2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 18.10.2007 20:33

Mrakodrapy

Kdo trochu cestoval, tak vi, ze centrum s mrakodrapy na horizontu nema sanci zkazit dojem z historickeho mesta. Proste to nijakym zpusobem neskodi. A pokud by k tem par zubum na Pankraci pribilo par opravdovych vyskovych budov, tak by to rozhodne na skodu nebylo.

bebe 18.10.2007 20:10

Gabal - kmotr asociální spodiny

Toho člověka když vidím, otevírá se mi kudla v kapse - takového darebáka  prolhaného, "sociologa",  člověk hned tak nevidí.

ok 18.10.2007 15:41

a co praktické problémy - ty neexistují?

a co praktické problémy - ty neexistují? Připomínám, že Pankrác leží na kopci, ke kterému vede jen několik použitelných komunikací, a po případné dostavbě mrakodrapů Pakrác dopravně zkolabuje, a to včetně severojižní magistrály.

Dávám panu Gabalovi za pravdu, pokud jde o naivní představy radních - oni chtějí mít na Pankráci "druhý Manhattan", a to pouze emocionálně, chudáci vůbec netuší, že Manhattan nevznikl náhodou, že je za tím historický vývoj. V parku na Pankráci chtějí mít "mluvící sochy", protože to pan radní viděl v Americe !!;-D slyšel jsem na vlastní uši!

 Z mého pohledu je panorama Hradčany - Chobotnice na uvedené fotografii nepřijatelné, a existuje celá řada dalších pohledů, které by dopadly podstatně hůře. Ve Vysočanech je místa dost, a Chobotnice by tam zkultivovala prostředí.

CM 18.10.2007 14:33

Děkuji, pane Gabal

ještě někomu to myslí a umí to i sdělit.

kkkk 18.10.2007 12:14

Mrakodrapy nemají smysl

Stavět výše než do cca 15 pater nemá smysl, vyšší budova je neefektivní nejen provozem, ale i využitím plochy. Jediný způsob, jak zdánlivé efektivnosti dosáhnout, je něco porušit: bezpečný odstup, infrastrukturu, poddimenzovaná parkovací místa a přístupové komunikace. Najdou se však instituce ochotné platit více než je nutné za "dobrou adresu".

Abonent 18.10.2007 12:33

Re: Mrakodrapy nemají smysl

Gratuluji ! Váš příspěvek, dostatečně rozveden, poznámkovým aparátem podpořen, a prestižním časopisem publikován má šanci stát se trhákem roku v oblasti ekonomie.

A dožijete-li se vyššího věku, třeba i ta Nobelovka přijde...

Krakonoš 18.10.2007 17:15

Re: Mrakodrapy nemají smysl

Hlavně, že zastavěná plocha Kaplického knihovny bude opravdu maximálně využitá;-O

Ašek 18.10.2007 8:43

H.....

Tak tu hruzu postavte za své někde v podzemí.Každý kraká o politice.Utracet moje prachy za něco takoveho je zločin.To raději dejte penize na urychlení digitalizace N.K a nechte volný přistup na netu,v takovém připadě by jste udělali pro kulturu naroda mnohem vic.;-P

vobčan 19.10.2007 0:10

Re: H.....

Já ti dám digitalizaci! Jako autor i vydavatel jsem zásadně proti! Knihy v el. podobě jsou velmi jednoduše a prakticky zadarmo kopírovatelné (proč asi je skoro nikdo takto nevydává). Někdo to hodí někam na web, a tisíce lidí si to grátis stáhnou. Pak by ty knihy ale nikdo nekupoval - proč, když je může někde šmajznout, že?! Autoři ale nejsou virtuální postavy, ale mají stejné potřeby jako každý pracující člověk. Na nějaký komunizmus si počkej do doby, až budeš sám pracovat zadarmo. Do té doby to ale po nikom jiném laskavě nepožaduj soudruhu! Rv(Y)

carlos 19.10.2007 14:29

Re: Re: H.....

Digitalizace nějakého autorského díla neznamená nutně, že dílo bude k dispozici zadarmo.

V dnešní době existují přostředky, kterými se dá něčemu takovému rozumně zamezit.

Autor tohoto komentáře evidentně žije v době, kdy se mezi uživateli internetu rozmohl vysokorychlostní internet a sdílecí sít Napster.

honzak 18.10.2007 8:18

rád bych věděl, jak

" letenskou knihovnu, která má ambici se do pražské kultury a historie vřadit a posílit ji?" knihovno posílí pražskou kulturu. Snad že se před ním bude řadit kulturní fronta v čele s žižkovskými ženami?

profousek 18.10.2007 7:53

Bla bla bla!

Abonent 18.10.2007 3:29

Proč velkopaneláky ANOa blob NE

Předkládám návrh odpovědi : česká veřejnost je vychovávána panelákovou "kulturou" už třetí generaci. Panelákové sídliště považuje za svůj domov, za přirozené prostředí, nezanedbatelná část obyvatelstva.

Českou verzi mrakodrapů pak tito lidé vnímají jen jako trochu větší paneláky - variantu svého betonového domova. Luxusní variantu. Lidé vyměnili otřískané embéčko za fabii nebo dokonce octavii, teď sní o výměně starého panelákového bytu za lepší byt, v lepším paneláku. Mrakodrapy jako z amerického televizního seriálu jim tento sen ztělesňují. Navíc je stavějí většinou cizinci. My Češi cizinci pohrdáme ("Neumí Čéésky"), ale jejich peníze máme rádi - viz naše oblíbené zimmerfreiování.

Ale Kaplického Národní knihovna je pro nás paradoxně něčím naprosto cizím. Není pravoúhlá, není šedivá, nemá hranatá okna - prostě postrádá základní znaky domova. Je cizí v našem pravoúhlém betonovém světě.

Takže pryč s blobem ! A použijeme cokoli, aby sebevědomý emigrant Kaplický dostal za vyučenou - vyvyšovat se nad nás nebude ! Takže neustálé pokusy o zpochybňování výsledků mezinárodní soutěže, přes ujištění UIA o regulérnosti (http://www.nkp.cz/files/zprava_uia.pdf ), obrana "jedinečného, po staletí utvářeného panoramatu Hradčan", náhlé zjištění, že knihovna bude vadit tunelu či tramvajové smyčce...

Trapné, nesmírně trapné a ubohé. Devastace společnosti po čtyřiceti letech socialismu je hluboká. Ve které následující generaci vznikne opravdová a vlivná česká elita ?

mil 18.10.2007 3:37

Re: Proč velkopaneláky ANOa blob NE

Byla tu kdy vůbec? A byla-li, byla echt česká? A vlivná?

Abonent 18.10.2007 4:10

Česká elita, plebs, lůza

Ale jistěže byla. Česká společnost se zhruba od poloviny 19.století rychle rozvíjela, a generovala svojí elitu. Čeští nacisté asi namítnou, že mnohdy šlo o Židy. Ale s nácky se bavit o ničem nemusíme.

Přirozený vývoj společnosti byl však násilně přerušen nástupem socialismu v r.1939, v krátkém období 3.republiky se již rozeběhnout nemohl.  A pak v dalším socialismu se dostala opět k moci lůza, mnohem horší než ta v tom prvním.

Elity se tvoří dlouho; nelze je ustavit dekretem nebo odněkud přivézt. My jsme záměrně zabránili návratu přeživších členů původní, přirozené elity národa - viz Baťa a čistě naše posametová krádež jeho majetku. Nebo bratři Mašínovi, dodnes nevyznamenaní.

Teď probíhá starý známý proces: dědeček lupič či pirát - syn dravý bankéř - vnuk absolvent předních univerzit, umělec, filosof, filantrop, mecenáš. Takže kolikátá generace po převratu vytvoří novou přirozenou českou elitu ?

Poklop 18.10.2007 7:05

Re: Česká elita, plebs, lůza

No Mašíni elita ?

Olinka 18.10.2007 8:12

Re: Česká elita, plebs, lůza

...1., 2., 3....hm, vypadá to, že třetí generace ;-DR^..elity sem, elity tam - Kaplického knihovna by mohla v tom koutě Letné, který byl pro ni plánován, být úsměvnou...a užitečnou.. ozdobou Prahy. A ve srovnání s Pankrácí jasně vyhrává!!!

Leni 18.10.2007 10:21

Re: Proč velkopaneláky ANOa blob NE

Mezi námi, hnusné je obojí - jak knihovna, tak mrakodrapy kde všude. Pokud použiju přirovnání (no, trochu kulhá, ale to přirovnání často) Aby byla Mona Lisa IN, bylo by záhodno přemalovat její vlasy na vyžehlený melír se sestřihem a upravit make up, protože to tak přece má každá - stejně jako každé správné město tohoto věku oplývá mrakodrapy. Pak by bylo možné namalovat Moně Lise číro, protože to se tak krásně vymyká  a je to TAK originélní! Nejlépe ve fialové a zelené, že. To je sice dobrá sranda na reprodukci, ale chtěla bych vidět toho, kdo by to provedl na originálu. Bohužel, Praha je také originál....

JanS 18.10.2007 12:45

Re: Re: Proč velkopaneláky ANOa blob NE

Bohužel na Moně Líze "IN" není vidět, jak jí vylejzá zadek z kalhot (jinak by nemohla být "IN").

Abonent 18.10.2007 12:59

Mona Lisa - za co může restaurátor a za co móda

Třeba jen zapracoval restaurátor, jako na obočí a řasách : http://edition.cnn.com/2007/US/10/17/monalisa.mystery/index.html

A mimochodem, módu příliš nesleduji : dívčí zadeček vykukující z kalhot - to už zase není IN ?

jvr 18.10.2007 13:57

Re: Re: Re: Proč velkopaneláky ANOa blob NE

Klasický případ "upravené" skutečnosti je panoramatický pohled na pankrácké výškové stavby, doprovázející tento článek. Skutečnost je zcela jiná, ta pankrácká skupina (ani já jí moc nefandím, ale  její vliv na střed Prahy je o dost slabší než by to bylo u knihovny ) je na horizontu a skoro splývá s okouzlující hradbou paneláků jižního města. Ani počítače netřeba, vše zařídí správný objektiv, aby byly mrakodrapy náležitě odpuzující. Takto, ale v opačném gardu, vylepšujícím skutečné působení zamýšlené améby v panoramatu Prahy pracovali s počítačem chlapci z Future systems. Kdo má zálem, nechť si otevře WWW komory architektů a prostuduje odborné komentáře zejména arch. Línka, ale i další prameny.

Gonzales 18.10.2007 12:32

Česká elita

Nemám nic proti vašemu chápání "české veřejnosti“, až na dvě vyjímky. Pokud přijímáte lež, že všichni obyvatelé sídlišť jsou vinni "panelákovou kulturou“, tak potom jistě platí to vaše "ztělesnění snu“. Generalizující odsudek v poslední části je totálně mimo. Společnost totiž tvoří ti, kteří do našeho státu vkládají úsilí (zaměstnavatelé, zaměstnanci, privátní nebo veřejní) a nebojí se pod svou práci podepsat. Pak tu pořád máme ty, kteří sice rádi slyší své jméno, když dávají peníze "ze státu", ale většinu života tráví ve stínu mas, které za ně mluví, myslí a vydírají. Potkám deset lidí a tři z nich jsou sociální paraziti a demagogové podporující paroubkovsko - grebeníčkovský neobolševismus!  A to doslova - vždyť levice tu pořád řve o "nadpolovičních polovinách", které neexistují jinde než v parlamentu. Navíc dva z nich tam jsou bolševici autentičtí - nereformovatelní. Většina těch, kteří pro republiku doopravdy konali, ti občané - jednotlivci, které všichni znali jménem, byla vypuzena vládou mas. Ano, i dnes najdeme dostatek "vzorků“ uznávající vexláky, řezníky, pingly, dročkáře. A masy vládnou dál... proto tu nikdy nezazní jména jako Škoda, Baťa, Daněk, Waldes, ale "elity" Babiš, Starka, Pitr, Charouz... inu každá generace má jiné hrdiny, že...

Mluvíte o devastaci společnosti. Ale příspěvek jste pojal v duchu My a Oni. Už jsem podobné "dělení" společnosti slyšel a to od lidí co také měli nutkání se neustále spojovat pouze "proti někomu" a nikoliv "pro něco".