2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POVÍDKA: Stopy minulosti

Šel jsem pomalu na pláž. Bylo už po deváté a sluníčko pěkně pálilo, takže jsem se potil, aniž bych to musel brát poklusem. Na dřevěném mostku pro pěší, který se vine přes Stuartské rameno řeky McLeayské a kde je zakázáno rybařit, už stálo pár turistů-rybářů, pruty pevně v rukách, a rybařilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 12.10.2012 18:10

:)))))))))))))))))))) Dobrý

Taky rád poslouchám hlubokosmyslný úvahy mýho nehtu na palci nohy o smyslu mý existence, než ho patřičně vostříhám a mám zas pár dní pokoj.

J. Schwarz 12.10.2012 15:02

Ono to ohánění se

počtem pravděpodobnosti má své meze. Zkuste si spočítat, jaká je pravděpodobnost že nějaký Stanislav Moc potká ausgerechnet tu a tu holčinu s pihou na nose a budou spolu na Vánoce 1976 jíst na pláži u Brisbane krevety, zatímco zároveň v Rusku pronese zásadní projev soudruh Brežněv.  A zkuste tuto úlohu zadat někomu v roce 1850. Jaká by mu vyšla pravděpodobnost tohoto jevu a co pak řeknete na to, že se to stalo? Zázrak? Zásah stvořitele? 

J. Klepal 12.10.2012 8:08

několik poznámek

Děkuji za inspirující příspěvek a dovolím si uvést několik poznámek. Podle mého názoru popsaná posloupnost složitých procesů vedoucích ke vzniku života na Zemi dokazuje, že se tak neděje podle žádného inteligentního plánu, který by musel být podstatně jednodušší, přímočarejší a nezatížený množstvím chyb a omylů, které si neseme i na vlastním těle. Příkladem je jeden vstupní otvor pro dýchání a příjem potravy, v jehož důsledku umírá zadušením nemalé množství pozemských tvorů.

Pokud jde o náhodu, pak zřejmě jednotlivé události jsou náhodné, avšak v procesech obsahujících velké množství jednotlivých událostí lze vysledovat zákonitosti, jsou-li pro to splněny podmínky.

Pokud jde o vznik prvků ve hvězdách, pak až po železo vystačíme s obyčejnými hvězdami, až pro prvky s vyšším atomovým číslem skutečně potřebujeme supernovy.

Pokud jde o podíl Měsíce na vzniku pozemského života, pak svit světla Slunce odraženého od jeho povrchu to jistě není, podstatně významnější je stabilizace rotace Země kolem své osy.

T. Řehořek 12.10.2012 1:27

Pravděpodobnost?

Hledání na otázku "proč existuje něco, místo aby neexistovalo nic" skutečně intuitivně vede jednoznačně na nadpřirozený zásah. Když už ale zmiňujeme matematiku, podívejme se na problém takto:

Jestliže entita B má schopnost stvořit entitu A, pak entita B musí být komplexnější, než entita A. A tudíž existence Boha vede k ještě většímu paradoxu: Proč existuje Bůh, který je ještě složitější než svět náš? Byl stvořen "nad-bohem"? To vede na nekonečnou sekvenci nad-bohů. Byl stvořen sám sebou? To je větší paradox, než že náš svět byl stvořen sám sebou... Buďto bůh není podřízen logice, anebo je vznik našeho světa "jen tak" nakonec pravděpodobnější.

S. Moc 12.10.2012 23:41

Re: Pravděpodobnost?

A co když to jde i obráceně? Že tedy méně komplexní entita stvoří tu komplexnější? Však už nyní lidský mozek vytváří umělou inteligenci jež je komplexnější než on sám, ale zatím bez uvědomění si svého "Já". Až se to jednou podaří (a Čapek to předvídal) pak mašiny převezmou štafetu od zvířat, která je vytvořila a stvoří možná Boha?