8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POVÍDKA: Vzedmutá řeka

V masité tváři Mao Ce-tunga spatřovala většina Číňanů nekonečnou moudrost, uvnitř této hlavy se však líhly šílené nápady s tragickými důsledky. Přechod ke komunismu se zdál Maovi příliš pomalý, a proto vyhlásil heslo „Velký skok vpřed“. Následovala nařízení, díky nimž se Čína měla stát průmyslovou velmocí a předhonila by USA i SSSR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 21.2.2020 13:07

No jo, myšlenky velkého Maa se ujaly hlavně v Evropě.

Koneckonců byvší óbreurokomisař Barroso začínal jako předseda krajně levicové a maoistické PCTP-MRPP (Portugalská komunistická strana pracujících – Revoluční hnutí strany proletariátu – Movimento Reorganizativo do Partido do Proletariado).

A u nás se kdekomu vyčítá komunistická minulost i jen řadová ...

P. Lenc 21.2.2020 10:09

Problém je, že zatímco Čína přešla k tvrdému kapitalismu, v Evropě a částečně i v USA jeho rudá knížečka utkvěla v hlavách tehdeších studentů, kteří dnes, v dospělosti, ovládají Evropu, případně vychovávají dnešní studenty.

J. Vágner 21.2.2020 9:09

Mao by nám celkem mohl být jedno. Kdyby ovšem neodkojil 90% současných západoevropských elit. Ostatně mám obavu, že ze současné ultrakapitalistické Číny by velikou radost neměl. Zato v čele Prague pride by bezpochyb tancoval radostí.

L. Písařík 21.2.2020 6:15

Maovo učení dokazuje sílu myšlenky. Je znám případ, kdy skupině čínskéch operatéru exnul pacient pod nožem. I chopili se Maovy knížky a začali recitovat pacietovi citáty z knihy a hle - ten se probral a operace mohla pokračovat. Úplně zatajili, že pacient se probral dokonce natolik, že svou operaci dokončil sám, zatím co chirurgové mu k tomu na posílení stále četli Maovy citáty.

To byla zpráva z radia Vostok.