Středa 28. srpna 2024, svátek má Augustýn
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POVÍDKA: Franta Kyslík

Jiří Kadlus
diskuse (16)
Do hospody "U Prašivce" vstoupil host. Na první pohled bylo znát, že sem nepatří. Kvalitní drahé světlé vlněné sáčko, tmavě modrá módní košile ,pod krkem pomerančově zářící hedvábný šátek,jen stěží dokázal skrývat dvojitou bradu. " Colu s ledem!"

"No dobrá,tak mi dejte alespoň tu kofolu,ale chlazenou bych prosil !" Obrátil se k osamělému starému muži,skrytému v rohu před paprsky ostrého pozdně odpoledníhu sluníčka,jen s námahou vítězícího nad skly v oknech,která si marně vzpomínala ,kdy byla naposleddy laskána hadrem a Okenou. "Jéje, pane Mareček, Vás bych tady nečekal" Vzpomínáte si na mně ?" "To víš, že jó! Na tebe se nedá zapomenout !" Muž opět sklopil oči do sklenice a dál palcem zamyšleně hladil ucho půllitru. Návštěvník pochopil, ,že hovor skončil. Dopil, hodil hospodskýmu na šenk dvojnásobek požadované částky a beze slova opustil lokál. "Pane Mareček, vy toho libovýho frajera znáte ?" ozvalo se od sražených stolů, kde parta místních čutálistů probírala dnešní vydřené vítězství nad rivaly ze sousední vsi. "Co to bylo za seladóna?" "Ále,to byl takovej .....Franta. Franta Kyslík " . Měl jsem ho jako učedníka v dílnách."

Další slova- pěknej prevít a ještě něco, si zahuhlal jenom pro sebe. Palec dál opisoval kratičkou dráhu na uchu půllitru se zvětralým pivem. Myšlenky se vrátily drahnou řádku let nazpět.

****.

" Františku, ty seš takovej šikovnej, tady máš výdejku, pod ponkem je pytel. Skoč do skladu, ať ti paní Maruška naváží půl kila čistýho kyslíku ! Měj oči na šťopkách, hlídej si váhu, ne aby to šla vážit dozadu.. Vona by tě mohla vzít na hůl, však jí známe !"

"Mladej,koukám! povídá vážně skladnice, zatím co mladej měl oči na šťopkách. Mohl je nechat na jejím laclu,skrývajícím poctivé čtyřky.

"Ten Mareček je ale popleta. Nikdy si nezapamatuje, že volně váženej kyslík, to není jen tak. To je strategická surovina, tu výdejku ti musí podepsat samotnej náměstek ! Dojdi si na dyrekci, já ti to zatím připravím. Ten pytel tady můžeš nechat !"

Sotva kluk zapadl za roh, začala se smát, až se jí slzy koulely po tvářích.

"No jo, Mareček, ten kdyby neproved alespoň jednu ptákovinu tejdně, tak by snad spadla fabrika . Ale kluky naučí, to se mu musí nechat !"

****

" Soudruhu náměstku, je tady jeden bažant z prváku, poslali ho ze skladu, ať Vám to radši řekne sám !"

" Koukám, posílá tě mistr Mareček, viď ! Co ti na ten kyslík dal ? Máš alespoň pytel s patentním uzávěrem, víš, to je předpis. Když to poneseš jenom tak, mohlo by ti to bouchnout, to já si nemůžu vzít na svědomí. Vrať se, ať to dá pan mistr do pořádku !"

Kluk vycouval a oba - náměstek i sekretářka dopadli stejně, jako před chvílí skladnice Maruška..

"Soudruhu inženýre, jak to že u Vás tomu Marečkovi všechno jen tak projde, mír nix, dýr nix ?"

"Vlastičko, jste tady nová, tak nevíte, že jsem se před študiema, taky u Marečka vyučil . Přísnej, spravedlivej, ale nejlepší fachman široko daleko! Srandy s ním bylo kopec, jenže s tím , co mně naučil, z toho jsem pak žil nejen na průmce, ale i na vejšce.Tak je to! Kdyby takovejch, jako je Mareček ,bylo víc ! Já jsem mu vděčnej za hodně ! Naučil nás dělat všechno důkladně a s rozmyslem!"

"No jo, však taky pro tu vaší důkladnost jste jeden z mála bezpartijních papalášů, který si soudruzi držej ! Vymetou s Váma to nejhorší a já to tím pádem vyžírám taky. U Marečka je to to samý, tomu projde i to, že na odborářskejch schůzích chrápe nahlas jako doga !" - brblala si sekretářka, aby soudruh náměstek neslyšel.

****

Starý muž se zvedal se k odchodu

"Pane Mareček, kam spěcháte ? Doma Vás nikdo nečeká, sedněte si k nám ! Lojzo, natoč ještě jedno- na mně !"

"Tak jo, ale malý !" Vona mně Boženka určitě tam nahoře hlídá !" Milovanou Boženku doprovodil před půl rokem na místní hřbitůvek

"Proč zrovna Kyslík ? Jak k tomu přišel.? Nemáte tuchu, co dělá teď ?"

Mareček zavzpomínal , jak Franta k označení Kyslík přišel. Nikdo mu od té doby už jinak neřekl.

"Víte kluci, von vám pak stejně nikdy nic pořádnýho nedělal. Přišel z vojny a najednou koukám, Franta Kyslík je svazáckým tajemníkem na okrese. Ještě k tomu na zemědělství. Asi ,že v mládí musel pást kozu, co měli doma a chodit králíkům na mlíčí. Vodborník jeden, zemědělskej. Pak už to šlo dál, jako dráha vod Pšanskýho kopce. Na fabrice dělal předsedu ROHá, soudruzi ho pak poslali za odměnu dělat na vedlejší vokres ředitele. Po plyšáku koukám, von tu fabriku dokonce zprivatizoval. Do dvou let byla zu grunt,, měl jsem tam švagra, všichni skončili na pracáku. Doveda jeden, Kyslík ! Ten je za vodou !"

Dopil, odcházel.. Za Okenou nepolíbenými okny byla vidět jeho nahrbenou siluetu. Vyčouhlý brankář, studující v Praze vysokou , povídá :

"Vidíte , zrovna včera nějakej chytrolín na Internetu napsal, že takovýhle lidi jako starej Mareček, byli jenom taková- "šedivá mlčící zóna". Sakra, vždyť ten chlap se nemá za co stydět , má se za čím ohlédnout ! Nikam se nehrnul, žádná partaj, žádný funkce. Žil jenom pro kluky, doma pro Boženku a králíky. Dnes mu zbyli jen ti mackové !"

"Můj táta na něj taky nedá dopustit - a určitě ví proč !" - přidal se další.

"Takovýhle Kyslíci určitě nežijou s vosmi tisícovkama penze, jako Mareček !"

Debata se vrátila zpátky k tomu, jak poražení zahodili desítku..

Aston Ondřej Neff
28. 8. 2024

Do konce srpna zbývají tři pracovní dny a je jasné, že se digitální stavebko se nerozběhne.ko se...

Lubomír Stejskal
28. 8. 2024

Zajímají vás ve filmu zdánlivě nepodstatné detaily?

Jan Ferenc
28. 8. 2024

Minulý rok byl průšvih, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad.

Jan Ziegler
28. 8. 2024

Spojenectví s Hitlerem bylo pro Stalina prioritou.

Jan Kovanic
28. 8. 2024

Opravný slovník několika blízkovýchodních výrazů a tureckých domněnek

Aston Ondřej Neff
26. 8. 2024

Od září je zakázáno používat staré uhelné kotle.

Aston Ondřej Neff
27. 8. 2024

Šmarda ze sebe udělal vola způsobem, který zaslouží všeobecné veselí.

Aston Ondřej Neff
28. 8. 2024

Do konce srpna zbývají tři pracovní dny a je jasné, že se digitální stavebko se nerozběhne.ko se...

Daniela Kovářová
26. 8. 2024

Sexuálním obtěžováním má být i pouhý pohled, jak nám ukazuje kampaň „Zírání je obtěžování“.

Marian Kechlibar
26. 8. 2024

Jak vypadá Argentina „necelý rok poté“?

Josef Kopecký
28. 8. 2024

Poslední pokus dosáhnout navýšení platů ve veřejném sektoru již od září letošního roku podnikly...

mul Matyáš Müller, ČTK
28. 8. 2024

Zubní plomby pro dospělé budou mít i nadále variantu, kterou budou plně hradit zdravotní...

Lidovky.cz, ČTK
28. 8. 2024

Policie se dál zabývá pondělním nálezem ostatků dvou lidí na stavbě na pozemku v pražských...

Lidovky.cz, ČTK
28. 8. 2024

Kreml ve středu kritizoval slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o plánu na ukončení...

Štěpán Hobza
28. 8. 2024

Když měl britsko-ruský komik Konstantin Kisin v prosinci 2018 vystupovat na půdě londýnské...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz