5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POVÍDKA: Záplavy 2013

Jako vždy, začalo to zcela nevinně. Drobně pršelo dva dny a pak se rozpršelo pořádně. Během dvaceti čtyř hodin napršelo 160 mm a pršelo dál. Macksville Bowling Club odvolal sobotní zápas, kdy jsme měli jet do South West Rocks (městys na pobřeží Trial Bay) k přátelskému zápasu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Koreis 8.3.2013 23:33

Ani zátarasy neodradí lidi s SUV!

Bydlíme na asi hektarovém pozemku v jedné ze západních čtvrtí Brisbane, což je o několik set kilometrů dále na sever. Bývá zde proto o něco málo tepleji i mokřeji. Silnička vedoucí k našemu domu má dva mosty; ty bývají pod vodou po prudkých deštích, jakmile ale přestane pršet, voda klesne pod úroveň povrchu během několika minut. Vjezd na naše malé sídliště o šesti domech vede také přes most, který je kamenný, masivní a dost vysoký. Pod ním protéká potok zvaný Pullen-Pullen Creek, po němž se nazývá naše čtvrť. Ten se občas převalí přes most. Když voda stoupne asi o tři metry, jsme prakticky odříznuti od světa. Většinou to ale tak zlé nebývá.

Hlavní silnice k našemu sídlišti překračuje stejný potok o nějakých 100 metrů dále. Most tam není, asi by stál příliš mnoho, je tam jen úzký železný můstek pro pěší, asi dva metry vysoký. I přes ten se dokáže voda přelévat.

Když hodně prší po nějaký čas, voda teče přes silnici a policie hned postaví zátarasy. Potom bývá v tom místě silnice nesjízdná, po několik hodin, někdy i po několik dní. Pokud ale nejsou opravdu velké záplavy, jaké byly před 2 lety, lze se do středu města dostat objížďkou.

Zátarasy ovšem některé lidi neodradí. Zejména ti s SUV, jichž je v těchto končinách kromobyčejně hodně, se někdy pokoušejí vodou projet. Je to jen nějakých 50-60 metrů, v místě kde teče potok povrch silnice ale prudce klesá, což není pod hladinou kalné vody vidět. Potom tam auto zůstane. Obvykle jej proud posune o několik metrů dál, kde se zachytí, buď o zmíněný most nebo o stromy. Houkají sirény, záchranáři tahají lidi z vody, někdy je zapotřebí i helikoptéry.

Ještě se snad nestalo, aby tam po větších deštích tam nějaké auto nezůstalo, jako přechodný pomníček obětí lidské neuváženosti. Náš syn, který jezdí pravidelně do práce, už jen za to letošní mokré léto napočítal čtyři uvázlá vozidla! Možná, že jich ale bude víc — podle pobřeží k nám sem dolů právě jde nově se vytvořivší cyklón Sandra.

S. Rehulka 8.3.2013 12:08

Pane Bože.....

....ten Polanský je mužský skot !

P. Khail 8.3.2013 11:52

Hezky

jsem si početl, díky!

K. Luboš 8.3.2013 10:44

V tý Austrálii...

jsou ty záplavy asi opravdu hrozný!

D. Polanský 8.3.2013 7:21

Malý problém

Zbytečně zaplácané americkými reáliemi. Škoda.  Jinak vtipné.

V. Ondys 8.3.2013 9:26

:)))))))))))))))))))))))))) Americkými?

A kde? Jinak pro mne je příjemné na způsobu psaní pana Moce, že text není zaplevelený pozůstatky rudého moru obvyklými u našinců v podobě pokrytecké preference :)))) nejstupidnější lidumilnosti, že se třeba hloupej Honza musí stát :))) příštím králem.

S. Moc 8.3.2013 22:11

Re: Malý problém

Americká reálie by nebyla ani to, pane Polanský, kdybych se domníval, že to D. před vaším jménem znamená Dick. Což se, ve vší úctě, nedomnívám.