19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POVÍDKA: Dorogie druzja

V souvislosti s plánovanou a světe div se možná dokonce i placenou účastí na slavnosti v jakémsi západočeském městě nacvičuje Amatérský symfonický orchestr krom jiného také hymnu Spolkové republiky Německo. Kdekomu ta hudba něco připomíná, takže o rešerši byl požádán zvěrolékař a violista doktor Žaket, kterého zeť vybavil internetem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Rybnická 7.3.2021 12:53

Ostatně - Johann Strauss složil pochod i pro Brno: Brünner Nationalgardemarsch Op 58 najdete na youtube

J. Kraus 6.3.2021 10:08

Milý autore, snad by pár čtenářů potěšilo, kdybyste o těch vojenských hudbách a pochodech někdy napsal něco víc. "Kaprál virklich, šikovatel titulár", kdo dnes ještě o tom něco ví?

Před první válkou bylo u ruských vojenských hudeb mnoho českých kapelníků a ti určovali i repertoár. Takhle se do Ruska dostalo a mnohdy dodnes udrželo hodně rakouských, tedy vlastně i českých, pochodů, pochopitelně pod jiným jménem. A slávu českých vojenských hudeb nepřinesli jen do Ruska. Třeba Polsko kdysi začínalo od nuly a jeden z jeho nejslavnějších pochodů je variace na "Já mám trakař novej, vozím na něm olej", případně "Jela eskadrona mezi topolama". A nejslavnější národní pochod bulharský "Šumi Marica", při němž se naši jižní bratři stavěli do pozoru se slzami v očích, je do posledního taktu německá odrhovačka "Wenn die Soldaten durch die Stadt marschieren". Dodnes mě mrzí, když slyším hrát britské vojenské hudby německé pochody, dokonce pod původními tituly. I proto, že to neumějí tak jako Němci, jejich národní naturel je jiný. Zato K.Alford, toho nikdo nezahraje líp než oni. Kniha by se o tom dala napsat. A v ní se zmínit třeba i o Karlu Hašlerovi, proč si ho někteří jeho vrstevníci příliš necenili. Jeho krásný staropražský a staročeský sentiment má silné kořeny v různých Lieder von Wien, taková je krutá pravda, což pomalu zjišťuju na youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=h1Pw7xekOcE

https://www.youtube.com/watch?v=Bns2NEcbAJo

https://www.youtube.com/watch?v=PBuv5t7ly7g

A. Šír 6.3.2021 12:18

Wirklich, třeba otec Jiřího Voskovce, Vilém Wachsmann, "byl nadaný hudebník, kapelník carských vojenských hudeb." (Za války vstoupil do legií, 1920 se vrátil, syn Jiří chodil na gympl s Werichem, nesměl ale být zkoušen - nějaké komplikace se stát. přísl.? otce? přesně jsem zapomněl)

H. Rybnická 7.3.2021 12:49

Jeden z nejlepších příspěvků na tomto foru pane autore a pane Krausi. Příjemný zbytek víkendu

J. Vágner 6.3.2021 8:42

Odpustme jim to. Je dobré, že to zatím není Horst Wessel lied. Ale, že bych si byl stoprocentně jist, že to tak bude navěky, to nejsem. Ten národ slušných a pracovitých lidí má neobyčejnou schopnost zamilovat se do opravdu nebezpečných pořádků. Stačí je opentlit nějakou šikovnou ideologii. A že jich teď u nás na Západě produkujeme neurekom.