21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POVÍDKA: Jak se ti líbí moje hora?

Harry Truman. Ne, tenhle Harry nikdy v Bílém domě nebydlel, aby se nikdo nepletl. Stojím tiše na břehu jezera, které je Harryho náhrobkem. Kolem je všechno šedé, pahýly stromů ční k obloze. Kmeny a silné větve leží kolem. Neleží křížem krážem. Leží rovnoběžně, spodním zlomeným koncem míří všechny ke stejnému místu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sarka 20.1.2006 20:51

Tak to jste Petre

na tu "moji" St Helenu museli koukat primo od bazenu s horkou vodou. Do Calistogy zavitam dost casto, na kaficko a sklenicku :-). Mam tam uz svoje mista. Ja mam tenhle kout sveta strasne rada - proste vubec na sever od Golden Gate mostu. Uvedomila jsem si to jednoho rana, kdyz jsem vyjizdela do prace, a rozhlidla se po ty krase a nahlas jsem si povzdechla - "Jezismarja, tady je tak nadherne ze bych tu chtela bydlet i kdyby tech zatracenejch komunistu nebylo" :-)> Od te doby jsem se prestala citit jako svedenej a opustenej vyhnanec, a srostla s novym domovem.
Vera 18.1.2006 22:14

Re: Re: Pekne vypraveni

Dekuji.
kanuk 18.1.2006 22:03

Re: Pekne vypraveni

Při výbuchu Mt St Helens skutečně zahynul jeden geolog, David Johnson. Ale zdaleka to nebylo v blízkosti kráteru, od hory byl vzdálen 8 km. Naneštěstí, výbuch šel směrem k jeho stanovišti.
Jiri Janecek 18.1.2006 19:04

St. Helens

Zase velmi hezky clanek of P.M. -  mnoho rozmeru - sila prirody - ale vedci jsou prekvapeni jak se zivot vraci zpet. Myslim ze i ty pstruzi a zaby tam jiz budou. Ale hora obcas zabruci - a jsou male vybucgy.
 
v 1972 - 1976 byla St. Helens - kdyz jsem ji poznal - jedna z nejkrasnejsich hor v Pacific Northwest - symetricka, a skoro zadne vulkanicke cinost - na rozdil od sousedu -Mt. Hood, Mt.Adams a dale na severu Mt. Rainier ..
K ledovcum se dalo prijet autem a po praci/skole se mohlo cvicit horolozectvi.
 
Jak se vse zmenilo po vybuchu - ctvrtinahory odletela - jak je clovek malicky - mravenecek
Mistni indiani mali hezkou bajku o tech gigantickych horach - St. Helens byla krasavice.
Vera 18.1.2006 16:44

Pekne vypraveni

Jen jsem si vzpomnela na jakehosi supernadseneho geologa, ktery neodolal a sel se podivat na temer soptici jicen z blizka a stalo ho to zivot.  Nebylo to na St. Helen? Jinak, ten sopecny popilek nam za par dnu padal na zahradu az v Coloradu.
Čumil 18.1.2006 15:18

No, Medvěde, požadované informace, včetně osudu a fotek Harryho najdete v jednom vskutku podařeném čísle

National Geographicu snad z června 1980 - bez záruky. Na obálce je fotka rozkvetlé jabloně, jejíž pozadí tvoří tmavošedý oblak sopečného popela.  Je tam toho ovšem daleko více, včetně story a snímků z  kamery fotografa, který si tenkrát stoupl na špatnou stranu...
P.M. 18.1.2006 14:06

Re: Ta "opravdicka" Mt St Helena

Zdravim Vas, Sarko! Ten kout sveta, ktery popisujete, je uzasny! Prolezl jsem tam Sierru krizem krazem a jako silenec jsem essalkem hrabal v potoku, presvedcen, ze i ja najdu zlato. Meli jsme camp s Alenou pro sebe, byl tam jen nas maly stan. Jmanovalo se to Wild Plume. Kdyz jsme si pochvalovali v Sierra City, jak mame kamp jen pro sebe, mistni zlatokop nam oznamil, ze ten kamp je prazdny proto, ze je plny chrestysu. . .Tak jsme to zabalili a odfrceli do Calistogy a dva dny se valeli v bazenu s prirodni horkou vodou, ochutnavajice skvelosti produkovane mistnimi vinicemi. Jooo, life is good!M.J. : Znate Sardines Lakes? Uzasne misto!
quetzal 18.1.2006 12:52

pěkný, dík

P.M. 18.1.2006 12:46

Re: Omyl

Ouvej!!!!! Sel bych s tou mylkou az do hrobu! Dik!
P.
P.M. 18.1.2006 12:38

Re:Omlouvam se, mate pravdu.

Ta povidacka je z me knizky, kterou jsem dopsal uz pred par lety.
Hang Wire 18.1.2006 12:07

Je k vidění na GoogleEarth

Kdo má GoogleEarth, tomu stačí zadat k vyhledání tušímže "mount st.helens" a může si celou horu prohlížet ze všech stran ve 3D - mají jí už udělanou i plasticky. Jednoduše impozantní.
Jiri V. Cerny 18.1.2006 11:58

Prosím přesně §

Zarazila mě formulace "Před dvaceti lety se ze sna vzbudil zlý obr, který dřímal v jejím lůně. " To přeci bylo jindy!
Na stránce nazvané "Mount St. Helens National Volcanic Monument" ( http://www.fs.fed.us/gpnf/mshnvm/) se hned v prvním odstavci dozvídáme:
"At 8:32 Sunday morning, May 18, 1980, Mount St. Helens erupted. "
Nic proti povídce jako takové, ale určitá faktografická správnost by měla být zákonem i zde.
 
MLOK1 18.1.2006 10:51

Díky

a těším se na další pěkné články. Už mám dost bulváru a katastrof.
Václav Husák 18.1.2006 8:22

Poděkování

Vážený pane, se zaujetím jsem si přečetl Váš příspěvek. Nejen proto, že se zajímám o vulkanologii a o hoře Svaté Heleny mám i celé DVD, ale zejména proto, že jste tuto událost připomněl velmi čtivou formou. Těším se na vaše další články. PhDr.Václav Husák
Sarka 18.1.2006 6:42

Ta "opravdicka" Mt St Helena

je tady u nas, na severu Californie, asi 5 mil od Calistogy. Je na ni prekrasny vyslap, nejlepsi takhle z jara kdyz kvetou vsude lucni kytky - a jsou z ni vyhledy na San Francisco na jednu stranyu, na ocean na druhou, do Lake Districtu na treti a az na Sierry na ctvrtou. Vyslap trva asi ctyri hodiny pohodlnym tempem, skyta utesene pohledy na vinicky v Napa Valley a je to radost poholedet :-)
Az prijedete do Severni Californie, PM, dejte vedet a ja Vam ten vejslap ukazu :-)
Hlustvisihák 18.1.2006 3:31

Omyl

Hora se nejmenuje podle svaté Heleny, ale podle britského šlechtice St. Helens. Na Harryho si vzpomenu dost často.
Medved 18.1.2006 0:38

Diky

Hezke pocteni,chtelo to jeste nejakou fotku hlavniho aktera a jezera pred a po vybuchu.I tak dekuji,opravdu ctive.
doxa 18.1.2006 0:11

No jo, sopka to je prevít!

Jak tenkrát v Pompejích