájem elektronicky, ne???

A. 29.6.2007 0:38

Věčná škoda

Věčná škoda, že byl archiv RZIA hned po válce našim státem snaživě předán do SSSR, kde jej NKVD a SMERŠ používali jako důkazní materiál proti občanům ČSR, ruským protikomunistickým emigrantům, kteří byli předáni do SSSR ještě dříve než archiv. Tato rozhodnutí způsobila mnoho lidských tragedií a stála spoustu lidských životů. Z archivů bylo patrno, jak se ruští emigranti snažili varovat místní obyvatelstvo a vysvětlovat, jaké hrůzy jim bolševizmus přinese. Přinesl. Komu není rady, tomu není pomoci. Podle výsledků současných voleb se polovině národa v hlavách nerozsvítilo dodnes.