26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POVÍDKA: Tragický stav naší země

Tak popsal pan Opl, kandidát za stanu Rozumní, svou vizi našeho státu. Myslím, že byl ještě hodně laskavý. Skutečnost je mnohem horší. Ještě že zůstaly vzpomínky....

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 8.10.2017 13:21

Re: tragická stav paměti pana Vovářky

Musím vás však upozornit pane Lapile, že o víkendu, kdy jedině jste si mohl lajsnout celodenní výlet s ČSD,zpoždění víte, byly obchody centrálním rozhodnutím zavřené, takže zbývala cesta ve všední den autem, to máte tak, i já jsem musel předstírat práci v zaměstnání a jinou jistou možnost jsem neznal. No a jestliže považujete za nesmysl jezdit přes půl republiky pro boty, které jinde nebyly k mání, mohu jedině podotknout, že evidentně nevíte, co je to příčně plochá noha.

Z. Lapil 8.10.2017 14:48

Re: tragická stav paměti pana Vovářky

Řeč byla o botách značkových, nikoliv zdravotních.

O té cestě jsem se chtěl hádat, ale i když je mi jasné, že koridory udělaly se železnicí psí kusy, tak odjezd z Prahy v 6.13 a příjezd do Gottwaldova ve 13:29 mě nemile zaskočil (jízdní řád 1981-1982). Ve skutečnosti asi o hodinu dřív - v Otrokovicích byla tehdy přes půldruhé hodiny pauza a určitě jezdily trolejbusy podobně jako dnes. Mimochodem - dnes odjezd v 6:22, příjezd 10:06.

Zpoždění bývalo jak kdy - měl jsem dojem, že v 80. letech rok co rok slavně "utáhli" jizdní dobu o několik málo minut, až to po dvou třech sezónách přehnali a jízdní řád se vysloveně zhroutil (běžná zpoždění mnoho desítek minut). Tak se zase šrouby povolily a cyklus začal nanovo.

Š. Hašek 7.10.2017 9:46

Já též vzpomínám.

Stejně jako Vy, pane Vodvářko.

Ale z Vaší povídky tak nějak cítím "duch Marie Majerové, když psala svá zamyšlení na dobříšském zámečku Mannsfeldů". Když psala o Masarykově době tlustých darmožroutů (hlavně mě neberte za slovíčko). Ale celkem hezké, možno číst " tak nebo onak". Já to nakonec beru "onak". Abychom si vždy vážili "ranního východu Slunce" a domova, vždy!!.

Zdá se mi to Vaše psaní nějak jednoduché, bylo tehdy dusno, fest, ale měl byste vědět, že i nekomunističtí nestraníci za Husáka žili, mnohdy i bylo "veselo", asi stejně, jako dneska po směrnicích brusele. Jako můj otec s maminkou žili za i protektorátu, měli ovšem štěstí, že nebyli Židé. A dnes máme zkušenost, co nějaký brusele nemá.

Je to věc osobního náhledu.

P. Rudolf 7.10.2017 7:57

Tak

Byl to takový fešácký kriminál, kde člověk nepotřeboval namáhat mozek, neb vše za něj vymysleli ti nahoře a vše bylo dané. Den za dnem. I ten nepřítel.

A teď na těch lidech chtějte, aby ho najednou začali používat. Jak vidno třeba tady na Psu, u mnohých nemožné.

K. Filek 7.10.2017 6:58

Tragický stav

Je to napsáno perfektně.Trochu nadsázka,ale jinak pravdivé.Jenom zapškli komouši to viděli jinak.Takžka celý produktivní věk jsem prožil v éře sockomunismu a vše co je napsáno mohu potvrdit.

I. Procházková 7.10.2017 22:30

Re: Tragický stav

Tak, tak, i já to můžu potvrdit, narodila jsem se ve 40. letech (20. století:-)). Při čtení článku mě docela zamrazilo, jak je to pravdivě popsané.

J. Pudil 7.10.2017 5:58

Pane, jste typický Čech, kterým je se radno vyhýbat.........

P. Eugel 7.10.2017 6:27

To máte pravdu. Takovým Čechům se raději vyhýbejte. Protože každý slušný, po tom co píšete, Vám musí nafackovat.

P. Eugel 7.10.2017 6:27

To máte pravdu. TakovĂ ̋m ÄŚechĹŻm se radÄ›ji vyhĂ ̋bejte. ProtoĹľe kaĹľdĂ ̋ slušnĂ ̋, po tom co píšete, Vám musĂ­ nafackovat.

P. Beránek 7.10.2017 1:02

Autor plácá nesmysly.

Autor plácá nesmysly. Samozřejmě, nebylo všechno vynikající, ale článek je hloupý.

To blíže k realitě má Štěpán Kotrba:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Ze-lide-chteji-jen-to-aby-jim-stat-dal-zvanec-Na-facku-pane-redaktore-nastval-se-Stepan-Kotrba-a-srovnal-minuly-a-dnesni-rezim-Nic-pro-pani-Nemcovou-506504#discussionbrief

E. Vašátko 7.10.2017 6:02

Re: Autor plácá nesmysly.

Pane Beránek, kolik je vám let, abyste tohle mohl tvrdit ?

P. Beránek 7.10.2017 10:07

Re: Autor plácá nesmysly.

Jsem už delší dobu důchodce. Zažil jsem toho dost, abych mohl srovnávat. Z vlastních zkušeností, ne z toho co jsem kde jakou propagandu četl.

J. Lepka 7.10.2017 15:09

Re: Autor plácá nesmysly.

S jakou hodností jste šel do penze ?

K. Filek 7.10.2017 7:01

Re: Autor plácá nesmysly.

Ten kdo mysli vlastní hlavou nepotřebuje se zaštiťovat nějakým Kotrbou.

Z. Lapil 8.10.2017 11:45

Re: Autor plácá nesmysly.

No, je pravda, že autor místy trochu kecá. Dostat se už do druhého autobusu býval pro mě úspěch. Pravda, nastupoval jsem až ve druhé stanici na trase, z té první odjeli všichni, ale jak to dělali na té třetí, netuším. Fakt ale je, že jednou mi tohle nedostání se do autobusu nejspíš zachránilo život; těžké zranění určitě - čelní srážka s náklaďákem a já bych býval stál na schodech u čelního okna.

Taky byt do čtyř let je docela optimistická záležitost, naopak rozhlas po drátě už se v 80. letech vyskytoval jen sporadicky, a to na ubytovnách, kolejích, zřejmě v lepších hotelích (Santon v Brně) a podobně. O "volebním volnu" nic nevím, Trabanty zdaleka nebyly většinovými vozidly; nejsmrdutějšími ano.

Nicméně odkazovaný článek - kam se hrabe Rudé právo. Je mi líto.