7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POVÍDKA: Lososi v modrém vězení

Tvůrci jazyka mě zase zaskočili. Co je šmolka? “Je modrý jako šmolka.“ Ať je to, co chce, našel jsem největší zásobárnu šmolek na světě. Z příručky se dočítám, že je přesně pět set osmdesát devět metrů hluboká. Zásobárnou je jezero. Jmenuje se Crater Lake, Jezero v kráteru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tisifoné 9.11.2005 22:48

forma

Jestli tohle je povídka, tak já jsem čínský kloboučník.
P.M. 9.11.2005 22:57

Re: forma

Nechte me se branit: Ja jsem to nabidl jako POVIDANI.
Taimen 10.11.2005 0:31

Re: Re: forma

Milý autore,
vysazené lososovité ryby (nemusí to být zrovna lososi, vím, že zde byli vysazeni pstruzi duhoví) zde nevyrostou do obvyklých velikostí.Jezero je hluboké, takže produkce dna prakticky nulová, přítok, který by přinesl živiny, žádný, je to pouze rezervoár dešťové vody. To znamená minimální produkci planktonu, bentosu, drobných korýšů a jiných bezobratlých... Díky strmým břehům jezera minimální výskyt suchozemského hmyzu, prodělávajícím část svého vývoje ve vodě. Nezastupitelnou složkou potravy větších lososovitých ryb jsou jiné drobnější druhy ryb, ale ty zde také chybějí... Jádro pudla, proč ryby nevyrostou, není, že by se jim stýskalo po příboji - ale prostě nedostatek potravy
:-))))
Ondřej 19.11.2005 1:39

Re: Re: forma -- Vážně je to jen takové povídání, téměř žvatlání.

Nějak mi uniklo, proč tohle někdo napíše. Tedy, to se vlastně pochopit dá (někdy jsou rozličná puzení tak silná, že jinak prostě nelze, že?), ale proč to hned zveřejňovat? Snad je to záminka, jak se dozvědět, co je šmolka... Ale nechce se mi věřit, že jste to nevěděl, nebo nedokázal zjistit jinak. Tak nyní už víte, že s tím nemají nic společného žádní tvůrci jazyka, ale naopak - kořeny jsou v mluvě lidové. Podobně jako vysavači dodnes říkáme "lux" (podle fy Electrolux), tak práškovému modřidlu na prádlo se říkávalo drahná léta "šmolka", rovněž podle výrobce. Ten práškový ultramarin se ostatně přidával např.  i do vápna, používaného na bílení omítek...
jonáš 10.11.2005 0:39

Re: forma

Neni to povídka, je to fulghum -- ale dobrej.
P.M. 10.11.2005 18:13

Re: Re: jonasi,

kdyz jsem uvidel to slovo "fulghum", ktere nezabralo, napadla me jedna z neblahych prihod Dlouheho Bidla:Zkosel jednou jizdu na koleckovych bruslich. Kdyz mu Bohous pomohl s tkanickama, Bidlo se spustil po silnici z kopce. Nabral kvalt a vlitnul do plne trznice. Kdyz uz prevratil stanek s uzeninama, vlitnul mandibulou do stanku se zeleninou. Na tom poslednim obrazku je babka s rukama v hruze nad hlavou, kolem ni v lufte nejake repe podobne korenoviny. U huby ma ( babka ) tu bublinu se dvema zavykricnikovanymi slovy:TURIIIN! TURIIIN! Dlouhe Bidlo, tesne pred uhozenim dlazby bradou, reaguje:"Jeste mi tady k tomu nestesti nadavejte!"
Tolik ke slovu fulghum. (Paklize se nejedna o Roberta?)
Liddy 9.11.2005 12:57

ještě šmolka

Šmolka byl modrý prášek, který ještě moje maminka a její vrstevnice přidávaly do posledního máchání bílého prádla, aby bylo bělejší. Jinak díky
Xaver X.X. 9.11.2005 11:28

Fuj to jsem se lekl, že to bude o politice.

Takže autore díky
Jaka 9.11.2005 8:38

Vaše textíky vždycky pohladí poetikou

a povzbudí představivost, vidím ty větvičky jako kožichy, i ty hvězdičky jiskřičky...dokonce i tu lososí beznaděj..dík
Pavel Lachnit 9.11.2005 8:37

Tryskáč nekouří

Jenom bych chtěl podotknout, že tryskáče nekouří, ta bílá stopa jsou kondenrované páry. Kdyby kouřil, nebylo by to čistě bílé a večer by byl ve zprávávh - včetně místa dopadu…
P.M. 9.11.2005 14:37

Re: Tryskáč nekouří

Hmmmmm. . .Kdyz jsem se ted brzy rano ( u nas je 7AM) mrknul z okna na mlhu v udoli, malem jsem si rekl, ze se "kouri z lesa". Zarazil jsem se vsak vcas, nebot vim, ze jsou to jen "kondensovane pary".
Tana Zajicova 9.11.2005 14:40

Re: Re: Tryskáč nekouří

Petre vyjste asi pozapomel. Alespon na Sumave se rikalo:'Pari se lesy, budou roust houby'.
Hugo 9.11.2005 8:23

Šmolka

Já jsem před dvěma lety viděl doslova závěje šmolky ( řádově tuny ) v dnes již zaniklé továrně, které se říká Ultramarinka Břasy ( u Rokycan ).
doxa 9.11.2005 7:50

Co je to šmolka?

To je památka na výrobce toho práškového ultramarinu - fabriku Mestitz & Schmolka Praha Vysočany. (Po znárodnění se to jmenovalo Barvy a laky)
Pavel Lachnit 9.11.2005 8:38

Re: Co je to šmolka?

Díky, tohle jsem netušil. Ale je to nějaký odstín modrá barvy doufám…
Jiri Janecek USA 9.11.2005 2:02

Crater Lake

Hezky napsane - PM cestina (ale ne moje) vystihne prirodu lepe nez anglictina - ta teorie o svobodnem lososu je poeticka - ale myslim ze dulezitejsi je:  jezero je pomalu v 1900 metrech (vyse nez Snezka) - a v zime vetsina zamrzne - zatim co ti svobodni pribuzni se cpou roky v mori. Na jezero jsem sel nekdy v lednu 1975? na bezkach - s partou z Corvallis - nikde ani clovicka - v zime vse bylo zavrene. Ticho. Brehy jsou prikre, z cerneho cedice - slunko do svahu zarilo skoro v pravem uhlu - a bylo teplo - mladi a blbi par nas se svleklo a skocilo do vody - zavod byl k ledu - asi tak 20 metru od brehu. Tak rychle jsem tam a zpet neplaval. Na brehu na kameni ale bylo relativni teplo .. Trout and salmon prefer to reproduce in the running waters of streams and rivers to keep the developing eggs bathed in fresh, well oxygenated water. Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and kokanee salmon (Oncorhynchus nerka) have been reproducing successfully in Crater Lake's still water because it is also very clean, cold, and rich in oxygen. The great clarity and pristine conditions of Crater Lake have led to the common misbelief that the fish are starving. But, the results of the park's on-going fisheries research indicate that Crater Lake fish growth rates are comparable to rates of the same species in other high mountain lakes in the southern Cascade Range. Kokanee Salmon are the most abundant species in the lake, recently estimated to have a population well into the hundreds of thousands. Kokanee salmon reach 10-14 inches in length and feed on small-bodied insects and zooplankton. Rainbow trout reach 17 to 24 inches in length and feed primarily on large-bodied insects that live in the lake or fall onto the lake surface. The largest documented rainbow trout from Crater Lake was 6-12 pounds and 26 inches long.