13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

PRAHA: Ozdobí mariánský sloup znovu náměstí?

Nechápu, proč některým lidem vadí mariánský sloup na pražském Staroměstském náměstí. Je zbytečně plno vášní kolem toho, že skupina lidí chce vrátit do centra Prahy repliku vzácné barokní památky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlček 25.6.2019 16:32

Re: To nemá s náboženským cítěním nic společného,

Pane Houžňáku, a není ta nesmiřitelná intolerance náhodou oboustranná, či všestranná?

F. Houžňák 25.6.2019 16:29

Stačilo by

metr vedle?

J. Fridrich 25.6.2019 16:28

Opilec a anarchista Franta Sauer byl ten pravý organizátor,

Opilec a anarchista Franta Sauer byl ten pravý organizátor, který v čele lůzy která strhla Mariánský sloup , aniž by věděli, jaké čtyři symboly na něm byly zpodobněny.. V Praze 3-Žižkově je po něm pojmenována ulice Sauerova nedaleko Olšanských hřbitovů - tak to je paradox a naše současnost..

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franta_Sauer

F. Houžňák 25.6.2019 16:28

To je zajímavé, vždycky jsem se domníval,

že to je s tou replikou a kopií obráceně.

F. Houžňák 25.6.2019 16:26

To nemá s náboženským cítěním nic společného,

jedná se pouze o nesmiřitelnou intoleranci aliance nekatolíků a ateistů, kteří si nedovedou představit, že by i jiné názory než jejich mohly mít právo na existenci.

J. Vlček 25.6.2019 16:22

Celý spor o Mariánský sloup...

...názorně ukazuje, jak náboženské cítění rozděluje a znepřáteluje lidskou společnost. Však i proto je historie plná náboženských válek a zabíjení lidí mezi sebou, což nakonec probíhá i v současnosti.

Vzhledem k této skutečnosti se vkrádá otázka, když už se chce Staroměstské náměstí mermomocí něčím obohatit a zkrásnit, proč místo sporného sloupu, který společnost evidentně rozděluje, nepostavit zde sochu nějaké významné osobnosti z české historie, která svým historickým významem má na lidi zcela opačnou působnost, totiž, že společnost naopak sjednocuje a dává dohromady.

Takovýchto osobností by se v české historii jistě našla celá řada. Každý, kdo si v duchu promítne naše dějiny, mi dá jistě zapravdu, že nejedna osobnost by se na toto náměstí hodila, a tuto poctu našich obyvatel si zasloužila.

Je to pochopitelně jenom můj, možná zcestný nápad, ale přesto, kéž by podobná myšlenka napadla pražské představitele. Mnozí naši umělečtí sochaři by to jistě přivítali.

V. Student 25.6.2019 15:58

Neozdobí.

Protestanti si to nepřejí.

E. Derat 25.6.2019 15:13

Re: Dva body:

Dnes bylo ve zprávách, že by se snad měla postavit ta Kaplického Chobotnice na Letné. To bude také mnoho povyku pro nic. Takový je život.

E. Derat 25.6.2019 15:11

Re: Ten sloup bude replika?

Není, vysvětlím vám to příkladech. Jsem majitel menší stavební firmy, a když třeba měníme okna v pražské památkové rezervaci okna, většinou dvojitá-špaletová tak se k tomu pražští památkaři vyjadřují a musíte mít jejich souhlas. A jejich vyjádření je, okna do ulice musí být kopií původních oken s maximální snahou o zachování původních prvků. Tedy ty okna musí mít zcela stejnou konstrukci jako okna původní, původní kování či jeho kopie, musí mít otevíratelná všechna křídla jak venkovní tak vnitřní. V Praze je třeba řada oken šestikřídlých (x 2) . Ty venkovní křídla nesmí být zaskleny izolačním dvojsklem, pouze float jako původní. U dvorních oken stačí replika, tedy tvarová, všechny křídla nemusí být oteviratelná, u těch horních špehýrek stačí, když je na izolačním dvojsklu nalepeno falešné členění, kování může být sice mosazné, ale pouze historizující. A druhým příkladem je třeba výměna mříží či zábradlí apod. Pro hodnotné památky to vždy musí být kopie vytvořená kovářským způsobem. Nátěr zásadně grafitem. U méně hodnotných památek opět stačí tvarová replika vytvořená zámečníkem, tj. za pomoci šroubů, svařování atd. Tedy kopie je vždy co nejpřesnější podle originálu, u repliky stačí pouhé vizuální napodobení originálu. Jinak mám ještě zakázky pro NKP Vyšehrad, tam musíme používat ručně pálené cihly do hradeb, které jsou cca 6x dražší než strojová cihla. Tak to probíhá i v Terezíně.

J. Pavelka 25.6.2019 14:02

Re: Dva body:

Po pravdě řečeno, nic podstatného se nezmění, ať už tam sloup bude nebo nebude...mnoho povyku pro nic.

J. Pavelka 25.6.2019 13:59

Re: Ten sloup bude replika?

není to replika ale kopie...a není to slovíčkaření?

E. Derat 25.6.2019 13:23

Re: Dva body:

Součástí naší historie je řada barbarských činů. Třeba odstraňování soch TGM jak Němci tak později komunisty. A řada těchto soch nebo jejich kopií se vrátila na původní místo po roce 89. Napravit barbarství našich předků, aspoň v těchto omezených případech je chvályhodná záležitost.

J. Ticháček 25.6.2019 12:56

Dva body:

1. Švédi nám nic neukradli. Drancovali soukromý majetek, se kterým nemá nikdo z nás nic společného.

2. Obnovovat cokoli po stovce let je do nebe volající konina. Můžeme si stokrát namlouvat, že ten sloup je součástí naší historie, jenže tou samou součástí té samé historie je i jeho stržení. Prostě se to kdysi stalo a je blbost to měnit. Protože bychom také jednoho krásného dne mohli tu Prahu uvést do původního stavu celou. Ale do jakého původního stavu? Já bych byl pro verzi roku 1586. To byla také bez toho sloupu, takže by odpadly laciné debaty. Navíc by při tom bourání a rekonstrukci vznikly desetitisíce pracovních míst. Zajisté by to mnozí lidé podpořili. Už jen fakt, že by se tímto Praha zbavila přebujelé dopravy...

J. Hajský 25.6.2019 12:41

Re: Odpor proti sloupu je projevem militantního ateismu

Po přečtení tohoto císařského manifestu jsem se utvrdil v tom, jaká obrovská podobnost je mezi katolickou církví a nacismem a komunismem a vůbec každou totalitou. Vždyť i nacisti a bolševici by mohli po úpravě na svou dobu jednotlivé body manifestu opsat.

Jsem proto rád, že strany a církve s totalitním myšlením u nás nejsou u moci.

Jednoho se ale obávám. I když bolševici a katolický ktérus má už u nás marginální roli, je možné, že se po vzoru západu jednou dostanou k moci zelení ekoteroristé, genderisté, sluníčkáři a jiní, hlavně levicoví, hlasatelé té jediné pravdy, a ti si tento císařský manifest upraví k obrazu svému. A ti, kdo se nebudou chtít podrobit dopadnou jako ti nekatolíci v roce 1624. A růžky vystrkuji i Piráti. Jak dopadnou ti, které Piráti označí za svoje nepřátele, jste mohli vidět na jejich volebním autobuse.

R. Gramblička 25.6.2019 11:58

Re: Ten sloup bude replika?

A já jsem ateista a je mi to šumák. Sloup i se sochama je ale hezký, tak proč ne. Ať to tam klidně dají

E. Derat 25.6.2019 11:52

Re: neexistující sloup

To je to , kde vlaje ta EU fanglička ?

E. Derat 25.6.2019 11:51

Re: Ten sloup bude replika?

Není to replika, nýbrž kopie podle originálu. Prakticky všechny sochy na Karlově mostě jsou kopie, dokonce u jedné je vysvětlující tabulka, protože uráží židovské věřící, šoupneme je tedy někam jinam ? Více o tom píši níže. Jo, i David stojící na náměstí je kopie, původní byl přemístěn do muzea. Kopie jsou všude ve světě, běžná záležitost u venkovních soch a památníků.

V. Heidlerová 25.6.2019 11:38

Ten sloup bude replika?

Čili bude se podobat jen vzdáleně původnímu sloupu? Nebude obsahovat ani součásti původního? Tedy bude nový. Ten může být instalován kdekoli. Jsem protestantka, památka je památka, a nový výtvor je nové dílo. Tak ať stojí na novém místě.

E. Derat 25.6.2019 11:32

Re: S jedinou církví?

Nejedná se o novostavbu, ale o historickou kopii odsouhlasenou pražskými památkáři. Původní zbytky jsou uchovány v lapidáriu ve Fučíkárně, a podle těch byla vytvořena kopie. Na Karlově mostě jsou prakticky všechny sochy kopiemi z různých časových období. A novostavby, tedy repliky původních památek se staví např. v Polsku, protože Němci jim zníčili co se dalo. Ale, i v Německu kde také byla hromada památek zníčena jejich vinou. I v Rusku, chrám Vasila Blaženého, který si zase zníčili Rusové. A jinak, já jsem sice rodičemi pokřtěný v Církvi československé husitské, ale jsem ateista. Návrat M.S. chci jako návrat kvalitního uměleckého díla od kvalitního českého sochaře, které bylo zníčeno lůzou. I sochař L.Šaloun počítal s M.S., když navrhl pomník Jana Husa, tedy z celkou kompozicí náměstí. A oba pomníky tam v pohodě stály tři roky, než byly lůzou zníčeny.

P. Khail 25.6.2019 11:27

Re: Nějak se změnila dikce

Třeba jde o dva autory stejného jména.

E. Pawlica 25.6.2019 11:09

Re: neexistující sloup

Nejvýznamnějším náměstím je 3. hradní nádvoří, neb tam se nejčastěji zjevuje prezident Zeman i s podkoním Ovčáčkem.

:-)

E. Pawlica 25.6.2019 11:04

Skvěle napsáno!

Není víc co dodat.

J. Lepka 25.6.2019 10:38

Re: Odpor proti sloupu je projevem militantního ateismu

Jen to, že v době jeho vzniku už byla rekatolizace hotová věc a nikoho ani nenapadlo postavit na oslavu odražení Švédů cokoliv jiného.

J. Lepka 25.6.2019 10:35

Re: Hřib je mlíčňák bez zkušeností - to i Krnda byla lepší

No. Hřib je sice sebestředný moula bez špetky sebereflexe, ale jaksi nemůžu přijít na nějaký pozitivní krok Krndy. Svěřte se nám se svými zkušenostmi.

M. Hanko 25.6.2019 10:33

Re: S jedinou církví?

Jasně že pannu Marii uctívají i další církve, jako např. pravoslavní, ale s nimi tenhle sloup v historii spojen fakt nebyl :D Nebo snad ano?

Pokud se mnou nesouhlasíte, možná by bylo fajn napsat věcně V ČEM, pane Aldo. Já zde přece nebudu spekulovat, co se vám asi honí hlavou a co máte přesně za problém.

J. Lepka 25.6.2019 10:32

Re: S jedinou církví?

Svěřte se nám se svým názorem na novostavby historických památek. Taková Betlémská kaple je jejím typickým příkladem.

A. Alda 25.6.2019 10:17

S jedinou církví?

Vy jste zcela nevzdělaný. Nevíte o tom vůbec nic, jinak byste takový blábol nemohl napsat.

A. Alda 25.6.2019 10:16

Ano pane.

Výjimečně s Vámi souhlasím téměř úplně.

J. Sova 25.6.2019 9:59

Re: Odpor proti sloupu je projevem militantního ateismu

Asi tolik, co má Mariánský sloup společného s katolickou církví.

J. Kratochvíl 25.6.2019 9:58

Mariánský sloup, Ano

Souhlasím s textem článku.

Odpůrcům sloupu bych přál vice pokory, která ke křesťanství a nejen k němu patří.